Web Analytics Made Easy - Statcounter

تک‌روی سازمان‌های مختلف در رفع معضلات حاشیه شهر، عدم هم‌افزایی و توزیع ناعادلانه بودجه شهرداری برای ارائه خدمات در مناطق مختلف مشهد موجب شده تا علاوه بر افزایش عوامل کالبدی وقوع جرم در حاشیه شهر، حس تبعیض حاشیه‌نشینان افزایش یافته و دچار حاشیه‌نشینی اجتماعی در بین جامعه شوند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صبح توس، همواره جریان سریع شهرنشینی در چند دهه اخیر در مشهد حاشیه‌نشینی را به دنبال داشته و این پدیده‌ی در حال رشد، مشکلات اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، امنیتی و زیست محیطی فراوانی را در اغلب 7 منطقه حاشیه‌نشین مشهد به وجود آورده است؛ به‌طوری‌که امروزه حاشیه‌نشینی رابطه‌ای نزدیک و ناگسستنی با آسیب‌های اجتماعی و ارتکاب جرم دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

امروز حاشیه شهر مشهد به بستری مستعد برای بروز و ظهور انواع جرائم و بزه‌ها تبدیل‌شده است، از همین رو، پرداختن به وضعیت آسیب‌های اجتماعی، جرائم و همچنین عوامل تسهیل‌کننده آن مسئله‌ای درخور اهمیت است.

در همین رابطه دکتر جعفر شاهرخی، جامعه‌شناس و مدرس علوم اجتماعی در گفت‌وگو با خبرنگار صبح توس، با بیان اینکه حاشیه شهر تبدیل به تیتر پرطرفدار برای برگزاری جلسات مدیران دولتی شده است که هیچ عایدی برای حاشیه‌نشینان نداشته است، گفت: وضع نامناسب معیشت، نبود مسکن و شغل مناسب، فقر اماکن درمانی، فرهنگی و تفریحی و همچنین ضعف در حوزه تأمین امنیت سبب شده تا آسیب‌های اجتماعی در مناطق حاشیه‌ای مشهد رشد فزاینده‌ای پیدا کند و اثرات سوء خود را به رفته‌رفته به مشهد هم تعمیم دهد.

وقوع جرم در حاشیه شهر مشهد متأثر از عوامل اجتمـاعی و کالبـدی اسـت

وی افزود: حاشیه شهر مشهد دارای خصایصی است که وقوع برخی آسیب‌های اجتماعی و جرائم در این مناطق را تسهیل می‌کند، برخی از این ویژگی‌ها اجتماعی بوده و مربوط به حاشیه‌نشینان بوده و برخی دیگر مرتبط با ویژگی‌های کالبدی و بافتی این منـاطق است.

این جامعه‌شناس با بیان اینکه اسکان مهاجران مجهول الهویت ساختار اجتماعی و اقتصادی دومین کلان‌شهر ایران را برهم زده است خاطرنشان کرد: اسکان دائم مهاجران موجب شکل‌گیری ۱۵ شهرک پرجمعیت در حاشیه مشهد شده است و سکونتگاه‌هایی مانند شهرک رجایی، باهنر، التیمور، پنج تن و رسالت هر یک بالای ۱۰۰هزار نفر جمعیت دارند.

وی افزود: در این مناطق اشتباهاً بیکاری همان «نداری» معنا می‌شود که سوءتغذیه، محرومیت از تحصیل برای کودکان و شروع کار در سنین پایین از پیامدهای آن است. شایان ذکر است که محرومیت کودکان حاشیه شهر از تحصیل اغلب در خانواده‌هایی که دچار فقر فرهنگی هستند رخ می‌دهد.

شاهرخی تأکید کرد: در دو دهه آتی کودکان حاشیه شهری که به دلیل اشتغال و خانواده از تحصیل محروم هستند نسلی را تشکیل خواهند داد به‌صورت موازی با رشد علمی و فرهنگی شهر مشهد هم‌زمان احساس تبعیض و محرومیت نسبی را در خود پرورش می‌دهند.

وی افزود: سکونت در حاشیه شهر مشهد همچون اسماعیل‌آباد به بیش از یک قرن می‌رسد، درختان توت کهن‌سال کوچه‌ها گواه قدمت این محله است، اما افسوس نزدیک به یک دهه است فقر و اعتیاد دلیل بدنامی اسماعیل‌آباد شده و بسیاری از بومی‌ها به‌ناچار از محله کوچ کرده‌اند.

اشتغال کاذب کودکان برای خانواده‌های حاشیه شهر تبیین نشده است

این جامعه‌شناس با اشاره به‌ضرورت تقویت بنیه فرهنگی خانواده‌های ساکن در حاشیه شهر مشهد اظهار داشت: در بررسی‌های میدانی بسیار دیده می‌شود که تکدی‌گری، زباله گردی و اشتغال کاذب برای والدین کودکان کار تبیین نشده است اشتغال فرزندانشان را بر پایه استقلال آن‌ها می‌دانند.

