Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «صراط نیوز»
2024-04-27@18:54:47 GMT

بنزین یا عوارض خروج از کشور، مساله کدام است؟

تاریخ انتشار: ۲۷ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۱۱۴۱۸۸

صراط:  «مارکو برایمان چه آورده ای؟ هیچ!هر چه داشتم صرف پرداخت عوارض خروج از ایران شد.» این جمله یکی از معدود پست های غیرمنشوری است که این روزها در شبکه های اجتماعی دست به دست می شود و کنایه ای است به افزایش بیش از سه برابری عوارض خروج از ایران.عوارض خروج از ایران در صورت تصویب مجلس شورای اسلامی در مرتبه اول خروج 220 هزار تومان، در مرحله دوم 330 هزار تومان و در مرحله سوم 440 هزار تومان می شود .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سال گذشته این رقم 70 هزار تومان بود.
 
 به گزارش خبرآنلاین همین افزایش سه برابری کافی بود تا ابتدا انتقادی جدی به این مساله و سپس انتقادات طنز آمیز را در فضای رسمی و غیر رسمی رسانه ای کلید بزند.
 
 حالا حتی سازمان میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی که دینفع این افزایش درآمد است نیز ابراز نگرانی می کند تا این علامت سئوال را پیش روی تحلیلگران قرار دهد که با این وصف چه کسانی در زمان تصویب لایحه بودجه ، با چه منطقی از این افزایش درآمد دفاع کرده اند؟
 
 نوبخت البته دفاعیاتی در این عرصه دارد . وی می گوید: سالانه 9 میلیون و 200 هزار نفر به مسافرت خارجی می روند که اگر هر کدام هزار دلار با خود ببرند می شود 9 میلیارد دلار، که همین میزان برای دولتی که تامین 200 میلیون دلار برایش سخت است بسیار زیاد است و بار بسیار زیادی را به بازار وارد می کند.
 
به گفته وی خروج ارز از کشور به بازار فشار وارد می کند و یکی از عوامل جلوگیری خروج ارز از کشور می تواند افزایش عوارض خروج مسافران باشد.
 
 به این ترتیب می توان بخشی از دلایل اتخاذ این تصمیم را به رشد قیمت ارز در بازار مرتبط دانست که به گفته سخنگوی دولت و رییس سازمان برنامه و بودجه باعث تکدر رییس دولت دوازدهم شده است اما با این حال رشد عوارض خروج از کشور خود محور مهمی از انتقاداتی بود که در اولین ساعات اعلام جزییات بودجه رقم خورد . این انتقادات به حدی سریع و فراگیر بود که دیگر محورهای مورد نقد را حداقل تا بیست و چهار ساعت اولیه تحت تاثیر قرار داد.
 
 ارز و باز هم ارز
 
 دلار این روزها مرز 4 هزار و دویست تومان را پشت سر گذاشته است . نرخ هر دلار در بودجه سال آینده 3500 تومان تعیین شده است تا برخی منتقد شوند نسبت به اینکه چرا یکسان سازی نرخ از به مرحله اجرا در نیامد و برخی نیز بگویند این سیگنالی است برای رشد دوباره قیمت ها در بازار.هر چه هست این روزها ارز سر ناسازگاری را با دولت دوازدهم بنا نهاده و همین امر سبب شده است نوسانات در این حوزه صعودی باشد.
 
افزایش قیمت بنزین
 
 در قالب لایحه بودجه بودجه اشاره ای مستقیم به قیمت بنزین نمی شود اما قیمت بنزین را شاید بتوان سومین سئوال هر ایرانی پس از سئوال در خصوص قیمت ارز و نفت در بودجه دانست . قیمت بنزین در سال آینده چقدر می شود ؟ البته پرسش در این خصوص به انتظارات تورمی که تورم دیرپای چند دهه ای در اجتماع ایران شکل داده است نیز مرتبط است.
 
