Web Analytics Made Easy - Statcounter


کارشناسان حوزه سلامت اجتماعی و محیط زیست و آموزش به ارایه راهکارهایی به جای تعطیلی دقیقه ۹۰ مدارس هنگام افزایش آلودگی هوا که خانواده ها را دچار مشکل می کند پرداختند.

امتداد نیوز– گروه اجتماعی- آزاده سهرابی:  چگالی آلاینده های هوا در تهران بالا می رود. کمیته اضطرار آلودگی هوا تشکیل جلسه می دهد. ساعت ۲۳ شب اعلام می شود مهد کودک ها، پیش دبستانی ها و دبستان های پایتخت تعطیل است و این تازه آغاز یک معضل جدید است؛ و خانواده هایی که نمی دانند با فرزندان خانه نشین خود چه کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چه بسیار مادران شاغلی که نمی دانند دقیقه از ۹۰ گذشته چگونه مرخصی بگیرند یا برنامه های کاری خود را جا به جا کنند و در اکثر مواقع راه حل های جایگزینی مانند بردن فرزندان به محل کار، سپردن فرزندان به اقوام نزدیک و یا حتی تنها گذاشتن بچه ها در منزل انتخاب می شود.

مادران غیرشاغل هم اگر قرار باشد به کارهای روزمره خود مثل بازار رفتن و خرید و کار اداری برسند، چه بسا با فرزندانشان به دنبال این امور می روند و حتی هستند مادرانی که فرصت را مغتنم می شمارند و بچه ها را به پارک و بازار و … می برند. در واقع تعطیلی مدارس که به عنوان راه چاره ای برای کمتر آسیب دیدن کودکان اتخاذ شده بود و از سوی دیگر قرار بود رفت و آمد در سطح شهر را کاهش دهد، در نهایت بی ثمر می ماند. راه چاره ای که ظاهرا گریزی هم از آن نیست؛ بچه ها در زمان آلودگی هوا آسیب پذیرند. اما حلقه مفقوده در این میان کدام است که این راه چاره کارساز نمی افتد و خود گرهی در بطن خانواده ها ایجاد می کند. آیا راه حل اصلاح شده ای وجود دارد؟ این موضوع را با دو کارشناس آموزشی و سلامت اجتماعی در میان گذاشتیم و هر کدام راهکاری را پیشنهاد دادند.

مریم پازوکی کارشناس سلامت اجتماعی و عضو هیات مدیره جمعیت همیاران سلامت اجتماعی درباره این موضوع به امتداد نیوز گفت: توجه نکردن به فرهنگسازی در مسائل مختلف، سبب می شود خانواده ها نتوانند در موقعیت های مختلف عمل درستی داشته باشند. به طور مثال آلودگی هوا توسط خانواده ها جدی گرفته نمی شود و آنها متوجه نیستند که این مسئله تا چه میزان می تواند مشکل ساز شود. درست مانند پدیده بیمه در کشور که تا وقتی فرد با لزوم وجودش در اثر رخ دادن یک حادثه، روبرو نشود، متوجه اهمیت آن نمی شود.

وی ادامه داد: در کشور ما متاسفانه مسائلی که نیاز به فکر بلندمدت دارد مورد توجه قرار نمی گیرد و ما عموما درگیر مسائلی هستیم که زودرس هستند.

می توان مراکز آموزشی را کامل تعطیل نکرد

پازوکی همچنین با بیان اینکه یک بعد دیگر این ماجرا این است که واقعا مادران شاغل نمی دانند با فرزندان تعطیل شده از مدرسه چه کار باید بکنند، بیان کرد: کل برنامه ریزی یک خانواده در چنین شرایطی به هم می خورد و عموما هم ما تک بعدی تصمیم می گیریم به این معنا که شاید لازم نباشد ما به طور کامل مراکز آموزشی را تعطیل کنیم و اتفاقا راهکار این باشد که ما مراکز آموزشی و مهد کودک ها را کامل تعطیل نکنیم و اعلام کنیم اجباری به بردن بچه ها در آن روز به مدارس نیست تا اگر خانواده ای واقعا راه چاره ای برای نگه داشتن فرزندش نداشت بتواند فرزندش را به مدرسه و مهد بسپارد. یعنی بیاییم و هر دو سمت ماجرا را نگاه کنیم.