وی افزود: عدم اتفاق نخبگانی باعث شده که عملاً طرح‌هایی که درزمینه آسیب‌های اجتماعی و توسعه شهری وجود دارد، هیچ تأثیری در شهر نداشته باشد. شهرداری، استانداری و آستان قدس هرکدام مجوزهایی برای ساخت‌وسازهای خودشان صادر می‌کنند ولی باید دانست که این اقدامات، سرمایه‌ها و منابع مالی را هدر می‌دهد، چرا که هیچ‌گاه برنامه منسجمی برای رفع مشکلات حاشیه شهر تدوین‌نشده است.

شاهرخی با اشاره به اینکه پراکندگی جرائم هم‌پوشانی دارند، اذعان کرد: اعتیاد، فساد و درگیری در شهر، بسیار بالاست. درواقع مسائل اجتماعی، شبکه‌ای متصل هستند و هم‌بستگی بالایی دارند. بر اساس همین بررسی‌ها، مردم مشهد دیدگاهی از محل زندگی خود دارند که شهر را به دو بخش کم برخوردار و سرشار از آسیب و بخشی سراسر برخوردار تقسیم می‌کند.

چند پارچگی فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی سطح آسیب‌های اجتماعی را افزایش می‌دهد

وی افزود: چند پارچگی یا به عبارتی دیگر نبود فرهنگی یکسان، ساختار اجتماعی، اقتصادی مشابه و شکاف طبقاتی بسیار زیاد، بین دهک‌های بالا و پایین جامعه ازجمله عواملی هستند که باعث افزایش سطح آسیب‌های اجتماعی در شهر مشهد شده‌اند.

سعید موسوی زاده، فعال حاشیه شهر مشهد و دانشجوی ارشد علوم اجتماعی در گفت‌وگو با صبح توس، با بیان اینکه راه حل هر مشکل اجتماعی مستلزم شناخت شرایط فرهنگی و اجتماعی موردی در سکونتگاه‌های شهری است گفت: مشکل حاشیه‌نشینی گریبان گیر اکثر جوامع بوده و هر کشوری برای حل آن، تمهیداتی اندیشیده است که چه‌بسا با تغییرات مختصر و بومی‌سازی آن‌ها بر اساس شرایط موجود می‌توان از آن‌ها بهره جست.

ضرورت بومی‌سازی طرح «گرامین بانگ» دولت بنگلادش برای حاشیه‌زدایی شهر مشهد

وی افزود: طرح "گرامین بانک" که نخستین بار در بنگلادش مورد استفاده قرار گفت (بعدها در آمریکا و کشورهای اروپایی نیز پیاده‌سازی شد) می‌تواند برای برطرف سازی معضل حاشیه‌نشینی و فقط اجتماعی و اقتصادی حاشیه شهر مشهد سودبخش باشد.

این فعال اجتماعی حاشیه شهر مشهد با بیان اینکه برای حل معضلات اقتصادی حاشیه‌نشینان شهری بایستی آنان را درگیر مسائل اقتصادی کرد تصریح کرد: در این طرح بانکی، وام‌های کوچک با بهره‌های پایین به مردم کم درآمد ، برای خوداشتغالی و بعضاً مسکن تعلق می‌گیرد؛ هر وام گیرنده با خرید حداقل یک سهم خود، سهامدار بانک می‌شود تا سود حاصل از وام‌ها به او نیز بازگردانده شود.

وی افزود: از طریق وام‌‎های کوچک با بهره کم می‌توان قدرت تولیدی در مناطق حاشیه‌نشین را بالا برد، از همین رو، می‌توان برای عملی‌تر شدن این موضوع شرکت‌های تعاونی تولیدی را در منطقه تقویت کرد.

موسوی زاده تصریح کرد: متأسفانه مبنای عایده‌ها و مالیاتی که شهرداری از مردم می‌گیرد، برای رفع مشکلات و فراهم آوردن امکانات همان منطقه استفاده می‌کند.

وی افزود: به موجب این طریقت مردمی که در مناطق مرفه زندگی می‌کنند و قدرت مالی بهتری دارند، شهرداری‌های آن مناطق نیز بهتر می‌توانند پول جذب کنند و در جهت رفاه مردم به کار برند، لذا همین رویکرد موجب شدت گرفتن فاصله طبقاتی و رفاهی مناطق شهری می‌شود.

توزیع ناعادلانه ثروت شکاف طبقاتی و حس تبعیض حاشیه نشینان را برانگیخته می‌کند

این فعال اجتماعی حاشیه شهر با بیان اینکه درآمد شهرداری در صورتی که شهر عاری از مناطق کم برخوردار باشد بایستی یکسان برای آبادی شهر هزینه شود گفت: توزیع ناعادلانه ثروت در شهر‌ها و نگاه طبقاتی در تخصیص اعتبارات علاوه بر ایجاد شکاف طبقاتی اکتسابی از محلی زندگی در افراد موجب ایجاد حس تبعیض در افرادی می‌شود که در آن واحد پتانسیل تغییر رویه زندگی خود را دارند.

