Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-04-29@20:37:27 GMT

جايگاه قرض‌الحسنه در بانکداري اسلامي

تاریخ انتشار: ۱۶ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۹۲۸۷۰۳

جايگاه قرض‌الحسنه در بانکداري اسلامي

اصل موضوع در بانکداري اسلامي نظام قرض‌الحسنه است اما با توجه به حوزه ورود تورم به عرصه اقتصاد، اين عمليات تحت غالب ساير عقود هم قرار مي‌گيرد؛ مثل عقود مبادله‌اي و مشارکتي. عقد قرض‌الحسنه هم يکي از عقودي است که در کنار عقودي که اسم برده شد، جاي مي‌گيرد. اما با لحاظ‌کردن نرخ تورم در حوزه اقتصاد و حفظ قدرت خريد سپرده‌گذاران، نظام بانکي براساس تجهيز منابع شکل مي‌گيرد و تجهيز منابع هم از طريق سپرده‌گذاري مردم است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

براي اينکه اين تجهير منابع با کاهش قدرت خريد همراه نباشد، نرخ تورم در آن لحاظ مي‌شود و تجهيز منابع به علاوه نرخي که تعيين‌کننده تعادل با تورم است، براي حفظ قدرت خريد به سپرده‌گذار پرداخت مي‌شود. اين تعادل که در حوزه اقتصاد محور اصلي قرار مي‌گيرد، اين است که اگر نرخ تورم پايين‌تر از نرخ سود بانکي باشد، درست به نظر نمي‌آيد، چون ساير فعاليت‌ها را تحت تأثير قرار مي‌دهد؛ يعني فعاليت‌هاي ديگر مثل حوزه‌هاي توليد و خدمات شکل نمي‌گيرد و اگر نرخ سود زير نرخ تورم باشد، در آن حالت هم کاهش قدرت خريد را به‌دنبال خواهد داشت که مطلوب وضعيت اقتصادي نيست.

بنابراين بهترين شيوه‌اي که توصيه مي‌شود و در برخي بانک‌هاي غربي هم رايج است، بحث مشارکت‌هاست. به‌هر‌حال در پايان مشارکت سود به نسبت بين سپرده‌گذار بانک و تسهيلات‌گيرنده توزيع مي‌شود. بنابراين وضعيت قرض‌الحسنه، اصل حاکم بر نظام بانکداري اسلامي است. وقتي تورم ايجاد شود، اين نرخ تغيير مي‌يابد و در چارچوب ساير عقود شکل اجرائي خود را خواهد گرفت. بنابراين نظام قرض‌الحسنه به‌عنوان يک نظام اصل در بانکداري اسلامي است که با توضيح داده‌شده، مجموعه نظام بانکداري بدون ربا در اقتصاد شکل مي‌گيرد.

يکي از معضلات اصلي در حوزه اقتصاد و ناهنجاري‌هاي اقتصادي که ما شاهد آن هستيم، بحث اشتغال ناکافي است؛ يعني نرخ بي‌کاري بالاست و عرضه‌و‌تقاضاي کار در حالت تعادل قرار ندارند. براي اينکه اين تعادل ايجاد شود، نياز به سرمايه‌گذاري است تا شغل ايجاد شود و اشتغال افزايش و نرخ بي‌کاري کاهش يابد. بحث‌هايي مثل ايجاد اشتغال يا ازدواج، رفع بيماري‌ها و مشکلات جاري نيز به همين صورت است.

فرض کنيد با نزديک‌شدن فصل زمستان مي‌خواهند پشت بام‌ها را قيرگوني کنند که نياز به وجهي است. مسئوليت اين وجه در قبال نظام بانکي است که بايد آن را سريعا براي خانوارها تأمين کنند که اگر تأمين نشود يا اگر ازدواج شکل نگيرد، ناهنجاري‌هاي خاص خود را در سطح جامعه خواهد داشت.
 اگر سرمايه‌گذاري صورت نگيرد و شغلي ايجاد نشود، مي‌تواند بازتاب‌هاي منفي را در حوزه اقتصاد به‌وجود آورد. بنابراين اگر يک اقتصاد سالم و هنجاري را مي‌خواهيم، بايد اقتصاد از هر چه ناهنجار است، پرهيز کند که يکي از آنها بی‌کاری است و شغل مي‌تواند زمينه‌هاي قرض‌الحسنه‌اي مثل سرمايه‌گذاري‌هاي کوچک، وام‌هاي کوچک و قرض‌الحسنه‌اي را ايجاد کند.

