Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایکنا؛ کودکان را می‌توان آسیب‌پذیرترین گروه جامعه انسانی و نخستین کسانی دانست که در معرض هجوم مستقیم انواع ناگواری‌ها، فشار‌ها و مشکلات ناشی از زندگی بزرگ‌تر‌ها قرار می‌گیرند و در نهایت آن را تحمل کرده و بازخورد این رفتار‌ها را در آینده به خود جامعه باز می‌گردانند. چگونگی نقض حقوق کودکان، در نقاط مختلف جهان متفاوت است؛ به عنوان مثال در کشور‌های در حال توسعه، کودکان، بیشتر با فقر و پیامد‌های ناشی از آن مانند سوءتغذیه، کمبود امکانات بهداشتی، درمانی و تحصیلی درگیرند، در حالی که در کشور‌های توسعه یافته، مشکلات اخلاقی و ضعف بنیاد خانواده گریبان‌گیر کودکان است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تأکیدات اسلام به حوزه‌های مختلف رشد و پرورش کودکان به صراحت ثابت کرده است که هیچ مکتب و آیینی به اندازه این دین مقدس آسمانی، به حقوق کودکان توجه نکرده و سفارش‌های لازم را نداده است؛ تحقیقات علمی هم نشان داده است که در کشور‌های مسلمان، به سبب وجود استحکام در بنیاد خانواده و گرایش‌های دینی و اعتقادی و آشنایی بیشتر با احکام اسلامی، وضعیت حقوقی کودکان جایگاه نسبتا مناسب‌تری دارد. با توجه به این مهم بهتر است دیدگاه دین اسلام درباره حقوق کودک را بررسی کنیم و دستورات جهانی آن را در این زمینه در نظر بگیریم. بر همین اساس، به سراغ سیدعلی کاظمی، رئیس اداره تنقیح قوانین و مقررات و مشاور معاون حقوقی قوه قضاییه، رفتیم تا در این خصوص گفت‌وگویی را داشته باشیم.
وی در گفت‌وگو با ایکنا و در پاسخ به سوالی مبنی بر چرایی فاصله امروزی جامعه با تأکیدات دینی و قرآنی در خصوص حقوق کودکان، گفت: قرآن کریم در آیه ۲۲۰ سوره بقره می‌فرماید «یَسْئَلُونَکَ عَنِ الْیَتامى قُلْ إِصْلاحٌ لَهُمْ خَیْرٌوَ إِنْ تُخالِطُوهُمْ فَإِخْوانُکُمْ...»؛ این یعنی قرآن مکررا می‌گوید که باید مسیر کودکان را اصلاح کنید چراکه انسان اصلاحش در مسیر کودکان است و این خیری برای جامعه شما خواهد بود. دوم اینکه می‌فرماید وقتی فعالیت شما با کودکان مرتبط است، باید با آن‌ها مانند برادر برخورد کنید؛ این رویکرد برادرانه یک رویکرد قیم سالارانه و از بالا به پایین نیست و کاملا نگاهی برادرانه‌ است.   رئیس اداره تنقیح قوانین و مقررات و مشاور معاون حقوقی قوه قضاییه با تأکید بر اینکه ما باید در همه حوزه‌ها از جمله کودک در معرض بی‌سرپرست و بدسرپرست، کودک در معرض خطر و در معارض با قانون این نگاه برادرانه را داشته باشیم، افزود: آن‌چیزی که ما در قرآن وسیره اهل‌بیت(ع)، می‌بینیم عمدتا در این مسیر است. یکی از نقاط بسیار غنی و باقدرت اسلام، بحث حقوق کودکان است، ولی هنوز نتوانسته‌ایم آن هنجارهای‌ مورد توجه اسلام را آنچنان که بایسته کودکان این ملت است، محقق کنیم.
کاظمی تصریح کرد: باید جنبه‌های دینی و قرآنی را در مورد کودکان تبدیل به قانون و قاعده و سپس برنامه اجرایی تبدیل و در نهایت پیاده‌سازی کنیم. به عنوان مثال پیامبر مکرم اسلام(ص) هیچ‌گاه در مدینه، هیچ‌ مکانی را برای اینکه کودکان را نگهداری کنند ایجاد نکردند، اما برای اسب‌های گم شده چنین چیزی را ایجاد کردند؛ این امر نشان می‌دهد که نگاه پیامبر اسلام(ص) به کودکان، خانواده‌مدار بوده است و بدین جهت هیچ‌گاه نهادی برای نگهداری کودکان ایجاد نکرد.
