Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خرداد»
2024-04-30@19:15:23 GMT

پای مکرون در کفش ترامپ

تاریخ انتشار: ۲۰ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۰۰۰۲۱۶

خرداد:حدود يک سال پيش، هيچ‌کس فکر نمي‌کرد امانوئل مکرون در مقام رئيس‌جمهوري فرانسه بتواند به چهره اول ديپلماسي غرب در خاورميانه بدل شود. به گزارش خرداد به نقل از شرق، البته عامل ديگري نيز در دست‌يافتن مکرون به اين جايگاه نقش داشته است. تصميم اخير دونالد ترامپ، رئيس‌جمهور آمريکا، براي به‌رسميت شناختن بيت‌المقدس به‌عنوان پايتخت اسرائيل، انتشار توييت‌هايي ضد مسلمانان و کاهش کارکنان وزارت خارجه، همگي نشان از آن دارد که آمريکا در حال عقب‌نشيني از حوزه ديپلماسي است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 همين مسئله فضا را براي افرادي مانند امانوئل مکرون باز کرده که مي‌خواهند حضورشان را در عرصه جهاني گسترش دهند. مکرون به‌سرعت فرصت ايفاي نقشي آشکارتر و جدي‌تر در خاورميانه را قاپيد؛ به‌ویژه اینکه بريتانيا و آلمان بيش از پيش درگير مسائل داخلي‌شان شده‌اند. آقاي مکرون دو روز پيش از آنکه ترامپ رسما بيت‌المقدس را به‌عنوان پايتخت اسرائيل به رسميت بشناسد، در تماسي تلفني با رئيس‌جمهوري آمريکا، خطاب به ترامپ گفت اين تصميم ترامپ، فرانسه را به دردسر مي‌اندازد.
در ماه نوامبر و بعد از استعفاي سعد حريري، نخست‌وزير لبنان که به گمان خيلي‌ها با فشار عربستان صورت گرفته بود، مکرون شخصا براي عادي‌سازي اوضاع اين کشور وارد عمل شد. او پيش‌تر نيز طرحي را مطرح کرده بود که باعث ورود مهاجران آفريقاي سياه به ليبي مي‌شد. حال، مکرون در تلاش است به فرانسه نقش فعال‌تري در شکل‌دادن به سوريه پساجنگ ببخشد. در مقابل، ايالات متحده به نظر علاقه‌اي براي ورود به جزئيات سياست‌گذاري در سوريه ندارد و اين مسئله دست بالا را به روسيه داده است. ژيل کپل، استاد دانشگاه «ساينسزپو» فرانسه و کارشناس جهان اسلام که در سفر اخير امانوئل مکرون به ابوظبي و رياض او را همراهي کرده است، در اين رابطه به «نيويورک‌تايمز» مي‌گويد: «اگر پنج سال پيش بود، آمريکا بدون شک مداخله مي‌کرد تا سعد حريري را از چنگال سعودي‌ها بيرون بکشد». از نظر کپل، دولت ترامپ پيش‌بيني‌ناپذير است؛ چراکه رئيس‌جمهور آمريکا صبح يک چيز توييت مي‌کند و عصر درست خلاف آن رفتار مي‌کند.
آمريکا، کشور بي‌سفير برخي ديپلمات‌هاي کهنه‌کار نيز نظر مشابهي دارند. رايان کروکر، ديپلمات بازنشسته که در دولت‌هاي دموکرات و جمهوري‌خواه براي دهه‌ها در کشورهاي مختلف خاورميانه سابقه فعاليت ديپلماتيک دارد، در‌اين‌باره مي‌گويد: «بدون شک، در گذشته ايالات متحده نقش مهمي در لبنان ايفا مي‌کرد؛ اما به نظر مي‌رسد کاري که سعودي‌ها با حريري کردند، بدون کلمه‌اي مشورت با ما صورت گرفته باشد. از آن جايي که اين مسئله بيشتر از آنکه به لبنان مربوط شود، به عربستان مربوط مي‌شد، در شرايط عادي ما بيشتر در جريان قرار مي‌گرفتيم». يکي از معيارها و نشانه‌هاي عقب‌نشيني آمريکا از خاورميانه، اين است که حتي در کشورهايي که از نظر آقاي ترامپ دوست آمريکا محسوب مي‌شوند، ازجمله عربستان سعودي، سفيري مستقر نيست. اين مسئله درباره شش کشور ديگر منطقه نيز صادق است. رکس تيلرسون، وزير خارجه آمريکا، منکر اين مسئله شد که انتصاب‌نکردن سفير در اين کشورها به ديپلماسي اين کشور ضربه زده است. او که در هتل بريستول وين سخن مي‌گفت، خاطرنشان کرد: مطالبي که در رسانه‌ها درباره پست‌هاي خالي در وزارت خارجه مطرح مي‌شود، صحت ندارند.
با‌اين‌حال، به نظر نقطه ثقل دونالد ترامپ در خاورميانه به سمت اسرائيل چرخيده است؛ تنها نقطه‌اي در منطقه که ازقضا مسلمانان در آن در اکثريت قرار ندارند. در حالي که ترامپ از رهبران کشورهاي عرب سني اعلام حمايت مي‌کند؛ اما بدون وجود سفرايي که اين پيام را به‌درستي منتقل کنند، به نظر ايالات متحده از اعمال نفوذ عاجز خواهد بود؛ به‌ویژه در منطقه‌اي که براي چنين پروتکل‌هايي ارزش زيادي قائل‌اند. علاوه بر اين، در حوزه جهان اسلام، ترامپ بر نابودي داعش و منزوي‌کردن ايران تمرکز کرده است؛ اما از ورود به سياست پيچيده منطقه اجتناب مي‌کند.
فرانسه: از استعمار تا ميانجیگري  در مقابل، دولت فرانسه از پرداختن و واردشدن به مشکلات سياسي در خاورميانه ابايي ندارد. از نظر اميل حُکايم، پژوهشگر ارشد مؤسسه بين‌المللي مطالعات استراتژيک لندن، فرانسه کارتي دارد که مي‌تواند در منطقه آن را بازي کند. در واقع، حضور و مداخله گسترده فرانسه در آفريقاي جنوبي و خاورميانه چيز جديدي نيست.
