Web Analytics Made Easy - Statcounter

روزنامه ایران نوشت: تهران به‌طور میانگین هر 200 سال یکبار، با یک زلزله 7 ریشتری لرزیده است. این را سابقه تاریخی وقوع زمین لرزه در پایتخت نشان می‌دهد. از آخرین بار هم تاکنون 180 سال می‌گذرد، یعنی 20 سال آینده، سال سرنوشت‌سازی برای شهروندان تهرانی خواهد بود!

با این حال، آخرین تلاش‌ها برای نقشه‌های پهنه گسلی تهران و تعیین حریم و محدوده به جلسه 25 مرداد سال 95 شورای عالی شهرسازی و معماری کشور برمی‌گردد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نتیجه آنکه در ویرایش چهارم، آئین نامه 2800 (طراحی ساختمان براساس زلزله) بار دیگر مورد توجه قرار گرفت. براساس این آیین نامه، در طراحی نقشه ساختمان‌ها، حتماً باید گسل‌ها نیز مد نظر قرار گیرد. اما آیا این اتفاق می‌افتد؟! قانون، سازمان نظام مهندسی را مسئول این کار قرار داده است. دکتر حیدر جهانبخش، عضو هیأت مدیره نظام مهندسی تهران به «ایران» می‌گوید که از ابتدای سال 92، در طراحی اسکله ساختمان‌ها، این آیین نامه به جد اجرا شده است. یعنی نقشه‌های اسکلت و سازه تحت کنترل نظام مهندسی است و اگر موردی رعایت نشود، نقشه‌ها حتماً رد می‌شود. حتی نقشه‌هایی که پیش از سال 92 شهرداری، مسئول کنترل بود هم صادر شده، بار دیگر مورد بازبینی قرار گرفت! اما سؤال اینجاست اگر سازمان نظام مهندسی بر طراحی نقشه‌های ساختمان، نظارت 100درصدی داشته، آیا همه ساختمان‌های تهران طی یک دهه اخیر، ضد زلزله ساخته شده‌اند؟!

جهانبخش به این سؤال اینطور پاسخ می‌دهد: «طراحی نقشه‌ها، ضد زلزله است، اما اینکه در مرحله اجرا چه اتفاقاتی می‌افتد، به نظام مهندسی مربوط نمی‌شود، در حقیقت این مسئولان شهرداری هستند که باید بگویند، نقشه‌ها به طور کامل اجرا می‌شوند یا نه؟!» او ادامه می‌دهد: «اینکه ما بارها خواسته‌ایم تا مجری از سازمان نظام مهندسی، ناظر اجرای نقشه تأیید شده باشد، به همین علت است، اما متأسفانه شهرداری تاکنون با این درخواست ما موافقت نکرده است.»

به گزارش خبرنگار «ایران»، در 16سال گذشته، ساختمان‌های 8 تا 12 طبقه و بلندتری در پهنه گسل شمال تهران ساخته شده است، اما تجربه‌های قبلی در زمین‌لرزه‌های ایران (بم 1382)، ترکیه (ایزمیت 1378)، نشان می‌دهد که هرنوع ساخت ساختمان بلند و توسعه شهر - به ویژه انبوه‌سازی و برج‌سازی - روی گسل‌ها، بدون شک به توسعه مناطق با ریسک بالا در شهری مانند تهران منجر می‌شود. بنابراین زلزله در ساخت و ساز نزدیک پهنه گسل های تهران می‌تواند به فاجعه‌ای در حد زلزله بم یا بیش از آن منجر شود.