هر چند نوبخت،درست یک روز پس از ارائه لایحه بودجه در جمع خبرنگاران پاسخ های سربسته ای درباره قیمت این فرآورده مهم نفتی در سبد مصرف ایرانی داد اما به فاصله چند ساعت صحبت از بنزین هزار و پانصد تومانی سر زبان ها افتاد . تاییدیه ها و تکذیبیه های بعدی نیز در باور این شایعه نقشی اساسی داشت . نوبخت صراحتا گفت شاید قیمت بنزین بیشتر از 1500 تومان شود .
 
او گفته است بنزین در ایران از افغانستان و ترکیه ارزان تر است و همین دلیل را برای افزایش قیمت کافی می داند . جرقه البته پیش تر به صورتی غیر مستقیم در بودجه زده شده بود .
 
در متن لایحه پیشنهادی دولت صراحتا تاکید شده بود :«با هدف اجراي برنامه اشتغال گسترده و مولد با تاكيد بر اشتغال جوانان، دانش آموختگان دانشگاهي، زنان و اشتغال حمايتي به دولت اجازه داده ميشود صد در صد منابع حاصله از مابه التفاوت قيمت حامل هاي انرژي در سال 1397 نسبت به قيمت اين حامل ها در ابتداي سال 1396 ) اعم از عوارض و ماليات موضوع قانون ماليات بر ارزش افزوده و همچنين سهم شركت ملي نفت ايران موضوع بند (الف) ماده (1 )قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظيم بخشی از مقررات مالي دولت را به حساب خاصی نزد خرانه داری كل كشور واريز و منابع حاصله را تا سقف يكصد و هفتاد و چهار هزار ميليارد ريال به شكل وجوه اداره شده و يارانه سود و تركيب با منابع صندوق توسعه ملی و تسهيلات بانكی در جهت حمايت از طرح های توليد، اشتغال و آموزش و كمك به كارورزی جوانان دانش آموخته دانشگاهی پرداخت کند.» عبارت «مابه التفاوت قیمت» برای برخی حجتی بود بر افزایش نرخ بنزین .
 
 در حالی که این روزها در اثر افزایش مصرف حامل های انرژی هوای تهران برای نفس کشیدن یاری نمی کند، بسیاری معتقدند نه بنزین هزار و پانصد تومانی و نه بنزین گران تر از این تاثیری بر مصرف ندارد چرا که کالای جایگزین به درستی هنوز در دسترس عمومی قرار ندارد . کالای جایگزین همان حمل و نقل عمومی است .  
 
 باز هم چاهی به نام یارانه
 
 یارانه ها راه بی بازگشت اقتصاد ایران است . این چکیده سخنان کسانی بود که هفت سال پیش رییس وقت دولت را از ورود به این پروسه بر حذر می داشتند . اما پرداخت یارانه نقدی به ازای هر ایرانی 45 هزار و 500 تومان اتفاق افتاد و در حالی که مقرر بود این قانون دوره ای پنج ساله برای اجرا داشته باشد، حالا هفت سال از اجرایش گذشته و هنوز مطالبه عمومی بر تداوم این روند است . دولت در قالب لایحه پیشنهادی خود حذف بیش از 30 میلیون یارانه بگیر را از فهرست 76 میلیون نفری یارانه بگیران پیش بینی کرده بود . اتفاقی که باید مدتها قبل رخ می داد اما شاید نه به دلایل اقتصادی، که تحت تاثیر مطالبات سیاسی و مصلحت اندیشی های اجتماعی رخ نداد .
 
حالا اما بسیاری این برنامه را در کنار بنزین 1500 تومانی ، فشاری مضاعف برای اقشار مختلف درآمدی در جامعه ایران می دانند و معتقدند لازم است دولت کمی آهسته تر در این حوزه گام بردارد . این بار نیز هر چند نوبخت دفاعیاتی جدی از این برنامه دارد اما چراغ سبز را به مجلس نشان داده و گفته است، شما در این موارد تصمیم بگیرید.
 
