Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-27@07:21:33 GMT

خودکفایی در صنعت نفت، با بسترسازی برجام

تاریخ انتشار: ۸ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۸۵۷۷۷۰

خودکفایی در صنعت نفت، با بسترسازی برجام

تهران- ایرنا- روزنامه ایران در گفت وگویی با مدیران و کارشناسان صنعت نفت، نوشت: سازنده‌های داخلی تجهیزات مورد نیاز صنعت نفت سال‌ها به دور از تجربه بین‌المللی فعالیت می‌کردند و الان در فضای پسابرجام صنعت نفت ممکن است در رقابت‌های بین‌المللی موفق ظاهر نشوند.

در ادامه این گفت وگو آمده است: در دو سال اخیر برای 10 گروه کالای صنعت نفت 55 قرارداد ساخت داخل به ارزش یک میلیارد و 500 میلیون یورو امضا شده است که به گفته معاون وزیر نفت اگر برجام اجرایی نمی‌شد، داخلی‌سازی ساخت تجهیزات اساسی صنعت نفت آن هم با استفاده از دانش فنی اروپایی‌ها محقق نمی‌شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



اهمیت این قراردادها در چند روز اخیر بیش از هر زمانی خودنمایی کرد. با آتش گرفتن بخشی از پالایشگاه نفت تهران و حادثه آتش‌سوزی چاه شماره 147 میدان رگ سفید. هرچند که هنوز علت اصلی این حوادث از سوی مقامات عنوان نشده اما به نظر می‌رسد که به روز نبودن تجهیزات صنعت نفت و فرسودگی برخی از اقلام وارداتی در این اتفاقات بی‌تأثیر نباشد.

معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری با بیان اینکه این قراردادها اغلب مربوط به تجهیزات سرچاهی و درون چاهی و لوله‌های مورد نیاز صنعت است و با صنعتگران داخلی منعقد شده، در گفت‌و‌گو با «ایران» توضیح داد: این 10 گروه کالا شامل ساخت تجهیزات سرچاهی و رشته تکمیلی درون چاهی، پمپ‌های درون چاهی، انواع مته‌های حفاری (صخره‌ای، الماسی، مغزه گیری)، انواع شیرهای کنترلی، ایمنی و تجهیزات جانبی، انواع لوله‌ها (لوله‌های جداری بدون درز از 3.8 تا 13 اینچ، لوله‌های جداری با درز از 20 تا 30 اینچ، لوله‌های مغزی سی.آر.آ (CRA)، لوله‌های حفاری و لوله‌های جریانی بدون درز بالای 6 اینچ)، الکتروموتورهای ضد انفجار و دور متغیر، ماشین‌های دوار (توربین، کمپرسور و پمپ‌ها شامل پمپ‌های گریز از مرکز)، فولادهای آلیاژی، ابزارهای اندازه‌گیری حفاری و ساخت پیگ‌ (توپک) هوشمند است که تاکنون برای 7 تا 8 گروه آن قرارداد امضا شده است.

حبیب‌الله بیطرف با اشاره به قرارداد ساخت لوله‌های سی.آر.ای (CRA) به ارزش تقریبی 560 میلیون یورو میان شرکت ملی نفت ایران و کنسرسیوم اسپانیایی- ایرانی گفت: این قرارداد خردادماه امسال امضا شد و اگر برجام نبود توباچک اسپانیا با شرکت ایرانی شریک نمی‌شد.او تصریح کرد: اساساً اروپایی‌ها به خاطر برجام حاضرند که با ایرانی‌ها مذاکره و قرارداد امضا کنند. برجام به نفع تولیدکنندگان داخل بود و خودکفایی و اجرای اقتصاد مقاومتی از مسیر برجام میسر می‌شود.

به گفته بیطرف شرکت ایرانی در بدو مذاکرات با وزارت نفت و شرکت ملی نفت موضوع و مبلغ را مشخص می‌کند و در ضمن قرارداد اولیه متعهد می‌شود که انتقال دانش و فناوری به داخل کشور را با انتخاب یک شریک بین‌المللی انجام دهد. سپس شریک مطمئنی را انتخاب می کند و بعد از اخذ تأیید فنی از سوی دانشگاه صنعتی شریف و تأیید وزارت نفت می‌تواند قرارداد خود را با وزارت نفت نهایی کند. البته اگرچه توانمندی این شرکت‌ها، پیش از برگزاری مناقصه، توسط دانشگاه صنعتی شریف سنجیده شده اما در زمان اجرا دانشگاه تهران بر این روند نظارت می‌کند.

معاون وزیر نفت می‌گوید: سازنده ایرانی با استفاده از فضای پسابرجام و طی مراحل می‌تواند به دانش فنی بین‌المللی دست یابد و به صورت مستقل و خودکفا به تولید تجهیزات و حتی صادرات آن بپردازد.

**مذاکره با مشاور فرانسوی برای توانمند‌سازی سازنده‌های داخل
سازنده‌های داخلی تجهیزات مورد نیاز صنعت نفت سال‌ها به دور از تجربه بین‌المللی فعالیت می‌کردند و الان در فضای پسابرجام صنعت نفت ممکن است در رقابت‌های بین‌المللی موفق ظاهر نشوند. چراکه اغلب در زمان‌بندی تحویل تجهیزات مشکل دارند و برخی نیز در کیفیت و استاندارد تولید نیز توان رقابت با شرکت‌های خارجی را ندارد.

