Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-04-29@23:44:51 GMT

دیپلماسی فعال ترانزیتی از ادعا تا واقعیت

تاریخ انتشار: ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۸۲۶۱۴۵

دیپلماسی فعال ترانزیتی از ادعا تا واقعیت

در حالی که وزیر راه مدعی است، ترانزیت کشور در سال ۹۹ رقم ۷ میلیون تن بود، آمار نشان می‌دهد، ترانزیت کشور در سال ۹۷، عدد ۱۲ میلیون تن بوده است و این یعنی ترانزیت بار در سال ۹۹ کاهش داشته است.

به گزارش مشرق، شامگاه یکشنبه ۱۲ اردیبهشت بود که محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی با حضور در برنامه عیار شبکه افق سیما، به تشریح وضعیت و عملکرد این وزارتخانه در حوزه ترانزیت پرداخت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بیشتر بخوانید: اسلامی: ایران وارد طرح یک کمربند ـ یک جاده چین شد

محمد اسلامی گفت که ظرفیت ترانزیتی بین هند و روسیه (به عنوان بخشی از ظرفیت کریدور شمال-جنوب) ۹۰ میلیون تن است و فقط بین ۱۰-۱۵ درصد ترانزیت ما انتقال بار میان این دو کشور است.

امضای تفاهم نامه های ترانزیتی با کشورهای مختلف از جمله دو تفاهم نامه سه جانبه و چهارجانبه با افغانستان از دیگر مواردی بود که وزیر راه و شهرسازی به آن اشاره کرد و ایجاد کریدورهای ترانزیتی رقیب در منطقه، مانند راه لاجورد و ترانس‌خزر را تلاش‌های خصمانه برای منحرف کردن کریدورهای ترانزیتی از ایران دانست.

به گفته وزیر راه و شهرسازی در بسیاری از پایانه های مرزی به دلیل آشفتگی عمیقی که وجود داشت، همواره کامیون‌های ترانزیتی روزها و هفته ها معطل بودند که پیش از اتمام سال ۹۹ توانستیم مصوبه و ابلاغیه را  از هیئت دولت دریافت کنیم که پایانه‌ها را هم همانند ترمینال و فرودگاه ها، تحت پوشش وزارت راه وشهرسازی قرار دهیم.

اسلامی همچنین مدعی شد که زمان معطلی واگن‌های ترانزیتی در مرزها از حدود ۶۰ الی ۷۰ روز به ۷ روز کاهش پیدا کرده است. 

رشد ۳۱ درصدی ترانزیت ریلی در سال ۹۹ نسبت سال ۹۸ از دیگر مواردی بود که وزیر راه و شهرسازی به آن اذعان داشت، پیش از این مدیرعامل شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران نیز، ترانزیت ریلی سال ۹۹ را ۲۹ درصد بیش از سال ۹۸ خوانده بود.

بنابراین گزارش، طبق منابع معتبر آماری، در سال ۹۶ میزان ۱.۶ میلیون تن بار ریلی ترانزیتی از ایران داشتیم، در سال ۹۷ نیز آمار بار ریلی ترانزیتی در کشور حدودا همین میزان بود در حالی که چشم‌اندازهای تعریف شده برای ترانزیت کشور آماری بالاتر از این ارقام است البته در سال ۹۷ بود که ترانزیت ریلی به بیشترین رقم ثبت شده در ۱۰ سال قبل از آن رسیده بود.

اما در سال ۹۸ آمار ترانزیت بار ریلی کشور و از رکورد ثبت شده در سال ۹۷ فاصله زیادی پیدا کرد  و به رقم ۰.۶ میلیون تن در آن سال رسید.

واقعیت آمار ترانزیت ریلی در سال‌های اخیر

در تحلیل این آمار، یکی از کارشناسان اقتصاد حمل و نقل می‌گوید: با نگاهی به آمار می‌توان پی برد که آمار ترانزیت بیان شده توسط مقامات وزارت راه و شهرسازی نه تنها به طور کلی بیانگر رشد کشور در این حوزه نیست، بلکه آمارهای رسمی جامع تر افت تامل برانگیزی را در این زمینه نشان می‌دهد.

به گفته بهنام جمشیدی، طبق گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، ترانزیت ریلی در سال ۹۷ برابر با ۱.۶ میلیون تن در سال بوده است، اما این مقدار در سال بعد از آن یعنی سال ۹۸ به ۰.۶ میلیون تن کاهش یافته است.

