Web Analytics Made Easy - Statcounter

همشهری آنلاین _ منهای سیاست:با سفر جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تهران، قرار است مذاکرت احیای برجام در روزهای آینده از سر گرفته ‌شود. با «ابوالفضل عمویی»، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، درباره احتمال توافق تهران و واشنگتن گفت‌وگو کردیم. عمویی معتقد است که طرف‌های اروپایی نمی‌خواهند به مانعی برای توافق تبدیل شوند و از این جهت اگر آمریکایی‌ها آمادگی لازم را داشته باشند و در جهت رفع تحریم‌ها انعطاف نشان دهند این‌بار  مذاکرات به نتیجه می‌رسد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

گفت‌وگوی کامل همشهری آنلاین با سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس را در ادامه بخوانید.


جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در کنفرانس خبری‌اش در تهران  اعلام کرده که مذاکرات بین ایران و آمریکا به «زودی» و در کشوری در حوزه خلیج فارس برگزار خواهد شد. او گفته که مذاکرات بین ایران و آمریکا در چارچوب مذاکرات کشورهای حاضر در برجام برای احیای این توافق در وین برگزار نخواهد شد. با توجه به سبقه رابطه دو کشور، پیش‌بینی شما از روند و سبک مذاکرات تهران و واشنگتن چیست؟ با توجه به اینکه مذاکره مستقیم با واشنگتن همواره به صورت تابو مطرح شده، عامل یا عوامل ایجاد این گفت‌وگو چیست؟ به نظرتان چه فاکتورهایی زمینه‌ساز این مذاکرات احتمالی شده‌اند؟

مذاکراتی که در پی گفت‌وگوهای آقای بورل و امیر عبداللهیان در تهران صورت خواهد گرفت در ادامه مذاکرات وین بوده و به موضوع روابط دوجانبه ارتباطی ندارد، بلکه پیگیری مباحثی است که در وین دنبال شده است. تا پیش از اسفندماه روند مذاکرات در وین رو به جلو بود؛ یک متن پیش‌نویس آماده شد ولی طرف آمریکایی که به صورت غیرمستقیم در مذاکرات وین حضور داشت مقاومت می‌کرد و آماده نبود که تعدادی از تحریم‌های خاص علیه ایران را بردارد و چون جمهوری اسلامی بر رفع جدی تحریم‌ها اصرار دارد، تاکید کرد که مذاکرات تا حصول نتیجه مطلوب ایران به نتیجه نمی‌رسد. این موضوع باعث شد مذاکرات در وین با وقفه‌ مواجه شود اما تبادل نظر بین طرفین از طریق متون غیررسمی ادامه داشت و مذاکرات به صورت غیرحضوری با سرعتی کُند دنبال می‌شد. 
سفر روز جمعه آقای بورل نشان می‌دهد که طرف غربی نیاز روشنی به همکاری با ایران احساس می‌کند به خصوص با توجه به شرایط خاصی که در اروپا و آمریکا از جهت افزایش تورم و گرانی سوخت به وجود آمده است. امروز گرانی انرژی به چالشی جدی برای اروپایی‌ها تبدیل شده و آنها ایران را به عنوان یکی از ظرفیت‌های افزایش تولید و عرضه انرژی در دنیا می‌شناسند. اتحادیه اروپا بالاترین نرخ تورم، از زمان تاسیس اش را تجربه می کند. در قالب این چهارچوب، آقای بورل به تهران سفر کرد و پیشنهاد انجام مذاکرات را در مدلی که سرعت عمل در آن بالاتر است ارائه داد و با تایید تهران قرار شد این مذاکرات انجام شود.


مذاکرات ایران و امریکا آنهم به میزبانی دوحه، چه تاثیر بر روابط  در منطقه خواهد گذاشت؟
ما از اینکه کشوری بخواهد روند مذاکرات را تسهیل کند استقبال می‌کنیم اما حتما یکی از نکاتی که مد نظر است این است که در واقع میزبان باید چند ویژگی داشته باشد: اول اینکه اراده مثبتی برای پیگیری کار داشته باشد؛ دوم اینکه دخالتی در روند کار نکند و سعی کند که بی‌طرفی خود را حفظ کند و جز تسهیل روند مذاکرات نخواهد نتیجه‌ای بگیرد. ما از جهت اینکه مکان مذاکرات نزدیک جمهوری اسلامی ایران باشد مشکلی نداریم و فکر می‌کنیم که ممکن است مسیر تردد و تسهیلات کار را بهتر کند اما این موضوع به مباحثی غیر از مذاکرات بین جمهوری اسلامی ایران و در موضوع هسته‌ای با طرف‌های برجام ارتباطی ندارد.
قطر کشوری است که تلاش می‌کند در موضوعات بین‌المللی نقش‌آفرینی داشته باشد و در روند فعلی مذاکرات هم تا الان سعی کرده است با ابلاغ پیام ها، برای خودش نقش یک واسطه را تعریف کند. از این جهت که طرف‌های قطری آمادگی خود را برای میزبانی اعلام کرده‌اند احتمال میزبانی دوحه بالاست و من فکر می‌کنم از این جهت که کشور همسایه ایران است و به موقعیت جمهوری اسلامی در منطقه واقف است می‌تواند نقش موثری داشته باشد. در عین حال تاکید اصلی بر این است که میزبان مذاکرات باید کشوری باشد که در رفتار خودش بی‌طرفی و عدم سوء‌گیری را کاملا لحاظ کند و انتظار داشته باشد، غیر از مباحث مورد توجه طرفین، افزونه ای بر مباحث داشته باشد. 


بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفته است که اعضای گروه او به عنوان مذاکره‌کنندگان اتحادیه اروپا «تسهیلگر حل آخرین اختلافات باشند». چشم‌انداز مذاکرات جدید را چگونه می‌بینید؟ به نظرتان آیا منجر به رفع اختلافات و رسیدن  به توافق جدید در قالب برجام خواهد شد؟
موضوع مذاکرات تلاش برای احیای توافق سال 2015 است و در این چهارچوب مسئله اصلی این است که طرف آمریکایی آماده باشد در جهت رفع تحریم‌هایی که تا الان برای حفظ آنها تلاش کرده است انعطاف نشان دهد. واقعیت این است که طرف‌های اروپایی دیگر و اعضای 1+4 می دانند که مقاومت آمریکا باعث شده است که مذاکرات جلو نرود و آنها نمی‌خواهند به مانعی برای توافق تبدیل شوند ولی از این جهت اگر آمریکایی‌ها آمادگی خود را کسب کنند حتما مذاکرات می‌تواند به نتیجه برسد. از این جهت است که آقای بورل تلاش می‌کند در مسیر تسهیل‌شده‌ای گفت‌وگوها را به پیش ببرد، هرچند به نتیجه رسیدن این گفت‌وگوها منوط به این است که واقعا آمریکایی‌ها اراده جدی‌ای برای رفع تحریم‌ها داشته باشند.  

پیش‌تر امیرعبداللهیان ،وزیر امور خارجه اعلام کرده بود که «آنچه که برای ایران مهم است این است که نفع کامل اقتصادی از توافقی که در سال ۲۰۱۵ ایجاد شده به‌دست بیاورد و چرخه انتفاع اقتصادی ایران از این توافق کامل شود.» با توجه به سابقه مذاکرات و رفتار قبل در قبال ایران چگونه می‌توان انتفاع  اقتصادی ایران از توافق مجدد را تضمین کرد؟

در جمهوری اسلامی ایران یک خط تلاش برای مواجهه با فشارهای اقتصادی، فراتر از کارهایی که در حوزه اصلاحات اقتصادی در حال حاضر دنبال می‌شود، تلاش رفع تحریم‌هاست که خواسته اساسی همه قوا از جمله دولت و مجلس شورای اسلامی بوده است و فکر می‌کنیم که اگر توافقی قرار باشد شکل بگیرد باید حتما به نحوی باشد که منفعت اقتصادی مردم ایران مد نظر باشد. ملاک اصلی مجلس شورای اسلامی هم برای ارزیابی توافقی که احتمالا شکل خواهد گرفت این خواهد بود که منافع مردم ایران به چه نفعی تامین می‌شود. در جهت منفعت مردم ایران حتما باید تحریم‌ها به عنوان مانع تجارت خارجی ایران رفع شود و در قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها که مصوب مجلس یازدهم است و در واقع نقشه راه مجلس برای ارزیابی توافق پیش رو است به آن اشاره شده است.

نگاه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی به این اتفاق جدید در سیاست خارجی کشور چیست و آیا نماینده‌ای در این زمینه خواهد داشت و برای اطلاع از جزئیات این روند و داشتن نقش نظارتی یا مشورتی در این مهم چه اقدامی خواهد کرد؟ 
کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی بنا به نقش نظارتی خود، حتما از مسئولان درگیری مذاکرات اخیر دعوت خواهد کرد با حضور در کمیسیون نمایندگان را در جریان روند مذاکرات قرار دهد. نمایندگان در این مسیر حتما با توجه به سیاست های نظام جمهوری اسلامی و بر اساس منافع مردم و مصالح نظام ناظر روند گفتگو ها خواهند بود.