وی ادامه داد: ما امروز بیش از ۲۴ هزار کودک در خانه‌های بهزیستی و خانه‌های مرتبط با این نهاد داریم که در آن‌ها نگهداری می‌شوند، درصورتی که این‌ کودکان باید وارد خانه و خانواده شده و از گرمای مهر و محبت آن برخوردار شوند. البته گاهی هم یک تعابیر سوئی در این خصوص داریم که می‌گویند علیرغم تأکیداتی که قرآن بر یتیم‌نوازی دارد می‌بینیم که رویکرد‌های عرفی و منفی در جامعه شکل گرفته است که این‌ها را باید از بین ببریم؛ لذا ما باید در دو جهت اصلی یعنی ایجاد هنجار‌های مثبت و رفع رویه‌های مضر از تأکیدات اسلامی برای تحقق حقوق کودکان استفاده کنیم.
رییس اداره تنقیح قوانین و مقررات و مشاور معاون حقوقی قوه قضاییه با اشاره به دلیل عدم حمایت صحیح از سایر کودکان از جمله کودکان کار و خیابان نیز گفت: در اینجا بحثی مطرح است؛ یک کار مفید و آموزش شغلی و مهارتی در مورد کودکان داریم، که این رویه خوبی است و در موازین دینی و هنجار‌های بین‌المللی مورد تأکید است؛ لذا ما باید کو‌دک را آماده کنیم که در آینده مسئولیت‌پذیر باشد و این قسمت را باید متفاوت از کار کودک در نظر بگیریم.
کاظمی افزود: در مورد کار کودک چند مشخصه را تعریف کرده‌اند؛ اینکه به جسم و جان کودک و به تحصیلش آسیب برساند و یا اینکه او را از مدرسه و محیط آموزش دور کند؛ لذا ما در این حوزه مسائل رفاهی را مورد توجه قرار داده‌ایم و این یعنی اگر فقر کودک برطرف شود قطعا بحث آموزشی آن هم برطرف می‌شود و از یک طرف هم باید ضمانت اجرایی بگذاریم که اگر افرادی این مسئله را درک نکردند که یک کودک نباید درس بخواند، این فرد را الزام به این کار بکنیم و در مرحله بعد آن‌ها را به منزله والدینی با عملکرد بد معرفی کنیم و در نهایت اگر مجدد تکرار شد با عنوان والدینی که در مورد حقوق کودک کم‌کاری می‌کنند با آن‌ها برخورد کنیم.
وی در پاسخ به این سوال که به نظر شما حقوق کودک در ایران چند درصد اجرا می‌شود، گفت: در این موضوع دو نظر وجود دارد، یک نظر می‌گوید که ما در ایران اصلا حقوق کودک نداریم، چون حقوق کودک مستلزم این است که شرایطی ایجاد شود تا کودک احساس خوشبختی کند و ما بدین جهت که خودمان یک جامعه آسیب‌زده از جنگ و تحریم و مسائل مختلف هستیم، در نتیجه فضای جامعه هنوز فضای حقوقی نیست. یک نظر هم این است که حقوق کودک را قوانینی در نظر بگیریم که در مورد کودکان نوشته شده است. نگاه اول بدبینانه است چرا که نشان می‌دهد ما هیچ توجهی به حقوق کودک نداریم، در صورتی که در جامعه ما هم دولت و هم نهاد‌های عمومی به دنبال حقوق کودک هستند و سعی می‌کنند توجه به آن را روز به روز بیشتر کنند. از این جهت قاطعانه می‌توانم بگویم که ما چیزی به اسم حقوق کودک داریم، اما اینکه چه در صد از آن رعایت می‌شود شاید به سختی بتوانیم بگوییم چیزی در حدود ۲۰ تا ۴۰ درصد و در واقع ما هنوز به آن نقطه مطلوب نرسیده‌ایم.
رییس اداره تنقیح قوانین و مقررات و مشاور معاون حقوقی قوه قضاییه اظهار کرد: ما باید قانون، ساختار‌های مناسب نظارتی و رفتار‌ها و رویکرد‌های درست داشته باشیم، البته قانون باید در مرحله اجرا همبه درستی اجرا شود. ما در حوزه هنجار به طور نسبی در زمینه حقوقی اوضاع خوبی داریم که تقریبا با استاندارد‌های بین‌المللی تعارض خاصی ندارد ولی در حوزه ساختار و رفتار می‌بینیم قوانین به درستی پیاده نمی‌شود؛ در واقع یکی از مهم‌ترین معضلات در حوزه حقوق کودک این است که وقتی قانونی نداریم از اجرای آن هم مطمئن نیستیم.
انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری بین المللی قرآن ایکنا جامعه کاظمی کودکان کودک حقوق کودک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۵۳۷۹۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا کودکان فرانسوی به خوش رفتار و مؤدب بودن مشهورند؟