عنوان واحد ۱۳۹۵ ۱۳۹۶ ۱۳۹۷ ۱۳۹۸ تغییر ۹۸ نسبت به ۹۷ جابه جایی بار ترانزیت ریلی میلیون تن ۱.۱ ۱.۶ ۱.۶ ۶. ۶۲- درصد

وی افزود: این افت شدید اتفاقی قابل تامل بوده و حتی با در نظر گرفتن ادعای افزایش حدودا ۳۰ درصدی ترانزیت ریلی سال ۹۹ نسبت به سال ۹۸، این رقم در سال ۹۹ به حدود ۰.۸ میلیون تن رسیده است؛ این حجم ترانزیت ریلی فقط نصف رقم سال ۹۷ است، با این حساب ترانزیت ریلی در ایران نه تنها در مسیر رشد قرار ندارد، بلکه در بازه دو سال گذشته به نصف کاهش یافته است.

کاهش ۴۰ درصدی ترانزیت جاده ای و ریلی در سال ۹۹ نسبت به ۲ سال گذشته

این کارشناسان اقتصاد حمل و نقل با اشاره به گفته‌های وزیر راه و شهرسازی مبنی بر اینکه «ترانزیت کل کشور در سال ۹۹ برابر ۷ میلیون تن بوده است»، بیان کرد: با رجوع مجدد به آمار خواهیم دید که ترانزیت کل کشور در سال ۹۷، عدد ۱۲ میلیون تن بوده است و این یعنی ترانزیت بار ریلی و جاده ای در سال ۹۹ ، بیش از ۴۰ درصد نسبت به دو سال گذشته با کاهش مواجه شده است؛ این در حالی است وزیر راه و شهرسازی مدعی شده است در این دوسال فعالانه ترین دیپلماسی حمل و نقل را داشته‌ایم.

جمشیدی اظهار کرد: طبق ادعای وزیر راه و شهرسازی، تلاش‌هایی در زمینه ارتقای ترانزیت همچون تفاهم‌نامه‌های ترانزیتی با همسایگان، از جمله افغانستان و ازبکستان، توسعه ظرفیت بندر چابهار و بهره برداری از آن تا مرز ۳.۳ میلیون تن در سال و تکمیل زیرسازی و روسازی راه آهن چابهار-زاهدان صورت گرفته است، با این حال آمار ترانزیت ریلی و جاده‌ای کشور نسبت به سال‌های ۹۶ و ۹۷ کاهشی بوده است.

وی تصریح کرد: عامل این افت آمار ترانزیت در کنار مسائل ادعا شده از سوی مسئولان مانند همه‌گیری کرونا، قطعا ریشه در ناکارآمدی‌های داخلی نیز دارد.

منبع: فارس

منبع: مشرق

کلیدواژه: کرونا فایل صوتی ظریف محمد اسلامی ترانزیت وزیر راه و شهرسازی هئیت دولت راه و شهرسازی افغانستان ازبکستان همه گیری کرونا وزیر راه و شهرسازی ترانزیت ریلی میلیون تن آمار ترانزیت ریلی در سال ۶ میلیون تن کشور در سال سال ۹۹ سال ۹۷ بار ریلی سال ۹۸

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۸۲۶۱۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سفر از سبد خانوارهای ایرانی حذف شده است؟ | توضیح مرکز پژوهش‌ها درباره یک ادعا

به گزارش همشهری آنلاین، مرکز پژوهش‌های مجلس در واکنش به اظهارنظرها نسبت به گزارش این مرکز درباره گردشگری اعلام کرد: این گزارش مربوط به بازه زمانی ۱۳۹۱ تا ۱۴۰۰ با اشاره به شرایط کرونای و مرتبط به عملکرد دولت‌های قبل و غیرمرتبط با عملکرد دولت فعلی است که حداقل انتظار می رفت مسئولان دولت قبل به این موضوع واکنش نشان می‌دادند و نه مسئولان دولت فعلی.

مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی افزود: پس از انتشار گزارشی از سوی این مرکز با عنوان «بررسی وضعیت گردشگری داخلی از منظر دسترس پذیری برای اقشار مختلف جامعه و ارائه بسته تقنینی» و باز نشر آن از سوی رسانه‌ها با عناوینی مختلف، موضع‌گیری‌هایی خلاف واقع نسبت به این گزارش صورت گرفت که جهت تنویر افکار و اذهان عمومی و پاسخ به نقدها، موارد زیر اعلام می‌شود.