ما نباید مراکز آموزشی و مهد کودک ها را کامل تعطیل کنیم و اعلام کنیم اجباری به بردن بچه ها در آن روز به مدارس نیست تا اگر خانواده ای واقعا راه چاره ای برای نگه داشتن فرزندش نداشت بتواند فرزندش را به مدرسه و مهد بسپارد

وی همچنین با انتقاد از اینکه معمولا دیروقت شب، تعطیلی ها اعلام می شود نیز گفت: وقتی ساعت ۱۱ شب تعطیلی مدارس اعلام می شود کل سیستم یک زندگی به هم می ریزد. شاید آن وقت شب خانواده نتواند برنامه اش را تغییر دهد و حتی بسیاری از خانواده ها صبح زود متوجه موضوع می شوند.

این کارشناس سلامت اجتماعی همچنین درباره فرهنگسازی میان خانواده ها در مورد مسائل حیاتی چون آلودگی هوا اظهار کرد: ما در این زمینه ها ضعیف عمل کرده ایم. باید از مدارس و از سطح پیش دبستانی روی این موضوعات کار شود. اما همان نداشتن دید آینده نگر باعث می شود آموزش و فرهنگسازی را نیز جدی نگیریم. چرا باید در جامعه بیمه شخص ثالث با اجبار و ناله از طرف افراد جامعه صورت بگیرد و مردم ما متوجه این نباشند که چنین چیزی به صلاحشان است.

پازوکی رسانه ملی را یکی از مهمترین منابع فرهنگسازی مطرح کرد و گفت: ما باید از طریق رسانه ملی برای مادران فرهنگسازی کنیم چون آنها تربیت کنندگان نسل آینده ما هستند. تنها در این صورت است که می توانیم ببینیم ۲۰ سال بعد کجا ایستاده ایم.

اینگونه تعطیلی مدارس تردد را افزایش می دهد

ژما جواهری پور کارشناس آموزش و محیط زیست و دبیر قطب کشوری محیط زیست و توسعه پایدار وزارت آموزش و پرورش در گفتگو با امتداد نیوز درباره تعطیلی مدارس در زمان آلودگی هوا و معضلاتی که گریبان خانواده را می گیرد، با مرور این مشکلات گفت: علت تعطیلی مدارس در زمان آلودگی هوا که خوب است خانواده بیشتر به آن توجه کنند، این است که در این زمان بیشترین قشر آسیب پذیر کودکان و نوجوانان هستند چرا که ارتفاع آلودگی در سطح پایین قرار دارد و کودکان به لحاظ جثه ای و اینکه تعداد تنفس و تحرک بیشتری دارند، در معرض تنفس آلودگی بیشتر هستند و از سوی دیگر سیستم ایمنی آنها نیز به طور کامل شکل نگرفته است.

وی ادامه داد: اما تعطیلی مدارس خود منجر به ایجاد مشکلاتی می شود. اولین مشکل این است که برنامه روزمره خانواده ها که پیش بینی کرده بودند بچه هایشان در مراکز آموزشی باشند، به هم می ریزد. اگر مادرها شاغل باشند ممکن است مرخصی نداشته باشند و اگر خانه دار هم باشند باز هم برنامه ریزی خود را دارند و برای این تعطیلی برنامه ریزی نکرده اند.

جواهری پور با بیان اینکه در واقع تعطیلی مدارس راهکار کاهش آلودگی هوا نیست چون مدارس تولیدکننده آلودگی نیستند، بیان کرد: کارخانه ها و مراکزی که آلودگی ایجاد می کنند و یا شوفاژ خانه، منازل و خودروهایی که احتراق آنها ناقص است عامل آلودگی هستند نه مدارس و با تعطیلی مدارس ممکن است تردد و رفت و آمد در سطح شهراتفاقا بیشتر شود. اما مدارس را تعطیل می کنیم چون ناچار هستیم این رده سنی را از آلودگی دور نگه داریم ولی مسئله اینجاست که برنامه ای برای دانش آموزی که تعطیل کرده ایم نداریم و همین خانواده ها را دچار مشکل می کند. خصوصا کودکان سن پایین که امکان تنها ماندنشان هم در خانه نیست.

