Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-05-07@13:43:47 GMT

خاورمیانه،غرش طوفان از لبنان

تاریخ انتشار: ۲۱ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۵۶۳۰۸۹

خاورمیانه،غرش طوفان از لبنان

وبلاگ > مسلم، متین - برخی منابع سیاسی و دیپلماتیک آگاه مقیم بیروت در پاسخ به این سوال که آینده را چگونه پیش بینی می کنند و آیا واقعا باید منتظر وقوع یک جنگ جدید در خاورمیانه باشیم؟ می گویند" نبرد مستقیم میان ایران و عربستان در خلیج فارس تقریبا غیرمحتمل به نظر می رسد".یکی از آنها که لبنانی ست می گوید"ایرانی ها در تله جنگ خود را گرفتار نخواهند کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما به همان نسبت جنگ در لبنان کاملا محتمل خواهد بود.

بهتر است حداقل در قبال تحولات خاورمیانه قدری واقع بین باشیم.واقع بینی می تواند آزار دهنده باشد، اما متدی کاربردی در اندیشه سیاسی و به تبع آن دیپلماسی کاربردی ست که منطقا به ساختار فکری و اکت سیاسی جهتی واقعگرایانه می دهد.از منظر همین واقعگرایی ست که باید رفتار سعودی ها را سنجید و آن را ارزیابی کرد.اگر چه آنها چندان محق نیستد اما رفتارشان کاملا قابل درک است.سرمایه گذاری های هنگفت سیاسی و امنیتی آنها در منطقه طی 7 سال گذشته در منطقه تماما از بین رفته است.
سعودی ها طی سال ها ی اخیر سیاستی عمل گرایانه و نه واقعگرایانه، امابا رویکردی تهاجمی با هدف حذف ایران از خلیج فارس،خاورمیانه و آفریقای عربی در پیش گرفتند . اما اینک حاضر به پذیرش تبعات شکست سیاست هایشان در منطقه نیستند. مشکل اصلی این بوده و هست که رهبران این کشوراساس استراتژی جدید خود در منطقه راحول 3 محور عجیب و ناکارآمد تعریف کردند که از همان آغاز شکست آن محرز بود.نخست، محدود کردن و سپس حذف ایران از صحنه معادلات منطقه.دوم، به بازی گرفتن ترکیه با هدف محدود سازی موقعیت حیاتی و تنفسی ایران در عرصه دیپلماسی منطقه یی.سوم، نفی هویت سیاسی و حاکمیتی کشور های شورای همکاری خلیج فارس که سعودی ها خود از آن با عنوان پروژه یکسان سازی یاد می کنند.
یک مقام ارشد دیپلماتیک عرب اهل خلیج فارس در بروکسل و آشنا به امور منطقه می گوید"از جنبه تئوریک و جلب توجه پاره یی محافل عربی و غربی، این طرح کارآمد به نظر می رسید.اما از جنبه عملیاتی طرحی به شدت نا کارآمد واز پیش شکست خورده بود.آنها در معادلات خود استراتژی هوشمندانه تهران را محاسبه نکرده بودند. ما و عمانی ها و قطری ها هوشمندی ایرانی ها را به ریاض یادآوری کردیم. تحولات سوریه و عراق را ببینید،حالا هم سعودی ها پای لبنان را به وسط کشیده اند.باورم نمی شود نتیجه یی بهتر از سوریه و عراق نسیب عربستان شود".
