Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش حوزه سایر رسانه های خبرگزاری تقریب به نقل از ایکنا، در جهان به خصوص دنیای اسلام سه کشور ایران، عربستان سعودی و ترکیه به عنوان کشورهای اسلامی پیشرو شناخته می‌شوند. هرچند نمی‌توان نقش کشوری مانند مصر (به عنوان میزبان یکی از بزرگترین دانشگاه‌های اسلامی جهان، دانشگاه الازهر) را نادیده گرفت، اما سه کشور عربستان (به عنوان محل تولد دین اسلام و مروج اسلام سنی)، ایران (به عنوان بزرگترین کشور اسلامی شیعه) و ترکیه (حکومتی با قرائت سکولار از دین اسلام) تلاش می‌کنند که از نظر فرهنگی و ایدئولوژیک بر سایر کشورهای اسلامی تأثیرگذار باشند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



از اوایل دهه نود میلادی که کشورهای شرق آسیا از نظر اقتصادی تبدیل به قدرت‌های نوظهور در این منطقه شدند، اندکی وضعیت کشورهای اسلامی این منطقه تغییر کرده است. در کنار کشورهایی مانند کره جنوبی، کشورهای شرق آسیا که جمعیتی مسلمان دارند (مالزی، اندونزی و برونئی) تلاش کرده‌اند که در کنار رشد اقتصادی سریع و گسترده، خود را به عنوان کشورهای پیشرو در حوزه اقتصاد سازگار با شریعت اسلامی در جهان نشان دهند. به عبارت دیگر برخلاف ایران، عربستان و ترکیه که در حوزه‌ گفتمان‌های اسلامی مطرح هستند، این کشورها مقوله اقتصاد را انتخاب کرده‌اند.

اقتصاد منطبق با شریعت، که به طور کلی اقتصاد اسلامی نامیده‌ می‌شود، از جمله مسائلی است که در سال‌های اخیر در کشورهای اسلامی به خصوص در حوزه بانکداری و تأمین مالی مورد بحث و اختلاف نظر بوده است. با وجود اشتراک نظر در برخی از مقوله‌ها که در دین اسلام هم مشترک است (مانند ممنوع بودن ربا)، کشورهای اسلامی در برخی مسائل مانند چگونگی ارائه خدمات با یکدیگر اختلاف دارند. با این همه کشورهای اسلامی شرق آسیا (به طور عمده اندونزی و مالزی) در کنار رشد اقتصادی، سرمایه‌گذاری‌های بزرگی را در مقوله تأمین مالی اسلامی در کشورهای اسلامی و غیراسلامی انجام داده‌اند که نتایج خوبی هم داشته است.

مالزی یکی از کشورها در منطقه شرق آسیاست که نظام تأمین مالی اسلامی در آنجا بیش از ۵۰ سال قدمت دارد و از زمان معرفی آن در سال ۱۹۶۳، این کشور شاهد رشد چشمگیری در تقاضا، مقبولیت و توسعه بوده است. این نظام مالی با تأسیس هیئت صندوق زائران حج مالزی (تابونگ حاجی) و نیز اولین بانک اسلامی این کشور، بانک اسلام مالزی برهاد (BIMB) که فعالیت خود را از ۱ ژوئیه ۱۹۸۳ آغاز کرد، روزبه‌روز پیشرفت کرده و این بانک به مؤلفه اصلی نظام مالی اسلامی مالزی تبدیل شده است.

مدل تأمین مالی اسلامی در مالزی یکی از پیشرفته‌ترین سیستم‌های بانکی اسلامی در جهان و نیز هدف نهایی آن فعالیت موازی با سیستم مالی متعارف در این کشور است. برای دستیابی به این هدف، سیستم مالی اسلامی خود را به عنوان جایگزینی مناسب برای سیستم متداول کنونی نشان داده و نظام بانکی مالزی تلاش کرده است که علاوه بر کشورهای اسلامی، در کشورهای غیراسلامی شرق آسیا هم با تأسیس شعبه‌هایی به ارائه خدمات نه فقط به مسلمانان بلکه به غیرمسلمانان هم بپردازد.

اندونزی هم به عنوان بزرگترین و پرجمعیت‌ترین کشور اسلامی از این قافله عقب نمانده است. تلاش‌ برای تأسیس بانک اسلامی در اندونزی قبل از جنگ جهانی دوم آغاز و در دهه ۱۹۹۰ اولین بانک اسلامی ایجاد شد و سپس بانکداری و تأمین مالی اسلامی در اندونزی در سال ۱۹۹۲ و با تأسیس بانک Muamalat Indonesia یا BMI راه‌اندازی شد. این اتفاق در اندونزی در مقایسه با مالزی (۱۹۸۳) خیلی دیر رخ داد. با این همه در سال‌های اخیر نظام بانکداری اسلامی در اندونزی به دلیل عملکرد مثبت و حمایت‌ حکومت رشد بسیار خوبی داشته است.

