Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-29@06:34:35 GMT

بانویی که از زبان مردان غزل سروده است

تاریخ انتشار: ۲۴ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۲۳۴۴۵۱

بانویی که از زبان مردان غزل سروده است

به گزارش خبرگزاری مهر، نشست شناخت‌نامه جهان‌ملک خاتون شیرازی، شاعره شهیر عصر حافظ شیرازی غروب دوشنبه ۲۳ خرداد به میزبانی انجمن زنان پژوهشگر برگزار شد.

نادر کریمیان سردشتی، دبیر علمی همایش پاسداشت سه بانوی پارسی در نشست شناخت‌نامه جهان‌ملک خاتون شیرازی، شاعره شهیر عصر حافظ شیرازی گفت: ما یک برنامه کلی با محوریت سه بانوی شاعره فارسی، یکی رابعه بلخی، دیگر ماه‌ستی گنجوی و جهان‌ملک خاتون شیرازی داریم و قرار است برای آن‌ها هم همایش ملی و هم بین‌الملی برگزار کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دلیل آن هم این است که معمولاً این نوع مطالعات هم متأسفانه در ایران کم‌رنگ است و هم اینکه اهتمام چندانی به آن نمی‌شود.

کریمیان سردشتی ضمن اشاره به بانیان برگزاری همایش ملی و بین‌المللی راجع به این سه بانوی شاعر، اضافه کرد: ما هم فعالیت پژوهشی و هم فرهنگی و هم تبلیغی را آغاز کرده‌ایم و از سوی دیگر من به عنوان دبیر علمی این همایش سعی دارم تولیدات علمی و فرهنگی آن را بیشتر کنم؛ بنابراین درخواستم از محققان و پژوهشگران این است که درباره این سه بانوی شاعر در موضوعات مختلف قلم بزنند و در رونق این همایش نقش داشته باشند.

وی در ادامه به زندگی و آثار جهان‌ملک خاتون شیرازی اشاره کرد و گفت: این بانو یکی از شاعره‌هایی است که متأسفانه ناشناخته است. در حقیقت یکی از مشکلات مطالعات ایران‌شناسی راجع به زنان است و نه فقط جهان‌ملک خاتون، بلکه خیلی از مشاهیر دیگر که افزون بر ۴۰۰ نفر آن‌ها را در فهرست داریم، اصلاً به آن‌ها اهتمام نشده است و این وظیفه ما است که مجدداً در شناخت این مشاهیر تلاش و آن‌ها را معرفی کنیم و با این کار بارقه امیدی در نسل جوان ایجاد کنیم.

دبیر علمی همایش پاسداشت سه بانوی پارسی در ادامه با اشاره به اینکه جهان‌ملک خاتون تک دختر مسعود شاه اینجوی است، اضافه کرد: آل اینجو از خانواده‌های با نفوذ ایالات فارس بودند که در شیراز حکومت داشتند و دیوان سلطانی را اداره می‌کردند.

این پژوهشگر ادبی در بخش دیگر با اشاره به اینکه جهان‌ملک خاتون شیرازی هم‌دوره حافظ شیرازی و عبید زاکانی است، عنوان کرد: این بانوی شاعر با عبید زاکانی مشاعره و مناظره هم داشته است، که خود عبید زاکانی در هزلیات به آن اشاره کرده است.

وی با بیان اینکه جهان‌ملک خاتون شیرازی از لحاظ ادبی از چهار شخصیت تأثیر پذیرفته است، عنوان کرد: این بانوی شاعر بسیار تحت تأثیر سعدی شیرازی بوده است. از شاعران بعدی هم خواجوی کرمانی، سلمان ساوجی و حافظ بیشترین تأثیر را بر شعر ملک‌جهان خاتون داشته‌اند. از آنجا که حافظ هم‌دوره خود او بوده است، حتی به استقبال اشعار حافظ هم رفته و شعرهایی هم وزن و قافیه برخی غزلیات حافظ سروده است. این نشان می‌دهد که این بانوی شاعر با بهترین شعرای عصر خود ارتباط و موانست داشته و از آن‌ها یاد گرفته است.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری با اشاره به دیوان جهان‌ملک خاتون شیرازی، عنوان کرد: انصافاً این شخصیت در تاریخ ادبیات ایران بی‌نظیر است چراکه معادل جهان‌ملک خاتون شیرازی با این حجم از کار در تاریخ ادبی نداریم. بالای ۱۵ هزار بیت شعر از او باقی مانده است و بعضی از ابیات او در نسخ خطی (جنگ‌های ادبی و تذکره‌ها و لغت‌نامه‌ها) پراکنده است که باید جمع‌آوری شود.

