Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-04-30@20:15:09 GMT

درس هایی از چهارمین زلزله بزرگ دنیا

تاریخ انتشار: ۸ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۳۳۴۴۶۹

درس هایی از چهارمین زلزله بزرگ دنیا

زلزله‌ای که یازدهم مارس سال 2011 شرق ژاپن را لرزاند، سونامی سهمگینی به‌دنبال داشت که رد ویرانی آن بر پیکر این کشور باقی ماند. این زلزله که در ناحیه توهوکو و در امتداد سواحل اقیانوس آرام روی داد از لحاظ بزرگی، مقام چهارمین زلزله بزرگ دنیا را نصیب خود کرد. خسارات بسیار زیاد ناشی از سونامی نیز در کنار آن باعث شد کشور ژاپن وارد مرحله‌ای بحرانی شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

داوود پنهانی

ایران آنلاین /با این حال سیاست‌ها و برنامه‌های منسجم مدیریت بحران در این کشور بحران خیز که از سال‌ها پیش در دستور کار مدیران و برنامه ریزان این سرزمین قرار گرفته، مانع گسترش این بحران در ژاپن شد. حالا بعد از گذشت 6 سال از آن رویداد تلخ، پس از آنکه کنفرانس جهانی سندی به منظور تدوین سند جهانی برای مقابله با بحران‌های طبیعی نیز در این کشور برگزار شد، توهوکوی ژاپن قرار است اوایل آذرماه میزبان جمعی از مدیران و کارشناسان از سراسر دنیا باشد تا ضمن بررسی تازه‌ترین دستاوردهای جهانی و تعامل متخصصان با یکدیگر، ژاپن نشان دهد که چگونه مراحل بازسازی را طی کرده است. پروفسور یوایچی اونو از استادان برجسته مدیریت بحران ژاپن و استاد دانشگاه توهوکو این رخداد را یکی از رویدادهای مهم بین‌المللی در حوزه مدیریت بحران نام برد که قرار است به منظور پیگیری نحوه اجرای سند جهانی یا همان چارچوب و نقشه جهانی کاهش مخاطرات طبیعی با حضور کارشناسان و مدیران این حوزه از کشورهای مختلف برگزار شود.

پروفسور اونو دوهفته پیش در حاشیه بازدید از مرکز مدیریت بحران تهران در گفت‌و‌گویی، ضمن ارائه توضیحاتی درباره فعالیت‌های صورت گرفته در این کشور برای تقویت مدیریت بحران، راه‌اندازی، تقویت و توسعه سامانه‌های هشدار سریع زلزله را یکی از ضرورت‌های شهرهای لرزه خیز دانست که می‌تواند به کاهش قابل توجه تلفات و خسارت‌های اقتصادی منجر شود و نحوه مقابله با بحران را به طور کامل تحت تأثیر قرار می‌دهد.وی بر لزوم رعایت ضوابط ساخت و ساز و پایش دقیق و استخراج آخرین داده‌ها در زمینه وضعیت ساختمان‌های شهر به‌عنوان یکی دیگر از نکات کلیدی در زمینه پیشگیری از بحران نام برد و ضمن اشاره به تجربیات کشور ژاپن یادآور شد که از سال 1981 تاکنون نزدیک به 75 درصد ساختمان‌های ژاپن با رعایت این ضوابط ساخته شده‌اند.از پروفسور اونو پرسیدم نخستین قدم برای تقویت مدیریت بحران در شهرها چه باید باشد؟

در پاسخ به شناخت مسأله و نقش مهم آمار و اطلاعات اشاره کرد و گفت: مرکز گردآوری اطلاعات بلایای طبیعی در توهوکوی ژاپن به طور مرتب به بررسی تأثیرسوانح مختلف بر اقتصاد کشور می‌پردازد. بدون این مرکز دستیابی به پیشرفت‌های امروز غیر ممکن بود. از طریق این مرکز می‌توان میزان شکنندگی یا توان بازگشت به وضعیت عادی کشور را بعد از وقوع بحران مورد بررسی قرار داد.

اهمیت رسانه در آموزش مدیریت بحران
وی در ادامه به بررسی نقش رسانه‌ها در بحران پرداخت و یادآور شد: ما در کنفرانس‌های مربوط به مدیریت بحران اهمیت زیادی برای رسانه قائل هستیم. در این قسمت نیز حوزه رسانه به دو بخش تقسیم می‌شود. یک بخش آن توسط روزنامه‌های محلی در ایالت سندایی پوشش داده می‌شود و بخش دیگر فعالیت‌های شبکه خبری ملی «ان‌اچ‌کی» را شامل می‌شود.
به گفته وی ارتباط با رسانه‌ها از این نظر که می‌توان از طریق آنها اطلاعات علمی در زمینه مدیریت بحران را به زبان ساده برای عموم منتشر کرد از اهمیت فراوانی برخوردار است.
وی در توضیح بیشتر این ایده افزود: معمولاً رسانه‌ها اطلاعات اضطراری را در موقعیت‌هایی که یک بحران اتفاق می‌افتد، منتشر می‌کنند. این روند طبیعی کار رسانه‌هاست اما در شرایط عادی که خبری از بحران نیست رسانه می‌تواند از فرصت آموزش به مردم استفاده کند و به مردم درباره بحران‌ها آگاهی دهد. بنابراین در شرایط عادی فعالیت‌های رسانه‌ای در بخش آموزش بسیار حائز اهمیت است.