 فرانسه بيش از ١٣٠ سال بر الجزاير به‌عنوان مستعمره‌اش حکمراني مي‌کرد تا زماني که در سال ١٩٦٠ ميلادي و در يک جنگ مرگ‌بار از اين کشور بيرون رانده شد. بعد از جنگ جهاني اول نيز فرانسه و بريتانيا، امپراتوري عثماني را بين خود تقسيم کردند. فرانسه اختيار حکمراني بر سوريه و لبنان را در دست گرفت که با دومي رابطه پايداري برقرار کرد. بعدها نيز فرانسه با حمايت‌نکردن از حمله آمريکا به عراق و همچنين تلاش براي سرنگوني بشار اسد در سوريه، توانست حمايت عرب‌های سني را به دست آورد. شايد به همين خاطر باشد که عربستان سعودي، قطر و مصر به ترتيب دومين، سومين و چهارمين بازارهاي بزرگ صادرات تسليحات دفاعي فرانسه را تشکيل مي‌دهند. همين مدتي پيش، مکرون در سفري به قطر، از انعقاد قراردادي به ارزش ٣,١ ميليارد دلار براي فروش جت‌هاي جنگنده به اين اميرنشين خبر داد. بعد از آن نيز در سفر به الجزيره در آستانه انتقال قدرت در اين کشور، بر تقويت روابط دو کشور تأکيد کرد.
هرچند مکرون پيش از رياست‌جمهوري خود چهره شناخته‌شده‌اي در اين منطقه محسوب نمي‌شد؛ اما اين نقطه‌ضعف را با انتصاب و به‌خدمت‌گرفتن گروهي از کارشناسان منطقه در پست‌هاي کليدي، برطرف کرد. ژان ايو لودريان، وزير خارجه او که پيش‌تر به عنوان وزير دفاع خدمت مي‌کرده، از ارتباطات گسترده‌اي با نظاميان عرب برخوردار است. در ميان ديگر مقامات ارشد وزارت خارجه نيز سفير سابق اين کشور در لبنان به چشم مي‌خورد که در عربستان سعودي و ايران نيز خدمت کرده است. ديگر مقامات ارشد وزارت خارجه فرانسه نيز از سوابق طولاني حضور در خاورميانه برخوردارند. در واقع آن‌طور که هوبرت وِدرين، وزير خارجه فرانسه در دولت ژاک شيراک مي‌گويد، مكرون رويکردي متفاوت را با اسلاف خود، فرانسوا اولاند و نيکلا سارکوزي در پيش گرفته است. ودرين در اين رابطه به «نيويورک‌تايمز» گفت: «مكرون مي‌خواهد ارتباط خود با سعودي‌ها، قطري‌ها، اماراتي‌ها را حفظ کند و حتي گفته است روزي به ايران سفر خواهد کرد. اين مسئله نشان مي‌دهد که او نمي‌خواهد به يک اردوگاه متعهد بماند. از نظر مكرون، سارکوزي بيش از اندازه به قطر و اولاند بيش از اندازه به عربستان سعودي وابسته بودند».
پايان قرن آمريکايي با وجود همه آنچه گفته شد، فرانسه نمي‌تواند جاي ايالات متحده را بگيرد چون هم کشور کوچک‌تري است و هم مانند آمريکا از توانايي و قدرت تضمين توافقات برخوردار نيست. از ديگر سو، با وجود برخي اختلاف‌نظرها درباره رويکرد و نگرش دونالد ترامپ، اقدامات فرانسه در خاورميانه تفاوت چنداني با مسير ايالات متحده در خاورميانه ندارد؛‌ به عبارتي فرانسه از حمايت خاموش ايالات متحده برخوردار است. در مقابل تحليلگران بر تفاوت شخصي مكرون و ترامپ در راهکارها و نحوه مواجهه‌ با مسائل خاورميانه انگشت مي‌گذارند. ژوست هيلترمن، مدير بخش خاورميانه و آفريقاي شمالي در «گروه بين‌المللي بحران» بر اين باور است که تا قبل از ترامپ، هنوز مي‌شد از قرن آمريکايي صحبت کرد. او در اين رابطه مي‌گويد: «آمريکايي‌ها از متحدان بريتانيايي و فرانسوي خود براي انجام برخي کارها در راستاي پيشبرد راهبرد آمريکا بهره مي‌گرفتند و ايالات متحده آنها را مشاوران قابل اعتمادي مي‌دانست. امروز اوضاع فرق کرده است؛ چراكه دولت ترامپ علاقه‌اي به ديپلماسي ندارد». از نظر هيلترمن، استراتژي اصلي ترامپ که بر تمامي نهادها حاکم شده، عقب‌نشيني است. همچنين بنا به گفته هيلترمن، مكرون پرکردن اين خلأ را نه‌تنها فرصتي براي فرانسه مي‌داند بلکه آن را امري حياتي براي حفظ غرب در قدرت مي‌بيند؛ آن‌هم در شرايطي که روزبه‌روز بر قدرت چين افزوده مي‌شود. اين پژوهشگر «گروه بين‌المللي بحران» در ادامه مي‌افزايد: «مكرون به مخاطرات غايب‌بودن در عرصه جهاني آگاه است و مداخله در خاورميانه را به نفع فرانسه و احتمالا آلمان و اروپا مي‌بيند».
انگيزه مكرون براي مداخله در عرصه جهاني بيش از هر جاي ديگري در غائله لبنان آشکار شد که احساس مي‌شد حريري تحت فشار سعودي‌ها مجبور به استعفا شده باشد. رئيس‌جمهور فرانسه که در آن زمان براي افتتاح شعبه لوور در ابوظبي و خليج فارس به سر مي‌برد، مي‌ترسيد که اين وضعيت بتواند باعث وخامت اوضاع در لبنان شده و بيش‌ازپيش لبنان را به سمت حزب‌الله سوق دهد. مكرون بلافاصله عازم رياض شد تا با محمد بن‌سلمان وليعهد سعودي ديدار کند؛ ديداري که در ادامه زمينه سفر حريري به پاريس را فراهم آورد. به نظر مي‌رسد که قمار مكرون البته به‌طور موقت باعث شده تا تنش ميان ايران و عربستان سعودي در منطقه بيش‌ازپيش شدت نگرفته و اوضاع در لبنان تا حدودي به روند سابق برگردد.  برچسب ها: مکرون ، ترامپ ، خاورمیانه

