Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-29@06:01:57 GMT

مشکلات روحی در بهبودیافته‌های کووید-۱۹

تاریخ انتشار: ۵ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۵۰۸۲۹۵

آخرین مطالعات نشان می‌دهد گروهی از بهبودیافته‌های کرونا دچار فراموشی، اختلالات خلقی، اضطراب و حتی جنون می‌شوند. این اختلالات می‌تواند ناشی از تاثیر مستقیم ویروس یا پیامدهای پاندمی کرونا باشد.

به گزارش ایسنا، روزنامه همشهری نوشت: «مطالعات انجام‌شده روی پیامدهای ابتلا به کووید-۱۹ نشان می‌دهد  که این ویروس علاوه بر آسیب به عملکرد قلب، کلیه‌ها، کبد و ریه و حتی پوست می‌تواند منجر به ایجاد اختلالات عصبی و روانپزشکی هم شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در مطالعه‌ انجام‌شده از سوی مرکز تحقیقات دانشگاه آکسفورد روی ۲۳۶ هزار و ۳۷۹ بیمار مبتلا به کووید-۱۹، مشخص شده اختلالات عصبی مثل خونریزی داخل جمجمه، سکته مغزی ایسکمیک، پارکینسونیسم، سندروم گیلن‌باره (بیماری التهابی نادر که به سرعت موجب ضعف عضلات و بی‌حسی می‌شود)، اختلالات شبکه یا ریشه عصبی، بیماری عضلانی و آنسفالیت و اختلالات روانی ازجمله زوال عقل، روان‌پریشی، خلقی، اضطراب، گرایش به مصرف مواد و بی‌خوابی از عوارض ابتلا به کروناست و شدت این اختلالات در مبتلایان به نوع حاد کرونا و بیماران بستری در بخش‌های آی‌سی‌یو به‌شدت بالاتر است.

احمد حاجبی، مدیر کل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت، چندی پیش اعلام کرده بود که بر اساس آخرین مطالعات میزان شیوع اختلالات روانپزشکی در ایران به ۲۹.۷ درصد رسیده است. به‌ گفته او ۱۴.۹درصد از شرکت‌کنندگان در این مطالعه به کرونا مبتلا شده بودند. میزان شیوع اختلالات روان در میان این افراد ۳۹.۸درصد بود که نشان می‌دهد، ابتلا به کرونا، شانس ابتلا به مشکلات روانشناختی را بالا می‌برد. هر چند با وجود تأیید متخصصان از بروز چنین اختلالاتی در بیماران بهبودیافته ایرانی، اما میزان مراجعه به مراکز مشاوره نشان می‌دهد که این افراد مراجعه‌ کمی به این مراکز دارند. تصور خیلی‌ها بهبودی پس از مدت زمان کوتاهی است. در حالی‌ که پیگیری‌ها نشان می‌دهد اغلب این افراد بیش از چهار ‌ماه درگیر انواع اختلالات روانی و عصبی ازجمله بدخلقی، بی‌خوابی، افسردگی، اختلالات ذهنی و حتی فراموشی می‌شوند. توصیه روانپزشکان مراجعه برای درمان این اختلالات است.

روایت بهبودیافته‌ها از اختلالات روان

زهرا یکی از افرادی است که سال گذشته به کرونا مبتلا شد اما بیماری آن قدر حاد نبود که نیاز به بستری در بیمارستان داشته باشد: «مدت بیماری و قرنطینه من دو هفته بود اما پس از بهبودی کم‌کم دچار نوعی فراموشی شدم. کلمات و جملات برایم مفهومی نداشتند و با این که می‌توانستم آنها را بخوانم اما معنا را درک نمی‌کردم. دوره ترسناکی بود و تا همین حالا هم فکر نمی‌کردم دچار اختلال عصبی شده باشم. تقریبا وضعیت ذهنی‌ام تا شش ماه به همین شکل بود و به‌تدریج کمتر شد. اما با گذشت بیش از ۹‌ ماه از آن زمان هنوز در درک برخی کلمات ذهنم با تأخیر عمل می‌کند. چند روز پیش یکی از دوستانم گفت که کرونا در برخی افراد منجر به التهاب مغز می‌شود و بهتر است به روانپزشک مراجعه کنم.»

