Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه جامعه خبرگزاری فارس: چند روز پیش‌طرح سؤال از رییس‌جمهور در مورد دریاچه ارومیه با امضاى تعدادى از نمایندگان مجلس با استناد به اصل ٨٨ قانون اساسى کلید خورد

سؤال این است: «چرا نسبت به احیا و نجات دریاچه ارومیه اقدام عملى نکرده‌اید؟»

این نخستین واکنش به کاهش سطح تراز آب دریاچه ارومیه و خشکیدگی قسمت‌هایی از آن نیست، اسماعیل کهرم، محمد درویش نیز انتقادات صریحی به برنامه‌های ستاد احیا و  ناتوانی در تأمین بودجه از سوی دولت اشاره‌کرده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تیرماه  امسال  میزگرد تخصصی بررسی عملکرد ستاد دریاچه ارومیه در خبرگزاری فارس برگزار شد. در این میزگرد عملکرد نادرست ستاد احیا موردبحث قرار گرفت اما در آن روزها نه‌تنها کسی واکنش کارشناسانه‌ای به این میزگرد نداشت که برخی از مسئولان سعی کردند با بی‌اهمیتی و سکوت از کنار آن گذر کنند.

مسعود تجریشی، دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه یک واکنش متفاوت نشان داد و در تماس با خبرگزاری فارس سخنان مطرح‌شده کارشناسان را کذب محض عنوان کرد و گفت: به خاطر این دروغ‌پراکنی از شما شکایت می‌کنم.

آن روز در میزگرد خبرگزاری فارس فاطمه ظفر نژاد گفت: دریاچه ارومیه مانند یک مریض است که کارگروه احیای دریاچه ارومیه باید علت این عارضه را پیدا می‌کرد درواقع نجات دریاچه ارومیه نیازمند یک آسیب‌شناسی بود اما اعضای این کارگروه  کاملاً شکست خوردند و نتوانستند علت آسیب را به‌درستی تشخیص دهند.

ظفر نژاد تأکید کرد که دربندهای برنامه ستاد احیای دریاچه ارومیه مواردی مانند انتقال آب، گنجانده‌شده بود که در حقیقت ادامه مدیریت سازه آب را دنبال می‌کرد نه درمان آن را؛ تکنو کرات‌ها و سدسازها بازهم چاره را در مدیریت سازه‌ای آب دیدند.

این راه را عیسی کلانتری با ورودش به سازمان محیط زیست ادامه داد و اعلام کرد: با پروژه‌های انتقال آب موافق است.

پس از گذشت چند ماه و با انتخاب عیسی کلانتری به‌عنوان رئیس سازمان محیط زیست و انتصاب مسعود تجریشی با تحصیلات غیر مرتبط به سمت معاونت محیط انسانی سازمان محیط زیست که همزمان با کاهش تراز آب دریاچه ارومیه شد، زنگ‌ها به صدا درآمد که حال دریاچه ارومیه آن‌چنان‌که می‌گفتند و می‌پنداشتیم خوب نیست.

رئیس سازمان محیط زیست و دبیر وقت ستاد احیای دریاچه ارومیه و همکارانش که امروز بر صندلی‌های پردیسان تکیه زده‌اند، نتوانستند به‌درستی مشکل احیای دریاچه ارومیه را تشخیص دهد که راه احیای این دریاچه انتقال آب نیست، چراکه 40میلیارد خشکیدگی این دریاچه از این طریق  قابل جبران نیست و  این بلا با ساخت 56 سد بر سر دریاچه آمد و کارگروه ‌باید برنامه‌ریزی‌اش را بر اساس شرایط این حوزه آبریز برآورد می‌کرد.