مهندسان شهرساز و کارشناسان معتقدند که باید هر نوع ساخت و ساز در حریم گسل‌های فعال تهران ممنوع شود، حتی مقاوم‌سازی ساختمان‌ها هم نمی‌تواند جلوی فاجعه را بگیرد! پلاسکو شاید تصویر روشنی از اتفاقات آینده تهران باشد! در تهران تاکنون، 13 گسل فعال شناسایی شده است از جمله فشم، شمال تهران، جنوب ری، نیاوران، محمودیه، شیان کوثر و ملاصدرا! از طرفی عمده پهنه‌های گسلی در نیمه شمالی پایتخت- بالای خیابان انقلاب- و اغلب در شمالی‌ترین محله‌ها در مناطق یک، دو، سه، چهار، پنج و 22 قرار دارد. مناطقی که شاید بیشترین حجم بلند مرتبه سازی‌ها را به خود اختصاص داده‌اند.

ساخت و ساز روی گسل‌ها ممنوع نیست!

شهردار منطقه 22 تهران با تأیید ساخت و سازهایی که روی گسل‌های تهران انجام شده، به «ایران» می‌گوید: متأسفانه در اغلب گسل‌های تهران، ساخت و ساز صورت گرفته. چراکه بیشتر گسل‌های تهران در دامنه رشته کوه البرز قرار دارد که تقریباً می‌توان گفت روی آنها ساخت و ساز انجام شده است. ازجمله سعادت آباد، بویژه درمنطقه کوی فراز بالای سعادت آباد یا مثلاً در منطقه 22، برج‌های آسمان در جنوب بزرگراه همت، روبه‌روی شهرک شهید باقری در کنار گسل قرار دارد. از طرف دیگر آیین نامه 2800 عنوان می‌کند، اثرات گسل در طراحی‌ها باید مد نظر قرار داده شود. ولی با توجه به اینکه اولاً اجرای آنها به طور واضح مشخص نیست و دوماً ضابطه محاسباتی ندارد، همچون ساختمان‌های دیگر طراحی می‌شود.

علی نوذرپورمی گوید که در حریم قرمز و نارنجی گسل‌ها، یعنی محدوده‌ای که نباید ساخت وساز انجام شود هم ساختمان‌سازی انجام شده که سهم بلندمرتبه‌ها در این میان کمتر بوده است!

شهردار منطقه 22 با بیان اینکه باید چند راهکار مؤثر و جدی در رابطه با ساخت و سازها مد نظر قرار گیرد، می‌گوید: «درابتدا باید گسل‌ها و محدوده آنها بررسی و مشخص شود. سپس طرح ساخت و ساز به 4 طبقه محدود شده و در طراحی سازه، خاک محل پروژه یک درجه ضعیف‌تر در نظر گرفته شود. با توجه به اینکه برج‌های ساخته شده عمدتاً فونداسیون یکپارچه دارند، نسبت به سایر ساختمان‌ها که دارای فونداسیون نواری و منفرد هستند، استحکام بیشتری خواهند داشت و صرفاً در صورتی که گسل موجب جابه‌جایی زیاد (لغزش) شود، برج ها دچار مشکلات بیشتری می‌شوند که فاجعه بار خواهد بود. (به نظر می‌رسد این اتفاق در زلزله با بزرگی بیشتر از 8 ریشتر می‌افتد.)

این مهندس شهرساز درباره اینکه آیا براساس قانون ساخت و ساز روی گسل‌ها ممنوع است و می‌توان از ساخت و ساز روی آنها جلوگیری کرد، می‌گوید: «خیر، براساس آیین‌نامه 2800 (آیین نامه طراحی ساختمان‌ها در برابر زلزله)، در حد توصیه و نه اجبار و قانون نباید روی گسل ساخت. ولی با توجه به ارزش زمین، این موضوع درحد توصیه مانده و ضمن اینکه برای تملک اراضی روی گسل، هیچ سازمانی نیز متولی نیست. درحالی که در طراحی ساختمان، فقط گسل مدنظر قرار می‌گیرد.»

