Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-03@16:09:47 GMT

غلبه حاشیه بر متن توافق؛ اولویت آمریکایی

تاریخ انتشار: ۲۷ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۶۷۵۳۲۶

غلبه حاشیه بر متن توافق؛ اولویت آمریکایی

تهران- ایرنا -پس از روی کار آمدن «دونالد ترامپ» به عنوان چهل وپنجمین رییس جمهوری آمریکا و ناکامی در به بن بست کشاندن اجرای برجام، کنگره و کاخ سفید بازی های تازه ای را علیه ایران به راه انداخته اند.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، تلاش برای انصراف اروپایی ها از پایبندی به برجام و کوشش برای اثرگذاری بر«یوکیا آمانو» مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی این نهاد راستی آزما بخشی از این بازی بود که در نهایت به هدف مورد نظر آمریکایی ها ختم نشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از این رو آنها ناچار به طرح مسائل دیگری از جمله مسائل موشکی ایران شدند.

** هراس غرب از پایان محدودیت های برجامی
ایالات متحده در ماه های گذشته فشار بر ایران را به منظور سرخوردگی مردم و مسوولان این کشور از سر گرفته و با تصویب و تشدید تحریم های حقوق بشری و تروریستی، اقدامات ضد ایرانی خود را تکمیل کرده است. حال واشنگتن فعالیت های موشکی ایران را برای دستیابی به اهداف مورد نظر برجسته نموده؛ هدف هایی که از نگاه دیگر اعضای گروه 1+5 دور نیست و هر کدام به نوعی مواضع آمریکا را به نقد کشیده اند.
ارتباط دادن برنامه موشکی و تسلیحاتی ایران به برجام توطئه ای نخ نما است چرا که در متن توافق هسته ای هیچ گونه اشاره ای به این موضوع نشده و در قطعنامه 2231 به آن پرداخته شده است؛ قطعنامه ای که از توافق هسته ای مستقل در نظر گرفته می شود.
ضمن این که در بند 3 از بخش «پیوست ب: اعلامیه» آشکارا توضیح می دهد: از ایران خواسته می شود تا هشت سال پس از «روز قبول توافق» یا تا زمانی که آژانس گزارشی مبنی بر تایید «نتیجه گیری گسترده تر» ارایه کند، هرکدام زودتر حادث شود، هیچ فعالیتی مرتبط با موشک های بالستیکی طراحی شده برای قابلیت حمل سلاح های هسته ای، شامل پرتاب با استفاده از چنین فناوری های موشک های بالستیک، صورت ندهد.
این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران به رغم قرار گرفتن در منطقه ناامن و بارها مورد تهاجم واقع شدن از سوی همسایگان و دشمنان، باز هم موشکی با هدف حمل کلاهک هسته ای طراحی نکرده است.
تقویت بنیه دفاعی برای دفاع مشروع اما برای تهران از اهمیت فزایندی برخوردار است و این موضوعی نیست که بتوان در مورد آن مذاکره کرد.
بنابراین، طرح موضوع مذاکره در ارتباط با فعالیت های موشکی ایران بیشتر به دلیل هراس غرب از پایان یابی محدودیت ها در قطعنامه 2231 است چرا که در قطعنامه مذکور علاوه بر اتمام موانع بر فعالیت های هسته ای جمهوری اسلامی در بازه ای یک دهه ای و کمی بیشتر، محدودیت های موشکی و تسلیحاتی به ترتیب پس از هشت و پنج سال برداشته خواهند شد.

