Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش جام جم آنلاین، تقویت عزت نفس موجب خودباوری در کودکان و موفقیت در زندگی آینده و بزرگسالی می گردد. در اجتماعات از شخصیت های محکم و از نظر روحی دارای روانی سالم هستند. عزت نفس باعث می شود دچار بی هویتی نگردد و برای جامعه خود بهترین عملکرد را داشته باشد. 

یک. احترام به کودک:پیامبر بزرگوار اسلام ـ علیه السلام ـ نشسته بودند که حسنین علیهم السلام که در سنین طفولت بودند از درب وارد شدند ان حضرت به احترام آنان از جای برخاسته و به انتظار ایستاد ، لحظاتی طول کشید و آنها نرسیدند .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رسول اکرم صلی الله علیه و آله و سلم به طرف کودکان پیش رفت و از آنان استقبال نمود .
دو. همبازی شدن با کودک: کوذکان و نوجوانان از بازی و ورزش لذت می برند و به این وسیله ضمن آشنایی با جهانی که در آ« زندگی می کنند ، رشد یافته و فرصت های مناسبی را برای ابراز عواطف و احساسات خود می یابند. همبازی شدن والدین و بزرگترها با آنان در ایجاد خودباوری در وجود آنان نقش مهمی دارد.


ابورافع یکی از یاران رسول خدا ـ صلی الله علیه و آله ـ روزی با امام حسن ـ علیه السلام ـ که کودک خردسالی بود ، همبازی شد . آنان سنگ های مخصوص را انتخاب نموده و به داخل حفره هایی نشانه روی میکردند و در صورت برنده شدن باید فرد برنده بر دوش دیگری سوار می شد. هنگامی که نوبت به سواری ابورافع می رسید امام حسن ـ علیه السلام ـ به او می فرمود: « اَتَرکَبُ ظَهراٌ حَمَلَهُ رَسُولُ الله ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ ؛ آیا می خواهی بر دوش کسی سوار شوی که رسول خدا ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ او را بر دوش خود حمل می نمود؟ » ابورافع از سواری منصرف می شد . هر گاه امام حسن ـ علیه السلام ـ به هدف می زد، ابورافع می گفت : « همان طوری که تو به من سواری ندادی من هم تو را بر دوش خود سوار نمی کنم» . حضرت به او می فرمود :« اَما تَرضی اَن یَحمِلَ بَدَناٌ حَمَلَهُ رَسُولُ الله ِ : آیا دوست نداری کسی را که پیامبر ـ صلی الله علیه و آله بر دوش خود می نشاند بر دوشت سوار کنی ؟» ابورافع با کمال میل ایشان را بر دوش خود گرفته و سواری می داد.
عزت نفس و شخصیت روحی وو روانی این کودک از خلال گفتار و کیفیت استدلالش کاملا هویداست . طفلی را که پیامبر ـ صلی الله علیه و آله ـ در آغوش خود پرورش داده و شخصیت او را احیاء نموده است ، بزرگی خود را باور دارد و هرگز با زبونی و ذلت سخن نمی گوید.


