Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، ایران دیگر تنها، عنوان بزرگترین دارنده ذخایر گاز جهان را یدک نمی کشد چرا که با توسعه فازهای جدید پارس جنوبی هم اکنون ظرفیت تولید گاز در این میدان مشترک با قطر به بیش از 500 میلیون متر مکعب در روز می رسد و با توسعه فازهای باقی مانده ،ظرفیت تولید گاز در پارس جنوبی به بیش از 700 میلیون متر مکعب در روز افزایش خواهد یافت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با احتساب ظرفیت تولید گاز در حوزه زاگرس جنوبی و گازهای همراه نفت ؛ظرفیت تولید گاز ایران از مرز یک میلیارد متر مکعب در روز عبور خواهد کرد.با دستیابی به این رکورد جدید، ایران پس از روسیه و ایالات متحده آمریکا ؛عنوان سومین تولید کننده بزرگ گاز جهان را از چنگ کشورهایی هم چون قطر و کانادا گرفته و با ایجاد فاصله ای مطمئن در ردیف سه غول بزرگ گازی جهان خواهد ایستاد.

با این وجود سوالی مطرح است که ایران با یک میلیارد متر مکعب ظرفیت تولید گاز طبیعی چه می کند؟آیا برنامه جامعی به منظور مصرف این میزان گاز طبیعی در بخش های داخلی تعریف شده است؟آیا قرار است ایران با احداث و توسعه خطوط لوله صادراتی خود به کشورهای بزرگ مصرف کننده همجوار همچون هند،پاکستان ،عراق،ترکیه و چین به سمت خام فروشی گاز طبیعی روی بیاورد؟و یا  به منظور تکمیل زنجیره های ارزش و تبدیل گاز طبیعی به محصولات پتروشیمی و یا فرآورده های پلمیری ،برنامه ریزی خاصی در دستور کار قرار گرفته است؟

صادرات گاز یا توسعه پتروشیمی

احداث یک خط لوله گاز طبیعی بین ایران وهر کشوری، جدا از درآمد های اقتصادی که می تواند نصیب کشور کند.دارای مزیت ها و دستاورد های متعدد تجاری ،سیاسی و حتی بین المللی برای کشورهاست.در طول دوران تحریم ،ترکیه با وجود آنکه دارای اختلافات متعدد سیاسی ومنطقه ای با ایران بر سر مسائلی هم چون تحولات سوریه و عراق و ... بود اما  یکی از شرکای تجاری تهران به شمار می رفت وبسیاری ازاتفاقات اقتصادی ایران با بسته شدن درهای بازار جهانی به سبب تحریم های خارجی از طریق ترکیه انجام می گرفت.

به اعتقاد تحلیل گران اقتصاد انرژی یکی از مهمترین دلایل گرم ماندن روابط سیاسی و اقتصادی تهران-آنکارا در دوران تحریم وجود یک خط لوله 40 اینچی صادرات گاز طبیعی بین دو کشور بود در این بین برخی از کارشناسان اقتصاد انرژی هم تاکید می کنند که اگر ایران می توانست با احداث خط لوله ای پای گازهای ترش میادین سلمان و پارس جنوبی را به دُبی برساند،امارات متحده عربی با شیطنت های عربستان سعودی در ردیف اولین کشورهایی نبود که به جمع تحریم کنندگان اقتصادی ایران بپیوندد.

به عبارت دیگر امضای قراردادهای صادرات گاز طبیعی به ویژه از مسیر خط لوله برای ایران می تواند دستاوردهای متعدد اقتصادی ،سیاسی و بین المللی در سطح منطقه و جهان به همراه داشته باشد.اما آیا با توسعه پارس جنوبی باید تمامی گاز ایران برای تحکیم روابط سیاسی و اقتصادی روانه کشورهای همسایه شود؟

دلارهای پتروشیمی و شکست جبهه تحریم ها

با تشدید فشار تحریم های بین المللی، با آنکه بیش از 40 پالایشگاه نفت خام جهان مشتری بشکه های نفت ایران بودند امادرمدت زمان کمتر از 2 سال حجم صادرات نفت خام ایران از دو میلیون و 500 هزار بشکه در روز به یک باره به کمتر از یک میلیون بشکه کاهش یافت.

همزمان با محدودسازی کاهش صادرات نفت خام ،طرح دَست کاری قیمت طلای سیاه و سقوط آزاد قیمت نفت به بشکه ای کمتر از 30 دلار هم کلید خورد و از این رو درآمدهای ناشی ازصادرات نفت کشور از 100 میلیارد دلار در سال به کمتر از 25 میلیارد دلار تنزل یافت.