امیرعلی هم از پدرش می‌گوید که چند ماه پیش به کرونا مبتلا شد اما با وجود این که سنش چندان هم بالا نیست، پس از بهبودی دچار فراموشی و اختلال حواس شده است: «پدرم ۶۵ ساله‌ است و به‌ دلیل کاهش اکسیژن خونش بعد از ابتلا به کرونا دو هفته‌ای در آی‌سی‌یو بستری شد. شرایط چندان سختی نداشت اما مدتی پس از بهبودی، فراموشی پیدا کرد و برخی کارها را چندین مرتبه انجام می‌داد یا چیزهای بسیار ساده را فراموش می‌کرد. در ابتدا فکر می‌کردم که این وضعیت موقت است اما در طول دو ماه هیچ تغییری پیدا نکرد. به پزشک مغز و اعصاب مراجعه کردیم که داروهایی برایش تجویز کرد. چند روزی است که وضعیت بهتری نسبت به گذشته دارد و امیدوارم درمان شود.»

حمید هم درباره ابتلای خودش به کرونا می‌گوید و این که تنها علائمش یک تست مثبت و دو روز سردرد بوده اما از هفته دوم ابتلا، دچار گنگی در خواندن اعداد شد: «به هیچ وجه فکر نمی‌کردم این وضعیت ناشی از کرونا باشد اما حتی یک عدد ساده را نمی‌توانستم بخوانم. تا چند هفته این وضعیت ادامه داشت و یکباره برطرف شد. اما بعد از کرونا کلا تمرکز برایم سخت‌تر شده است و برای حفظ‌کردن یک متن کوتاه باید چندین مرتبه آن را مرور کنم یا روی کاغذ بنویسم.»

سمیرا هم درباره مشکلاتش پس از بهبودی کرونا می‌گوید: «یک‌ ماه پیش کرونا گرفتم و بعد از بهبودی در خود نشانه‌های افسردگی می‌دیدم، تحمل شنیدن صداهای بلند را نداشتم و به‌شدت بی‌حوصله بودم. در این مدت هم به پزشک مراجعه نکردم؛ چرا که می‌ترسیدم یک نوع اختلال روان را در من تشخیص دهد.»

فراموشی، اختلالات خلقی و اضطراب گریبانگیر بیماران

اختلالات روان پس از ابتلا به کرونا موضوعی است که از سوی مهدی ویسی، مدیر گروه پزشکی مجموعه بیمارستان‌های روانپزشکی شمال و مرکز لندن مورد تأیید است. او در گفت‌وگو با همشهری توضیح بیشتری می‌دهد و می‌گوید: «پس از موج دوم کووید-۱۹ در دنیا مطالعاتی روی ۲۴۰ هزار بیمار انجام شد تا تأثیر اختلالات روحی و روانی ناشی از بیماری بررسی شود. نکته‌ای که باید همین ابتدا بگویم این است که این اختلالات می‌تواند به‌ طور مستقیم ناشی از ابتلا یا شرایط اجتماعی، اقتصادی و ... ناشی از شیوع باشد. از همان ابتدا ایزوله‌شدن افراد، دوری از اجتماع، نبود مددکاری اجتماعی و مشکلاتی که در زمینه ارتباطات اجتماعی به‌ وجود آمد همزمان با خود بیماری افراد را تحت‌ تأثیر قرار داد. در این‌باره مطالعات بیشتری نیاز است تا بتوانیم ادعا کنیم ویروس به‌تنهایی می‌تواند منجر به بروز چنین اختلالاتی شود.»

به‌ گفته ویسی اختلالات شایع روانپزشکی با شیوع پاندمی افزایش پیدا کرد اما درباره بیماران مبتلا به کرونای حاد شدت بیشتری از این اختلالات مشاهده می‌شود: «بر اساس نتایج به‌ دست آمده از آن مطالعه، بیماری فراموشی در افرادی که به‌ طور خفیف مبتلا به کرونا شده بودند، حدود ۰.۶درصد افزایش پیدا کرده بود اما این عدد درباره بیمارانی که در بخش‌های ویژه و آی‌سی‌یو بستری شده بودند، به حدود ۴.۷ درصد رسید. درباره دیگر اختلالات رایج از جمله اختلالات خلقی، اضطراب و جنون به‌ طور کلی با افزایش ۲۴ درصدی همراه بوده و این عدد درباره افرادی که به آنها ونتیلاتور وصل شده بود به ۳۶.۲درصد رسید. اختلالات خلقی هم در بیماران مبتلا به کووید با توجه به میزان شدت درگیری بین ۴ تا ۸ درصد افزایش پیدا کرده بود. اختلالات اضطرابی هم ۱۷ تا ۲۲ درصد افزایش پیدا کرده و شایع‌ترین اختلال هم کم‌خوابی و بی‌خوابی گزارش شد که ۲ تا ۵ درصد افزایش را نشان می‌داد.»