** توطئه بازرسی نامتعارف
نمایندگان گروه 1+5 می دانند که آمریکا با برجسته سازی موضوع آزمایش های موشکی ایران قصد بازرسی گسترده و همه جانبه از ایران را دارد.
از طرفی، آمریکایی ها بر این نکته آگاه هستند که ایران بی تردید در مقابل بازدید از مراکز غیرهسته ای از جمله پایگاه های نظامی مقاومت خواهد کرد چرا که در زمره مناطق مشکوک و مشخص شده قرار ندارند. درعین حال که آژانس برای بازرسی از مناطق مشکوک باید شواهد و قراین کافی ارائه نماید در حالی که این نهاد پس از برجام در هشت گزارش خود از پایبندی ایران به مفاد توافق اعلام رضایت کرده است.
آژانس بین المللی اتمی که وظیفه بازرسی از فعالیت های هسته ای ایران را در چارچوب برجام عهده دار است، آخرین گزارش فصلی خود را روز دوشنبه بیست و دوم آبان منتشر کرد.
بر پایه این گزارش، آمانو تاکید کرده که کارکنان آژانس توانسته ‌اند بدون مشکل به همه مناطق مهم و حساس دسترسی پیدا کنند. همچنین مدیر کل آژانس در این گزارش با بیان جزییاتی، ذخیره آب سنگین و ذخایر اورانیوم با غنای پایین ایران را کمتر از میزان مشخص شده در متن توافق ارزیابی کرده است.
آمانو در روزهای آغاز آبان ماه هم در حاشیه کنفرانس ملل متحد در مورد انرژی هسته ‌ای در ابوظبی تاکید کرد که «بازرسان این نهاد مشکلی در انجام وظایف خود در ایران ندارند و تهران نیز همچنان در حال عمل به تعهدات خود‌ است.»؛ مواضعی که بارها از زبان مقامات دیگر بازیگران جهانی به زبان رانده شده است.
چند روز پیش «فدریکا موگرینی» مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که نقش هماهنگ کننده مذاکرات هسته ای را نیز عهده دار بود، قبل از نشست وزیران دفاع «سازمان پیمان آتلانتیک شمالی» (ناتو) در بروکسل به اظهارنظرهای مشابهی پرداخت.
مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرد: در واشنگتن با آمانو دیدار کردم و او نیز تاکید کرد که آژانس دسترسی های کاملی دارد ، ما به استقلال و دانش فنی آژانس برای نظارت دقیق و تضمین اجرای دقیق تعهدات هسته ای ایران اطمینان داریم.
تکرار این سخنان از زبان مسوول سیاست خارجی اتحادیه و مدیر کل آژانس گویای این مهم است که آمریکا هنوز از موضوع بازرسی نامتعارف و هدفمند ایران دست نکشیده و به آن امید دارد. شاید به همین دلیل است که مسوولان آژانس و اتحادیه اروپا هر از گاهی در این زمینه با مقامات آمریکایی به طور مستقیم وارد گفت وگو می شوند.
همچنین در روزهای گذشته آمانو با «نیکی هیلی» نماینده آمریکا در سازمان ملل دیدار و گفت وگو کرد و موگرینی نیز در سفری به ایالات متحده ضمن سفر به آمریکا با برخی از نمایندگان کنگره در ارتباط با آینده برجام به گفت وگو نشست که «الیوت انگل» عضو صاحب ‌نفوذ دموکرات مجلس نمایندگان و «باب کورکر» رییس کمیته روابط خارجی سنا از آن جمله بودند.
به نظر می رسد که اروپا قبل از 21 آذرماه (12 دسامبر) و پایان فرصت کنگره برای بررسی برجام، موضوع متقاعد کردن نمایندگان را نسبت به توافق برد- برد هسته ای در برنامه خود گنجانده اند تا بلکه به این چالش برای همیشه پایان دهند.

پژوهشم**1969**1601**خبرنگار: حسن شکوهی نسب **انتشار: شهناز حسنی
ایرنا پژوهش، کانالی برای انعکاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearchهمراه شوید.

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۶۷۵۳۲۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تلاش برای رفع ابهام‌ها و اجرای کامل توافق اسفند ۱۴۰۱

محمد اسلامی امروز در حاشیه جلسه هیئت دولت در پاسخ به سوال خبرنگار ما در خصوص هدف دبیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی از سفر به ایران و حضورش در اصفهان با اشاره به در خواست های آژانس در خصوص چهار مرکز هسته‌ای در ایران که دو مورد از آنها تا کنون پاسخ داده شده و پایان یافته، گفت: ما همواره و مستمر در خصوص مسائل پادمانی و همکاریهای فنی با آژانس در ارتباط هستیم.

رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان افزود: بیانیه اسفند ۱۴۰۱ از نظر ما پابرجاست و براساس آن تعامل داریم. اما این بیانیه توسط جریان مخربی که در غرب علیه ایران اقدام می کند، زیرسوال رفته است، ما اما بر این بیانیه تاکید داریم.

وی همچنین تاکید کرد : آقای رافائل گروسی اعلام کرده است در ایران دیدارهایی خواهند داشت و من هم با وی دیدار دارم و مطمئن هستم که ابهامات برطرف می شود و در چارچوب پادمان و ان پی تی روابط خود را با آژانس تقویت می‌کنیم.

اسلامی درباره همکاری با آژانس در خصوص بازرسان و آن بازرسانی که ممنوع الورود به ایران شده‌اند، تصریح کرد: ما ورود هیچ بازرسی را ممنوع نکردیم ۱۳۰ بازرس آژانس مجاز به حضور در ایران هستند و بازدید آنها در حال انجام است.

وی در عین حال تأکید کرد: استفاده از حقوق مسلم هر عضو آژانس طبیعی است و این مساله سیاسی نیست و ما در فرایندهای همکاری با آژانس این موضوع را مکرر اثبات کرده و آنها هم به آن اذعان دارند.

وی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار ما در مورد ارزیابی‌اش از اظهارات و ادعاهای گروسی در خصوص زمان دسترسی ایران به اورانیوم مورد نیاز برای بمب پیش از سفر به کشورمان با تأکید بر اینکه این ها موضعگیری نیست و سوال خبرنگار است و جریان مخرب و صهیونیستی  در هر فرصتی که ایشان مقابل تریبون قرار می‌گیرد با این روش در حال القای این است که برنامه ایران صلح آمیز نیست.

اسلامی گفت: گروسی مکرر گفته نشانه ای از برنامه تسلیحاتی ایران وجود ندارد.

رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان همچنین با اشاره به اینکه در هفته آینده اولین کنفرانس علوم و فنون هسته‌ای برگزار می‌شود، گفت:  از حدود ۴۷۷ مقاله ارائه شده، ۱۸۰ ارائه خواهیم داشت که توسط شرکت کنندگان غیرایرانی ارائه خواهند شد و آقای گروسی مدیرکل آژانس به عنوان مهمان ویژه حضور خواهد داشت و سخنرانی می‌کند.

اسلامی همچنین با یادآوری برگزاری المپیاد مخترعین جهان  در سوئیس در این هفته از مدال آوری پنج نفر از دانش آموزان مدارس انرژی اتمی کشورمان در این المپیاد شامل یک مدال طلا، یک مدال نقره و سه برنز خبر داد.
انتهای پیام/

آرش خلیل خانه

دیگر خبرها

  • در سفر رافائل گروسی به تهران موارد اختلافی ایران و آژانس حل خواهد شد؟
  • آیا در سفر گروسی موارد اختلافی ایران و آژانس حل خواهد شد؟
  • سرکوب جنبش‌های اعتراضی دانشجویان حامی فلسطین جلوه حقوق بشر آمریکایی است
  • توافق نزدیک عربستان با آمریکا؛ آل‌سعود هسته‌ای می‌شود؟
  • آمریکا و عربستان در مسیر توافق هسته‌ای غیرنظامی؟
  • گفتگوی بورل و امیرعبداللهیان در آستانه سفر گروسی؛ رئیس دیپلماسی اروپا به وزیر خارجه ایران چه گفت؟
  • آژانس به مسیر عقلانیت باز می گردد؟
  • پایه‌های «پاتریوت آمریکایی» فرو ریخت
  • تلاش برای رفع ابهام‌ها و اجرای کامل توافق اسفند ۱۴۰۱
  • اسلامی: بیش از ۱۳۰ بازرس آژانس مجازند در ایران حضور داشته باشند