نظارت بر ساخت و ساز
پروفسور اونو در ادامه به تشریح نحوه نظارت بر ساخت و ساز در کشور ژاپن پرداخت و خاطرنشان کرد: دولت و وزارت زیرساخت وظیفه نظارت بر ساخت و سازها را بر عهده دارند. آنها به انجمن‌های مهندسی دستور می‌دهند که روی مقاومت ساختمان‌هایی که ساخته می‌شوند، مطالعه و تحقیق کنند. این انجمن‌ها نیمه دولتی و آژانس‌های تخصصی هستند که کارشان نظارت بر روند ساخت و ساز است. بنابراین کارهای زیادی دولت می‌تواند در بحث نظارت بر ساخت و سازها انجام دهد.وی در ادامه افزود: کسانی که می‌خواهند ساخت و ساز جدید انجام دهند باید مجوزهایی را از شهرهای خود و انجمن‌های مهندسی دریافت کنند. اگر این مجوزها داده نشود اجازه ساخت و ساز ندارند. اما مشکلی که وجود دارد مربوط به ساختمان‌های قدیمی است.

اهمیت مقاوم سازی
به گفته پروفسور اونو شهرداری‌ها و دولت باید به روند بازسازی و مقاوم‌سازی ساختمان‌های قدیمی در شهرها کمک کنند، وی درباره فعالیت‌های صورت گرفته در تهران در این زمینه گفت:
باید کسانی باشند که با دقت ساختمان‌های تهران را رصد کنند و آمار دقیقی از میزان بافت فرسوده تهران تهیه کنند. از نگاه روزنامه نگاری اگر بخواهیم به قضیه نگاه کنیم، روزنامه نگاران اگر می‌بینند دولت یا شهرداری‌ها خوب عمل نمی‌کنند و خوب رصد نمی‌کنند، درباره این کوتاهی‌ها باید بنویسند. روزنامه نگاران علاوه بر نقد، می‌توانند موارد خوبی که انجام شده است را هم بنویسند و به این روش افراد را تشویق کنند که در بخش بازسازی و مقاوم‌سازی ساختمان‌های فرسوده خود با دولت همکاری کنند./ روزنامه ایران 
 

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۳۳۴۴۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وقتی ستاد مدیریت بحران خود دچار بحران می‌شود

در حالی که ستاد مدیریت بحران در استان خوزستان وجود دارد، اما هربار که اتفاق بحرانی رخ می‌دهد با تصمیم‌گیری‌های دیرهنگام، یک بحران جدید ایجاد می‌شود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از خوزستان، مدارس استان خوزستان در شهرهای اهواز، حمیدیه، باوی و کارون امروز _ دوشنبه دهم اردیبهشت_ به علت آلودگی شدید هوا تعطیل شد و ادارات نیز با دو ساعت تأخیر فعالیت خود را آغاز کردند، اما این تعطیلی به قدری دیر اعلام شد که کارمندان به محل کار مراجعه کرده بودند و دانش‌آموزان نیز در مسیر مدارس بودند و همین این امر باعث ایجاد نگرانی برای والدین و ایجاد بحران در خلال بحران دیگر شد.

امروزه شرایط به نحوی است که بسیاری از مشکلات همچون سیل، طوفان و گردو خاک از قبل پیش‌بینی می‌شود و شدت آن نیز تعیین می‌شود، در خوزستان اما انگار اینگونه نیست چراکه تا زمانی که شرایط به بدترین حالت ممکن نرسد هیچ‌گونه تصمیم‌گیری صورت نمی‌گیرد و همین امر موجب گلایه شهروندان شده است.

طی چند ماه اخیر اتفاقات بحرانی در خوزستان از جمله آب‌گرفتگی شدید معابر اهواز و بندر امام خمینی (ره) و آلودگی هوا چندین مرتبه موجب تعطیلی مدارس شد، اما آنچه که در این خصوص به شدت مورد انتقاد است تصمیمات لحظه آخری مدیران مربوطه است، به نحوی که دانش آموزان در کوچه‌ها سرگردان می‌شوند و والدین استرس و نگرانی بازگشت آن‌ها به خانه را دارند.