حال سؤالی که مطرح می‌شود این است که آیا حاشیه‌نشینی فقط از منظر اقتصادی داری اهمیت است؟ آیا صرفاً فقر اقتصادی زمینه‌ساز آن است؟ یا خیر، عوامل اجتماعی و فرهنگی در این امر دخیل است، لذا باید دید متولیان امر در زمینه حاشیه شهر مشهد و مدیران استانی فارغ از تعهد اسمی‌شان به معضلات مردم مناطق کم برخوردار شهری چه گام‌هایی برای حل همه‌جانبه معضلات فرهنگی، اقتصادی، سلامت و عمرانی حاشیه شهر مشهد دارند.

انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: آسیب های اجتماعی توزیع ناعادلانه حاشیه شهر مشهد حاشیه نشینان حاشیه شهر شکاف طبقاتی حاشیه نشینی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۰۹۹۵۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش اعتبارات مسئولیت اجتماعی در حوزه فرهنگی استان بوشهر

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز بوشهر، اکبر پورات در نشست با معاون وزیر نفت و مدیر عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران که با حضور مدیر عامل و کارکنان پتروشیمی بوشهر در عسلویه برگزار شد اظهار داشت: اقدامات فرهنگی و خدمات رسانی پتروشیمی بوشهر در راستای مسئولیت‌های اجتماعی، ارزشمند بوده و امروز هم تعداد ۸۸۸ بسته معیشتی برای افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی تدارک دیده اند که امیدواریم این اقدامات تداوم یابد.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار بوشهر تصریح کرد: ارتباط و تعامل خوبی توسط مجموعه استان بوشهر با حوزه‌های مرتبط وزارت نفت برقرار است که قطعا این سیاست گذاری‌های وزارت نفت می‌تواند در عمق بخشی به این تعاملات اثرگذار باشد.

پورات عنوان کرد: تاکنون اقدامات مناسبی در راستای مسئولیت‌های اجتماعی صورت گرفته ولی مطالبه استان بیش از این مقدار است.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار بوشهر گفت: در حوزه مسئولیت‌های اجتماعی در بخش فرهنگی نیاز استان بیش از آن چیزی است که تاکنون محقق شده و در کنار آن تسریع در پرداخت‌ها نیز باید مورد توجه قرار گیرد.

پورات خاطرنشان کرد: تعهدات وزارت نفت در بخش بهداشت و درمان و اقدامات آنان در سطح استان بوشهر نیازمند توجه اساسی و بازنگری جدی است و باید با تلاش و پیگیری ویژه در جهت ایجاد زیرساخت‌های نوین در حوزه بهداشت و درمان و ساخت مراکز درمانی وزارت نفت در استان بوشهر نقش به سزایی ایفاء کند.

وی تاکید کرد: در حوزه اشتغال نیز با توجه به پیگیری‌های مستمر کمیته جذب ۵۰ درصدی نیرو‌های بومی و تاکید رئیس جمهور بر تحقق این موضوع و تلاش‌های استاندار بوشهر، این مصوبه تاکنون محقق نشده است که وزارت نفت باید در این رابطه به تعهدات خود عمل کند.

پورات در پایان با بیان اینکه اقدامات و عملکرد پتروشیمی بوشهر قابل تقدیر است، اذعان کرد: در حال حاضر در این پتروشیمی ۷ هزار نفر مشغول به کار هستند و جایگاه پتروشیمی بوشهر در اشتغال، توسعه منطقه، ارزش آفرینی اقتصاد و اقتصاد ملی بسیار ارزشمند است که امیدواریم در ادامه در بحث مسئولیت‌های اجتماعی و اشتغال نیرو‌های بومی این روند توسعه و تداوم داشته باشد.

دیگر خبرها

  • مردم از گرانی فوق العاده رنج می‌برند
  • ۶ محله در حاشیه مشهد میزبان رویداد یکصدا ایران شدند
  • آیت الله مکارم شیرازی: مردم از گرانی، فوق العاده رنج می‌برند
  • افزایش آسیب‌های اجتماعی در دانش‌آموزان / چرا طرح نماد ناقص اجرا شد؟
  • نگاه ویژه شورای ششم به فعالیت‌های فرهنگی در مشهدالرضا
  • افزایش اعتبارات مسئولیت اجتماعی در حوزه فرهنگی استان بوشهر
  • شرط موفقیت شوراها، ارتباط مستقیم با مردم است
  • شرط موفقت شوراها، ارتباط مستقیم با مردم است
  • رد پای لابی صهیونیستی در هیاهوی دوباره خارج نشینان | توماج، اسم رمز فراموشی فاجعه غزه
  • جمعیت جوان اصلی‌ترین مولفه قدرت و ثروت واقعی هر کشور