کد خبر 686216 برچسب‌ها هسته‌ای - برجام ایران و آمریکا نشست کمیسیون برجام مذاکرات وین هسته‌ای - مذاکرات تهران واشنگتن- آمریکا مجلس شورای اسلامی

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: هسته ای برجام ایران و آمریکا نشست کمیسیون برجام مذاکرات وین هسته ای مذاکرات تهران واشنگتن آمریکا مجلس شورای اسلامی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی اتحادیه اروپا جمهوری اسلامی روند مذاکرات رفع تحریم ها آقای بورل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۳۳۸۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انتقاد یک نماینده مجلس از سیاست های نادرست ارزی دولت/ کالاهای اساسی با قیمت ۲ تا ۳ برابری به دست مردم می‌رسد

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، محمدرضا پورابراهیمی در جمع خبرنگاران، با اشاره به جلسات ارزی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: موضوع بحث سیاست‌های ارزی در سال‌های اخیر اصلی‌ترین موضوع اقتصاد کلان کشور بوده علی رغم اینکه به عنوان یک رویکرد کلان در اقتصاد محسوب می‌شود اما به شدت بر زندگی مردم و معیشت آنان و بر حوزه فعالیت‌های جاری کشور اثر دارد.

آنگونه که ایلنا روایت کرده، وی بیان کرد: اعتقاد ما بر این است که سیاست‌های ارزی دولت سیزدهم بعد از تغییر رئیس کل بانک مرکزی متناسب با آن چیزی که در اهداف قانونی بوده و در برنامه قانونی بوده، اجرایی نشده است.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان این که اگر ما قانون را برای اجرای برنامه‌های عملیاتی دولت مبنا بدانیم، باید بگویم آن چیزی که اجرا می‌شود با قانون برنامه، احکام دائمی و با همه آن چیزهایی که به عنوان قانون محسوب می‌شود، مغایرت‌های جدی دارد، تاکید کرد: بنابراین نگرانی ما از عدم اجرای قوانین و مقررات قانونی است نه اینکه قانون نداشته باشیم. حتی ما به واسطه همین رویکرد قانونی، جایگاه بانک مرکزی را در قانون ارتقا دادیم.

وی متذکر شد: این موضوع طی ۴ سال در مجلس و کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی طول کشید و به شدت اعتقاد داشتیم که بانک مرکزی باید از اقتدار لازم برای اجرای سیاست‌های ارزی و پولی برخوردار باشد و این موضوع را هم در مجلس یازدهم تصویب کردیم و ابلاغ شده و عملاً و رسماً با رویکرد قانون جدید، مسیر و جریان فعالیت بانک مرکزی طی می‌شود.

پورابراهیمی تاکید کرد: لذا این قانون در اختیار دولت است و قوانین دیگر هم وجود دارد و دولت مکلف است بر اساس این قوانین عمل کند. بنابراین نگرانی ما از عدم اجرا است و معتقدیم مدیریت فعلی بازار ارز مبتنی بر این نگاه و بر اساس ضوابط قانونی نیست؛ این یکی از چالش‌های اساسی ما طی یکی دو سال اخیر بوده و به شدت اثر منفی بر این حوزه گذاشته است.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی افزود: اگرچه به ظاهر نام از سیاست‌هایی می‌برند که تغییری در نرخ ارز و اقتصاد رقم نخورد، اما این اقدامات به شدت التهاب ها را بیشتر کرده است درحالی که اگر ما با روش قانونی جلو می‌رفتیم و بر اساس نرخ ارز شناور مدیریت شده، عمل می‌کردیم، که در قانون و احکام دائمی آمده است، حتماً نرخ ارز از این نرخی که الان در بازار غیر رسمی وجود دارد، بسیار کمتر بود و اساساً این نرخ به وجود نمی‌آمد.

وی اظهار داشت: نکته بعدی آن است که به جز قانون که مبنای ماست و طبیعتاً در حوزه عملیات اجرایی مبنای کار قرار می‌گیرد، موضوعات مربوط به خود دستورالعمل دولت را هم داریم؛ از جمله سند تحول دولت مردمی که در نیمه دوم سال ۱۴۰۰ توسط رئیس جمهور ابلاغ شد و مبنای عملکرد دستگاه‌های اجرایی قرار گرفت و در آن سرفصل سیاست‌های ارزی هم کاملاً به طور مشخص آمده است.