مدیر گروه پزشکی مجموعه بیمارستان‌های روانپزشکی شمال و مرکز لندن معتقد است که بهبودیافتگان در صورت مواجهه با چنین اختلالاتی به حمایت‌های شدید و داروهای روان‌درمانی نیاز دارند؛ چراکه طی‌نشدن مراحل روان‌درمانی می‌تواند آینده آنها را هم تحت‌ تأثیر قرار دهد و همیشه اضطراب از ابتلای دوباره و باقی‌ماندن بیماری با آنها همراه خواهد بود.

او به بروز اختلالات جنونی یا بیماری‌های سایکوتیک هم در بیماران مبتلا به کرونا اشاره می‌کند و می‌گوید: «در این وضعیت فرد از واقعیت جدا می‌شود، به‌ دلیل ژنتیک‌بودن این اختلال تاکنون میزان ابتلا به آن در تمام کشورهای دنیا نوسان چندانی نداشته است اما چیزی که اکنون مشاهده می‌شود این است که کووید-۱۹ بر رشد این بیماری هم تأثیر گذاشته و ۰.۴ تا حدود ۲ درصد این بیماری را نسبت به قبل افزایش داده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد مراجعه‌های این افراد با شدت بالای بیماری در کشورهای اروپایی روند صعودی دارد.»

به‌ گفته این متخصص روانپزشکی در همین مدت، میزان مصرف مواد مخدر در میان افرادی که به کووید-۱۹ مبتلا شده‌اند و برای نخستین بار استفاده از این مواد را تجربه‌ می‌کردند، تقریبا ۲ برابر شده و این عدد در افراد بهبودیافته از کووید-۱۹ حاد است و خروج از زیر دستگاه ونتیلاتور تا ۲.۶درصد هم بالاتر می‌رود. همچنین این افراد تا حدود ۳۰درصد در معرض ابتلا به اختلال اضطراب پس از سانحه قرار دارند و این نشان می‌دهد که شدت ابتلا به کووید-۱۹ چقدر می‌تواند در ایجاد اختلالات بیماری‌های روانپزشکی تأثیرگذار باشد.»

خطر دو برابری کرونا برای افراد دارای اختلالات روان

ویسی این وضعیت را همان سونامی روانپزشکی بعد از شیوع کرونا می‌داند و عنوان می‌کند: «هم‌اکنون در کشورهای پیشرفته میزان مراجعه‌ها به کلینیک‌های روانپزشکی ثانویه یعنی ارجاع افراد از سوی پزشکان خانواده به متخصصان، به‌شدت افزایش پیدا کرده است. در این میان مشکلات روانی رقم‌خورده در کودکان به‌ دلیل ایزوله‌شدن و دورماندن از محیط‌های اجتماعی هم قابل توجه است. مشکلات اضطرابی شدید و خودزنی‌ها هم از دیگر اختلالاتی است که با افزایش آن مواجه شده‌ایم.»

مسئول اجرایی ستاد بحران کرونا در شمال و مرکز لندن تأکید می‌کند: «تحقیقات در این‌ باره باید ادامه داشته باشد؛ چراکه هنوز اطلاعات درستی از این که کووید-۱۹ به‌تنهایی می‌تواند به مغز رسوخ کند وجود ندارد. اما چیزی که می‌دانیم این است که این ویروس منجر به واکنش‌های ایمنی در بدن می‌شود که مانند چرخه بمب اتم است، هورمون‌های ایمنی در بدن ایجاد می‌شود و هر قدر شدیدتر باشد، علیه خود سلول‌های بدن تأثیرگذار خواهد بود و می‌تواند منجر به بیماری‌های مختلف در آینده شود.»