این کارشناس آموزش و محیط زیست ادامه داد: حتی ممکن است شاغلین مجبور شوند در این شرایط از وسایل نقلیه شخصی استفاده کنند تا فرزندشان را به اقوام بسپارند و یا به مجموعه ای ورزشی ببرند که در شرایط آلودگی هوا اصلا نباید این اتفاق بیفتد. این تعطیلات هم یک روزه است و زمانی اعلام می شود که امکان برنامه ریزی برای یک مسافرت نیست. پس یک مقدار زیادی مسائل حاشیه ای در کنار این قضیه رخ می دهد.

یک روز تعطیلی مدارس برای آموزش و پرورش هزینه ساز استبهتر است یک هفته در اوج آلودگی هوا را که قابل پیش بینی است را از قبل به عنوان تعطیلات زمستانی تعطیل عمومی اعلام کنیم و اگر لازم است از آن سو از تعطیلات تابستانی کم کنیم

وی در این میان به ارایه راهکاری پرداخت و گفت: من شخصا پیشنهادم این است که با توجه به اینکه در چند سال آینده نمی توانیم از آلودگی تهران و کلان شهرها خروج پیدا کنیم بهتر است یک هفته در اوج آلودگی هوا که قابل پیش بینی است را از قبل به عنوان تعطیلات زمستانی تعطیل عمومی اعلام کنیم و اگر لازم است از آن سو از تعطیلات تابستانی کم کنیم. می توان با توجه به میزان بارندگی که قابل پیش بینی است و وزرش باد که آن را هم می توان پیش بینی کرد و اینکه چه زمانی برودت هوا که باعث پدیده وارونگی هوا می شود، رخ می دهد، برنامه ریزی از قبل برای تعطیلات عمومی یک هفته ای در تهران داشته باشیم که شاغلین بتوانند از تهران خارج شوند و به کاهش آلودگی هم کمکی بشود.

هر چند پازوکی اصل قضیه پرداختن به معضل آلودگی هوا را عمل کردن به لایحه هوای پاک عنوان کرد و گفت: سال ها پیش این لایحه مصوب شده است که باید تا امروز اجرایی می شد و طبق آن بحث خروج آلاینده ها از تهران و درست شدن سوخت و استانداردسازی موتور خودروها و… پیش بینی شده که دولت باید کارهای اساسی در آن زمینه انجام دهد. چند روز تعطیلی بدون برنامه آن هم در روزهایی که نزدیک به ترم اول دانش آموزان است راه حل این مشکل نیست. باید بدانیم همین یک روز تعطیلی چه هزینه اقتصادی هنگفتی را به آموزش و پرورش تحمیل می کند.

true برچسب ها : آلودگی هوا ژما جواهری پور مریم پازوکی وزارت آموزش و پرورش true

منبع: امتداد نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.emtedadnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «امتداد نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۱۱۳۷۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تعطیلی که به معضل مملکت بدل شد | پنجشنبه یا شنبه؛ بالاخره کدام؟

افزایش تعداد تعطیلات آخر هفته اگرچه مورد اتفاق دولت و مجلس قرار دارد اما حالا رایزنی ها و اختلاف نظرها بر سر تعیین روز آن است که در کنار جمعه، پنجشنبه تعطیل باشد یا شنبه؟

«دومین روز تعطیل آخر هفته، کدامیک باشد؟ شنبه یا پنجشنبه؟» این روزها موضوع تعطیلی دو روز آخر هفته و اینکه کدام روز در کنار جمعه تعطیل شود، بحث داغ بین مجلس و دولت شده و آخرین اظهار نظر درباره تعطیلات هفته را تا اینجای کار محمد حسینی معاون پارلمانی رئیس جمهور داشته است.

براساس گزارش تسنیم، موضوع از این قرار است که دولت سیزدهم لایحه‌ای را به منظور «افزایش تعداد تعطیلات روزهای هفته» در ۷ آذر ۱۴۰۲ به مجلس ارسال کردتا نمایندگان مجلس درباره آن تصمیم بگیرند.

پس از تصویب کلیات این لایحهدر صحن مجلس، لایحه مذکور به کمیسیون اجتماعی ارجاع داده شد تا اعضای این کمیسیون تصمیم بگیرند که چه روزی در کنار جمعه ها به عنوان تعطیلات هفتگی وارد تقویم کشور شود.