منبع: خرداد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khordad.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خرداد» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۰۰۰۲۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ترامپ از نتانیاهو ابراز نارضایتی کرد

به گزارش تابناک، «دونالد ترامپ» در مصاحبه‌ای با مجله «تایم» به‌شدت از «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی متحد نزدیکش در دوره ریاست جمهوری سابق خود انتقاد کرد.

حمایت‌ها از نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در داخل اراضی اشغالی در ماه‌های اخیر کاهش یافته است، زیرا رای‌دهندگان صهیونیست خواهان پاسخ‌گویی به این هستند که چگونه نیروهای اطلاعاتی و نظامی تل‌آویو تدارکات حماس در عملیات طوفان الاقصی را برای حمله‌ای که منجر به کشته شدن نزدیک به ۱۲۰۰ نفر و به اسارت بردن بیش از ۲۰۰ تن به غزه شد، تشخیص ندادند.

ترامپ در مصاحبه‌ای با تایم در ۱۲ آوریل که در عمارت مجلل او در مارالاگو انجام شد، گفت: «بی‌بی، نتانیاهو به‌حق و به‌درستی به خاطر آنچه در ۷ اکتبر اتفاق افتاد، مورد انتقاد قرار گرفته است.»

تازه‌ترین نظرسنجی‌ها در اراضی اشغالی نشان می‌دهد که نتانیاهو از رقیب اصلی سیاسی خود، «بنی گانتس» که ژنرال بازنشسته ارتش رژیم صهیونیستی است، عقب‌تر است. گانتس که یکی از اعضای کابینه جنگ نتانیاهوست، خواستار برگزاری انتخابات در ماه سپتامبر شده است. این باعث شده است که نتانیاهو در تلاش برای تقویت حمایت عمومی برای ماندن در قدرت باشد. ترامپ هم به نتانیاهو حمله کرده است.