به‌ گفته ویسی مطالعاتی دیگر روی یک‌ میلیون‌ و ۵۰۰ هزار بیمار مبتلا به کووید-۱۹ نشان می‌دهد که اگر فردی این اختلالات روان‌پزشکی شدید را داشته باشد در صورت ابتلا تا دو برابر نسبت به یک فرد معمولی در معرض خطر مذکور قرار می‌گیرد. او می‌گوید: «مصرف‌کنندگان مواد مخدر ۱.۷۶ درصد بیشتر در معرض خطر مرگ قرار دارند و این مطالعات دقیقا آن شایعه خنده‌دار «افراد معتاد کرونا نمی‌گیرند» را رد می‌کند. هر نوع ماده مخدری می‌تواند ریسک مرگ‌ومیر را افزایش دهد. اختلالات اضطرابی یک برابر بیشتر در معرض خطر قرار دارند. در افرادی که داروهای ضدجنون مصرف می‌کنند مرگ‌ومیر آنها ۳.۷ برابر بیشتر از دیگر افراد عادی جامعه گزارش شده است. این مطالعات در حالی باید مورد توجه قرار گیرد که اگر ما در آینده موج‌های دیگر بیماری را داشته باشیم باید سیاستگذاری‌ها در جهت حمایت از این افراد مورد توجه باشد تا علاوه بر بیماران دارای اختلالات روانی در گذشته، مبتلایان جدید هم با خطر مواجه نباشند. حتی واکسیناسیون مؤثر این افراد هم باید در اولویت قرار بگیرد.»

مدیر گروه پزشکی مجموعه بیمارستان‌های روانپزشکی شمال و مرکز لندن توصیه می‌کند: «افرادی که به نوع ساده کرونا مبتلا می‌شوند در صورت تغییر در خلق و خو بهتر است به یک روانپزشک مراجعه کنند اما مراجعه برای درمان درباره افرادی که در بخش‌های آی‌سی‌یو بستری بوده‌اند به‌شدت توصیه می‌شود که پس از بهبودی، مراجعه و مشاوره با روانپزشک داشته باشند و بدانند که به درمان‌های کمک‌کننده نیاز دارند یا خیر.»

یونسی درباره اقدامات کمیته علمی و کشوری کنترل و مقابله با کرونا در این‌ باره هم توضیح‌هایی می‌دهد: «بخشی از کمیته علمی کرونا درباره سلامت روان است و راهکارها و پروتکل‌هایی در این‌ باره تدوین کرده که در زمان‌های مختلف به‌روزرسانی می‌شود.»

او درباره این که گفته می‌شود این اقدامات ملموس نیست، می‌گوید: «در این‌ باره مبحثی تحت عنوان مدیریت بحران وجود دارد که در سطح آکادمیک آموزش داده می‌شود. پاندمی کرونا و فعالیت‌های روان‌درمانی مربوط به آن هم در همین حوزه مدیریت بحران قرار دارد و برای آن پروتکل‌های درمانی تعریف‌شده، وجود دارد. بیش از ۹۵ درصد اقدامات انجام‌شده در دنیا مطابق با همین تکنیک‌های درمانی است که سال‌ها پیش درباره مدیریت بحران تعریف شده و روان‌درمانگر و مشاور به‌خوبی آگاه هستند که در صورت مواجهه فرد با خبر یا حادثه بد چه وظایفی خواهند داشت. ازجمله مقابله با تفکر قطعی‌نگر که افراد نباید تصور کنند ابتلا به کرونا مساوی با مرگ، معالجه‌نشدن و ابتلا به انواع مشکلات روانی و عصبی غیر قابل درمان است. اما در عین حال باید جلوی گسترش بیماری را گرفت و هم‌اکنون راهکار منطقی و توصیه‌شده واکسن است. افرادی که واکسن زده‌اند نسبت به افراد واکسن‌نزده به‌ طور معناداری تفاوت در آمار ابتلا، بستری در آی‌سی‌یو و مرگ دارند.»

یونسی در ادامه دو توصیه برای کاهش اختلالات روان به بهبودیافته‌های کرونا می‌کند؛ یکی کاهش سطح اضطراب و دوم، مدیریت افکار اضطرابی است.