«با این توصیف نمی‌توان انتظار داشت که ضوابط سختگیرانه‌ای برای ساخت و ساز در تهران وجود داشته باشد.»نوذر پور با ابراز تاسف از اینکه ضوابط کارآمدی وجود ندارد، توضیح می‌دهد : ضوابط صرفاً در حد آیین‌نامه2800 (آیین نامه ساخت و ساز مقاوم در برابر زلزله ) است که هرگونه طراحی را با در نظر گرفتن گسل در محاسبات عنوان کرده ولی رابطه و ضابطه محاسباتی برای این موضوع ارائه نکرده است. به گفته وی، هم اکنون در ساختمان‌های جدید فقط در زمینه طراحی، نظارت ویژه انجام می‌شود.

نوذرپور درباره وضعیت منطقه 22 هم اینطور می‌گوید: در منطقه 22 باتوجه به طرح تفصیلی، ساخت و سازهایی روی گسل یا نزدیک گسل انجام شده است. در طراحی ساختمان‌ها نیز، در منطقه با خطرپذیری خیلی زیاد و ساختمان‌های بلند با شکل‌پذیری زیاد به صورت ویژه و با فونداسیون‌های یکپارچه (ساختمان‌های بلند مرتبه) مد نظر است. او، اما درباره اینکه اگر در آینده، زلزله‌ای در تهران رخ بدهد، چه مخاطراتی در انتظار شهروندان تهرانی است، می‌گوید: رفتار زلزله غیرقابل پیش‌بینی است، ولی اگر بخواهم درباره همین منطقه 22 توضیح بدهم، باید بگویم با توجه به استفاده از آیین‌نامه‌های به روز در طراحی و استفاده از مباحث مقررات ملی ساختمان، مشکلات کمتری خواهیم داشت. نوذرپور درباره ساخت و سازها روی گسل‌های فرعی هم می‌گوید: با توجه به اینکه در تهران از خطر‌پذیری خیلی زیاد استفاده شده و ساختمان‌های بلند با شکل‌پذیری ویژه هستند، پس استحکام دارند. ضمن اینکه ساختمان‌ها برای زلزله با دوره بازگشت 50 ساله طراحی می‌شوند، یعنی ساختمان‌ها در برابر 98درصد زلزله‌ها، 50 سال مقاومت می‌کنند و بیش از آن مهندسی نیست.

با این همه نوذرپور راه حلی برای مقاوم‌سازی ساختمان‌های بلند مرتبه می‌دهد: «مقاوم‌سازی با استفاده از تکنیک و تکنولوژی روز از جمله استفاده از میراگر در فونداسیون، استفاده از میراگر و وسیکوز در مهاربندها و استفاده از میراگرهای جرمی در طبقات بالا و بام می‌تواند به مقاوم‌سازی ساختمان‌های کمک کند. ضمن اینکه باید اطراف ساختمان‌های پرخطر را خلوت نگه داشت و ساخت و سازهای دیگری انجام نداد.»

منبع: عصر ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۷۰۳۶۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نمای سنگ بهتر است یا آجر نسوز نما؟

آفتاب‌‌نیوز :

این سوالی است که همه‌ی سازندگان در مرحله نماسازی ساختمان مطرح می‌کنند. همانطور که اطلاع دارید نما یکی از مهم‌ترین و تاثیرگذارترین مراحل ساخت خانه است که در زیبایی و استحکام نقش مهمی برعهده دارد. در بین انواع متریال‌های موجود، نمای آجری با تنوع بی نظیری که در طرح و رنگ دارد رقیب بسیار سختی برای نمای سنگی معرفی می‌شود.

انواع آجر نسوز نما برای نمای ترکیبی سنگ و آجر

علاوه بر سنگ‌ها که انواع مختلفی دارند و از آن‌ها می‌توان در نماکاری ساختمان استفاده کرد، انواع متنوعی از آجر نسوز نما مخصوص نمای ساختمان نیز وجود دارد که دارای رنگ‌ها و طرح‌های مختلفی نیز هستند. برای استفاده از آجر‌های مختلف باید به نوع سنگ نیز توجه داشته باشید و از رنگ متناسب با آن استفاده کنید. در حال حاضر ترکیب آجر‌های مشکی با سنگ گرانیتی از پرطرفدارترین نما‌های ساختمان هستند. انواع آجرنما‌ها عبارتند از:

