Web Analytics Made Easy - Statcounter

رویداد۲۴-معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت کشور در مراسم تکریم و معارفه مدیران کل پیشین و جدید دفتر تشکیلات و بهبود روش‌ها و اداره کل منابع انسانی وزارت کشور ضمن قدردانی از زحمات و خدمات ژاله فرامرزیان مدیرکل سابق و آرزوی موفقیت برای وی در مسئولیت جدید، خلیلی را به عنوان سرپرست جدید این دفتر معرفی کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

جواد ناصریان معاون وزیر کشور در این مراسم گفت: تغییر، موضوعی جدایی ناپذیر از نظام اداری است و نظام مدیریتی نیز از این قاعده عام خارج نیست، تغییر سیاست های سازمانی به دلایلی رخ می‌دهد و در این تغییرات که به علت ارتقاء ‌برخی مدیران و استفاده از تجربیات و دانش کارکنان درون سازمانی است، نگاه و سیاست بر این است که آسیبی به حوزه معاونت وارد نشود.

وی ادامه داد: انتخاب آقای خلیلی برای حوزه تشکیلات که سابقه فعالیت و خدمت در این حوزه دارند و با تلفیق تجربیات مکتسبه در حوزه توسعه منابع انسانی استمرار برنامه ها و فعالیت‌های دفتر تشکیلات که بنای آن توسط خانم فرامرزیان آغاز شده پیگیری نمایند، حوزه اداره کل توسعه منابع انسانی و دفتر تشکیلات که در جهت و هم راستا با یکدیگر هستند و بخش دیگر موضوع آموزش است که تلاش می‌شود بحث آموزش نیز برای توانمندسازی که نقش و تأثیر بسزایی دارد تعامل مناسب در این حوزه  ها ایجاد شود.

وی همچنین اظهار داشت: در حوزه اداره کل توسعه منابع انسانی اقدامات خوبی انجام شده و از ابتدای دولت یازدهم سعی برآن داشتیم تا احکام حقوقی کارکنان در وزارت کشور اصلاح و مشاغل اختصاصی تدوین شود و متعاقب آن متناسب با مشاغل  با استفاده از تمامی ظرفیت های قانونی مصرح در قانون مدیریت خدمات کشوری از جمله موضوع فوق العاده شغل بند ۵ و فوق العاده ویژه موضوع بند ۱۰ ماده ۶۸ قانون مدیریت خدمات کشوری در چارچوب مقررات برای کارکنان وزارت کشور و استانداری‌ها محقق شود.

ناصریان این امر را تحقق یافته عنوان کرد و افزود:  اقداماتی دیگری که با استفاده از توان نیروی انسانی و ارتقاء ‌کارکنان در پست‌های سازمانی و صدور احکام در زمان مقرر که تاریخ اجراء آن بعد از صدور احکام باشد، جلسات کمیته سرمایه انسانی بموقع تشکیل و بروز رسانی شود و انتظار از آقای روشن ضمیر این است که اقدامات گذشته را استمرار داده و بطور جدی پیگیری نمایند.

معاون توسعه مدیریت و منابع وزیر کشور، ساماندهی نیروی انسانی را از برنامه های در دست اقدام معاونت متبوع خود دانست و گفت: تلاش می‌شود نیروهای شاغل در وزارت کشور متناسب با توانمندی‌های خود بکارگیری و ساماندهی شوند تا ضمن جلوگیری از تراکم نیروها در ستاد و صف، نسبت به استفاده از پست‌های بلاتصدی نیز اقدام شود و همچنین در بلند مدت در راستای توانمندسازی نیروها از روش‌های علمی و افزایش مهارت و دانش در وزارت کشور و شناسایی افراد برای ارتقاء و تأمین سطوح سرپرستی و مدیریتی مورد نیاز این وزارتخانه هستیم تا در یک و نیم سال آینده در پست‌های مختلف بکارگیری شوند.

ناصریان در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: ‌در حوزه دفتر تشکیلات نیز فعالیت های خوبی انجام شده و از جمله اهتمام برای اصلاح ساختار، تغییر ساختاری که در استانداری‌ها بعد از احیای سازمان مدیریت استان‌ها انجام شده با چالش‌هایی روبرو  بوده تا وضعیت ساختاری تثبیت شود. البته به جمع بندی نهایی نرسیده ایم لیکن اقدامات دفتر تشکیلات و حوزه معاونت در طول دوره چهار ساله قابل دفاع و طرح است.