کمیسیون اجتماعی مجلس: پنجشنبه‌ها تعطیل شود

در حالیکه اغلب نمایندگان مجلس، «روز شنبه» را برای تعطیلات آخر هفته مناسب‌تر می‌دانستند، کمیسیون اجتماعی «روز پنجشنبه» را مصوب کرد،اما بعد از بازخوردهای بیرونی، مجلس تصمیم برای انتخاب روز تعطیل را به دولت واگذار کرد و همین موضوع، انتقاد معاون پارلمانی دولت از مجلس شد.

دولت: پنجشنبه‌ها تعطیل شود

محمد حسینی با بیان اینکه دولت با تعطیلی پنجشنبه‌ها موافق است، از مجلس بابت واگذار کردن تعیین روز تعطیل به دولت انتقاد کرد و گفت: انتظار این است که نمایندگان مجلس بر روی نظرات خود باقی بمانند.

در همین باره، علی بابایی کارنامی عضو کمیسیون اجتماعی مجلس گفته است که چون دولت در لایحه خودش هیچ اشاره‌ای به روز خاصی نکرده، پس در حقیقت انتخاب تعطیل شدن یک روز (به غیر از جمعه) را مجلس به دولت واگذار کرده است.

وزارت خارجه: شنبه‌ها تعطیل شود

با این حال، به نظر می‌رسد در خود دولت نیز اتفاق نظری در این باره وجود ندارد. روز گذشته خبری مبنی بر موافقت وزارت امور خارجه با تعطیلی شنبه‌ها در رسانه‌ها منتشر شد و این وزارتخانه تأکید داشت که «در راستای حمایت از فعالان اقتصادی بخش‌خصوصی» با تعطیلی شنبه به جای پنجشنبه موافق است و در واقع «با هدف بهبود شرایط اقتصادی کشور» تعطیلی شنبه را به دولت پیشنهاد داده است.

بهادری جهرمی: کارشناسان نظر بدهند

همچنین علی بهادری جهرمی سخنگوی دولت طی سخنانی گفته بود که پیشنهاد دولت این است که ضمن افزایش تعطیلات هفته به دو روز، انتخاب این روزها در اختیار نظرات کارشناسی بخش‌های مختلف قرار گیرد.

وی اظهار داشت: حتی برخی از مسئولان دولتی می‌گویند روز دوم باید متغیر باشد یعنی هر موقع دولت صلاح دانست، بر اساس شرایط، یک روز را تعطیل کند.

ذهنیت اشتباه درباره تعداد روزهای تعطیلی ایران

ناگفته نماند که برخی از کارشناسان اساساً با تعطیلی دو روز در هفته مخالف هستند و معتقدند این امر برای مثال موجب افزایش میزان سوخت مصرفی در کشور می‌شود.

این در حالی است که طبق گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، متوسط تعطیلات آخر هفته و تعطیلات مناسبتی در اکثر کشورهای جهان بین ۱۱۰ تا ۱۲۹ روز است.

در کشور ما (با احتساب ۲۶ روز تعطیل رسمی و ۵۲ روز تعطیل روز جمعه) تعداد تعطیلات سالانه ۱۰۴ روز استکه نسبت به متوسط جهانی پایین‌تر است.

بنابراین اگر تعداد تعطیلات آخر هفته در ایران ۲ روز باشد، میزان تعطیلات سالانه، ۱۲۵ روز می‌شود که با متوسط جهانی هم همخوانی دارد.

بررسی‌های انجام شده نشان می دهد که میزان بهره وری کشورها با ساعت کار آنها نسبت معکوس دارد. به طوری که افزایش تعطیلات می‌تواند در برخی موارد از هزینه‌های اضافی بکاهد و در بسیاری از موارد نیز، با افزایش بهره‌وری نیروی کار در سایر روزهای هفته، میزان کارایی روزهای دیگر را بالا ببرد.

کشورها چه روزهایی تعطیل هستند؟

در برخی کشورها نظیر ایران، جیبوتی، نپال، مکزیک، کلمبیا، هندوستان و فیلیپین، تنها یک روز در آخر هفته (یا جمعه یا شنبه یا یکشنبه) تعطیل است.