نخست؛ آنکه در موضع‌گیری‌های صورت گرفته نسبت به این گزارش به موضوع «حذف سفر از سبد خانوار» اشاره شده در حالی که در ۳۴ صفحه این گزارش، هیچ اشاره‌ای به «حذف سفر از سبد خانوار» یا مواردی با این مضمون نشده است.

دوم؛ آنکه در چکیده و صفحات مختلف این گزارش اعلام شده که آمار مستند در این گزارش مربوط به بازه زمانی ۱۳۹۱ تا ۱۴۰۰ با اشاره به شرایط کرونایی و مرتبط به عملکرد دولت‌های قبل و غیر مرتبط با عملکرد دولت فعلی است که حداقل انتظار می‌رفت مسئولان دولت قبل به این موضوع واکنش نشان می‌دادند و نه مسئولان دولت فعلی و اینکه در پاورقی صفحه ۱۱ این گزارش ذکر شده است که به دلیل عدم اعلام آمار گردشگری از سوی متولی این حوزه بعد از سال ۱۴۰۰، عملا امکان دسترسی به آمار جدید برای بررسی عملکرد وجود ندارد. حتی مرکز پژوهش‌های مجلس طی مکاتبه‌ای خواستار دریافت آماری در این بازه زمانی بود که با پاسخی ناقص از سوی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مواجه شد. هرچند در صفحه ۱۰ همین گزارش عنوان شده است که برمبنای اظهارات دبیر ستاد مرکزی هماهنگی سفر، در سال ۱۴۰۲، شاهد رشدی ۱۷ درصدی در زمینه گردشگری بوده‌ایم.

نکته سوم؛ آنکه یکی دیگر از نقدها به این گزارش، عدم ارائه راهکارهای منطقی و قابل اجرا بوده که باز هم نگاهی به این گزارش نشان می‌دهد چهار صفحه پایانی آن به ارائه راهکارها و پیشنهادها با توجه به ظرفیت‌های تقنینی در این حوزه اختصاص یافته است و به نظر می‌رسد مشکل اصلی در این زمینه عدم اهتمام به خواندن اصل این گزارش و تنها توجه به برخی خبرسازی‌ها با سمت و سوگیری‌های خاص بوده است.

نکته چهارم؛ اینکه، آمارهای بیان شده در این گزارش که از آن به عنوان آمار غلط یا آمارسازی یاد می‌شود مربوط به سالنامه هزینه و درآمد خانوار و گزارش آمارگیری از گردشگری ملی مرکز ملی آمار ایران در سال ۱۴۰۰ است که البته گزارش‌های دریافتی از وزارتخانه محترم میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز همین آمارهاست.

نکته پایانی اینکه؛ مرکز پژوهش‌های مجلس کمک تخصصی و کارشناسی به دولت محترم را وظیفه خود می‌داند و همواره در این راستا تلاش نموده و متقابلا انتظار می‌رود مدیران دولت نیز در اظهارنظر نسبت به این مرکز در رسانه‌ها دقت نظر لازم را داشته باشند.

کد خبر 848207 منبع: ایرنا برچسب‌ها سفر - گردشگری خبر مهم مرکز پژوهش‌های مجلس

دیگر خبرها

  • اعلام آمادگی مجدد راه آهن جهت حمل بار ترانزیتی افغانستان به ترکیه
  • سفر از سبد خانوارهای ایرانی حذف شده است؟ | توضیح مرکز پژوهش‌ها درباره یک ادعا
  • پشت پرده فعال‌شدن دیپلماسی آفریقاییِ ایران چیست؟
  • یکی از استان‌های پیشرو در توسعه دیپلماسی منطقه‌ای هستیم
  • درخواست کنسرسیوم ریلی برای انجام تشریفات قطار ترانزیتی افغانستان به گمرک ارائه شد
  • کنسرسیوم هنوز تشریفات گمرکی قطار ترانزیتی افغانستان - ترکیه از خاک ایران را انجام نداده است
  • کنسرسیوم «توسعه ریلی افغانستان» ترانزیت را از مجاری قانونی پیگیری کند
  • موضوع چای دبش را لاپوشانی کردند | واقعیت سفره مردم را هم منعکس نمی‌کنند
  • ماجرای توقف قطار ترانزیتی افغانستان در ایران چیست؟
  • ◄ اولین قطار ترانزیت افغانستان به ترکیه در دام سوء مدیریت/ تکرار تجربه تلخ راه آهن شلمچه بصره