رشد مالیات
 
در لایحه بودجه 97، معادل 172 هزار و 800 میلیارد تومان درآمد مالیاتی و حقوق گمرکی پیش بینی شده است که نسبت به قانون بودجه امسال 6.7 درصد رشد دارد.
 
نوبخت گفته است 39 هزار و 500 میلیارد تومان از درآمد کشور از مالیات معاف است و باید در این حوزه بازنگری صورت گیرد.
 
سقف معافیت مالیاتی 2 میلیون تومان در ماه تعیین شده و حالا برخی فشار مالیاتی را عامل دیگری برای بروز مشکلات در سال آینده برای طبقه متوسط ایرانی می دانند.
 
آیا گفته های نوبخت مبنی بر اینکه افزایش پیش بینی شده در درامدهای مالیاتی از محل شناسایی مودیان جدید رخ می دهد ، به وقوع خواهد پیوست ؟
 
وام ازدواج و باقی قضایا
 
 منتقدان دولت مانوری بی حاصل را بر عدم افزایش تسهیلات ازدواج در سال آینده آغاز کردند . می گفتند وام ازدواج افزایش نیافت این در حالی است که به نظر می رسد همین تسهیلات 10 میلیون تومانی برای هر زوج و تسهیلات ۲۰ میلیونی برای عروس و داماد مطبوع بسیاری است . در عین حال بسیاری بودجه های فرهنگی تخصیص یافته به دستگاه های مختلف را به علمی برای مخالفت با دولت بدل کردند اما همه این ها زیر سایه ارز و بنزین و یارانه رنگ باخته است.

منبع: صراط نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.seratnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «صراط نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۱۱۴۱۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قالیباف به بانک مرکزی اولتیماتوم داد

 به گزارش تابناک، اعتماد نوشت: اين جلسه با حضور احسان خاندوزي وزير اقتصاد و امور دارايي، ‌محمدرضا فرزين، رييس كل بانك مركزي، سيد محمد حسيني معاون پارلماني رييس‌جمهور از مجموعه دولت و روساي چند كميسيون مرتبط با مسائل اقتصادي در مجلس برگزار شده و مطابق خبري كه «ايسنا»از آن منتشر كرده، رييس مجلس در جمع‌بندي جلسه از دولت و به ويژه بانك مركزي درخواست يك «برنامه مكتوب» براي مديريت بازار ارز كرده است. اين در حالي است كه مجلس پيش از اين و در قالب اصلاح قانون بانك مركزي به رييس كل اين بانك «اختيار تام»براي مديريت بازار ارز داده بود.

در اين جلسه محمدرضا فرزين رييس كل بانك مركزي گزارشي از وضعيت بازار ارز و تحولات اقتصاد كلان كشور ارايه كرده و وزير اقتصاد و روساي كميسيون‌هاي اقتصادي، صنايع و معادن و جهش و رونق توليد مجلس هم به تشريح راهكارهاي خود براي كنترل نرخ ارز پرداختند.

اما قاليباف در اين جلسه از عملكرد اقتصادي دولت انتقاد كرده و گفته است: «ما دنبال تكرار جلسات نيستيم و جلسه سومي وجود ندارد. بنابراين بايد در مورد موضوع به جمع‌بندي برسيم و نتيجه نهايي را به صحن علني ارايه كنيم. در اين رابطه با توجه به اصرار نمايندگان براي بررسي موضوع در صحن علني، به صورت مشخص به نمايندگان گفتم اگر به جمع‌بندي و اتفاق نظر با دولت نرسيم مجلس خود به جمع‌بندي روشن مي‌رسد.»

در اين نشست، قاليباف با بيان اينكه نبايد به ارايه گزارش اكتفا كرد، گفت: در نشست قبلي به اندازه كافي گزارش ارايه شد. دوستان دولت بايد به‌طور روشن و شفاف رويكرد رو به جلو براي مديريت بازار ارز ارايه كنند.