رضا خیامیان رئیس انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت در این باره به «ایران» گفت: این مشکلی است که به آن آگاه هستیم و برای حل آن به‌دنبال یکسان‌سازی استاندارد تولیدات داخل از نظر زمان و کیفیت با استانداردهای جهانی هستیم.او ادامه داد: برای مثال در قرارداد ایران و توتال برای توسعه فاز 11 پارس جنوبی سهم سازنده‌های ایرانی 51 درصد در نظر گرفته شده و ما به‌دنبال آن هستیم که سهم تولید داخل را با توانمند‌سازی شرکت‌های ایرانی حداکثر کنیم.

او از مذاکره با مشاوران فرانسوی برای برگزاری کارگاه‌های آموزشی خبر داد و گفت: مناقصه اول توتال برای خرید جکت را یک شرکت ایرانی برنده شد اما ما باید بتوانیم شرکت‌های سازنده ایرانی را تقویت و در غالب مناقصه‌ها برنده شویم.خیامیان با اشاره به اینکه باید امتیازات آموزشی به تمام شرکت‌های ایرانی داده شود تا رقابت میان آنها سالم باشد، ادامه داد: فضای پسابرجام بهترین موقعیت را در اختیار شرکت‌های ایرانی قرار داده است و باید همه شرکت‌ها از این فرصت استفاده کنند.البته بخشی از انتقال فناوری قرار است در قالب مدل جدید قراردادهای نفتی به ایران منتقل شود که در این بخش نیز فعالیت شرکت‌های ایرانی اهمیت دارد.

چراکه در اجرای این قراردادها، انتقال فناوری به کارفرما، پیمانکاران، مشاوران، سازندگان تجهیزات و دانشگاه‎های ایرانی محقق و دانش مدیریت و فناوری‎های روزآمد به شرکت‎های اکتشاف و تولید ایرانی منتقل می‎شود. به طور مثال، در قرارداد توسعه فاز 11 پارس جنوبی، اعلام کرده‎ایم سکوی 20 هزار تنی باید در یارد ایرانی ساخته شود؛ یا لوله‎های 32 اینچ کف دریا باید در کارخانه‎های کشورمان تولید شود؛ از آنجا که اپراتور خود را مکلف به رعایت استانداردهای کاری می‎داند، قطعاً بر فرایند تولید نظارت خواهد کرد و این نظارت و همکاری با شرکت خارجی، به رشد و ارتقای فنی و مهندسی شرکت‎های داخلی منتهی می‎شود.

خیامیان می‌گوید: علاوه بر اینکه شرکت‌های ایرانی باید توانمندی خود را ارتقا دهند؛ باید در این رقابت برابر نیز دیده شوند.استفاده از ظرفیت‎های داخلی به‌صورت حرفه‎ای در صنعت نفت کشور، از حدود 20 سال گذشته مطرح شد و بویژه در چهار سال اخیر مورد توجه قرار گرفت به طوری که در گذشته سهم شرکت‌های ایرانی از قراردادهای نفتی حداقل بود. حتی در زمان تحریم‌ها هم بیشتر تجهیزات صنعت نفت از چین و دیگر کشورهای آسیایی خریداری شد. اکنون صنعت نفت بیش از هر زمان نیازمند توانمند‌سازی داخلی‌ها و نوسازی تجهیزات و به روز کردن فناوری است. وزارت نفت در تحقق این هدف جدی به نظر می‌رسد.

*منبع: روزنامه ایران؛ 1396،9،8
**گروه اطلاع رسانی**2059**2002**انتشاردهنده: فاطمه قنادقرصی

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۸۵۷۷۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صادرات خدمات فنی و مهندسی در صنعت آب و برق

به گزارش خبرگزاری صداوسیما، ­آمار‌های وزارت نیرو نشان می‌دهد که برای اجرای طرح احداث سد و نیروگاه اومااویا در کشور سریلانکا،  ۱۸۰۰ نفر مشغول به فعالیت بوده‌اند که ۴۰۰ نفر آن متخصصین ایرانی و ۱۳۷۰ نفر از کشور سریلانکا و دیگر نفرات از سایر کشور‌ها بوده‌اند.

مقصودی معاون منابع انسانی و پشتیبانی این طرح می‌گوید: در حین اجرای طرح تلاش کردیم که مباحث تخصصی مربوط به توان فنی و مهندسی را به مهندسان سریلانکایی منتقل کنیم تا زمانی که حضور ایرانی‌ها در سریلانکا پایان یافت، خودشان بتوانند نیروگاه و سد را مدیریت کنند.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

 

دیگر خبرها

  • بومی سازی تجهیزات الکترونیکی در صنعت دریا
  • حضور استان اردبیل در نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی (ایران اکسپو ۲۰۲۴)
  • تایید شد؛ طارمی به اینتر پیوست | افشای جزئیات قرارداد
  • بومی سازی تجهیزات الکترونیکی کاربردی در صنعت دریا
  • مهدی طارمی و اینتر: هی‌یر وی گووووووووو!‏
  • پالیتیکو: آمریکا آماده امضای قرارداد ۶ میلیارد دلاری تسلیحاتی برای اوکراین است
  • بازگشت فروش نفت ایران به زمان برجام با دو برابر قیمت نتیجه تمرکز دولت بر بازطراحی تجارت انرژی کشور
  • قرارداد ۶میلیارد دلاری تسلیحات و تجهیزات آمریکا برای اوکراین
  • تلاش دانشمندان ایرانی برای تولید واکسن آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان
  • صادرات خدمات فنی و مهندسی در صنعت آب و برق