Web Analytics Made Easy - Statcounter

۱۶ گور از نوع حفره ای ساده، چهار چینه سنگی و کلان سنگی مگالیتیکی در مازندران مورد کاوش قرار گرفته و تعدادی آثار فرهنگی و بقایای انسانی و حیوانی متعلق به عصر آهن ۱و ۲ کشف شد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، محمدرضا خلعتبری سرپرست هیات علمی کاوش های باستان شناسی ایزگام دشت رامسر، با اعلام این مطلب گفت: وجود بقایای حیوانی در تمامی قبور کاوش شده که بعضا شامل بقایای کامل حیوان از نوع گاوسانان بوده است، حکایت از حضور اقوامی در این منطقه دارد که اقتصادشان عمدتا مبتنی بر تولیدات دامی بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این باستان شناس افزود:این اقوام در ساخت انواع و اقسام ظروف سفالین ، ابزار و ادوات مفرغی – که خود یک فلز آلیاژی است- چون لوازم رزم، شکار و ... و نمونه های بی بدیلی از زیور آلات دارای مهارت بوده اند.

به گفته وی، به دلیل محدودیت کار میدانی در این محوطه گورستانی در این فصل کاوش و همچنین وسعت آن هنوز بسیار زود است تا در ارتباط با ساختارهای فرهنگی اقوام ساکن در این منطقه به طور شفاف و روشن سخن گفت.

سرپرست هیات علمی کاوش های باستان شناسی ایزگام دشت جنت رامسر، ضمن تایید این که این آثار با توجه به مقایسه و مقابله آنها با دیگر محوطه های شناخته شده مربوط به عصر آهن ۱ و ۲ هستند، افزود: از کاوش گورستان یاد شده نمونه های بسیاری از بقایای انسانی، حیوانی، زغال و بقایای درون ظروف برای آزمایش آنالیز مواد، سالیابی مطلق، ژنتیک، ایزوتوپ دندان برای شناخت امراض، نوع تغذیه، مهاجرت و ... جمع آوری شده است.

او گفت: نمونه های جمع آوری شده برای انجام آزمایشات لازم به مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی در ژاپن و سوئد ارسال شده است که دریافت نتایج آن ما را در تفسیر ویژگی های فرهنگی، قومی، نژادی اقوام یاد شده کمک و از ضریب احتمالات موجود به طور قابل توجهی خواهد کاست.

خلعتبری با بیان این نکته که غرب مازندران و به ویژه شهرستان رامسر تاکنون زیر پوشش مطالعات باستان شناسی به طور هدفمند قرار نگرفته است، گفت: پرسش های اساسی و بنیادینی در ارتباط با تاریخ تمدن و فرهنگ این منطقه وجود داشته و ضرورت انجام پژوهش های میدانی در این منطقه از دیرباز احساس می شد.

این باستان شناس با اشاره به قرارگیری کاوش این محوطه ارزشمند در دستور کار پژوهشکده باستان شناسی در سال جاری با توجه به ضرورت های موجود، از اعزام هیات باستان شناسی پس از تصویب در شورای پژوهشی به این منطقه تاریخی خبر داد.

او در ادامه از همراهی کارشناسانی در زمینه باستان شناسی، ژئوفیزیک"سنجش از دور"، انسان شناسی جسمانی، مردم شناس، نقشه بردار، طراح، عکاس و .... در این هیات اشاره کرد.

وی با اشاره به پایان نخستین فصل کاوش محوطه باستانی ایزگام جنت رودبار رامسر گفت: این محوطه باستانی براساس یک برنامه اضطراری بررسی و شناسایی که در سال ۱۳۶۸ در مناطق کوهستانی شهرستان رامسر انجام شده بود، شناسایی و مورد گمانه زنی قرار گرفته بود.

خلعتبری با بیان این مطلب که کاوش گورستان ایزگام دشت رامسر براساس برنامه های مصوب پژوهشی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری یک برنامه ۵ ساله است، ضمن قدردانی از حمایت های بی شائبه مسولین استان و شهرستان به ویژه مدیرکل میراث فرهنگی استان و فرماندار شهرستان رامسر و مردم بومی منطقه اظهار امیدواری کرد: با دریافت پاسخ، نمونه های آزمایشگاهی و گزارش های انسان شناسی جسمانی ، مردم شناسی، ژئوفیزیک و آماده شدن نقشه ها، طرح ها و عکس ها زمینه برای تدوین اولین کتاب مستند و علمی منطقه براساس نتایج کاوش های باستان شناسی صورت گرفته، فراهم شود. ​

منبع: مهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۷۵۲۸۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشف نقوش صخره‌ای جدید در ورزقان

به گزارش خبرگزاری مهر، علی نریمانی رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ورزقان که دکتری باستان‌شناسی دارد، در گفت‌وگو با خبرنگار اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان‌شرقی اظهار کرد: شهرستان ورزقان واقع در منطقه شمال‌غرب ایران همواره به‌عنوان یکی از مناطق مهم در مطالعات باستان‌شناسی ایران و جنوب قفقاز مطرح بوده است که پژوهش‌های باستان‌شناسی انجام شده در این منطقه تاکنون آثار متنوعی از قبیل قلعه، گورستان، معماری صخره‌ای، مقابر دوران اسلامی را شناسایی و معرفی کرده است. در سال ۲۰۲۱ میلادی بررسی باستان‌شناختی که در محدوده معدن مس سونگون به انجام رسید و طی این بررسی‌ها و مطالعات نقوش صخره‌ای نویافته‌ای شناسایی شدند. این هنر صخره‌ای روی تخته سنگ‌های ایجاد شده که نمونه‌های مشابه آن در سایر مناطق ایران و جمهوری آذربایجان قبل شناسایی شده است. اهمیت این سنگ‌نگاره‌ها در تکمیل اطلاعات مربوط به هنر صخره‌ای دوران پیش از اسلام ایران و جنوب قفقاز حائز اهمیت ویژه‌ای است.

رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ورزقان ادامه داد: براساس نتایج به دست آمده این نقوش در حالت‌های منفرد و دسته‌جمعی روی سنگ‌های سیاه از جنس آهنی به‌روش کوبشی ایجاد شده‌اند که بیشترین نقوش کشف شده در این سنگ‌ها متعلق به بز کوهی بوده که از این حیث قابل مقایسه با نمونه‌های زیادی از ایران و جمهوری آذربایجان است. نقوش نشانگر ماهیت کوچرو و شکارگر بودن طراحان این آثار است. دوره‌های زمانی شکل‌گیری این نقوش به دلیل نبود مطالعات آزمایشگاهی در ایران مشخص نیست و نمی‌توان براساس مطالعات مقایسه‌ای گاهنگاری خاصی برای آن‌ها ارائه داد.

وی بیان کرد: این نقوش صخره‌ای در ارتفاع ۱۳۰۰ متری از سطح دریا قرار گرفته است. همچنین این منطقه محیطی مناسب برای فعالیت‌های گله‌داری بوده و از قدیم‌الایام شغل اصلی مردم منطقه گله‌داری به خصوص پرورش بز و گوسفند بوده است. نقوش صخره‌ای قوشا داش برروی سنگ‌های سیاه رنگی از جنس آهن ایجاد گردیده که بر روی تراس شیب دار و مشرف به راه قدیمی موسوم به «ائل‌یولو» قرار دارد.

نریمانی با اشاره به عدم انجام مطالعات منسجم بر روی هنر نقوش صخره‌ای افزود: باتوجه به اینکه تاکنون در منطقه شمال‌غرب ایران شناسایی تعدادی نقوش صخره‌ای منجر به انجام مطالعات منسجمی در خصوص این هنر در ایران نشده است، مطالعات در خصوص این نقوش نیز مراحل اولیه خود را طی می‌کند. بنابراین نیاز است تا اطلاعات سایر محوطه‌ها نیز برای بررسی دقیق‌تر این موضوع، شناسایی و جمع‌آوری شود. برای این منظور بررسی باستان‌شناختی در محدوده معدن مس سونگون انجام شد که نتایج آن منجر به شناسایی محوطه قوشا داش شد.

رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ورزقان و دکتری باستان شناسی در انتهای صحبت‌های خود با اشاره به اهمیت انجام مطالعات در حوزه هنر نقوش صخره‌ای و شناخت تاریخ جامعه‌شناختی و انسان‌شناختی منطقه آذربایجان، گفت: این محوطه شامل نقوش بز، آهو و انسان است که به‌صورت جداگانه یا در یک جمع به معرض نمایش درآمده‌اند. این نقوش می‌توان درآمدی بر شناخت برخی از مفاهیم انسان‌شناختی و جامعه‌شناختی مبتنی بر زندگی کوچ‌روی و دامدار و شکارگر است، به‌طوری که نقوش حیوان بز بیانگر اقتصاد متکی بر فعالیت‌های دامداری و کوچ‌روی بوده و نقش حیوان آهو نشان از وجود شکار در این جامعه دارد. برخی از پژوهشگران در ایران دوره زمانی ایجاد این نقوش به‌خصوص نقش بز را به دوران پیش‌از تاریخ ارتباط می‌دهند اما به دلیل نبود مطالعات آزمایشگاهی در ایران امکان تعیین قدمت این هنر صخره‌ای وجود ندارد و نمی‌توان دوره زمانی خاصی برای این آثار در نظر گرفت. این نقوش در تکمیل اطلاعات مربوط به هنر صخره‌ای ایران و جنوب قفقاز بسیار حائز اهمیت هستند.

کد خبر 6091458

دیگر خبرها

  • کشف معماری ۴۵۰۰ ساله در شرق ایران؛ یک خانه و کوچه‌اش پیدا شد!
  • جزییات کشف معماری ۴۵۰۰ ساله در شرق ایران اعلام شد
  • کشف معماری ۴۵۰۰ ساله در شرق ایران
  • کشف یک مقبره ۲۲۰۰ ساله مجلل در چین
  • کشف نقوش صخره‌ای جدید در ورزقان
  • موزه آذربایجان میزبان اشیای تاریخی موزه ایران باستان در روز موزه
  • کارواش های منطقه یک تهران زیر ذره بین بازرسان
  • تخلیه فضولات حیوانی رودخانه روستای همای علیا را آلوده کرد + فیلم و تصاویر
  • کشف یک گورستان باستانی در محل ساخت نیروگاه
  • تهدیدی برای شهر باستانی جیرفت