 در روزهایی که دولت با فشارهای تحریم و کاهش درآمد ارزی دست و پنجه نرم می کرد،ارز حاصل ازصادرات محصولات پتروشیمی و پلیمری به فرشته نجاتی برای سامان بخشیدن به اوضاع نا به سامان بازار ارز تبدیل شد و تزریق سالانه 10 تا 12 میلیارد دلار ارز از محل تولید و صادرات محصولات پتروشیمی درعمل  به نوش دارویی یرای درمان بخش های مختلف اقتصادی و تجاری کشور تبدیل شد.

نکته قابل توجه آن است که در دوران سیاه تحریم ،ارز حاصل از صادرات محصولات پتروشیمی در حالی روانه بازار داخلی می شد که محدودیت های گسترده ای هم چون تامین کشتی ،مشکلات پوشش بیمه محموله های صادراتی ،نقل و انتقال ارز توسط بانک های بین المللی پیش روی صادرات محصولات پتروشیمیایی وجود داشت اما با تمامی محدودیت ها و ممنوعیت ها ارز صادرات پتروشیمی در روزهای سیاه تحریم، نظام اقتصادی کشور را زنده نگاه داشت.

تولید و عرضه محصولات پتروشیمی در کنار درآمد های ارزی، اشتغال آفرینی مولد،تکمیل زنجیره های ارزش ،محرومیت زایی و متنوع سازی درآمدهای حاصل از فروش نفت و گاز را به همراه دارد.حال باید دید که سیاست کلان گازی ایران همزمان با توسعه پارس جنوبی در روزگاری که از آن به عنوان پسابرجام یاد می کنند،چیست؟خام فروشی ،تزریق به مخازن نفت،دود شدن در بخاری ساختمان ها و یا ایجاد زنجیره ارزش افزوده با توسعه صنعت پتروشیمی؟

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۶۶۲۹۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جمهوری اسلامی تحریم‌ناپذیر است

رئیس‌جمهور گفت: جمهوری اسلامی تحریم‌ناپذیر است و هرگز تحریم‌ها در این کشور به نتیجه نرسیده و بعد از این هم به نتیجه نخواهد رسید.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، آیت‌الله سیدابراهیم رئیسی امروز _شنبه هشتم اردیبهشت_در مراسم افتتاحیه ششمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران با بیان این‌که «این نمایشگاه فضای رقابتی و یک کنش جمعی ایجاد می‌کند تا برای رفاه اجتماعی از مسیر توسعه تجارت، صادرات و گسترش تعاملات اقتصادی عمل شود»، اظهار کرد: این نمایشگاه موجب ارتقای اقتصادی در کشور، منطقه و برای همه جهان است. این نمایشگاه نشان‌دهنده آن است که جمهوری اسلامی تحریم‌ناپذیر است و هرگز تحریم‌ها در این کشور به نتیجه نرسیده و بعد از این هم به نتیجه نخواهد رسید.

وی تاکید کرد: این نمایشگاه نشان‌دهنده این است طرح‌های شیطانی منزوی کردن ایران تاکنون به نتیجه نرسیده و بعد از این هم به نتیجه نمی‌رسد.

رئیس‌جمهور با بیان این‌که «ایران در عرصه‌های مختلف می‌تواند برای جهان نوآوری داشته باشد»، تاکید کرد: این نمایشگاه دستاوردهای جوانان ما را نشان می‌دهد که تهدید و تحریم را به فرصت بدل کرده‌اند. ترجمان این نمایشگاه و رویداد بزرگ اقتصادی، تجاری و صادراتی آن است که ما توانسته‌ایم و بازهم می‌توانیم.

رئیسی یادآور شد: امکانات و ظرفیت‌های بسیاری در اقلیم‌های مختلف وجود دارد. خداوند این امکان را فراهم کرده و او عادل است. او به عدالت نیاز بشر را تامین کرده و در دسترس او قرار داده و اگر آحاد بشر به دلیل زیاده‌خواهی و سلطه‌طلبی اقداماتی برای محرومیت کشورها از منابع و ظرفیت‌ها انجام ندهند و به طبیعت، جهان و بشریت ظلم نکنند، امکانات در اختیار همه قرار دارد و می‌توان نیاز بشر را مرتفع کرد و او را به نقطه کمال و رفاه رساند.