چند ماه پیش وزیر دارایی اندونزی با تأکید بر تأثیر ۵,۲ درصدی سالانه اقتصاد اسلامی در اقتصاد جهان گفت که اندونزی به عنوان کشوری با بیشترین جمعیت مسلمان در جهان، برای توسعه اقتصاد اسلامی و حتی تبدیل شدن به قطب اقتصادی و مالی اسلامی جهان و همچنین بازیگری در این بخش ظرفیت وسیعی دارد و دولت اندونزی طرح جامع اقتصاد مبتنی بر شریعت اسلامی ۲۰۱۹ـ۲۰۲۴ را تهیه کرده است. این امر نشان‌ می‌دهد که اندونزی تلاش می‌‌کند تا در رقابت با همسایه و رقیب منطقه‌ای خود (مالزی) عقب نماند و خود را به عنوان هاب اقتصادی شرق آسیا مطرح کند. جمعیت بالای مسلمان این کشور ظرفیت عظیمی را برای رشد نظام تأمین مالی اسلامی ایجاد کرده است؛ تا جایی که بانک‌ها و مؤسسات مالی غیراسلامی خارجی هم برای همکاری و سرمایه‌گذاری در آنجا تلاش می‌کنند.

بنابراین، دو کشور اسلامی مالزی و اندونزی می‌کوشند که از طریق اقتصاد تأثیر خود را در جهان اسلام و خارج از آن نشان دهند و در شرایطی که کشورهای اسلامی دیگر برای تأثیرگذاری در جهان اسلام از طریق فرهنگی و اجتماعی رقابت سختی دارند، این دو کشور راه کم‌ریسک‌تری را برای ترویج ایدئولوژی‌های اسلامی انتخاب کرده‌اند.

 

منبع: تقریب

کلیدواژه: تأمین مالی اسلامی کشورهای اسلامی بانک اسلام شرق آسیا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.taghribnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تقریب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۱۹۶۳۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بسته زنجیره تأمین بانک صادرات ایران در خدمت تولید است

​مدیرعامل بانک صادرات ایران همزمان با آغاز عملیاتی شدن برات الکترونیک این بانک به عنوان نخستین برات الکترونیک شبکه بانکی کشور، برای تامین مالی غیرنقدی بخش تولید از طریق ابزارهای نوین زنجیره تأمین اعلام آمادگی کرد. - اخبار بازار -

محسن سیفی در حاشیه رونمایی از نخستین برات الکترونیک کشور توسط این بانک که با حضور سید احسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی، مدیران ارشد این وزارت خانه، معاون فناوری اطلاعات بانک مرکزی، خزانه‌دار کل کشور، نمایندگان قوه قضائیه، مدیران عامل بانک‌ها، مدیران ارشد بانک صادرات ایران و اصحاب رسانه در محل تالار جهاد اقتصادی ساختمان وزارت امور اقتصادی و دارایی برگزار شد، با تشریح قابلیت‌های نوین بانک صادرات ایران در زمینه تکمیل بسته تامین مالی غیر نقدی، برای حمایت از بخش‌های مختلف تولیدی اعلام آمادگی کرد.

او با بیان اینکه خوشحالیم که امروز در بانک صادرات ایران موفق شدیم به عنوان اولین بانک بسته اسناد تجاری را تکمیل و از آنها  در جهت تامین مالی زنجیره تأمین در بخش تولید استفاده کنیم، افزود: در سال‌هایی که تأمین مالی نقدی در نظام بانکی کشور اشباع شده  و در عین حال بانک‌ها موظف به تأمین مالی بخش‌های مختلف تولیدی هستند، بانک صادرات ایران با استفاده از ابزارهای مختلف تامین مالی غیر نقدی از تولید حمایت خواهد کرد و برات الکترونیک سهم مهمی از این ماموریت را بر عهده خواهد داشت.

 او افزود: امروز برات الکترونیک بانک صادرات ایران در کنار چک الکترونیک (چکنو) و در کنار سفته الکترونیک و همچنین سامانه توثیق الکترونیک دارایی (ست)، بسته کاملی برای تامین مالی زنجیره تولید فراهم کرده است.