پیش از این، حسن فلاح‌پور، عضو کمیته روانپزشکی اجتماعی انجمن علمی روانپزشکان ایران هم با توجه به افزایش میزان اختلالات روان در پاندمی کرونا، پیشنهاد تشکیل معاونت سلامت روانی - اجتماعی را داده بود.

چه زمانی به روانپزشک مراجعه کنیم؟

اما درباره این که افراد پس از بهبودی کرونا با دیدن چه نشانه‌هایی باید به مشاور یا روانپزشک مراجعه کنند، جلال یونسی که دبیر بورد تخصصی روانشناسی بالینی و عضو کمیته علمی و کشوری کنترل و مقابله با ویروس کووید-۱۹ است، می‌گوید: «چنانچه افراد پس از بهبودی از کرونا با علائمی ازجمله خستگی، بی‌حوصلی و تحریک‌کننده‌های روحی و روانی ازجمله اضطراب، نگرانی و ترس بیش از اندازه مواجه باشند که سازگاری روانی و اجتماعی آنها و نظم زندگی‌شان را به هم ریخته باشد، ضرورت دارد به روانشناس بالینی و روانپزشک مراجعه کنند.»

او درباره زمان مراجعه افراد به روانپزشک و روانشناس هم توضیح می‌دهد: «عمدتا افراد پس از آگاهی از ابتلا به کرونا مثل بسیاری از بیماری‌های دیگر با نگرانی‌هایی مواجه می‌شوند. در این‌ باره مشاهده می‌شود که برخی افراد به نگرانی بیش‌ از اندازه و اضطراب ناشی از مرگ بر اثر کرونا دچار می‌شوند. این مسئله در روند درمان تأثیرگذار است و علاوه بر اقدامات درمانی نیاز است که روان‌درمانگر هم در کاهش اضطراب فرد مبتلا اقداماتی را انجام دهد. این اضطراب و ترس بیش ‌از اندازه سیستم دفاعی فرد را تضعیف می‌کند. اما پس از بهبودی شاهد بروز اختلالات عصبی و روانی در افراد هستیم که هنوز اطلاعات دقیقی از اینکه آیا ویروس کرونا عامل این اختلالات است یا خیر وجود ندارد.»

او ادامه می‌دهد: «در این‌ باره دو فرضیه مطرح است؛ اول این که ویروس با حمله به دستگاه عصبی چنین اختلالاتی را رقم می‌زند و فرضیه دوم این که اضطراب و ترس شدید ناشی از بیماری منجر شده که به هم ریختگی سیستم عصبی در افراد ایجاد شود.»

به‌ گفته یونسی هم‌اکنون نکته مهم این است که افراد پس از بهبودی با اختلالات روانی و عصبی مواجه‌ می‌شوند. در ایران هم ایجاد اضطراب، افسردگی، اختلال در حافظه و به‌هم‌ریختگی سیستم شناختی و ... در میان افراد بهبودیافته مشاهده می‌شود.»

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: کروناویروس افزایش پیدا کرده روانپزشک مراجعه افزایش پیدا اختلالات روانی ابتلا به کرونا اختلالات خلقی بهبودیافته ها اختلالات روان مشاهده می شود پس از بهبودی درصد افزایش کرونا مبتلا نشان می دهد کووید ۱۹ مبتلا شد انجام شد آی سی یو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۵۰۸۲۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کمبود این ویتامین باعث سرطان پروستات و سرطان سینه می‌شود

آفتاب‌‌نیوز :

ویتامین D یا همان ویتامین آفتاب که نبود آن تقریبا تمام ارگان‌های حیاتی بدن را به هم می‌ریزد. اصولاً ویتامین‌ها یکی از ضروریات بدن هستند که به هم خوردن میزان تعادل آن‌ها سلامتی بدن را به خطر می‌اندازد و دقیقا همین موقع است که بیماری‌ها به بدن شما حمله می‌کنند.

درواقع، ویتامین D برای سلامت استخوان و تعداد دیگری از اندام‌های حیاتی بدن مانند ماهیچه‌ها، دندان‌ها و حتی تقویت سیستم ایمنی اهمیت بسیار زیادی دارد؛ درنتیجه کمبود این ویتامین می‌تواند شما را نابود کند.

