Web Analytics Made Easy - Statcounter

رئیس هیأت مدیره انجمن تولیدکنندگان واردکنندگان و صادرکنندگان محصولات دخانی از افزایش ۱۰۰ درصدی تنباکوی معسل در برخی طعم‌ها خبر داد و اعلام کرد ابلاغ رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری مبنی بر توقف واردات تنباکوی معسل موجب بر هم خوردن تناسب و تعادل درعرصه و تقاضا این محصولات شده است.

محمدرضا تاجدار در گفتگو با ایسنا، درباره رای نهایی هیات عمومی دیوان عدالت اداری مبنی بر ممنوعیت معطر کردن انواع مواد دخانی به انتقاد از نهادهای ذی‌ربط و دخیل در این رابطه پرداخت که در ادامه مشروح آن آورده شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

- علت افزایش غیرمتعارف قیمت انواع تنباکوی معسل در بازار چیست؟

همان‌گونه که مطلع هستید پس از ابلاغ رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری مبنی بر توقف واردات تنباکوی معسل، عاملان توزیع با توجه به تقاضای بالای بازار مصرف برای خرید این محصولات هجوم آورده بنابراین تناسب و تعادل درعرصه و تقاضا به هم خورده و در بعضی از طعم‌ها شاهد افزایش ۱۰۰ درصدی قیمت‌ها هستیم.

- مصرف سالانه تنباکوی معسل در کشور چه میزان است؟

براساس آمار اعلامی از سوی مرکز برنامه ریزی و نظارت بر دخانیات کشور واردات انواع تنباکو معسل در یکسال بالغ بر ۱۰ هزار تن بوده و علاوه بر آن حدود ۱۰۰۰ تن نیز توسط تولیدکنندگان داخلی تولید و به بازار مصرف عرضه می‌شود.

- به نظر شما علت اتخاذ این تصمیم از سوی مرکز برنامه ریزی و نظارت بر دخانیات کشور چه بوده است؟

یکی از ایراداتی که به مصوبات ستاد کشوری کنترل دخانیات وارد است، عدم رعایت قانون بهبود مستمر فضای کسب و کار است. متاسفانه این ستاد بدون رعایت بندهای ۲ و ۳ قانون یاد شده و بدون استفاده از نقطه نظرات کارشناسان این صنعت تصمیماتی اتخاذ و ابلاغ می‌کند که با واقعیات مصرف جامعه و کشور در تضاد و تعارض بوده و نه تنها باعث اصلاح و کاهش مصرف نمی‌گردد، بلکه شرایط را بحرانی و حادتر کرده و در بسیاری از موارد مصرف را در اختیار قاچاقچیان قرار می‌دهد.

- در خصوص تبعات این تصمیم مربوط به توقف واردات تنباکوی معسل توضیح دهید؟

همان‌گونه که پیش‌تر عرض کردم بیش از ۱۰ هزار تن در سال تنباکوی معسل در کشور مصرف می‌شود و این واقعیتی است انکارناپذیر هرچند خوشایند هیچ انسان دلسوزی نیست و راه مقابله و برخورد با آن نیز اقدامات هیجانی و تصمیماتی غیرعقلایی و غیرمنطقی نیست. نمی‌توان با پاک کردن صورت مساله، مساله به این مهمی را حل کرد. همان‌گونه که واکنش بازار را پس از ابلاغ رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری ملاحظه کردید به دلیل نیاز بازار در ابتدا با افزایش شدید قیمت‌ها مواجه شده و اندکی بعد، تسریع و گسترش واردات از مبادی غیرقانونی و به صورت قاچاق آغاز شده، کارگاه‌های تولیدی تنباکوی جعلی و تقلبی در کشور فعال شده و تنباکوی با کیفیت و البته بی‌کیفیت و جعلی با قیمت‌هایی بسیار پایین تر از نرخ‌های فعلی و فاقد استاندارد در اختیار مصرف‌کنندگان قرار خواهد گرفت.