•    آجر سنتی
•    آجر مشکی
•    آجر نسوز
•    آجر طوسی
•    آجر زرد
•    آجر نسوز قرمز

نمای ترکیبی سنگ و آجر نسوز قرمز

نمای ترکیبی سنگ و آجر نسوز قرمز یک ترکیب بسیار فوق العاده جذابی است که حتی می‌توان در داخل ساختمان نیز از این ترکیب استفاده کرد. در سال‌های گذشته استفاده از این آجر‌ها در ساختمان سازی کاربرد بسیاری داشت، البته کمتر کسی پیدا می‌شد که به نمای ساختمان توجه داشته باشد، اما در حال حاضر به این دلیل که ترکیب نما سنگ و آجر مدرن مورد توجه قرار گرفت بسیاری از مهندسان و طراحان به دلیل دوام و ماندگاری بالایی که این ترکیب دارد و زیبایی ظاهری آن، از انواع نمای کلاسیک نمای ترکیبی آجر و سنگ، نمای ترکیبی سنگ و آجر نسوز استفاده می‌کنند.

کاربرد نمای ترکیبی سنگ و آجر نسوز نما در ساختمان

 فرقی ندارد که از نمای ترکیبی آجر و سنگ ویلایی استفاده کنید یا نمای ترکیبی آجر سرامیک مدنظر شما باشد، کاربرد هر یک از این نما‌ها در ساختمان محدودیتی ندارد و در ساختمان‌های تجاری، مسکونی، اداری می‌توان از ترکیب انواع آجر و سنگ استفاده کرد. مزایایی که این روش دارد باعث شده تا همه با خیالی آسوده از این روش برای پوشش بیرونی ساختمان استفاده کنند. از جمله مزایایی که نمای ساختمان‌های سنگ و آجر دارند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱.     قیمت مناسب نمای ترکیبی سنگ و آجر نسوز نما

با توجه به اینکه نمای ترکیبی سنگ و آجر در انواع مختلف آن قیمت بسیار پایینی دارد، بسیاری از مصرف کنندگان به استفاده از این نمای ترکیبی تمایل دارند. دلیل پایین بودن قیمت این روش هم استفاده از مواد تشکیل دهنده ارزان قیمت برای ساخت نمای ترکیبی سنگ و آجر می‌باشد.

 این محصولات با خاک رس و آهن تولید می‌شوند و قیمت پایینی دارند، همچنین رنگ آمیزی‌هایی که برای این نما به کار می‌رود از دسته مصالح طبیعی می‌باشد و آن‌ها نیز قیمت کمی دارند. از آنجا که طراحان برای پیاده سازی نما‌های سنگ و آجر یک طبقه، نمای ترکیبی سنگ و آجر دو طبقه و. به مشکلی بر نمی‌خورند و بسیار سریع انجام می‌شود، هزینه‌های این مرحله نیز کاهش می‌یابد.

۲.     مقاومت بالا

مقاومت بالایی که نمای سنگ و آجر ساختمان‌های دو طبقه دارند و یا استقامتی که نمای ویلا سنگ و آجر در برابر شرایط جوی و عوامل محیطی دارد معروف است؛ به همین دلیل این مصالح ساختمانی بسیار پرطرفدار می‌باشند. روش تولید سنگ و آجر یکی از دلایل‌هایی می‌باشد که باعث افزایش مقاومت این نما‌ها در برابر باران‌های اسیدی، نور خورشید و حرارت بالا می‌باشد. سنگ و آجر‌هایی که رنگ طبیعی دارند مقاومت بالایی در برابر فرسایش داشته و همین امر جز یکی از مزایای این آجر‌ها محسوب خواهد شد. به همین خاطر در درازمدت از نمای آجر و سنگ، آجر نسوز قرمز و. در نماکاری ساختمان استفاده خواهد شد و هیچ نگرانی بابت تغییر رنگ یا فرسایش آن‌ها وجود ندارد، چون به میزان زیادی در برابر تخریب و فرسایش مقاومت داشته و دفع آب خوبی دارند.