کریمیان ضمن بیان اینکه خوشبختانه تا به امروز نسخه‌های خطی متقنی از خود دیوان ملک‌جهان خاتون شیرازی برجای است، اضافه کرد: این مسئله نشان می‌دهد یکی از خوشبختی‌های جهان‌ملک خاتون همین است که برخلاف رابعه بلخی و ماه‌ستی گنجوی، دیوان شعر او باقی مانده است. البته بخشی از رباعیات ماه‌ستی گنجوی هم جمع‌آوری شده است، بنده از نظر فن رباعی‌سرایی آن را برتر از رباعیات منسوب به خیام می‌دانم.

سخنران نشست در ادامه گفت‌: جهان‌ملک خاتون شیرازی بیشتر غزل می‌گفته و ۱۴۱۳ غزل، یعنی سه برابر حافظ شیرازی غزل دارد و انصافاً هم غزل‌هایش در اوج بلاغت و فصاحت است و در اصل می‌توان گفت جهان‌ملک خاتون هم از استادان خوبی یاد گرفته و به‌خوبی از آن‌ها اقتباس کرده است و هم ادبیات – چه ادبیات عرب و چه ادبیات فارسی- را به‌خوبی می‌شناسد.

وی با اشاره به استقبال‌های که این بانوی شاعره از برخی غزل‌های حافظ داشته است، افزود: همچنین مانند حافظ شیرازی، صنعت ایهام برجسته‌ترین صنعت ادبی در غزلیات جهان‌ملک خاتون شیرازی است.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری همچنین با خوانش یکی از مرثیه‌هایی که جهان‌ملک خاتون شیرازی در سوگ فرزند خود سروده است، گفت: یک نکته در غزلیات جهان‌ملک خاتون برجسته است آن هم اینکه اگر کسی نداند که این اشعار از چه کسی است، فکر می‌کند یک مرد این غزلیات را سروده است. یعنی تماماً از زبان مردان غزل سروده است. به هر یک از غزل‌های او که توجه کنید می‌بینید توصیفات مردانه دارد و این یکی از ویژگی اشعار جهان‌ملک خاتون شیرازی است.

کریمیان سردشتی در پایان عنوان کرد: از جهان‌ملک خاتون شیرازی یک ترجیع‌بند، تقریباً ۱۲ قطعه و رباعیات زیبایی هم برجای مانده است و براساس قرائنی که در دست داریم، این بانوی شاعر تا سال ۷۸۴ زنده بوده اما پیش از حافظ دار فانی را وداع می‌گوید.

کد خبر 5514525 فاطمه ترکاشوند

منبع: مهر

کلیدواژه: حافظ شیرازی شیراز سعدی شیرازی زنان شعر شعر فارسی تازه های نشر معرفی کتاب کتاب و کتابخوانی دفاع مقدس کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ترجمه انتشارات به نشر انتشارات راه یار دفاع مقدس جنگ تحمیلی حوزه هنری سید محمود دعایی جنگ تحمیلی بنیاد سعدی انتشارات سوره مهر جهان ملک خاتون بانوی شاعر حافظ شیرازی سه بانوی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۲۳۴۴۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سروده نغمه مستشارنظامی در استقبال از غزل رهبر انقلاب

در آستانه عملیات تنبیهی «وعده صادق» علیه رژیم صهیونیستی، رهبر انقلاب در یکی از جلسات مرتبط، یک بیت شعر از غزلی که چندسال پیش با تلمیح از آیات قرآن سروده بودند، برای این عملیات خواند .

به گزارش مشرق، در آستانه عملیات تنبیهی «وعده صادق» علیه رژیم صهیونیستی، رهبر انقلاب در یکی از جلسات مرتبط، یک بیت شعر از غزلی که چندسال پیش با تلمیح از آیات قرآن مجید درباره رویارویی حضرت موسی علیه‌السلام با فرعون و ساحرانِ فرعونی سروده بودند، برای این عملیات خواند:

تو را است معجزه در کف زِ ساحران مهراس

عصا بیفکن و از بیم اژدها مگریز

در پی انتشار این سروده، خانم نغمه مستشارنظامی از شاعران برجسته کشور با سرودن مخمسی به استقبال شعر رهبر انقلاب رفته که ابیات پایانی هر بند آن برگرفته از غزل رهبر انقلاب است.