وی ادامه داد: در بخش سیاست های ارزی سند تحول دولت مردمی رئیس جمهور، همان رویکرد و نگاه مبتنی بر قانون احکام دائمی برنامه ششم توسعه مورد تاکید قرار گرفته و طبیعتاً دولت باید بر اساس آن اقدامات خود را انجام دهد.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: علاوه بر قوانین و سند تحول دولت مردمی، تجارب مختلف در اختیار ماست و ما نباید تجربه هایی که در گذشته منجر به آثار منفی بر اقتصاد کشور و معیشت مردم شده است را تکرار کنیم و تکرار آن تجارب قابل قبول نیست.

پورابراهیمی با اشاره به جلسات ارزی مشترک اخیر دولت و مجلس، گفت: جلساتی طی دو هفته اخیر با محوریت کمیسیون اقتصادی مجلس و با حضور رئیس بانک مرکزی، وزیر اقتصاد و معاون رئیس جمهور و با محوریت ریاست مجلس و روسای چند کمیسیون‌های تخصصی مجلس برگزار شد.

وی در تشریح اهداف این جلسات گفت: محور این جلسات آن بود که تجربه تنش‌ها و شوک‌های ارزی گذشته که در کشور باعث کاهش ارزش پول ملی و فشار به معیشت مردم شد را تبیین کنیم و تاکید نمایندگان اقتصادی این بود که نباید به این تجارب بی تفاوت بود.

پور ابراهیمی با بیان این که از طرف دیگر در این جلسات تاکید شد که مبنای ما قانون است و ما از دولت چیز جدیدی نخواستیم افزود: از همه مهمتر تاکید همکاران ما در مجلس این بود که ادامه این روند آسیب های بیشتری به همراه دارد و اگر می‌خواهیم ثبات اقتصادی در کشور وجود داشته باشد، باید به تجارب گذشته و اجرای قوانین توجه جدی داشته باشیم.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با تاکید بر این که اعتقاد ما آن است که این نرخ ارز غیررسمی که در حال حاضر در بازار جولان می‌دهد، قابل مدیریت است اظهارکرد: اگر می بینیم وضعیت ما در حوزه قاچاق کالا تشدید شده اما همچنین ارز ترجیحی می‌دهیم با این هدف که مردم با قیمت پایین گوشت و مرغ بخرند ولی این اقلام ضروری با قیمت ۲ تا ۳ برابر قیمت ارز ترجیحی به دست مردم می رسد؛ منطقا باید به این جمع بندی برسیم که ادامه این مسیر به صلاح کشور نیست حتی لازم نیست مجلس ورود کند و با این شرایط دولت، خودش باید در سیاست‌های ارزی تجدیدنظر کند.

پورابراهیمی در پایان با بیان این که مجلس در حال حاضر وارد فرایندی شده است که در آن باید برنامه اجرایی دولت در حوزه سیاست‌های ارزی به مجلس ارائه شود، گفت: در واقع، ما آیین نامه و ضوابط به اندازه کافی داریم. سیاست و سند تحول دولت مردمی را هم داریم و قانون برنامه و احکام بانک مرکزی هم وجود دارد و ما چیز جدیدی نمی‌خواهیم. بلکه هدف از این جلسات آن است که برنامه اجرایی دولت درباره سیاست‌های ارزی متناسب با این مواردی که گفتیم، سریعتر ارائه شود.

۲۷۲۱۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900208

دیگر خبرها

  • صدور الکترونیکی مجوز‌ها پیش‌نیاز توسعه اقتصادی و تسهیل مشارکت مردم در کسب‌وکار‌های خرد
  • رمزگشایی از علنی شدن اختلاف دولت و مجلس /آصفری: حذف قالیباف؟ بعید است /حاجی دلیگانی: تا روز آخر بر مجلس نظارت خواهیم کرد
  • انتقاد یک نماینده مجلس از سیاست های نادرست ارزی دولت/ کالاهای اساسی با قیمت ۲ تا ۳ برابری به دست مردم می‌رسد
  • کالا‌های اساسی با وجود پرداخت ارز ترجیحی با قیمت ۲ تا ۳ برابری به دست مردم می‌رسد
  • قیمت دو برابری کالا‌های اساسی با جود تخصیص ارز ترجیحی
  • مجلس پیگیر اجرای سند تحول رئیس‌جمهور در حوزه ارز است
  • مجلس به دنبال اجرای سند تحول رییس جمهور در حوزه ارز است
  • ابهامات خط و نشان ارزی در دقیقه ۹۰ مجلس یازدهم
  • دولت رئیسی با ۸ پاسخ عجیب به ضرب‌الاجل اقتصادی قالیباف واکنش نشان داد / دعوای مجلس و دولت شدت گرفت
  • اولین واکنش دولت رئیسی به ضرب الاجل اقتصادی قالیباف