کودکان فرانسوی به خوش رفتار بودن مشهورند. آن ها به ندرت کج خلقی و جیغ و داد می کنند، بد غذا نیستند و به همسایه ها مؤدبانه سلام می کنند.

اما آن راز سرّی چیست که والدین فرانسوی با آن چنین فرزندانی تربیت می کنند؟

نخستین سال زندگی کودک

به گزارش روزیاتو، در فرانسه تازه مادرها بعد از ۱۰ هفته مرخصی زایمان به سر کار بازمی گردند. اگر مدت بیشتری در خانه بمانند، ممکن است هزینه ی بیشتری متحمل شوند. بر اساس قوانین فرانسه، مادران می توانند بیشتر از ۱۰ هفته مرخصی زایمان داشته باشند و کماکان شغل خود را هم داشته باشند.

با این حال، دراینصورت مرخصی بعد از ۱۰ هفته بدون حقوق خواهد بود. بعد از دوران مرخصی زایمان، کودک به یک مهدکودک سپرده می شود. کودکان فرانسوی از سن کم با افراد جدید آشنا می شوند، امری که به آن ها کمک می کند بعدها در زندگی سریع تر سازگار شوند و استقلال بیشتری داشته باشند.

کودکان فرانسوی در تخت خود می خوابند

والدین فرانسوی به کودک خود یاد می دهند که در تخت خودش و حتی در اتاق خوابی جداگانه بخوابد. اگر کودک در نیمه های شب از خواب بیدار شود و شروع به گریه کردن کند، پدر و مادر معمولاً چند لحظه ای صبر می کنند تا مطمئن شوند که واقعاً نیازی به حضور آن ها در کنار کودک شان هست یا نه. با این شیوه، کودک رفته رفته به تنها خوابیدن عادت می کند.

آزادی عمل جایگاه مهمی دارد

والدین فرانسوی تا جایی که کودک توان مدیریت امور خود را داشته باشد به او آزادی عمل می دهند. در فرانسه به ندرت می توانید پدر و مادری را در زمین بازی مشغول بازی کردن با کودک خود ببینید. والدین در دعواهای میان کودکان مداخله نمی کنند و اجازه می دهند که آن ها خودشان این موقعیت را رفع و رجوع کنند.

پدر و مادرهای فرانسوی میان شیطنت های معصومانه و بدرفتاری واقعی تمایز قائل می شوند. تنها بدرفتاری است که با تنبیه مواجه می شود تا کودک بتواند فرق این دو را متوجه شود.