ترامپ گفت: «۷ اکتبر هرگز نباید اتفاق می‌افتاد.»

رئیس‌جمهور سابق آمریکا افزود: «همه چیز برای جلوگیری از آن مهیا بود. و بسیاری از مردم در مورد آن می‌دانستند، می‌دانید، هزاران و هزاران نفر در مورد آن می‌دانستند، اما اسرائیل از آن خبر نداشت و من فکر می‌کنم که او (نتانیاهو) به شدت به خاطر این موضوع سرزنش می‌شود.»

ترامپ زمانی از روابط نزدیک خود با نتانیاهو، که طولانی‌ترین دوره نخست‌وزیری را در اراضی اشغالی فلسطین داشته، سخن می‌گفت. زمانی که ترامپ رئیس‌جمهور بود، بسیاری از اولویت‌های نتانیاهو را دنبال کرد. ترامپ آمریکا را از توافق هسته‌ای با ایران خارج کرد، بلندی‌های جولان را به‌عنوان بخشی از اراضی اشغالی به رسمیت شناخت و سفارت آمریکا را از تل‌آویو به قدس منتقل کرد.

اما روابط زمانی تیره شد که نتانیاهو پیروزی جو بایدن در انتخابات ۲۰۲۰ را تبریک گفته و ویدیویی را به مناسبت مراسم تحلیف بایدن منتشر کرد. ترامپ که همچنان به دروغ انکار می‌کند که بایدن پیروز قانونی انتخابات بوده است، از اینکه نتانیاهو وفاداری بیشتری به او نشان نداده، ناامید شده است.

ترامپ هم‌چنین در این مصاحبه‌ از بابت کنار کشیدن رژیم صهیونیستی از حمله سال ۲۰۲۰ آمریکا به عراق که منجر به جنایت ترور سردار شهید «قاسم سلیمانی» فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران شد، شکایت کرد. ترامپ به تایم گفت: «تجربه بدی با بی‌بی داشتم. و من از این موضوع خوشحال نبودم. این چیزی بود که هرگز فراموش نکردم. و این چیزی را به من نشان داد.»

ترامپ در پاسخ به این سوال که آیا فکر می‌کند وقت آن رسیده است که نتانیاهو قدرت را ترک کند و آیا او می‌تواند با گانتس بهتر کار کند یا خیر، درنگ کرد و گفت: «فکر می‌کنم بنی گانتس خوب است، اما برای گفتن آن آماده نیستم. من در این مورد با او صحبت نکرده‌ام. اما شما افراد بسیار خوبی دارید که من در اسرائیل با آنها آشنا شدم که می‌توانند کار خوبی انجام دهند.»

نامزد جمهوری‌خواهان در انتخابات ۲۰۲۴ ریاست جمهوری آمریکا در بخش دیگری از این مصاحبه می‌گوید: در رویارویی با ایران، طرف اسرائیل را می‌گیرد.

او می‌گوید: اگر آنها به اسرائیل حمله کنند، بله، ما آنجا خواهیم بود.

ترامپ هم‌چنین می‌گوید که او نیز همانند اسرائیلی‌ها به این نتیجه رسیده است که «تشکیل دولت فلسطینی در کنار اسرائیل» همراه با صلح محتمل نیست. او می‌گوید: «زمانی بود که فکر می‌کردم راهکار دو دولت می‌تواند کارساز باشد. اکنون من فکر می‌کنم این راه بسیار بسیار سخت خواهد بود.»

منبع: ايسنا

دیگر خبرها

  • ترامپ برای کمک به کی‌یف شرط گذاشت
  • دادگاه نیویورک ترامپ را ۹۰۰۰ دلار جریمه کرد
  • ترامپ از نتانیاهو ابراز نارضایتی کرد
  • تثبیت قیمت نفت در پی مذاکرات آتش‌بس در خاورمیانه
  • بازداشت ژرار دوپاردیو به اتهام تجاوز جنسی/حمایت مکرون فایده‌ای نداشت
  • تلاش مکرون برای تبدیل اتحادیه اروپا به قدرت هسته ای مستقل
  • کشور‌های آفریقایی و خاورمیانه ذخایر طلا را از اقتصاد آمریکا خارج می‌کنند
  • گفتگوی وزرای خارجه آمریکا و ترکیه درباره آتش‌بس غزه
  • اعلام آمادگی مکرون برای استفاده از سلاح هسته ای علیه روسیه
  • مکرون دوباره طرح کاربرد سلاح هسته‌ای در مقابل روسیه را مطرح کرد