۳.     زیبایی قابل‌توجه

به دلیل استفاده از رنگ بندی‌های متنوع در نمای ترکیبی سنگ و آجر، زیبایی این طرح‌ها توانسته هر سلیقه‌ای را راضی کند. 

انواع سنگ برای نمای ترکیبی سنگ و آجر نسوز نما

با توجه به اینکه یکی از جدیدترین و مدرن‌ترین سبک‌های طراحی نمای ساختمان، استفاده از سنگ و آجر نسوز است، بهتر است که با انواع سنگ‌هایی که قابلیت ترکیب با نمای آجر را دارند آشنا شوید. انواع سنگ‌هایی که برای نمای ترکیبی آجر و سنگ ویلایی و یا نمای ترکیبی آجر و سنگ‌های دو طبقه، ساختمان‌های یک طبقه و... استفاده می‌شوند عبارتند از:

•    سنگ لایم استون
•    سنگ تراورتن
•    سنگ تزئینی
•    سنگ مرمر
•    سنگ گرانیت
•    سنگ مرمریت

نمای رومی ترکیبی از سنگ و آجر نسوز نما

یکی از جدیدترین سبک‌های اجرای نمای ترکیبی ساختمان با استفاده از سنگ و آجرنمای رومی است. در این روش نماکاری از آجر نسوز قرمز استفاده می‌شود که علاوه بر دارا بودن زیبایی، مقاومت بسیار بالایی نیز دارد. معمولا آجر‌هایی در این روش کاربرد دارد که دارای رنگ‌های قرمز و قهوه‌ای می‌باشند. این نماکاری‌ها علاوه بر نمای ساختمان یک طبقه و نمای سنگ و آجرساختمان دوطبقه، در نماکاری کاربرد دارد.

نمای ترکیبی چیست؟

اگر از نمای ساختمان از چند نوع متریال مختلف استفاده می‌شود به آن نمای ترکیبی می‌گویند. دلایل استفاده از نمای ترکیبی می‌تواند به موارد‌های متعددی اشاره کرد، اما اصلی‌ترین علت آن زیباتر شدن و جذاب‌تر شدن نمای ساختمان به دلیل عدم یکنواختی در استفاده از یک نوع مصالح می‌باشد. انواع نمای ترکیبی:

•    نمای ترکیبی سنگ و آجر نسوز قرمز
•    نمای ترکیبی سنگ و چوب ترموود
•    نمای ترکیبی آجر و شیشه
•    نما‌های ترکیبی کامپوزیت، کرتین وال، بتن اکسپوز و …
•    نمای ترکیبی آجر و سرامیک (گاهی ساختمان‌ساز‌ها در پروژه‌های مختلف برای کاهش هزینه‌ها به جای سنگ از سرامیک استفاده می‌کنند که این مورد را به هیچ عنوان توصیه نمی‌کنم)

دیگر خبرها

  • نمای سنگ بهتر است یا آجر نسوز نما؟
  • نخستین موتور شش سیلندر بنزینی «ایران‌ساخت» رونمایی شد
  • نخستین «موتور شش سیلندر بنزینی» ایران‌ساخت رونمایی شد
  • رونمایی نخستین «موتور ۶ سیلندر بنزینی» ایران‌ساخت
  • رونمایی از نخستین «موتور شش سیلندر بنزینی» ایران‌ساخت
  • ماجری پیامک ذخیره‌سازی آب چه بود؟
  • واقعیت پیامک ذخیره سازی آب که تهرانی ها را نگران کرد چه بود؟
  • ارسال پیامک ذخیره سازی آب برای شهروندان تهرانی | ماجرا چیست؟
  • انتخاب بهترین شرکت ساخت ویلا
  • یک اتفاق خوب که در بین خبرهای بد گم شد | قطار ملی بالاخره مسافرگیری کرد | این قطار در کدام خط مترو کار می کند؟