در بارندگی سال گذشته در حالی که خیابان‌های اهواز مملو از آب بود و تردد به سختی انجام می‌شد، مدارس زمانی تعطیل شد که سرویس‌های مدارس و دانش‌آموزان در حال حرکت به سمت مدارس بودند، در تعطیلی‌ها به علت آلودگی هوا نیز همین رویه تکرار شد و به این ترتیب و با وجود پیش‌بینی سازمان هواشناسی مبنی بر وقوع گرد و خاک و قرار گرفتن وضعیت هوای اهواز از شب گذشته در حالت خطرناک، بازهم تصمیم گیری صورت نگرفت تا زمانی که هم کارمندان و هم دانش‌آموزان به سمت محل کار و مدرسه در حرکت بودند.

مهدیه خسروی یکی از اولیایی که شاغل نیز هست به خبرنگار ایمنا می‌گوید: من و همسرم هر دو شاغل هستیم، وقتی هوا آلوده یا شرایط بحرانی است لحظه به لحظه اخبار را چک می‌کنم تا بتوانم برای فرزند کلاس اولی خود برنامه‌ریزی کنم، اما هر بار باید با استرس و اضطراب صبح زود به خانه‌ی اقوام بروم تا از فرزندم تا زمان بازگشتن از محل کار نگهداری کنند، من به عنوان یک شخص عادی از شب گذشته متوجه آلودگی شدید هوا شدم، این سوال را دارم که مسئولان با چه دلیلی دیر تصمیم می‌گیرند.

نازنین مرادی یکی دیگر شهروندان اهواز اظهار می‌کند: من مشکل تنفسی دارم در و این وضعیت آلودگی هوا به شدت برای من خطرناک است، اما باید به محل کار خود می‌رفتم در حالی که شروع ساعت اداری ۷ صبح است، خبر تأخیر در بازگشایی ادارات ۷:۱۶ می‌رسد، وقتی ما از هفت صبح در محل کار حضور داریم؛ مگر می‌شود که به خانه برگردیم، وقتی مسئولان خوزستان به فکر مردم نیستند چگونه از دیگران انتظار می‌رود.

وی می‌گوید: یکی از همکاران ما در حالی که در مسیر اداره بود که متوجه تعطیلی مدارس شد و میانه راه برای اینکه دختر خود را به مدرسه فرستاده بود از سرویس پیاده می‌شود و با استرس باز می‌گردد، این وضعیت برای ما نگران کننده است.

آلودگی هوای امروز اهواز به نحوی بود که از شب قبل امکان تصمیم‌گیری وجود داشت، اما با سوءمدیریت، آرامش از خانواده‌ها برای ساعاتی گرفته شد، چراکه والدین در مسیر محل کار بودند که خبر تعطیلی مدارس و بعد از آن خبر تأخیر در بازگشایی مدارس اعلام شد؛ داستان به همین‌جا ختم نشد خبر تعطیلی چندین بار اصلاح و تکمیل شد به نحوی که ابتدا مدارس شهرهای اهواز باوی و کارون در دو شیفت صبح و بعد از ظهر تعطیل شد و پس از آن بازگشایی ادارات با تأخیر دوساعته اعلام و دقایقی بعد مدارس و ادارات حمیدیه اضافه شد.

در نهایت و با اصلاح خبر، تنها مدارس صبح تعطیل و تصمیم‌گیری در خصوص مدارس شیفت بعدازظهر به بعد موکول شد. این چنین اطلاع‌رسانی را به هیچ وجه نمی‌توان در کنترل شرایط بحرانی مؤثر دانست، برعکس این نحوه تصمیم‌گیری ایجاد بحران در بحران است؛ بنابراین انتظار می‌رود مسئولان استان خوزستان با کمی دقت و مدیریت بیشتر در راستای ایجاد آرامش برای شهر و شهروندان خود تلاش کنند.

کد خبر 748994

دیگر خبرها

  • آغاز ساخت بزرگ‌راه هرات - غور
  • فردا مدارس خوزستان تعطیل شد
  • عملکرد مدیریت شهری خوی با کلانشهرهای کشور قابل مقایسه است
  • شمسایی: کار سخت آدم‌های بزرگ، مدیریت و پشتیبانی می‌طلبد
  • وقتی ستاد مدیریت بحران خود دچار بحران می‌شود
  • رسمی: قهرمان بهترین لیگ والیبال دنیا مشخص شد
  • فاز دوم خط ۲ مترو ؛ چهارمین بازدید شبانه مدیریت شهری شیراز
  • رفع مشکلات مدیریت بحران کرمانشاه در گرو ۴ همت اعتبار
  • ثبت ۱۶ هزار زلزله در سال گذشته
  • معرفی کرمانشاه به عنوان هاب مدیریت بحران غرب کشور