سه .سلام کردن به کودکان با لحن دلنشین : امام حسن ـ علیه السلام ـ می فرماید: « مَن بَدَأ بِالکَلامِ قَبلَ السَلامِ فَلاتُجیبُوه : هر کسی قبل از سلام کردن به سخن گفتن آغاز نماید او را جواب ندهید.» این سخن در مورد معاشرت پدر و مادر با فرزندانشان بسیار اهمیت ویژه ای می یابد ، زیرا کودکی که به او سلام داده شود، و بدین وسیله از وی تجلیل گردد، احساس لیاقت کرده و شایستگی خود را باور می کند.
امام حسن ـ علیه السلام ـ در گفتار دیگری فرمودند: « مروت آن است که شخص دین خود را حفظ کرده و نفس را از پلیدی ها دور نگه داشته و حقوقی را که بر گردن دارد ادا کند و با بانگ رسا و دلنشین به دیگران سلام نماید. » چراکه این امر موجب ارتباط عمیق و ریشه دار می گردد.
چهار . مشورت با فرزند: امام حسن ـ علیه السلام ـ ضمن توصیه به این شیوه پسندیده تربیتی در موارد مختلف با فرزندان خود مشورت می نمود و بدین وسیله عزت نفس و روحیه خودباوری را در آنان تقویت می کردند.
روزی معاویه بن خدیج به عنوان خواستگار به منزل آن حضرت آمده بود. امام حسن ـ علیه السلام ـ در ضمن مذاکرات با وی چنین فرمود: « اِنا قَومٌ لا نُزَوّجُ نِسائَنا حَتّی نَستَأمُرهُنَّ : ما دختران خود را بدون نظرخواهی و مشورت با خودشان ، شوهر نمی دهیم و در امر ازدواج آنان اقدامی نمی کنیم.» گذشته از اینکه مشورت در تقویت عزت نفس در کودکان و نوجوانان تاثیر فوق العاده ای دارد، گاهی اوقات نظرات فرزندان در تصمیم گیری های اولیاء نیز ممکن است راهگشا باشد. امام حسن ـ علیه السلام ـ فرمودند: « ما تَشاوَرَ قَومٌ اِلّا هُدُوا اِلی رُشدِهِم ؛ هیچ گروهی مشورت نکرد؛ مگر اینکه به این وسیله به سوی رشد و کمال هدایت شدند. »
پنج. اجتناب از تحقیر : تحقیر نونهالان و نوجوانان علاوه بر این که از عظمت و اقتدار والدین و مربیان می کاهد ، نشانگر بی تجربگی ، عدم شایستگی و نداشتن تسلط بر نفس آنان در امر تربیت می باشد. مهم تر از همه نتایج زیانبار آن در روح و روان کودک است . چرا که تحقیر و توهین به فرزندان موجب ایجاد عقده حقارت و خود کم بینی و تزلزل شخصیت در آنان می شود و علل برخی از ناکامی ها ، ناامیدی ها در زندگی آینده آنان خواهد شد. امام حسن ـ علیه السلام ـ در ضمن شمارش خصوصیت انسان های با ایمان می فرمایند: « آنان همدیگر را با القاب زشت و رکیک صدا نمی کنند. »
معاویه دشمن شماره یک آن حضرت ، در یک اعتراف صریح می گوید: « ما سَمِعتُ مِنهُ کَلِمَهَ فُحشٍ قَطٍّ : من هر گز از حسن بن علی سخن ناروا و کلمه زشتی نشنیدم. »
به کار بردن کلمات ناپسند و سخنان اهانت آمیز و نیش دار همانند سمی مهلک روح کودک را می آزارد و هرگاه در مورد آن فکر کند، احساس رنج و عذاب می کند و اصولا نوعی ستم به فرزندان و همسر محسوب می شود که رشته محبت و دوستی را پاره نموده و دل ها را جریحه دار می کند.
شش. تشویق: از موفق ترین شیوه ای تربیتی که در سیره امام حسن مجتبی ـ علیه السلام ـ نیز مشاهده می شود. شیوه کار آمد و موثر تشویق است. تشویق یعنی ایجاد شوق و رغبت در فرد، مربی با تایید رفتار و گفتار متربی در او ایجاد شوق و رغبت کرده و موجب تکرار و مداومت آن عمل در متربی می گردد. اهدای یک شی مورد علاقه ، تهیه کردن غذا و خوردنی های موردنظر ، لبخند رضایت آمیز، تعریف و تمجید، پاداش نقدی ، اعطای رتبه و درجه و بالاخره تقدیر در جمع ، ازجلوه های تشویق به شمار می رود.
شیوه تربیتی و سخنان امام حسن ـ علیه السلام ـ در این مورد نیز الگوی خوبی برای ماست و ایشان برای تربیت افراد از این راهکار موفق بهره می بردند . انس بن مالک می گوید: « یکی از کنیزان امام حسن ـ علیه السلام ـ شاخه گلی را به حضور ان حضرت تقدیم نمود، امام آن شاخه گل را با کمال میل پذیرفته و به آن کنیز فرمودند : « تو را در راه خدا آزاد کردم . » من به عنوان اعتراض به ایشان گفتم : « در مقابل اهدای یک شاخه گل او را آزاد کردی ؟ » امام در پاسخ فرمود: « إذا حُییتُم بِتَحیّه ٍ فَحَیُّوا بِاَحسَنَ مِنّها : هرگاه کسی به شما تحیت گوید، پاسخ آن را بهتر از آن بدهید.» سپس فرمودند : « پاسخ بهتر همان آزاد کردن اوست.»