پدربزرگ ها و مادربزرگ ها نوه داری نمی کنند

پدربزرگ ها و مادربزرگ ها در تربیت نوه ها نقش حمایتی دارند. دورهمی های خانوادگی معمولاً در تعطیلات آخر هفته یا تعطیلات مناسبتی برگزار می شود. پدربزرگ ها و مادربزرگ های فرانسوی را بیشتر مشغول نوشیدن قهوه در کافه می توان دید تا درگیر مراقبت مداوم از نوه های خود.

چیزی تحت عنوان غذای کودک وجود ندارد

غذا یکی از بخش های اساسی زندگی فرانسوی ها است و وقت ناهار در این کشور می تواند ۲ ساعت به طول انجامد. فرانسوی ها قویاً معتقدند که اعضای خانواده باید دست کم یک وعده در روز را در کنار هم بخورند.

والدین و کودکان از یک غذای یکسان می خورند چون در فرانسه چیزی تحت عنوان غذای کودک وجود ندارد. پدر و مادرها کودک خود را مجبور به خوردن چیزی که دوست ندارد نمی کنند، اما به آن ها اصرار می کنند که غذا را دست کم بچشند و امتحان کنند.

خوش رفتاری اهمیت زیادی دارد

خوش رفتار بودن از اهمیت زیادی برخوردار است و کودکان فرانسوی این را خوب می دانند. آن ها به مهمان ها و همسایه سلام می کنند، در صف بی قراری نمی کنند و در اتوبوس صندلی خود را به سالمندان می دهند. آن ها از سن کم این ۴ جمله ی مؤدبانه را یاد می گیرند: ممنونم، روز بخیر، خواهش می کنم و خداحافظ.

تکنیک آموزش در خانه

والدین فرانسوی معتقدند که کودکی دوران فوق العاده ای است که کودک در آن یاد می گیرد که خیالبافی کند، دنیا را کشف کند و مؤدب و مسئولیت پذیر باشد. به همین دلیل پدر و مادرهای فرانسوی عجله ای برای آموزش خواندن و شمارش به کودک خود ندارند.

تعطیلات آخر هفته روز خانواده است

به عقیده ی فرانسوی ها تعطیلات آخر هفته بهترین زمان برای رفتن به پیک نیک در پارک، درست کردن کباب یا دوچرخه سواری به همراه خانواده است. آن ها اهمیت زیادی برای فعالیت های خانوادگی تعطیلات آخر هفته قائل هستند و از قبل برای آن برنامه ریزی می کنند.

کودکان فرانسوی پول توجیبی می گیرند

کودکان فرانسوی معمولاً هنگام رفتن به فروشگاه به همراه والدین خود بی قراری نمی کنند و وقتی پدر و مادر با درخواست آن ها برا خرید چیزی مخالفت می کنند، جیغ و داد به راه نمی اندازند. آن ها از ۷ سالگی پول توجیبی می گیرند و اجازه دارند که آن را هر طور که مایل اند خرج کنند. مبلغ این پول توجیبی ماهانه معمولاً بر اساس سن کودک تعیین می شود.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • هدیه سپاهان به مورایس؛ مهر، تسبیح و قرآن (+عکس)
  • انجام ۱۰۶ عمل کاشت حلزون شنوایی رایگان در زاهدان
  • بازی برای کودکان خیلی مهم است اما جایگاه ادبیات هم حفظ شود
  • جراحی تومور ۱۴ سانتی از کلیه کودک ۲ ساله بندرعباسی
  • تومور ۱۴ سانتی از کلیه کودک ۲ ساله بندرعباسی خارج شد
  • تاثیر اسباب بازی در نبوغ و رشد کودکان
  • چرا کودکان فرانسوی به خوش رفتار و مؤدب بودن مشهورند؟
  • ۴۲ هزار کودک سرطانی در «محک» در حال درمان هستند
  • نگاهی به کتاب «خداشناسی قرآنی کودکان»/ شما خدا را می‌شناسید؟
  • محکم‌ترین اصل قانون اساسی اسلام که در نهج البلاغه آمده است