تعطیلی روزهای پنجشنبه و جمعه هم در گذشته در کیان کشورهای اسلامی رایج بود، اما در سال های اخیر، بسیاری از کشورهای خاورمیانه (با اکثریت مسلمان) تعطیلات آخر هفته را به جمعه و شنبه تغییر دادند؛ زیرا اعتقاد بر این است که این تغییر باتوجه‌ به روزهای فعال و غیرتعطیل در بسیاری از کشورهای جهان بخصوص در زمینه اقتصادی (در این کشورها عمدتاً‌ شنبه و یکشنبه تعطیل است)، مزایای اقتصادی قابل‌توجهی را برای آنها به ارمغان می‌آورد. حتی کشوری نظیر یمن نیز تعطیلات آخر هفته «پنجشنبه و جمعه» را به تعطیلات «جمعه و شنبه» تغییر داده است.

امارات متحده عربی نیز که پیش از این، «جمعه و شنبه» را به عنوان تعطیلات آخر هفته خود داشت، در سال ۲۰۲۲ آن را به تعطیلات «شنبه و یکشنبه» بعلاوه‌ی نیم روز در روز جمعه برای اقامه نماز تغییر داد.

در مالزی، بیشتر نقاط این کشور، از جمله کوالالامپور، «شنبه و یکشنبه» را تعطیل هستند. با این حال، چند ایالت «جمعه و شنبه» را به‌عنوان آخر هفته رسمی خود حفظ می‌کنند. کشورهای دیگری نظیر تونس و مراکش نیز در روزهای «شنبه و یکشنبه» تعطیل هستند.

عربستان سعودی در سال ۲۰۱۳، تعطیلات دو روزه آخر هفته خود را از «پنجشنبه و جمعه» به «جمعه و شنبه» تغییر داد تا به هماهنگی روزهای کاری و بانکی خود با سایر نقاط جهان کمک کند. عمان، بحرین، کویت و قطر نیز تعطیلات آخر هفته خود را به «جمعه و شنبه» تغییر داده‌اند.

کشور لبنان در سال ۲۰۱۷، یک الگوی جدید مبنی ۳۵ ساعت کار در هفته را در پی گرفت و طبق تقویم این کشور، روزهای «شنبه و یکشنبه» تعطیلات آخر هفته هستند. لازم به ذکر است که لبنان به دلیل تعداد زیاد مناسبت‌های مذهبی، دارای بیشترین تعداد تعطیلات در جهان است.

حال اگر کشورما تصمیم به تعطیلی شنبه‌ها بگیرد (با احتساب تعطیلی روز جمعه)، با کشورهایی نظیر مصر، الجزایر، اردن و لیبی تعطیلات مشترک خواهد داشت.

حتی کشور عراق که اکثریت جمعیت آن‌ را شیعیان تشکیل می‌دهند نیز روزهای «جمعه و شنبه» تعطیل است.

افغانستان نیز آخرین کشور مسلمان بود که روز شنبه را جایگزین تعطیلی پنجشنبه کرد.

بنابراین اگر در ایران تصمیم به تعطیلی پنجشنبه گرفته شود، تنها کشوری در جهان خواهیم بود که این روز را تعطیل کرده است و احتمالاً این موضوع، مراودات مالی و اقتصادی ایران با دنیا را با مشکلاتی مواجه خواهد کرد چرا که تنها ۳ روز در هفته فرصت باقی می‌ماند.

دیگر خبرها

  • تعطیلی که به معضل مملکت بدل شد | پنجشنبه یا شنبه؛ بالاخره کدام؟
  • تعطیلی پنج‌شنبه‌ یا شنبه؛ کدام یک برای تحقق «شعار سال» سودمند است؟
  • تعطیلی پنجشنبه یا شنبه ؛ توقف در بدیهیات
  • اصرار شنبه‌ای‌ها و مقاومت پنجشنبه‌ای‌ها
  • دیدگاه یک استاد دانشگاه درباره تعطیلی جمعه و شنبه
  • حمله روزنامه جوان به تعطیلی شنبه
  • حمله روزنامه جوان به مدافعان تعطیلی شنبه
  • ‏‬زورآزمایی «شنبه» و «پنجشنبه» بر سر تعطیلی
  • تعطیلی پنج‌شنبه این بالا را بر سر اقتصاد کشور می‌آورد
  • همه جا نه، در این یک فقره اما حق با بهروز افخمی بود!