نگارنده: ز. فیاضی 

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: پرورش عزت نفس کودکان امام حسن امام حسن ـ علیه السلام ـ ـ صلی الله علیه و آله بر دوش خود عزت نفس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۶۵۵۵۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برپایی بیش از ۸ هزار محفل شیرخوارگان حسینی در ایران و کشور‌های جهان

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، دبیر مجمع جهانی علی‌اصغر گفت: بزرگ‌ترین محفل شیرخوارگان حسینی در نخستین جمعه ماه محرم به همت مجمع جهانی علی‌اصغر (علیه السلام) و با کمک و همراهی آستان قدس رضوی در حرم مطهر امام رضا (علیه السلام) برگزار می‌شود.

داود منافی‌پور با اشاره به گشایش کارگاه دوخت لباس شیرخوارگان حسینی در باب‌الهادی (علیه السلام) حرم مطهر رضوی افزود:  این محفل در ایران و ۴۵ کشور جهان در نخستین جمعه ماه محرم به همت مجمع جهانی علی‌اصغر (علیه السلام) برگزار خواهد شد.

وی گفت: همزمان با افتتاح کارگاه دوخت لباس در حرم رضوی، ۷۲ کارگاه دوخت لباس در ایران اسلامی و ۴ کشور بحرین، عراق، هندوستان و ترکیه کار خود را آغاز کردند.

دبیر مجمع جهانی علی‌اصغر افزود: در این کارگاه‌ها تعداد زیادی از بانوان به صورت داوطلبانه فعالیت می‌کنند و با تهیه، توزیع و اهدای این لباس‌ها به برخی از نقاط ایران و جهان این لباس‌ها در صبح نخستین جمعه ماه محرم به صورت رایگان در اختیار مادران و شیرخوارگان قرار می‌گیرد.

منافی‌پور گفت: دوخت لباس شیرخوارگان حسینی از حدود  سال ۱۳۸۶ به طور رسمی و با هزینه‌های مردمی آغاز شد و داوطلبان هر ساله از ولادت حضرت علی‌اصغر (علیه السلام) تا  نخستین جمعه ماه محرم در این کارگاه گرد هم می‌آیند و شروع به دوخت لباس‌های سبز علوی برای این مراسم می‌کنند.

دوخت ۵۰۰ هزار دست لباس و توزیع در سطح کشور و بین‌الملل
وی با تجلیل از همت و تلاش بانوان  فعال در این کارگاه‌ها گفت: هر ساله حدود ۵۰۰ هزار دست لباس دوخته، به صورت شکیل بسته‌بندی و مزین به سربند یا صاحب‌الزمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) می‌شود.

دبیر مجمع جهانی علی‌اصغر (علیه السلام)  افزود:  در هر بسته‌بندی نذرنامه‌ای قرار می‌گیرد و در سطح کشور توزیع می‌شود.

منافی‌پور گفت: کارگاه دوخت لباس مرکزی که در تهران برپا می‌شود علاوه بر دوخت لباس‌های استان تهران، لباس‌های شیرخوارگان حسینی را در سطح بین‌المللی تأمین می‌کند.

وی افزود: هزینه‌های این کارگاه‌ها مردمی است و از نذورات مردمی تهیه می‌شود.

دبیر مجمع جهانی علی‌اصغر (علیه السلام)  محتوای نذر نامه را که به ۱۲ زبان عربی، انگلیسی، آذری، اردو، سواحیلی، روسی، اسپانیولی، آلمانی، ایتالیایی، فرانسوی، ترکی و هوسایی ترجمه شده است، چنین عنوان کرد: یا صاحب‌الزمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) فرزندم را نذر یاری قیام تو می‌کنم، او را برای ظهور نزدیک برگزین و حفظ کن.

دیگر خبرها

  • برپایی بیش از ۸ هزار محفل شیرخوارگان حسینی در ایران و کشور‌های جهان
  • جشن بزرگ «خدا قوت کارگر» در ورزشگاه امام رضا علیه السلام برگزار می‌شود
  • اکسيري که قهرمانان را جاويدان مي کند
  • سلامتی و طولانی عمر در حکومت امام زمان(عج)
  • امت اسلام در کنار همدیگر به یک دشمن واحد توجه کنند
  • فضیلت زیارت حضرت عبدالعظیم حسنی (ع)
  • حضرت نجمه خاتون علیهاالسلام، مصداقی برای آیه شریفه تطهیر است
  • اجتماع بزرگ صادقیون با میزبانی از شهید گمنام برگزار می‌شود
  • راهکار اصلاح رابطه با خدا چیست؟
  • چرا زیارت حضرت عبدالعظیم حسنی برابر با زیارت امام حسین (ع) است؟