Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شانا»
2024-05-02@02:30:45 GMT

لایه نفتی پارس جنوبی؛ روایت یک طرح ملی

تاریخ انتشار: ۷ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۸۴۷۸۲۳

لایه نفتی پارس جنوبی؛ روایت یک طرح ملی

سال 1351 بود که شرکت شل در خلیج فارس و در فاصله 105 کیلومتری بندر عسلویه موفق به کشف نفت شد؛ اما در آن زمان به دلیل نبود توجیه اقتصادی، توسعه لایه نفتی پارس جنوبی در دستور کار قرار نگرفت.

طی سال‎‌های 1378 تا 1380 با حفر سه حلقه چاه در این ناحیه، اطلاعات جامع تری از مخزن به دست آمد و با توجه به مشترک بودن این میدان نفتی با کشور قطر و نیاز به بهره برداری از این میدان جهت صیانت از منافع ملی، در سال 83 قرارداد خدماتی بیع متقابل برای توسعه لایه نفتی بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت پتروایران امضا شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

توسعه میدان در فاز نخست در ناحیه A2 با مساحتی در حدود 63 کیلومتر مربع و با هدف تولید روزانه تا سقف 35 هزار بشکه نفت خام به شرکت توسعه پتروایران واگذار شد که در شرح کار واگذار شده مواردی از جمله حفاری، تکمیل و آزمایش هفت حلقه چاه افقی (سه حلقه دو شاخه و 4 حلقه تک شاخه)، طراحی، ساخت و نصب و راه اندازی زیرسازه و روسازه سکوی سرچاهی و همچنین طراحی، ساخت، نصب، راه اندازی و بهره‎برداری شناور پالایشگاهی جهت دریافت، فرآورش، نگهداری و صادرات نفت تولیدی میدان دیده شد.

فعالیت‎های تحت الارضی و سطح الارضی

شرکت پتروایران در بخش تحت الارضی، اجرای عملیات حفاری اولیه را در سال‎های 1384 و 1385 در دستور کار قرار داد و علاوه برآن، هفت حلقه چاه افقی مجهز به پمپ درون چاهی (3 حلقه دو شاخه و 4 حلقه تک شاخه) حفاری کرد. مجموع طول حفاری پتروایران در  این طرح، 38 هزار و 982 متر و مجموع حفاری افقی 28 هزار و 212 متر و فواصل تولیدی 21 هزار و 162 متر بوده است. همچنین به این عملیات باید اجرای عملیات تکمیل و اتصال چاه ها را در سال‎های 1391 و 1392، اجرای عملیات اسیدکاری و آزمایش چاه ها در سال‎های 1393و 1394 با تزریق بیش از یک میلیون و 500 هزار گالن اسید و بروز رسانی مدل های استاتیکی و دینامیکی میدان را اضافه کرد.

از سوی دیگر، در بخش سطح الارضی شرکت پتروایران زیرسازه ای با وزن 1300 تن، طول 25 متر، ارتفاع 79 متر و عرض 26 متر و روسازه‎ای با وزن 820 تن، طول 35 متر، عرض 32 متر، ارتفاع20 متر احداث کرد.

اگر چه فعالیت بخش حفاری و سکوی سر چاهی به عنوان شرح کار قرارداد بیع متقابل منعقد شده بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت توسعه پتروایران در عمل در سال 1392 پایان یافت، اما به علت عدم تامین شناور فرآورشی به عنوان آخرین حلقه ی زنجیره تولید، امکان تولید از این میدان مشترک تا آن تاریخ میسّر نشده بود.

آغاز به‎کار نخستین شناور پالایشی در ایران

با توجه به اهمیت بهره برداری از این میدان و به منظور تسهیل و تسریع در اجرای طرح توسعه بنا به تصمیم هیات مدیره شرکت ملی نفت ایران، سازمان مستقلی بنام طرح مستقل لایه های نفتی پارس جنوبی در اواخر سال 1392 تشکیل شد که متعاقب آن، وظیفه تامین این شناور فرآورشی نیز در قالب یک قرارداد EPCIC  به شرکت توسعه پتروایران به عنوان پیمانکار اصلی طرح واگذار شد.

این شرکت پس از ارزیابی گزینه های مختلف شامل ساخت شناور فرآورشی جدید، خرید شناور فرآورشی موجود در بازار و ارتقای آن به مشخصات مورد نیاز و نیز تبدیل تانکر نفت به شناور فرآورشی جهت تامین این شناور، گزینه تبدیل را به عنوان گزینه بهینه از بعد مالی و زمانی انتخاب و پس از آن فرآیند ارزیابی شرکت های توانمند آغاز و متعاقب آن مناقصه برگزار شد. پس از تعیین برنده و انجام مذاکرات قراردادی و عقد آن، عملیات اجرایی این بخش از تاریخ 27 اسفند 1393 آغاز شد. 

شناور فرآورشی یا FPSO (Floating, Production, Storage & Offloading) دارای سیستم های دریافت نفت، فرآورش و نمک زدایی نفت و مخازن نگهداری نفت تولیدی است که علاوه بر این، کلیه تاسیسات جانبی مورد نیاز آن شامل سیستم تولید برق، سیستم فرآورش آب همراه نفت، سیستم فرآورش آب تزریقی، پمپ های تزریق آب، سیستم های صادرات نفت و ... است. 

گمانه‎زنی‎ها برای افزایش ذخایر نفت درجای لایه نفتی

در حال حاضر بخش عمده لایه نفتی پارس جنوبی با مساحتی در حدود 2214 کیلومتر مربع در کشور قطر واقع شده است که با نام میدان الشاهین خوانده می شود درحالیکه مساحت نواحی قابل بررسی و اکتشاف اثبات شده نفتی در بخش ایران شامل نواحی A1 ، A2 ، B ،C در حدود 550 کیلومتر مربع است.