اسماعیل کهرم کارشناس ارشد محیط زیست نیز با اذعان به شکست خوردن طرح احیای دریاچه ارومیه گفته است: استفاده از آب دریاچه‌ای که در حال مرگ است برای کشاورزی یعنی تبخیر. ضمن اینکه شیوه‌های آبیاری سنتی مثل غرقابی باعث می‌شود آب بیشتری اسراف شود. این جای انتقاد دارد از وزارت نیرو که چرا احیای دریاچه را در اولویت قرار نداده است. حوضه دریاچه ارومیه ٥/٧ میلیارد مترمکعب در سال آب دارد. قرار بود دولت ٤٠ درصد آب حوضه را به دریاچه ارومیه اختصاص دهد. این آب الآن برای ٧٥٠ هزار هکتار کشاورزی مصرف می‌شود. یکی از خطاهای قبلی این بود که در سال‌های خشک‌سالی زمین‌های کشاورزی را از ٣٥٠ هزار هکتار به ٧٥٠ هزار هکتار افزایش دادیم.

وقتی تصمیم دولت برای اختصاص ٤٠ درصد آب حوضه به دریاچه اعلام شد؛ کشاورزان و دامداران نگران شدند. دولت قرار بود سیستم‌های آبیاری نوین را به‌جای شیوه‌های کنونی جایگزین کند برای اختصاص به دریاچه. بیش از ٧٠ هزار حلقه چاه اطراف دریاچه است. بخشی از این چاه‌ها البته خشک‌شده‌اند. اما کشاورزان چه باید بکنند؟ باید بمیرند؟ خب دولت به کشاورزان پیشنهاد داد به‌جای شیوه‌های سنتی از آبیاری مدرن استفاده کنند تا هم کشاورزی حفظ شود و هم آب بیشتری صرفه‌جویی شود. اما این هم اتفاق نیفتاد.

محمد درویش هم که این روزها خبر استعفایش از سازمان محیط‌زیست سروصدای زیادی ایجاد کرده و کلانتری اعلام کرد: علت اختلافات عدم تطابق نظرات وی با توسعه پایدار است! هم با انتشار مطلبی در کانال تلگرامی خود نوشت:‌به نظر می‌رسد نخستین واجدان شرایط ترک پردیسان، شخص عیسی کلانتری و معاون محیط انسانی وی  مسعود تجریشی هستند که با کوبیدن بر طبل انتقال آب بین حوضه‌ای از زاب به ارومیه و از ارس به ارومیه، تدارک لازم برای تداوم این هدر رفت تأسف‌بار سرمایه ملی را ممکن ساخته و می‌سازند.

به گفته درویش، مسعود تجریشی، مرد شماره 2 ستاد احیاء دریاچه ارومیه، همواره و باافتخار از مهار آب‌های مرزی دفاع کرده و اینک باید پاسخگوی تشدید ناپایداری بوم‌شناختی و افزایش چشمه‌های تولید گردوخاک در میانرودان باشد. وقتی ما خود بر طبل مهار آب‌های مشترک می‌کوبیم، معلوم است که نمی‌توانیم از حقوق ملی خود در برابر آزمندی دولت ترکیه یا درد و رنج مردم در سیستان و خراسان رضوی ناشی از ساخت سدهای بیشتر بر روی هریررود و هیرمند در افغانستان دفاع کنیم.

وی با اظهار تأسف از اینکه در رأس سازمان متولی محیط زیست ایران، اینک شاهد حضور چنین افراد طبیعت ستیزی هستیم از اینکه  عیسی کلانتری با در اختیار داشتن 3 برابری بودجه سازمان محیط زیست نتوانست  از پس احیای دریاچه ارومیه بربیا‌ید گلایه کرد و عدم توانایی ستاد احیای بر تغییر الگوی کشت را از مهم‌ترین علل شکست ستاد احیای دریاچه ارومیه عنوان کرد.

انتهای پیام/

 

 

منبع: فارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۳۵۱۶۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نشست اعضای شورای پژوهشی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی با اساتید دانشگاه ارومیه

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی،سعید شهند در این جلسه ضمن تبریک فرا رسیدن هفته معلم و تقدیر از دغدغه مندی اساتید و نخبگان دانشگاهی نسبت به مقوله حفظ محیط زیست گفت: سوم تا نهم اردیبهشت در تقویم کشور به عنوان هفته زمین پاک نامگذاری شده است و برنامه‌های مختلفی طی این هفته با شعار " مشارکت مردم، ایران در برابر پلاستیک، نجات زمین"توسط اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی انجام می‌شود که هدف نهایی این برنامه‌ها افزایش آگاهی و ارتقا حس مسئولیت پذیری نسبت به حفظ محیط زیست و زمین پاک است و همانگونه که در شعار امسال نیز آمده است این مهم با مشارکت و نقش‌آفرینی مردم و پیگیری و انجام دقیق مسئولیت‌های قانونی دستگاه‌های دولتی محقق می‌شود.