مثلا فرض کنيد در برخي مناطق با ارائه يک چرخ خياطي حول‌و‌حوش سه ميليون تومانی يک خانوار مي‌تواند درآمدي را کسب کند و يک خانوار را در حد پوشش هزينه‌ها قرار دهد. بنابراين قرض‌الحسنه‌ها تا حدی مي‌تواند شغل‌هاي زودبازدهي را به‌وجود آورد. مثلا ارائه دستگاه توليد بستني‌هاي قيفي يا توليد ظروف يک‌بار‌مصرف در جاهاي مختلف مي‌تواند از طريق وام‌هاي قرض‌الحسنه و مبالغ کوچک شغل ايجاد کند و با شغلي که ايجاد مي‌شود، با دادن وام‌هاي ازدواج، هم ازدواج صورت گيرد و هم برخي ناهنجاري‌هاي جامعه را پوشش دهد. بنابراين اين مسکنی است که مي‌تواند زمينه شغل‌هاي پايدار را هم فراهم کند.


*معاون اسبق وزارت امور اقتصادي و دارايي

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۹۲۸۷۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شوراها پشتوانه مالی ندارند

رئیس شورای اسلامی شهرستان سنندج گفت: یکی از مشکلات شوراها این است که بودجه خاصی در اختیار آن‌ها نیست و هیچگونه پشتوانه مالی ندارند که زیبنده جایگاه شورا نیست.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از کردستان، عارف جعفری، امروز _یکشنبه نهم اردیبهشت_ در همایش بزرگداشت روز ملی شوراها در سنندج اظهار کرد: شورا تشکلی مردمی بوده و نزدیک‌ترین نهاد به مردم است.

وی افزود: بعد از پیروزی انقلاب تحولی بنیادی در زمینه شوراها صورت گرفت که باعث شد شورا به عنوان یک عامل اصلی و تأثیرگذار در اداره امور کشور و پیشبرد اهداف فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، عمرانی و توسعه امور شهری و روستایی نقش آفرینی کند.

رئیس شورای اسلامی شهرستان سنندج خاطرنشان کرد: این تحول بنیادی سبب شد که شورا ماهیت دینی و اسلامی خود را بشناسد و مردم نیز با بهره‌گیری از آموزه‌های دینی و اخلاقی و قانون اساسی کشور برای شورا ارزش خاصی قائل شوند.

جعفری تاکید کرد: شورا از جایگاه قانونی برخوردار بوده چون در قانون اساسی نیز جایگاه شورا تعیین شده است اما هنوز در ادارات برای مصوبات شورا ارزشی قائل نیستند و مورد بی‌مهری قرار می‌گیرند.

وی ادامه داد: مشکل دیگر شوراها این است که بودجه خاصی در اختیار نداشته و هیچ‌گونه پشتوانه مالی ندارند که این زیبنده جایگاه شورا نیست.

رئیس شورای اسلامی شهرستان سنندج اضافه کرد: هرگونه تصمیم‌گیری در امور محلی بدون مشارکت و همکاری شوراها مشکل‌آفرین است که در این راستا خواستار در جریان قرار دادن شوراها در تصمیمات و برنامه‌ریزی‌های محلی هستیم.

کد خبر 748756

دیگر خبرها

  • تفاهم‌نامه همکاری ستاد توسعه اقتصاد دانش‌بنیان و پالایشگاه نفت آبادان امضا شد
  • مجلس بعدی باید ریل‌گذاری درستی برای دولت ایجاد کنند
  • اقتصاد مقاومتی با اتکا به تولید داخل محقق می‌شود
  • شوراها پشتوانه مالی ندارند
  • شورا رکن چهارم نظام تصمیم‌گیری کشور/ انتقاد از تضعیف جایگاه شوراها
  • کارآفرین و کارگر ۲ بال حرکت اقتصاد و تولید هستند
  • لزوم جبران تأخیر ایجاد شده در اجرای سیاست‌های تامین اجتماعی
  • هدایت نقدینگی به‌سمت صنایع پایین‌دست نفت، اشتغال‌زایی و سودآوری به‌ همراه دارد
  • بهره‌برداری از یک جایگاه عرضه سوخت در کهگیلویه و بویراحمد
  • «وعده صادق» و تثبیت جایگاه ویژه ایران در نظام امنیتی غرب آسیا