نتیجه این تصمیم تهدید شدید سلامت عمومی جامعه به دلیل عدم نظارت بهداشتی بر این تولیدات، عدم تحقق درآمدهای دولت به دلیل تامین نیاز بازار از مبادی غیررسمی، کاهش شدید قیمت‌ها به دلیل عدم پرداخت عوارض و مالیات و افزایش میزان مصرف، افزایش میزان تبلیغات از سوی قاچاقچیان به دلیل عدم امکان شناسایی و برخورد قانونی با ایشان، خارج شدن تولیدکنندگان، وارد کنندگان و فروشندگان مجاز از چرخه تولید و فروش این محصولات و طبعا کاهش درآمدهای دولت از بابت عدم پرداخت عوارض و مالیات از سوی این افراد و تمایل شبکه مجاز به خرید و فروش کالای غیرمجاز و قاچاق به دلیل کاهش درآمدها و افزایش هزینه‌ها و عدم جوری جنس و از دست رفتن مشتریان خواهد بود.

- علت تایید بخشنامه از سوی هیات عمومی دیوان عدالت اداری علی‌رغم این‌که در مرحله بدوی و هیات تخصصی دیوان تایید نشده بود، را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

متاسفانه نگاه مقامات ارشد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که اتفاقا انسان‌هایی فرهیخته و دلسوز هستند به موضوع دخانیات نگاهی ایده‌الیستی و تحت تاثیر القائات برخی افراد مغرض و سازمان‌های به اصطلاح مردم نهاد مبارزه کننده با دخانیات (NGO)‌ها بوده و در جلسات این چنینی با اشاره به بیماری های ناشی از مصرف دخانیات در کشور و با تحریک احساسات دخانیات ستیزی و درگیر نمودن خانواده و فرزندان افراد تصمیم‌گیر و حاضر در جلسه امکان تفکر منطقی و قانونی را از ایشان سلب نموده و جلسه را به سمت اتخاذ تصمیمات احساسی وغیرعقلایی و بدون توجه به واقعیات بازار و کشور سوق می‌دهند، لذا در این جلسه نیز آقایان توانستند با به کار بردن همین ترفند و علی رغم این‌که در جلسه بدوی و هیات تخصصی این بخشنامه کهمغایر با قانون بهبود فضای مستمر کسب و کار و قانون بودجه سال ۱۳۹۶ و برنامه پنجم و ششم توسعه تشخیص داده شده بود، رای هیات عمومی را به نفع خود تغییر داده و سود سرشاری را به جیب برخی افراد خاص و البته قاچاقچیان سرریز نمایند.

- چه راهکاری را برای برون رفت از این معضل و مشکل پیشنهاد و چه انتظاری از مسئولان ارشد کشور دراین زمینه دارید؟

انتظار بنده به عنوان رییس هیات مدیره انجمن تولید کنندگان، واردکنندگان و صادر کنندگان محصولات دخانی از متولیان و مقامات ارشد کشور آن است که اولا خود به قانون احترام گذاشته و براساس مواد ۲ و ۳ قانون بهبود مستمر فضای کسب و کار قبل از اتخاذ هرگونه تصمیمی، نظرات کارشناسی انجمن‌های تخصصی را اخذ کرده تا بدین‌گونه سرمایه‌گذاری، واردات قانونی و بازار مصرف را ملتهب نکرده و شرایط را برای برخی افراد سودجو و فرصت طلب مهیا نکنند. همچنین در حال حاضر در کشور با صنعت دخانیات مقابله می‌شود و امیدواریم رویه متولیان تغییر کرده و ترتیبی اتخاذ کنند که با برنامه‌ریزی بلندمدت و اصولی و با انجام کار فرهنگی از سنین پایه (پیش دبستان، دبستان، متوسطه اول، دوم و دانشگاه) با مصرف دخانیات مقابله شود.