قاليباف با تاكيد بر اينكه بايد بر روي اصل موضوع بحث و گفت‌وگو كنيم و در مورد رويكردها، اشكالات و راهكارها به جمع‌بندي برسيم، بيان كرد: واقعيت اين است كه ناترازي‌ها در قيمت ارز تاثيرگذار است؛ بنابراين نمي‌توان نظام يكپارچه اقتصادي را ناديده گرفت؛ دولت و مجلس بايد به اين مهم توجه داشته باشند.

وي با بيان اينكه حكمراني از دو بخش تشكيل مي‌شود، گفت: يك بخش تشخيص علمي و ديگري تصميم سياسي است؛ تشخيص‌هاي علمي ما به دلايل مختلف تحت تاثير تصميم‌هاي سياسي قرار دارد كه اگر تركيب آنها را با هم رعايت كنيم، مي‌توانيم مشكلات را حل كنيم اما اگر تشخيص علمي را فداي تصميم سياسي كنيم به‌طور حتم دچار مشكل خواهيم شد. همچنين اگر به تشخيص علمي بدون شرايط سياسي كشور توجه كنيم با مشكل مواجه خواهيم شد بنابراين تعادل اين موضوع مهم است.

قاليباف با تاكيد بر اينكه مجلس در عين اختلاف سليقه و اختلاف ديدگاه با سياست‌هاي ارزي دولت همراهي كرده است، گفت: همه اختيارهاي موجود در قانون دايمي را به رييس بانك مركزي داديم و هر چه ايشان در جلسه سران قوا بيان كردند قبول كرديم اما شرايط كنوني نشان مي‌دهد كه هم رويكرد اقتصادي و هم رويكرد مديريتي در موضوع ارز دچار اشكال است.

وي با اشاره به تورم كالاهاي اساسي كه با ارز ترجيحي وارد مي‌شوند و تاكيد بر ضرورت اصلاح رويكردهاي اقتصادي در اين زمينه، گفت: به‌طور روشن و مشخص امروزه در سياست‌هاي ارزي از نگاه اقتصادي دچار مشكل هستيم و طرح جامعي براي رويكرد اقتصادي در ارز وجود ندارد.

اظهارات رييس مجلس در جلسه با برخي از مسوولان اقتصادي دولت پس از آن صورت مي‌گيرد كه نرخ ارز در سال جديد دچار نوسان قيمتي شده و حالا در كانال 64 هزار توماني معامله مي‌شود. اتفاقي كه بسياري از كارشناسان و حتي تيم اقتصادي دولت آن را ناشي از «هيجانات زودگذر بازار» دانسته‌اند. از طرف ديگر، در دو سال و نيم گذشته، نرخ تورم همواره بالاي ۳۰ درصد و در بيشتر اوقات حتي بالاي ۴۰ درصد بوده است.

چند روز پيش مركز آمار گزارش تورم فروردين ماه امسال را منتشر كرد كه مطابق آن نرخ تورم سالانه در اين ماه 38.8 درصد اعلام شده است. اين نرخ تورم، كاهشي نسبي در مقايسه با نرخ تورم در اسفند ماه داشته، اما همچنان ايران در كنار آرژانتين و تركيه، جزو كشورهايي با شديدترين تورم در سراسر جهان قرار دارد.