شما می‌توانید شروع صبح یا عصر دل‌انگیز پاییزی را متفاوت‌تر از قبل بسازید؛ مثلا می‌توانید در حالی که یک استکان چای دبش می‌نوشید یا در حال آفتاب گرفتن هستید با یک تیر دو نشان بزنید و البته امیدواریم که هوا ابری نشود!

آفتاب و نور خورشید؛ منبع ویتامین دی طبیعی

آفتاب‌گیری و استفاده از نور خورشید فقط مخصوص روز‌های سفر نیست! شما می‌توانید همین الان هم پنجره اتاق‌تان را باز کنید و رایگان آفتاب بخورید؛ چه نعمتی بالاتر از این!

عده‌ای از افراد کمبود ویتامین D را با خوردن قرص‌ها و مکمل‌های شیمیایی جبران می‌کنند، ولی برای عده دیگر بهترین راه همان استفاده از نور خورشید است.

ارتباط پوست صورت و ویتامین D

جالب است بدانید که میزان دریافت انرژی خورشید با پوست افراد هم در ارتباط است؛ مثلا افراد با پوست روشن میزان نور و ویتامین بیشتری نسبت به افراد با پوست تیره‌تر دریافت می‌کنند. علت آن رنگدانه ملانین است که رنگ پوست را تعیین می‌کند؛ در نتیجه انرژی‌های فرا‌بنفش نور خورشید را جذب می‌کنند و نمی‌گذارند این انرژی صرف ساخت ویتامین D شود. البته افراد چاق و سالمند هم نسبت به بقیه این ویتامین را کمتر جذب می‌کنند.

علائم اصلی کمبود ویتامین D

کمبود این ویتامین بیماری‌ها و مشکلات زیادی را برای بدن ایجاد می‌کند، بسیاری از بیماری‌ها نیز خبر از کمبود این ویتامین در بدن می‌دهند.

درد و ضعف ماهیچه‌ها

ماهیچه‌ها برای داشتن عملکرد درست، به مقادیر معینی از ویتامین D نیاز دارند. کمبود این ویتامین می‌تواند باعث دردناک و ضعیف شدن ماهیچه‌ها شود. این همان حسی است که اغلب، زمانی آن را تجربه می‌کنید که به عفونتی ویروسی مانند آنفولانزا دچار شده‌اید.

سردرد و سرگیجه

این نشانه رایج به عنوان یکی از علائم فشار خون بالاست و معمولا کسانی که کمبود ویتامین D دارند، از فشار خون بالا هم شکایت می‌کنند. فشار خون بالا، یکی از قاتلان خاموش بدن نامیده می‌شود؛ زیرا با وجود اینکه عامل خطری برای سکته قلبی و مغزی است، ولی در برخی افراد هیچ علائم هشدار دهنده‌ای ندارد و آن‌ها متوجه بالا بودن فشار خون خود نمی‌شوند. اگر سردرد و سرگیجه دارید و گمان می‌کنید که شاید فشار خون‌تان بالا باشد، حتما باید به پزشک مراجعه کنید.

ضعف سیستم ایمنی

اگر متوجه شده‌اید که به طور مکرر به عفونت ادراری یا مشکلات تنفسی مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا دچار می‌شوید، این احتمال وجود دارد که سیستم ایمنی بدن شما به اندازه کافی قوی نباشد.

یکی از دلایل ضعف سیستم ایمنی بدن، کمبود ویتامین D است که در سلول‌های ایمنی، در غلظت بالا یافت می‌شود و برای عملکرد مناسب آن‌ها ضروری است. در مطالعه‌ای مشخص شد که احتمال مبتلا شدن به سرماخوردگی یا آنفولانزا در کودکانی که ویتامین D به میزان زیاد در سیستم ایمنی بدن‌شان وجود دارد، کمتر است.

مشکلات گوارشی و معده

اگر وضعیت پزشکی خاصی مانند بیماری سلیاک یا بیماری التهاب روده (IBD) در مورد شما تشخیص داده شده است یا اگر مشکلاتی مانند سوزش معده یا یبوست دارید، ویتامین D می‌تواند موجب کاهش سرعت عبور مواد غذایی در بدن شما شود؛ بنابراین برای رفع این مشکل به پزشک مراجعه کنید.