رئیس دولت سیزدهم تاکید کرد: جریان تحریم یکی از نمادهای ظلم نه تنها به دولت‌ها که به ملت‌هاست. اگر ملتی را با ایجاد تنگنا و تحریم از رسیدن به اهداف خود برای توسعه و پیشرفت بازداشت، این هم یک جنگ است اما نه جنگ نظامی بلکه جنگ اراده‌هاست و ملت ایران در این جنگ اراده کرده با اتکا بر توانمندی ملی تحریم‌ها را پشت سر بگذارد تا نه ما، بلکه سخنگوی کاخ سفید اعلام کند سیاست تحریم‌ها علیه ایران مفتضحانه شکست خورده است. این امر مدیون کار مهندسان، کارگران و تولیدکنندگان ماست که افسران و سربازان خط مقدم شکست دادن دشمنان ایران در زمینه اقتصاد، تولید و فناوری هستند.

وی با بیان این‌که «ایران پیشرفته و فن‌آور است»، تصریح کرد: تولیدات صنعتی و کشاورزی نیاز به نقشه راه دارد. در این نمایشگاه انواع توانایی‌هایی ایران در صنایع دارویی، شیمیایی، شیلات و صنایع دستی و گردشگری را رونمایی کردیم‌. این نمایشگاه دیدن یک محصول نیست بلکه مذاکره و تنظیم قراردادها و پیگیری تجارت و صادرات هم در آن پیش‌بینی شده است.

رئیس‌جمهور ادامه داد: ما امکان و ظرفیت بسیار داریم و باید آن‌ها را از قوه به فعلیت درآورد. این‌که تصور شود علم و دانش و نوآوری و فناوری در اختیار کسانی است که فکر می‌کنند آنان می‌توانند نگاه نادرستی است و کامل نیست. امروز گرچه غرب تلاش می‌کند در منطقه ما به فناوری‌های نو دسترسی ایجاد نشود و اگر ایجاد شد آن نکته اساسی در اختیار خودش بماند تا سلطه خود را بر منطقه حاکم کند اما در ایران این دانش‌ها بومی شده و حتی با ترور دانشمندان و تحت فشار قرار دادن متخصصان ما، نمی‌توانند مانع از دسترسی ایران به فناوری‌های نو شود.

رئیسی تاکید کرد: هرجا فشار بیشتری به ما در این زمینه وارد شده است ما در آنجا بیشترین توفیق را داشته‌ایم. از جمله در صنایع هسته‌ای و دفاعی که البته در دکترین ما به هیچ عنوان دسترسی به سلاح هسته‌ای وجود ندارد. این فتوای مرجع ما و رهبری انقلاب اسلامی است. ما از این فناوری در صنایع مختلف اقتصادی استفاده می‌کنیم.

رئیس دولت سیزدهم یادآور شد: برخلاف خواست نظام سلطه امروز توانایی بسیاری وجود دارد و کشورهای جهان می‌توانند روی پای خود بایستند و برای ملت خود و کشورهای جهان موثر باشند. نظام سلطه با همه توطئه‌ها نمی‌تواند کشورهای مصمم و دولت‌های مستقل را از رسیدن به توسعه و پیشرفت اقتصادی باز دارد.

وی گفت: قدرت تولید و صادرات کمتر از قدرت نظامی نیست. در کنار تولید قدرت نظامی یک کشور با قدرت تولید و اقتصاد و توانایی صادراتی هم نیرومند می‌شود. امروز صادرکنندگان و تولیدکنندگان ما در جایگاه تولید قدرت برای ایران قرار دارند.

تکمیل می‌شود....

کد خبر 748310

دیگر خبرها

  • پاسخ به بازدارندگی ایران با بازنویسی سناریوی ناکام «تحریم»
  • سیاست‌گذاری هوشمندانه حوزه انرژی، توسعه درآمدهای ارزی کشور در شرایط تحریم را میسر کرد
  • رئیسی: تحریم‌ ایران به نتیجه نرسیده
  • عبور از خام‌فروشی، رشد بهره‎‌وری و توسعه برداشت گاز با حرکت به سمت دانش بنیان شدن
  • وزیر صمت: با وجود تحریم ۱۵۳ میلیارد دلار تجارت خارجی داریم
  • تحریم‌ ایران به نتیجه نخواهد رسید/ قدرت تولید و صادرات کمتر از قدرت نظامی نیست
  • قدرت تولید و صادرات کمتر از قدرت نظامی نیست
  • جمهوری اسلامی تحریم‌ناپذیر است
  • جنگ جهانی نفت؛ بایدن در تنگنای تحریم‌ها، قیمت‌ها و انتخابات
  • از اکسپو ایران ۲۰۲۴ چه می دانید؟​