با اينكه رييس كل بانك مركزي به تازگي در توجيه سياست‌هاي پولي دولت عنوان كرده كه«نرخ‌هاي بازار غيررسمي نقشي در تعيين قيمت كالاها ندارد.» اما از بازار خوراكي‌ها در ماه ابتدايي سال خبرهاي چندان جالبي بيرون نمي‌آيد. چنانكه، در فروردين ماه، خوراكي‌ها با شوك قيمتي روبرو شده‌اند به‌طور مثال، تورم بخش سبزي و حبوبات فقط در يك ماه، نزديك به 9.5 درصد بالا رفته. يا انواع گوشت قرمز و سفيد نزديك به 3 درصد رشد تورم ماهانه داشته‌اند. از سوي ديگر گزارش مركز آمار ايران از رشد ماهانه قيمت‌ چند كالاي خوراكي در مناطق شهري نشان مي‌دهد كالايي مانند پياز بيشترين جهش قيمت را در يك ماه اخير داشته است. پياز در اين يك ماه 29.5 درصد رشد قيمت داشته و پس از آن، شديدترين گراني خوراكي براي پرتقال است كه تنها در يك ماه بيش از 15 درصد گرانتر شده است.

در واقع هر سال به دليل افزايش قيمت مواد اوليه، صنايع مختلف درخواست‌هاي خود را براي «افزايش رسمي قيمت» به نهادهاي بالادستي ارايه مي‌كنند و دولت هم بعد از مدتي تن به خواسته توليدكنندگان مي‌دهد.

در آخرين تحولات، به تازگي انجمن توليدكنندگان ماكاروني درخواست افزايش قيمت داده و گويا وزارت صمت با افزايش 13 درصدي قيمت اين كالا موافقت كرده. ماكاروني جزو كالاهايي است كه در يكي- دو سال گذشته جايگزين برنج در بسياري از خانوارها شده و به همين دليل افزايش قيمت اين كالا، ‌اثر نامطلوبي در شرايط مصرف كربوهيدرات در خانوراها خواهد داشت.

اما اين اتفاق فقط در صنايع غذايي رخ نمي‌دهد. در بازار كالاي غيرخوراكي نيز توليدكنندگان همواره پس از افزايش قيمت مواد اوليه به دنبال قيمت جديدي هستند كه با فرمول هزينه-درآمد آنها جور در بيايد. به‌طور مثال، 28 فروردين ماه نامه‌اي به نقل از شركت «يزدتاير» منتشر شد كه در آن نسبت به مجوز افزايش قيمت 33 درصدي محصولات اين شركت اطلاع‌رساني شده بود. در عين حال، گفته مي‌شود كه برخي توليدكنندگان لوازم خانگي درخواست افزايش قيمت ارايه كرده‌اند كه در دست بررسي است و هنوز تاييد نشده است.

چرخه‌اي كه هر سال تكرار مي‌شود. توليدكنندگاني كه به دنبال افزايش قيمت هستند و شهرونداني كه به دليل ثابت ماندن دستمزد و در واقع درآمد خود طي يك سال، سبد خريد خود را كوچك‌تر مي‌كنند.

دیگر خبرها

  • قالیباف به بانک مرکزی اولتیماتوم داد
  • بازدید سرلشکر رحیم صفوی از دستاوردهای پالایشگاه ستاره خلیج فارس
  • افزایش بودجه نظامی انگلیس در کوران انتقادها
  • ضربه سنگین خودروهای بی‌کیفیت تولید داخل به تشدید ناترازی بنزینی و کسری بودجه ارزی کشور
  • آماری هولناک؛ «۸۹ درصد فقرا از شاغلین سابق و امروز هستند»
  • هشدار فرشاد مؤمنی؛ ۸۹ درصد فقرا از شاغلین سابق و امروز هستند
  • خودروسازان؛ متهم ردیف اول ناترازی بنزین
  • بیژن زنگنه متهم ناترازی بنزین/ احیای پالایشگاه‌سازی در دولت سیزدهم
  • سهم حدود ۱۴ درصدی وزارت بهداشت از بودجه دولت/ بودجه کدام دانشگاهها جهش داشت؟
  • خاندوزی: دولت خاتمه پروژه‌های ناتمام هستیم/ افشاگری همتی از رانت ۶۰۰ هزار میلیارد تومانی/ صولت مرتضوی: تحریم پیشرفت‌های کلانی را نیز برای کشور به ارمغان آورده است