تعرق زیاد

یکی از علائم کمبود ویتامین D عرق کردن زیاد است. اگر متوجه شده‌اید که بیش از حد عرق می‌کنید و هیچ دلیل واضحی مانند تب، هوای گرم یا تمرین ورزشی شدید برای آن وجود ندارد، این مسئله را نیز باید با پزشک خود در میان بگذارید. هنوز مشخص نشده است که چرا کمبود ویتامین D منجر به این مشکلات می‌شود، ولی با این حال، این مسئله در تحقیقات پزشکی، در حال بررسی است.

افسردگی

یکی دیگر از علائم کمبود ویتامین D افسردگی است. از علائم افسردگی می‌توان به وجود احساس ناراحتی و بی‌ارزش بودن اشاره کرد. اما خبر خوب این است که با جبران کمبود ویتامین D در بیشتر موارد این مشکلات و بیماری‌ها از بین می‌روند.

ریزش مو

بین کمبود ویتامین D و ریزش مو هم ارتباطی قوی وجود دارد. اگر سطوح ویتامین‌ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن شما برای مدت زیادی کمتر از حد معمول باشد، مواد غذایی حیاتی مورد نیاز برای طی شدن یک چرخه طبیعی رشد به فولیکول‌های مو نمی‌رسند. کمبود این مواد غذایی باعث می‌شود مو‌های شما شکننده و حساس شوند یا دچار ریزش مو شوید؛ زیرا بدن شما توانایی کامل کردن چرخه رشد مو‌ها را نخواهد داشت.

درواقع، ویتامین D یکی از مواد مغذی است که روی رشد مو تأثیر می‌گذارد. اما در کنار آن ویتامین C و بیوتین هم نقش مهمی در تغذیه مو دارند و باعث می‌شوند مو درخشندگی خود را حفظ کند و ریزش آن هم کاهش یابد.

سرطان سینه

نتایج تحقیقات اخیر نشان می‌دهند که کمبود ویتامین D می‌تواند خطر بروز سرطان پستان را تشدید کند. بر اساس بررسی‌های انجام‌شده در این مطالعه اپیومیولوژیک، میزان بروز سرطان همخوانی معنی‌داری با کمبود ویتامین D در بیماران مبتلا دارد؛ پس خانم‌های عزیز باید حتما ماموگرافی انجام دهند.

سرطان پروستات

محققان آمریکایی به تازگی دریافته‌اند که ریسک ابتلا به سرطان پانکراس در افرادی که قرص‌های ویتامین D مصرف می‎کنند، نصف افرادی است که از این قرص‌ها استفاده نمی‌کنند. آن‌ها هم اکنون در پی تحقیق بر روی مواد غذایی حاوی این ویتامین و تأثیر آن‌ها بر کاهش ریسک ابتلا به این سرطان هستند.

این تحقیقات مشخص کرده است که ویتامین D همچنین قدرت بالایی در جلوگیری یا بهبود سرطان پروستات دارد؛ بنابراین کمبود این ویتامین در بدن می‌تواند سرطان‌زا باشد.

حیرت‌انگیز نیست که هدیه الهی آفتاب بتواند استخوان‌های شما را مستحکم‌تر کرده و در مقابل دیابت، ام اس، سرطان، بیماری قلبی و افسردگی و … از بدن ما محافظت کند؟

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • سردرد‌های مکرر نشانه چیست؟
  • ویروس کرونا در بدن این مرد هلندی بیش از ۵۰ بار جهش داشت
  • کمبود این ویتامین باعث سرطان پروستات و سرطان سینه می‌شود
  • چند باوراشتباه درباره بیماری ام اس
  • معتادان متجاهر بهبودیافته پاکبان می‌شوند
  • دو میلیون بریتانیایی هنوز درگیر کرونا هستند
  • از روان تا درمان
  • عجایب جدید از ویروس کرونا؛ مردی پس از ۶۱۳ روز بیماری درگذشت!
  • قیمت رحم اجاره‌ای؛ ۴۰۰ میلیون تا ۹۰۰ میلیون تومان!
  • مردی که ۶۱۳ روز کرونا داشت، فوت کرد