بر اساس مطالعات اخیر و مشاهده وجود نفت در حین حفاری چاه های گازی، پیش بینی می شود که مساحت نواحی قابل بررسی و اکتشاف بخش ایران قابلیت افزایش تا 3800 کیلومتر مربع را دارد. بر اساس آخرین مطالعات مخزنی انجام شده میزان نفت درجای اثبات شده این میدان در بخش ایران؛ ناحیه قراردادی بالغ بر 7.7 میلیارد بشکه است که در لایه های مخزنی داریان بالایی، داریان پایینی و مادود قرار گرفته است. بر اساس مطالعات جاری انتظار می رود این رقم تا 14 میلیارد بشکه در کل میدان افزایش یابد.

دستاوردهای شاخص یک طرح ملی

در تبیین مهمترین دستاوردها و ویژگی های بارز فاز نخست طرح توسعه لایه های نفتی می توان به تحقق آرزوی دیرینه تولید از میدان نفتی مشترک پارس جنوبی، ثبت بیشترین طول حفاری افقی در یک چاه (4449 متر)، تکمیل چاه بصورت هوشمند (Semi Smart Completions) به همراه پمپ های درون چاهی، تزریق بیش از یک میلیون و 500 هزار گالن اسید در چاه ها و آغاز به کار نخستین شناور فرآورشی در منطقه خاورمیانه اشاره کرد.

طراحی، ساخت و نصب 9998 تن تجهیزات جهت ساخت شناور فرآورشی در 24 ماه، ثبت پنج میلیون و 500 هزار نفر-ساعت کارکرد بدون حادثه در مراحل مختلف ساخت شناور پالایشگاهی، خرید تجهیزات مورد نیاز از سازندگان تراز اول جهانی، انتقال دانش و فنآوری ساخت شناور فرآورشی با بکارگیری تیمی از مهندسان جوان ایرانی، مدیریت ساخت شناور بر اساس آخرین روش ها و استانداردهای بین المللی مدیریت، تکمیل فاز نخست طرح با حداقل سرمایه گذاری ممکن و اخذ گواهینامه در حوزه های مختلف از معتبرترین شرکت های رده بندی دنیا (DNV)، از دیگر ویژگی های این FPSO به شمار می رود.

 

منبع: شرکت پتروایران



منبع: شانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.shana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۸۴۷۸۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سرمایه‌گذار برتر منطقه آزاد اروند تجلیل شد

به گزارش «تابناک» به نقل از روابط عمومی و امور بین‌الملل سازمان منطقه آزاد اروند، در دومین روز از نمایشگاه اقتصادی و فرصت‌های سرمایه‌گذاری ایران اکسپو ۲۰۲۴، با حضور نماینده ویژه رئیس جمهور و دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری-صنعتی و ویژه اقتصادی کشور، برترین‌های مناطق آزاد ایران در حوزه سرمایه‌گذاری و صادرات تعیین و تقدیر شدند.

بر همین اساس منطقه آزاد اروند در هر دو حوزه، صاحب عنوان برتر شد.
پس از انتخاب شرکت کربور سیلیسیم به عنوان صادر کننده برتر این منطقه، عنوان سرمایه‌گذار برتر نیز به شرکت پارس اروند رسید.

بدین ترتیب از سوی نماینده ویژه رئیس جمهور و دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری-صنعتی و ویژه اقتصادی کشور، از آقای وحید فاطمی‌زاده مدیریت شرکت پارس اروند به عنوان سرمایه‌گذار برتر منطقه آزاد اروند تجلیل شد.
شرکت پارس اروند الکتریک فعالیت خود را از سال ۱۳۶۸ در دو شهر آبادان و تهران آغاز و کار خود را با شرکت CIE( کارخانه) و بنیان صنعت اوپاتان (دفتر اصلی) گسترش داده است.

این شرکت در شهرک صنعتی آبادان واقع در سایت صنعتی منطقه آزاد اروند بنا نهاده شده است و با بیش از ۲۰ سال سابقه در زمینه برق صنعتی و روشنایی، یکی از پیشگامان و نامداران این عرصه به حساب می آید که تولیدات خود را با دو برند سی آی ای و پارس اروند در تولید فیوزهای مینیاتوری، محافظ جان، کنتاکتور، پروژکتور، چراغ، پنل، لامپ، ریسه، سنسور و تایمر عرضه می‌کند.

دیگر خبرها

  • ارتقای شاخص‌های ایمنی صادرات در شرکت پایانه‌های نفتی ایران
  • شاخص‌های ایمنی صادرات در پایانه‌های نفتی ارتقا یافت
  • سیستم تله‌متری بارگیری میعانات گازی در مدار قرار گرفت
  • برنامه ریزی برای توسعه ۵ میدان نفتی
  • ۳۰ درصد بازار سرمایه در اختیار صنعت پتروشیمی/ فاز ۱۴ پارس جنوبی تماماً ایرانی است
  • تجلیل از ۵۰۰۰ معلم شاغل و بازنشسته جنوب استان بوشهر
  • تولید گاز در سکوی شماره ۲۳ پارس جنوبی در خلیج فارس
  • جهش ۴۳درصدی تولید طلای سیاه ایران در دولت سیزدهم
  • تعمیرات اساسی سکوهای تولید گاز پارس جنوبی آغاز شد
  • سرمایه‌گذار برتر منطقه آزاد اروند تجلیل شد