وی ادامه داد: در رابطه با تفویض اختیارات با تشکیل کارگروه تحول اداری که با عضویت تعدادی از استانداران تشکیل شد و بازخورد مناسب داشته و اتفاق مبارکی که با تلاش کارگروه، تحول بسیار بزرگی در نظام اداری انجام شده است و نتایج آن تفویض ۱۳۸ مصداق تفویض اختیارات دستگاههای اجرایی به واحدهای استانی بوده که مورد تصویب دولت قرار گرفته و بحث تمرکززدایی که حاصل تلاش همکاران و مدیرکل دفتر تشکیلات بعنوان یکی از پروژه های ستاد اقتصاد مقاومتی برای وزارت کشور تعریف شده است و در حال نهایی شدن برای اخذ مجوزهای قانونی است.

ناصریان، اخذ شناسه ملّی اشخاص حقوقی برای وزارت کشور، استانداری‌ها، سازمان‌های تابعه و شهرداری را از اقدامات دیگر انجام شده در راستای بهره‌وری عنوان کرد و اظهار داشت: از جمله اقدامات بسیار مهمّ، ابلاغ ساختار فرمانداری‌ها است که با یک کار علمی و مبتنی بر دانش ساختار و شرح وظایف فرمانداری‌ها تحقق یافته و برای اجرا به استانداری‌ها ابلاغ شده است.

وی ادامه داد: آقای خلیلی در مأموریت جدید مسئولیت استمرار برنامه های در دست اجرا و فعالیت‌هایی که در کوتاه مدت و بلند مدت در حوزه ساختار و تشکیلات و بهبود روش‌ها باید انجام شود را بر عهده دارد. 

در این مراسم خلیلی گزارشی از عملکرد چهار ساله خود در حوزه اداره کل توسعه منابع انسانی ارائه کرد و اظهار داشت: این  توفیقات، مرهون حمایت‌های کارکنان و تدابیر اتخاذ شده مدیریتی معاون توسعه مدیریت و منابع است که در اهمیت و حساسیت خدمت‌رسانی در وزارت کشور بوده است.

در ادامه، اکبر روشن ضمیر به عنوان سرپرست جدید اداره کل توسعه منابع انسانی وزارت کشور معرفی و از خدمات آقای علی خلیلی مدیرکل سابق این اداره قدردانی کرد.

گفتنی است ژاله فرامرزیان با حکم وزیر ورزش و جوانان به عنوان معاون توسعه مدیریت و منابع این وزارتخانه منصوب و مشغول به کار شده است.

منبع: رویداد24

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rouydad24.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رویداد24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۷۳۶۲۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تعیین حریم مشهد با طرقبه شاندیز در انتظار ابلاغ وزارت کشور

به گزارش قدس خراسان، دو شهر طرقبه و شاندیز که تا پیش از تابستان۱۳۸۷ ازجمله بخش‌های شهرستان مشهد به حساب می‌آمدند، ۱۵ سالی می‌شود به شهرستانی مستقل با عنوان شهرستان بینالود یا طرقبه شاندیز در تقسیمات سیاسی استانداری خراسان رضوی و وزارت کشور تبدیل شدند.

با اینکه گفته می‌شود محدوده شهرستان طرقبه شاندیز از دوراهی طرقبه شاندیز (بعد از پل مهندس پرتویی) که عملاً انتهای بولوار وکیل‌آباد به حساب می‌آید آغاز و از شمال به محور مشهد قوچان محدود می‌شود و از جنوب با شهرستان نیشابور و از غرب نیز به شهرستان گلبهار متصل است و حریم‌هایی برای شهرستان طرقبه‌شاندیز با شهرستان‌های همجوارش در نظر گرفته شده، اما گویا هنوز که هنوز است حریمی برای مرز شهرستان‌های مشهد و طرقبه‌شاندیز به طور مشخص در اداره کل تقسیمات سیاسی وزارت کشور وجود ندارد. در این سال‌ها اما بحث‌های زیادی بر سر این موضوع وجود داشته که همچنان نیز ادامه‌دار است.

همه چیز در انتظار اعلام نهایی وزارت کشور

فرماندار مشهد در واکنش به اینکه سرنوشت تعیین حریم مشهد با شهرستان طرقبه‌شاندیز به کجا ختم شد به قدس می‌گوید: بر پایه آخرین اقداماتی که در این زمینه انجام شده حریم دو شهرستان مشهد و طرقبه‌شاندیز معین شده و در حال بررسی و پس از آن اعلام نهایی از سوی اداره کل تقسیمات کشوری است.