وی افزود: آلودگی‌های پلاستیکی در سراسر جهان تبدیل به یک تهدید محیط زیستی شده است و از سال ۱۹۵۰ که پلاستیک برای نخستین بار و با توجیه حفاظت از محیط زیست معرفی و تولید شد، تاکنون ۸ میلیارد تن پلاستیک در جهان تولید شده که تجزیه آنها در طبیعت صد‌ها سال زمان می‌برد.

شهند ادامه داد: کشور ما هفدمین کشور دنیا در زمینه تولید پلاستیک است و متاسفانه در سال‌های اخیر شاهد رشد استفاده از پلاستیک از سوی جامعه هستیم که این موضوع نیازمند اصلاح سبک زندگی و به حداقل رساندن مصرف پلاستیک به ویژه ظروف یکبار مصرف پلاستیکی است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی در ادامه با بیان اینکه بخش عمده‌ای از مسائل موجود در حوزه محیط زیست استان با اصلاح و تجدید نظر در رویه‌های موجود در حوزه کشاورزی رفع می‌شود، عنوان کرد: مطابق آمار‌های ارائه شده، قریب به یک میلیون تن ضایعات کشاورزی در استان تولید می‌شود که این مقدار بسیار قابل تامل است و سلامتی محیط زیست استان را با چالش‌های جدی مواجه می‌کند. 

شهند ادامه داد: در مواردی شاهد این هستیم هزینه‌ای که از قبال تولید این محصولات برای محیط زیست استان با مصرف منابع اب و خاک و آلودگی‌های ناشی از آن ایجاد می‌شود، بسیار بیشتر از درامدی است که کشاورز کسب می‌کند و بدین ترتیب ادامه این روند توجیه علمی و منطقی ندارد.

وی با بیان اینکه مساله حفظ محیط زیست اساسا موضوعی فرهنگی – اجتماعی است، افزود: اداره کل حفاظت محیط زیست استان در کنار وظیفه نظارتی و برخورد‌های قانونی، آموزش‌های محیط زیستی را در راستای ارتقا و اشاعه فرهنگ حفاظت از محیط زیست در شهرستان‌های سراسر استان دنبال می‌کند و رویکرد این اداره کل، مردمی سازی حفاظت از محیط زیست است.

در ادامه نشست اعضای حاضر نیز به بیان دیدگاه‌ها و پیشنهادات خود در خصوص چگونگی مدیریت پسماند‌ها و ضایعات به ویژه در بخش کشاورزی پرداختند.

دیگر خبرها

  • دلشوره دریاچه ارومیه ادامه دارد/ وعده‌ها محقق می‌شود؟
  • محیط زیست معادن تفت پایش می شود/متولیان الزامات را رعایت کنند
  • تلاش برای احیای کامل تالاب نئور
  • آب‌گیری دریاچه ارومیه در ایام گرم و کم بارش ادامه پیدا کند
  • تراز دریاچه ارومیه از مرز ۱۲۷۰ متر بالاتر رفت
  • دمیده شدن دوباره امید در کالبد دریاچه ارومیه/ حال خوش این روزهای نگین فیروزه‌ای آذربایجان
  • حال خوش این روزهای نگین فیروزه‌ای آذربایجان
  • نشست اعضای شورای پژوهشی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی با اساتید دانشگاه ارومیه
  • جواب پوچتینو به انتقادات: من همه‌‎کاره چلسی نیستم!
  • آغاز مرحله دوم رها سازی حقابه زیست محیطی دریاچه ارومیه از سد مخزنی سیلوه پیرانشهر