در خصوص چگونگی کنترل مصرف تنباکوی معسل در کشور نیز پیشنهاد می‌شود ضمن کار فرهنگی و اطلاع‌رسانی مضررات مصرف تنباکو از سنین پایه و ارائه راهکارهای عملی برای جلوگیری از رشد مصرف سالانه پنج طعم از چرخه واردات و توزیع خارج شده تا در یک بازه زمانی هفت تا ۱۰ ساله نسبت به ساماندهی موضوع تنباکوی معسل در کشور اقدام شود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۷۷۶۰۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زخم کاری سیگارهای الکترونیک

  سیگارهای الکترونیکی که با ترفندهای تبلیغاتی خود، باور عوارض‌نداشتن و راهی برای ترک سیگارهای سنتی را در جامعه رواج دادند و از این راه طرفداران زیادی نیز پیدا کردند، حالا با درگیرکردن عده زیادی از افراد جامعه، به یک معضل تبدیل شده‌اند! به‌خصوص این‌که طبق تاکید مسئولان بهداشتی، این سیگارها نه‌فقط بی‌خطر نیستند، بلکه سرطان‌زا نیز هستند و به همین خاطر با وجود تحرکات مشکوک، وزارت بهداشت زیر بار صدور مجوز این سیگارها نمی‌رود. بر اساس آمار، هیچ سطح ایمن و مطمئنی برای دخانیات وجود ندارد و تنباکوی سبک، محصولات دخانیات بدون دود، سیگار برگ غیرمضر و تبلیغات دیگر، افسانه‌ای بیش نیست و بارها وزارت بهداشت و نهادهای مربوط، این موضوع را به افراد جامعه گوشزد کرده‌اند. گرچه همچنان عده‌ای تلاش می‌کنند مصرف سیگارهای الکترونیکی را در جامعه مشروعیت ببخشند و آن را متفاوت از سیگارهای سنتی بدانند اما نگاه وزارت بهداشت به این موضوع متفاوت است. به‌طوری که اخیرا بهزاد ولی‌زاده،رئیس دبیرخانه ستادکشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت اعلام کرده است:تقاضاهایی برای اجازه فعالیت درزمینه عرضه ورسمیت‌بخشیدن به این سیگارها صورت‌گرفته اما وزارت بهداشت زیربارصدورمجوز برای تولید،فروش‌وعرضه این سیگارها نمی‌رود؛چراکه مضرات این سیگارها شناخته‌شده است.
   
زیاده‌روی در مصرف سیگارهای الکترونیکی به بهانه عوارض نداشتن آن
دکتر آقازاده، پژوهشگر اعتیاد در گفت‌وگو با جام‌جم در خصوص عوارض این سیگارها می‌گوید: این سیگارها در ابتدا با این ادعا آمدند تا جایگزین سیگارهای سنتی و عوارض آن شوند و برای افراد سیگاری با تأمین نیاز نیکوتین، حس سیگار را تداعی کنند. برای این روش نیکوتین را در محلول‌های سیگارهای الکترونیکی اضافه کردند و بعدها طعم‌دهنده‌های مختلفی به آنها افزوده شد که سرطان‌زاست و فرد سیگاری با این تصور که این‌گونه سیگارها عوارضی ندارند، محدودیت مصرفی برای خود قائل نمی‌شود و در استفاده از آن زیاده‌روی می‌کند و در نهایت به عوارض بیشتری نسبت به قبل مبتلا می‌شود.سال‌هاست که سازمان‌های جهانی مرتبط با حوزه سلامت و بهداشت درخصوص تاثیر این سیگارها بر سلامت افراد وانواع تهدیدهای جانبی آن، اطلاع‌رسانی می‌کنند اما با این همه، چرا مصرف این نوع از سیگارها همچنان سیر صعودی دارد؟ 
   
سیگارهای الکترونیکی قبح سیگارهای سنتی را در جامعه ندارد
پیمان حسنی ابهریان، عضو هیأت علمی و مدیرگروه توانبخشی موسسه آموزش عالی علوم شناختی در گفت‌وگو با جام‌جم در این‌باره می‌گوید: با توجه به این‌که فرهنگ اجتماعی و مقابله با مصرف دخانیات به نسبت نسل‌های قبل بیشتر شد و این تغییرات دیگر پاسخگوی افراد سیگاری نبود،مافیای دخانیات سعی دررفع این موضوع کردند و سیگارهای الکترونیکی را تولید و تبلیغ کردند. درحال حاضر درصد زیادی از افراد،به‌ویژه جوانان،سیگارمصرف می‌کنندوبه همین دلیل گرایش به سیگارهای الکترونیکی نیز افزایش یافته است. افزایش تمایل بسیاری از افراد به این نوع از سیگارها به این دلیل است که مصرف سیگارهای الکترونیکی به‌نسبت سیگارهای سنتی، محدودیت‌های قبل را ندارد. درواقع با توجه به این‌که این نوع ازسیگارها، دودهای آزاردهنده سیگارهای سنتی را ندارند، افراد درهرجایی از آنها استفاده می‌کنند. ازطرفی دیگر، مصرف این نوع از سیگارها، قبح استفاده ازسیگارهای سنتی را در جامعه توسط جوانان و نوجوانان ندارد؛ بنابراین مصرف این نوع از سیگارها اکنون افزایش یافته است.
   