رسانه‌ی نگار متن این شعر را به شرح زیر منتشر میکند:

در امتحان محبت، از ابتلا مگریز

غریبگی مکن ای دل از آشنا مگریز

درین طریقت از آیین اولیا مگریز

"دلا! ز معرکه‌ی محنت و بلا مگریز!

چو گردباد، به هم پیچ و چون صبا مگریز!"

مترس از شب طوفان و از خزان مهراس

علی‌ست یار تو از بدر و نهروان مهراس

ز آستین ید بیضا نما عیان، مهراس

"توراست معجزه در کف، ز ساحران مهراس!

عصا بیفکن و از بیم اژدها مگریز!"

عصا فکندی و در دل نمانده صبر و قرار-

که جلوه گر شود اعجاز حیدر کرار

عنایتی کن و غم از دل جهان بردار

"تو موج غیرت و عزمی! ز بحر، بیم مدار!

حذر ز غرّش طوفان مکن! ز جا مگریز!"

شکوه طائر عرشی تو بال‌بسته مشو

مسافر سفر قاف باش و خسته مشو

ز ریسمان ولایت دمی گسسته مشو

"ز سست‌عهدی ایام، دل‌شکسته مشو!

نشانه باش چو پرچم! ز بادها مگریز!"

نشانه باش چو پرچم، در اهتزاز شکوه

سترگ و قله نشین همچو بیرقی بشکوه

مباد ثانیه ای بر دلت رسد اندوه

"چو صخره باش و مکن تکیه جز به دامن کوه!

به حق سپار دل خویش و از دعا مگریز!"

شب است و "وعده‌ی صادق" عجب شب قدری

که وعده داده شد از جانب گرانقدری

تو در میان خبرهای خوب، در صدری

"تو از تبار دلیران خیبر و بدری

چو ذوالفقار و چو حیدر بزن صلا! مگریز!"

به نام نامی یزدان صلا بزن چو امیر

به نام آل نبی عشق می شود تکثیر

ولایت علوی گشته است عالمگیر

"به نیشخند منافق، ز ره، کناره مگیر!

به زهرخند معاند، به انزوا مگریز"

مصاف آتش و عشق است، هم‌نوردی کن

"عماد" و "آرش" و "سجیل" شو نبردی کن

به راه خون شهیدان "شهاب‌"گردی کن

"چو ره به قبله‌ی امن است، پایمردی کن!

خطا مکن! ز توهّم به ناکجا مگریز!"

دلا تو درّ خوشابی، درین صدف بنشین

امید، کشتی نوح است، لاتخف، بنشین

چنان کمان به مصاف عدو به کف بنشین

"چو تیر، راه هدف گیر و بر هدف بنشین!

ز کج‌روی به حذر باش و از خدا مگریز!"

دلا تو آینه‌ای جلوه‌گاه رحمان باش

به بزم زنده‌دلان، روح باش و ریحان باش

چراغدار ره کاروان ایمان باش

"امین خلق و امانت‌گزار یزدان باش!

به صدق کوش و خطر کن! ز مدعا مگریز!"

نغمه مستشارنظامی

اردیبهشت ۱۴۰۳

دیگر خبرها

  • فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (9 اردیبهشت)
  • استقبال شاعر «سلام فرمانده» از غزل رهبر انقلاب
  • شعر و ادب پارسی دومین زبان جهان اسلام است
  • ببینید | پوستر متحرک سروده‌ رهبر انقلاب در آستانه حمله سپاه به اسرائیل
  • مرمت پل خاتون کرج تا آخر امسال تمام می‌شود
  • فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (8 اردیبهشت)
  • شعر جدید نغمه مستشار نظامی در استقبال از سروده رهبر انقلاب
  • سروده نغمه مستشارنظامی در استقبال از غزل رهبر انقلاب
  • حضرت نجمه خاتون علیهاالسلام، مصداقی برای آیه شریفه تطهیر است
  • (ویدئو) اجرای دیالوگ ترانه علیدوستی به زبان کره‌ای توسط بازیگر زن «نون خ»