محسن داوری ادامه می‌دهد: چندی پیش مدیرکل تقسیمات کشوری وزارت کشور به همراه کارشناسان مربوط در مشهد حاضر شدند و از نزدیک در جریان بحث تعیین حریم مشهد و طرقبه‌شاندیز قرار گرفتند و نقشه‌ها نیز رصد شد.

وی اظهار می‌کند: گزارشی از شرایط موجود براساس نقشه‌هایی که تهیه شد تنظیم شده و در نهایت برای تصمیم‌گیری و تعیین‌تکلیف نهایی منتظر اعلام نظر اداره کل تقسیمات کشوری وزارت کشور هستیم.

فرماندار مشهد درباره مشخص بودن حریم این دو شهرستان بیان می‌کند: تا حدود زیادی مشخص شده، اما نمی‌توان تا زمان اعلام‌نظر وزارت کشور آن را رسانه‌ای کرد.

بلاتکلیفی حریم و ساخت‌وسازهای بی‌ضابطه

کارشناس ارشد شهرسازی و معماری درخصوص پیامدهایی که می‌تواند نامشخص بودن حریم شهرستان‌های مشهد و طرقبه‌شاندیز داشته باشد، می‌گوید: ابتدایی‌ترین و پیش پا افتاده‌ترین موضوع در این بحث همانی است که مردم مستقیم با آن دست به گریبان‌اند آن هم در موضوع ساخت‌وسازهایی که دارند.

محمدجواد رضایی ادامه می‌دهد: وقتی حریم مشخص نیست، مشکلات مهمی از جمله ساخت‌وسازهای بی‌رویه و بدون ضابطه شکل می‌گیرد که طی سالیان گذشته همه از آن خبر داشته و به معضلات آن نیز واقفیم. این موضوع البته در محدوده‌ای که اکنون مورد مناقشه مردم و مسئولان طرقبه و شاندیزاست بیشتر نمود دارد.

وی می‌افزاید: مشخص نبودن دقیق کاربری اراضی مورد مناقشه دو شهرستان اعم از گردشگری، کشاورزی، مسکونی یا حتی تجاری بودن آن‌ها خود محل اختلاف است که البته این نیز فرار سرمایه‌گذاران را در پی داشته و دارد، چراکه سرمایه‌گذاری حاضر به هزینه در یک منطقه می‌شود که امنیت سرمایه‌اش تضمین شده باشد. وقتی بلاتکلیفی حریم مشهد با طرقبه‌شاندیز ادامه‌دار باشد دیگر کسی راغب به هزینه در این منطقه نیست.

الگوبرداری از سایر شهرها

رضایی در پاسخ به این پرسش که برای رفع مشکل موجود چه باید کرد، می‌گوید: در کشور مثال‌های مشابهی مثل آنچه در مورد مشهد و طرقبه‌شاندیز وجود دارد، هست. نمونه‌اش شهرستان‌های ری و شمیرانات. می‌توان همان الگو را با تغییراتی در این مورد نیز دنبال کرد. توجه کنید زمانی که از محدوده شهری تهران وارد شهرستان‌های ری یا شمیرانات می‌شوید احساس نمی‌کنید وارد منطقه دیگری شدید در حالی که در واقع در محدوده تقسیمات سیاسی دیگری قرار گرفته‌اید این همان استفاده از الگوی متوازن شهری است که توانسته در این زمینه کارآمد باشد.

خبرنگار: هاشم رسائی‌فر

هاشم رسایی‌فر

دیگر خبرها

  • ضرورت ایجاد ساختار مناسب برای پیاده‌سازی علوم انسانی با جهان‌بینی الهی
  • سالانه ۲۰۰۰ نفر در حوزه کوانتوم تربیت و جذب می‌شوند
  • جذب و تربیت سالانه دو هزار نیروی متخصص در حوزه فناوری کوانتوم
  • کسب رتبه برتر فرمانداری درمیان بر اساس ارزیابی وزارت کشور
  • تدوین سند هوش مصنوعی باید مبتنی‌بر تمدن نوین اسلامی باشد/ پیش بینی بودجه ۵ همتی برای هزینه در هوش مصنوعی
  • ۲۵ هزار نیروی جدید در وزارت بهداشت جذب می شوند
  • ضعف جریان حوزوی و علوم انسانی اسلامی در به تصویر کشیدن اندیشه خود
  • نشست بررسی مسائل و مشکلات حوزه سرمایه انسانی صنعت نفت برگزار شد
  • نشست بررسی مسائل و مشکلات حوزه منابع انسانی صنعت نفت برگزار شد
  • تعیین حریم مشهد با طرقبه شاندیز در انتظار ابلاغ وزارت کشور