جایگزینی لذت‌های سالم در جامعه راهکار مقابله با مصرف دخانیات
با توجه به سمی‌بودن وسرطان‌زا بودن مواد سیگارهای الکترونیکی وعوارض ناشی از آن برای فرد و جامعه، راهکار مقابله با این مسأله چیست؟ابهریان دراین خصوص معتقد است: برای پیشگیری ومقابله با افزایش مصرف دخانیات، به‌ویژه انواع مختلف سیگار در جامعه، بیش از هرچیز، فعالیت‌های فرهنگی لازم است و در این مورد جریمه نقدی و امثال آن کافی نیست. متأسفانه چند سالی است که مصرف سیگار در بین زنان نیز بسیار افزایش یافته و این موضوع از دید آنها به برابری زنان و مردان تعبیر می‌شود، در حالی که افزایش گرایش به چنین مسائلی با توجیه برابری بسیار خطرناک است. بر همین اساس برای کاهش این معضل در جامعه ابتدا باید علت گرایش افراد به سیگار را بررسی کرد. سیگار یا هر دخانیات دیگری در ابتدای مصرف برای فرد ایجاد لذت می‌کند و پس از آن به عادت تبدیل می‌شود؛ بنابراین برای کاهش گرایش جوانان به دخانیات لازم است تا در جامعه با ایجاد مراکز تفریحی، ورزشی و... لذت‌های سالم را جایگزین لذت‌های ناسالم کنیم؛ چراکه جایگزینی لذت‌های سالم و آشکارکردن عوارض مصرف دخانیات قطعا سیر استفاده و گرایش افراد جامعه را به سیگار و سایر دخانیات کاهش خواهد داد. البته ناگفته نماند که این نوع از پیشگیری برای جوانان در معرض مصرف جواب نمی‌دهد، بلکه این فرهنگ‌سازی باید از دوران کودکی افراد آغاز شود تا در بزرگسالی اثرات آن مشخص شود.باتوجه به آنچه دراین گزارش مطرح شد،امیداست باتمهیدات وزارت بهداشت در اطلاع‌رسانی و عدم رسمیت‌بخشیدن به مصرف دخانیات جدید نظیر سیگارهای الکترونیکی،مصرف آنها در جامعه کاهش پیدا کند و دیگر در سطح شهر شاهد مصرف سیگار توسط دختران و پسران در هر سن و سالی نباشیم.

دیگر خبرها

  • نگران مصرف قلیان هستیم/ دکه‌های مطبوعاتی مجوز عرضه دخانیات ندارند
  • قیمت هر شاخه تیرآهن در سال جدید چقدر است؟
  • ۲۵ درصد زعفران تولیدی در داخل مصرف می‌شود
  • رصد بازار حبوبات در استان یزد
  • رشد سه برابری مسمومیت با قارچ وحشی
  • مسمومیت با قارچ‌های وحشی رشد ۳ برابری داشته است / علائم مسمومیت را بشناسید
  • کالا‌های اساسی با وجود پرداخت ارز ترجیحی با قیمت ۲ تا ۳ برابری به دست مردم می‌رسد
  • مسمومیت ۵۳ نفر بر اثر مصرف قارچ وحشی/ رشد سه برابری مسمومیت با قارچ وحشی
  • زخم کاری سیگارهای الکترونیک
  • پهپاد ارزان قیمت راهی بازار مصرف می شود