اما تا آنجا که به استراتژی متزلزل و نگاه مجرد سعودی ها به منطقه مربوط می شود مشکل اصلی در سختی پذیرش شکست این استراتژی ست.چنین گریزی از پذیرش مسئولیت و معطوف کردن علل آن به ایران،منطقا تبعات قابل پیش بینی به همراه داشته که رهبران عربستان را به شدت عصبانی کرده است. آن دیپلمات عرب که به دلیل موقعیت سیاسی اش نزد اتحادیه اروپا مایل به افشای هویت خود نیست در پاسخ به این سوال که اگر ریاضواقعا به چنین حد توانایی از ایران اعتقاد دارد چرا با آنها وارد مذاکره نمی شود می گوید"پاسخ خیلی روشن و واضح است. اولا،عربستان تا به یک پیروزی چشم گیر در منطقه دست نیابد و قدرت چانه زنی خود نزد ایران را بالا نبرد به هیچ وجه از موضع ضعف و دست دومی با تهران وارد مذاکره نخواهد شد. ثانیا، از نگاه آنها مذاکره با ایران عملا به مثابه صحه گذاشتن بر نقش این کشور وتقسیم قدرت در منطقه است.ثالثا،سعودی ها مترصدند حل و فصل مشکلات خود با تهران را طی پروژه یی مشترک با غرب دنبال کنند. اما متقابلا معتقدم عربستان مایل به رودرویی تنها با ایران نیست. حال در عرصه دیپلماسی، یا جنگ های نیابتی یا رویارویی نظامی مستقیم که البته آن را بسیاربعید می دانم".
در یک چنین بن بستی از دیپلماسی تنش آلود عربی - ایرانی ، ریاض برای گریز از بن بست موجود ونیز ایجاد و تحمیل هزینه های کمر شکن مضاعف سیاسی و نظامی به ایران، در صدد باز کردن دو جبهه رسمی جدید علیه تهران در لبنان و یمن برآمده است.اینکه موفق خواهد شد یا نه!؟باید اندکی صبور بود. اما در اثباتی ترین حالت ممکن وبا تکیه بر تجربه 40 سال اخیر مناسبات عربی - ایرانی، دلیلی در دست نداریم که تصور کنیم رهبران عربستان موفقیتی در این زمینه به دست خواهند آورد.اکنون در فقدان ارزش های وجودی یک عقل سیاسی متعارف، جامعه بین المللی، اما در نگرانی عمیق ازخود سوال می کند "بالاخره چه خواهد شد؟".برخی منابع سیاسی و دیپلماتیک آگاه مقیم بیروت در پاسخ به این سوال که آینده را چگونه پیش بینی می کنند و آیا واقعا باید منتظر وقوع یک جنگ جدید در خاورمیانه باشیم؟ می گویند" نبرد مستقیم کلاسیک ومتعارف میان ایران و عربستان در خلیج فارس تقریبا غیرمحتمل به نظر میرسد".یکی از آنها که لبنانی ست می گوید"ایرانی ها با هوش تر از آنند که در تله جنگ خود را گرفتار کنند.اما به همان نسبت جنگ در لبنان کاملا محتمل خواهد بود. نه به این دلیل که تهران خواهان آن است .بلکه به این علت که ریاض مصرانه و برای شکست بن بست مخاطره آمیز فعلی (عدم توازن قوا)آن را دنبال می کند".به باور من دیدگاه های این محافل عربی تا حدود زیادی منعکس کننده واقعیت شرایط آتی منطقه است وباز شدن جبهه جدید لبنان در جنگ های نیابتی 6 سال گذشته میان دو کشوراصلی منطقه، تقریبا امری قطعی به نظر می رسد. کما اینکه سید حسن نصرالله روز جمعه در بیروت گفت طبل ها ی جنگ در بیروت با حمایت عربستان وتوسط اسرائیل به صدا درآمده. به گفته حسن نصرالله این نه یک تحلیل که یک خبر موثق است.-آرمانmatinmos@gmail.com