 سیفی از عبور تعداد چکنوهای صادره از مرز 4 میلیون برگه و صدور بیش از 90 هزار برگ سفته الکترونیک  در بانک صادرات ایران خبر داد و افزود: با عملیاتی شدن برات الکترونیک  که حداقل سررسید آن یک ماه و حداکثر 12 ماه است، زنجیره کاملی از ابزارهای تامین مالی غیر نقدی در بانک صادرات ایران فراهم آمده که در خدمت شبکه تولید کشور قرار خواهد گرفت.

بانک صادرات ایران پیشرو در عملیاتی کردن برات الکترونیک سپامی

نخستین برات الکترونیک سپامی توسط بانک صادرات ایران با هدف ارائه خدمت نوین، تسهیل و تسریع در عرصه پرداخت غیرحضوری پول صادر و این ابزار نوین در اختیار فعالان اقتصادی و تولید قرار گرفت.

این محصول خدمت نوین بانک صادرات ایران برای تامین مالی زنجیره تامین واحد‌های تولیدی است و علاوه بر چکنو، خدمت دیگری برای مشتریان بانک به ویژه بنگاه‌های اقتصادی و تولیدی به حساب می‌آید.

بانک صادرات ایران به عنوان نخستین بانک کشور با هماهنگی بانک مرکزی و وزارت امور اقتصادی و دارایی با عملیاتی کردن پروژه برات الکترونیک، خدمت نوین دیگری را برای تسریع در پرداخت‌های آنی در نظام بانکی کشور ارائه کرد و در نخستین اقدام پس از دریافت کد سپام از بانک مرکزی و ارسال  درخواست صدور برات به وزارت امور اقتصادی و دارایی، نخستین برات الکترونیک سپامی نظام بانکی کشور با داشتن شناسه خزانه‌داری کل کشور و شناسه سپام بانک مرکزی با امضای بانک صادرات ایران به عنوان برات‌گیر صادر شد. 

بانک صادرات ایران پس از عملیاتی کردن نخستین چک امن الکترونیک با عنوان «چکنو»، در صدور و استفاده از برات الکترونیک نیز  در کشور پیشرو است.

بدین ترتیب واحدهای تولیدی، بنگاه‌های اقتصادی، شبکه فروش و تامین ‌کنندگان می‌توانند با رونمایی این محصول توسط مراجع سیاستگذار، از این خدمت در بانک صادرات ایران استفاده کنند. 

برات الکترونیک به عنوان یکی از ابزارهای تامین مالی زنجیره تامین و بر اساس دستورالعمل ارائه خدمات تامین مالی زنجیره تامین توسط مؤسسات اعتباری طراحی شده و شیوه‌نامه اجرایی آن پس از تصویب در کمیسیون اعتباری به تایید هیئت‌عامل بانک مرکزی رسیده است. این سند تجاری الکترونیکی دارای کلیه ویژگی‌های ذکر شده در ماده 223 قانون تجارت و قانون تجارت الکترونیک است.

برات الکترونیک غیر کاغذی، با سررسید حداقل یک ماه و حداکثر یک سال با درخواست برات‌دهنده (بنگاه خریدار) در وجه یا به حواله‌کرد دارنده برات (بنگاه فروشنده) از طریق سامانه برات صادر و شناسه یکتای آن در سامانه سپام ثبت می‌شود و بانک بر اساس اعتبار برات‌دهنده (بنگاه خریدار) نسبت به قبول برات الکترونیک و تادیه کل مبلغ آن در سررسید اقدام خواهد کرد.

دیگر خبرها

  • شکاف ۱۵ تریلیون دلاری برای تامین زیرساخت های جهانی تا سال ۲۰۴۰
  • بسته زنجیره تأمین بانک صادرات ایران در خدمت تولید است
  • اصلاحات اساسی در اقتصاد برق، راهکار برون رفت از مشکلات بخش توزیع
  • رونمایی از برات الکترونیکی زنجیره تأمین مالی با حضور وزیر اقتصاد
  • پرداخت ۱۱۷ همت تسهیلات بدون ضامن
  • نقش کلیدی صندوق‌های سرمایه گذاری بازار سرمایه در جمع‌آوری نقدینگی‌های بلاتکلیف
  • مشکلات جهان اسلام در نتیجه عدم توجه به توصیه های علمای جهان اسلام است/ هدف صهیونیسم بین الملل ایجاد فاصله میان کشورهای اسلامی است
  • حجاب، مسیر مصلحت جامعه
  • قدرت و نفوذ ایران در جهان مایه افتخار است
  • کارگر خالق و محور در امر تولید است