 

 

کلید واژه‌ها : سعد حریری - ایران و عربستان - لبنان -

منبع: خبرآنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۵۶۳۰۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توافق ایران و عربستان در زمینه تسهیل صدور روادید تجاری و برقراری پرواز مستقیم بین دوکشور

حسین امیرعبداللهیان و فیصل بن فرحان در زمینه تسهیل صدور روادید تجاری و برقراری پرواز مستقیم فیمابین تبادل نظر و توافق کردند.

به گزارش ایسنا، حسین امیر عبداللهیان در ادامه دیدارها و رایزنی‌های دیپلماتیک خود در گامبیا در حاشیه اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی در بانجول پایتخت این کشور ، با « فیصل بن فرحان» وزیر امور خارجه عربستان سعودی دیدار و رایزنی کرد .

در این دیدار  طرفین با تاکید بر این که مناسبات دو کشور در مسیر درستی قرار دارد، همکاری های مشترک اقتصادی و تجاری را مهم ارزیابی کردند. 

حسین امیرعبداللهیان و فیصل بن فرحان در زمینه تسهیل صدور روادید تجاری و برقراری پرواز مستقیم فیمابین تبادل نظر و توافق کردند.

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در این دیدار با تشریح مواضع اصولی ایران در تنبیه رژیم متجاوز صهیونیستی بعد از اقدام تروریستی این رژیم در هدف قرار دادن سفارت ایران در دمشق و پاسخ مقتدرانه نیروهای مسلح ایران علیه پایگاه های نظامی و اطلاعاتی رژیم صهیونیستی که در حمله موشکی به سفارت ایران در دمشق مورد استفاده قرار گرفت، بر حمایت کشورمان از هرگونه توافقی که ضامن حقوق مردم فلسطین باشد تاکید کرد.

امیرعبداللهیان اظهار کرد: ما معتقدیم فلسطینیان خود باید در مورد سرنوشت فلسطین تصمیم بگیرند.

وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به تحرک اخیر آمریکا در منطقه گفت: سوابق تاریخی و تجربه ما نشانگر تکرار بدعهدی آمریکا است و آنها به هیچ پیمان و وعده ای وفادار نیستند. 

امیرعبداللهیان با اشاره به ضرورت تلاش های مشترک برای توقف جنگ در غزه در راستای منافع مردم فلسطین و کشورهای منطقه افزود: معتقدیم بازگشت ثبات و امنیت به منطقه و توقف جنگ به نفع همه کشورهای منطقه است.

امیر فیصل بن فرحان وزیر خارجه عربستان سعودی نیز با ابراز خرسندی از این دیدار و مشورت و تعامل مستمر بین وزرای خارجه دو کشور در عرصه دوجانبه، منطقه‌ای و بین المللی خاطر نشان کرد: مهم این است که اراده لازم نزد رهبران دو کشور برای توسعه و تعمیق مناسبات دو کشور وجود دارد.

وزیر امور خارجه عربستان تاکید کرد: فعال سازی روابط اقتصادی و فرهنگی و مردمی از جمله مسائل اساسی است که موجب تقویت بیش از پیش روابط در راستای منافع دو کشور می شود.

وی ازسرگیری حج عمره و آثار مثبت آن در میان مردم دوکشور را از آن جمله توصیف کرد.

فیصل بن فرحان دیدگاه‌های کشورش را در مورد تحولات منطقه تشریح کرد و بر اهتمام ویژه این کشور به احقاق حقوق مردم فلسطین و تشکیل دولت مستقل فلسطین، تاکید کرد.

وزیر خارجه عربستان ابراز امیدواری کرد که توقف جنگ در این مرحله در غزه محقق شود و افزود: توقف جنگ را به نفع مردم فلسطین و شروع ارسال کمک های انسانی به غزه می دانیم. 

فیصل بن فرحان استمرار تعامل بین دو کشور ایران و عربستان را برای مقابله با طرح های جنگ طلبانه نتانیاهو در منطقه ضروری دانست.

وزیر خارجه عربستان همچنین به موضع کشورش در محکومیت حمله اسرائیل به سفارت ایران در دمشق بعنوان مکانی دیپلماتیک اشاره و خاطر نشان کرد: چنین حمله ای به هیچ وجه قابل قبول و توجیه نیست.

انتهای پیام 

دیگر خبرها

  • استقبال خاورمیانه از صنعت ساخت‌وساز جدید
  • استقبال خاورمیانه از ساخت‌وساز ماژولار
  • ثبات بازار ارز یکی از دستاوردهای عملیات وعده صادق بود
  • ماجرای یک مناسبت جدید و مهم در تقویم عربستان
  • سیل شدید در برزیل؛ بیش از ۷۰ نفر مفقود شده‌اند + فیلم
  • مسکو از جنگ ایران و اسرائیل چه بهره‌ای برد؟ روسیه تمام تخم‌مرغ‌هایش را در سبد ایران نمی‌گذارد
  • توافق ایران و عربستان در زمینه تسهیل صدور روادید تجاری
  • امیرعبداللهیان و فیصل بن فرحان در بانجول دیدار کردند: تسهیل صدور روادید تجاری و برقراری پرواز مستقیم
  • توافق مهم ایران و عربستان انجام شد | جلسه مشترک عبداللهیان و بن فرحان
  • توافق ایران و عربستان در زمینه تسهیل صدور روادید تجاری و برقراری پرواز مستقیم بین دوکشور