Web Analytics Made Easy - Statcounter

یا ولیعهد عربستان به دنبال قبضه کردن قدرت، اقدام به بازداشت شاهزادگان مخالف خود کرد و یا کوشنر با استناد بر سرویس‌های اطلاعاتی آمریکا، به او خبر از چیزی داده که منجر به بازداشت‌های اخیر شده است.

سرویس جهان مشرق- دیدار هفته گذشته جرد کوشنر -داماد ترامپ- با محمد بن سلمان می‌تواند منشا بازداشت‌ اخیر شاهزادگان سعودی و ده‌ها تن از مقامات عربستان باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آیا بن سلمان به جهت نابود کردن آخرین جبهه قدرتمند مخالفین خود در سطح خاندان سلطنتی اقدام به این بازداشت‌ها کرد یا از وقوع یک کودتای قریب‌الوقوع بر علیه خود از طریق داماد ترامپ باخبر شد و سعی در خنثی کردن آن نمود؟

بازداشت و عزل دست کم ۱۱ شاهزاده و ده‌ها تن از مقامات و وابستگان حکومت آل سعود در طی دو روز اخیر توسط «کمیته مقابله با مفاسد اقتصادی» تحت ریاست «محمد بن سلمان» ولیعهد کنونی عربستان، حواشی خاص خود را در پی آورد. اما چیزی که در این میان حائز اهمیت است این است که مفاسد اقتصادی در عربستان به امری دیرینه و روزمره در میان شاهزادگان  آل سعود بدل شده و سالهاست که منتقدین داخلی این قضیه زندانی و منتقدین خارجی مورد بی‌توجهی قرار می‌گیرند. اکنون این سوال به وجود می‌آید که حال چه شده که سعودی‌ها نگران فساد اقتصادی شده‌اند و در حرکتی ناگهانی، ۱۱ نفر از افراد مهم خاندانی و کشوری و لشکری را بازداشت و عزل نموده‌اند؟

بنگاه خبری BBC در این رابطه نوشت: دستگیری ۱۱ شاهزاده سعودی معانی دیگری به غیر از آنکه رسانه‌های سعودی مدعی هستند دارد. شبکه «العربیه» تلویزیون ملی عربستان اعلام کرده که بازداشت‌های مربوطه،به خاطر انتشار ویروس «نشانگان تنفسی خاورمیانه» مشهور به «مرس» (Middle East respiratory syndrome -MERS) و طوفان سال ۲۰۰۹ جده است که در هر دو مورد رد پای افراد بازداشت‌شده دیده می‌شود. اما این بحث، ربطی به بازداشت‌های اخیر ندارد و این اقدام ناشی از تکمیل فرایند قبضه‌کردن قدرت توسط بن سلمان می‌باشد. ولیعهد ۳۲ ساله کنونی با این اقدام آخرین جبهه مخالف خود در راه دستیابی به پادشاهی و اختیار عمل کامل را از میان برداشت.

«محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان

بن سلمان پس از دریافت مجوز ناگهانی و فوری تشکیل کمیته مذکور از پدرش، این کمیته را بر پا کرد و ۱۱ شاهزاده سعودی که مهم‌ترین آنها «ولید بن طلال» سرمایه‌دار ضدترامپ است را بازداشت نمود. رویکرد تند ولیعهد کنونی شامل تشکیل ائتلاف علیه یمن، تحریم قطر، و حمایت داعش می‌شود و بسیاری از منتقدین وی، معتقدند که اقدامات وی برای عربستان به شدت هزینه‌ساز خواهد بود. اما حامیان و موافقان‌اش معتقدند که رویکرد او موجب مدرنیزه شدن عربستان پس از دهه‌ها عقب‌ماندگی ناشی از رویکرد پیرمردهای حاضر در راس قدرت خاندان سعودی می‌شود و بر این باورند که پادشاه پرصلابت ۵۰ سال آینده عربستان، او خواهد بود. 

شاهزاده «ولید بن طلال»

ولید بن طلال، یک ابَرسرمایه‌دار سعودی است که مالکیت هتل «ساووی» در لندن را در دست دارد و به ادعای مجله «فوربس»، ارزش خالص دارایی او در سال ۲۰۱۷ برابر با ۱۷ میلیارد دلار (۱۳ میلیون یورو) بوده است. او همچنین مالک شرکت سرمایه‌گذاری «کینگدوم هلدینگ» بوده و ۹.۹ درصد از سرمایه تجارت اولیه بازار سهام عربستان را تامین کرده است. شاهزاده ولید، در «توئیتر»، «اپل»، «فاکس نیوز»، بانک «سیتی گروپ»، هتل‌های زنجیره‌ای «فُور سیزن» (چهار فصل)، و شرکت شبکه حمل و نقل «لیفت» دارای سهام قابل توجهی است. ولید بن طلال، از مخالفین سرسخت ترامپ بوده و یک بار کنترل یک هتل و یک کشتی تفریحی را از دست ترامپ در آورده است. وی، در سال ۲۰۱۵ در زمان کاندیداتوری ترامپ برای ریاست جمهوری آمریکا، در توئیتر اینچنین نوشت: «تو یک رسوائی نه تنها برای حزب جمهوریخواه که برای آمریکا هستی. از رقابت کنار بکش که هیچگاه پیروز نخواهی شد». ترامپ نیز در پاسخ او آورد: «شاهزاده احمقی چون ولید بن طلال می‌خواهد با پول باباجون‌اش سیاستمداران ما را تحت کنترل در بیاورد. اما وقتی من رییس جمهور شوم، خواب این کار را خواهد دید».

توئیت شاهزاده بن طلال برای ترامپ: تو نه تنها باعث شرم حزب جمهوری خواه بلکه شرم کل آمریکا هستی. از رقابت‌های انتخاباتی خارج شو، تو هرگز پیروز نمیشوی

توئیت ترامپ: شاهزاده احمق ولید طلال میخواهد سیاستمداران امریکا را با پول پدرانشان کنترل کنند؛ اگر من انتخاب شوم، نمی‌توانند.

از میان وزرای بازداشت و برکنارشده می‌توان به شاهزاده «متعب بن عبدالله» -پسر ملک عبدالله پادشاه درگذشته عربستان- و «عبدالله بن سلطان بن محمد السطان» که تا ساعات پیش وزیر گارد ملی و دریابُد نیروی دریایی عربستان بودند و برکنار شدند اشاره کرد. شاهزاده متعب، در میان خاندان سعودی از محبوبیت قابل توجهی برخوردار و پیوسته یکی از اصلی‌ترین رقبای محمد بن سلمان برای دستیابی به تاج و تخت عربستان بوده است. منصبی که وی در اختیار داشت، یکی از حیاتی‌ترین و قدرتمندترین مناصب امنیتی عربستان بود.

شاهزاده متعب بن عبدالله

به نظر می‌رسد که در اینجا ادعای روزنامه «هافینگتون پست» در رابطه با وجود یک کودتا از سوی ولیعهد عربستان کاملا منطقی باشد. این روزنامه در مطلب جدید خود در این رابطه نوشت: «به نظر می‌رسد که میان سفر محرمانه چند روز پیش «جَرِد کوشنر» -داماد ترامپ- به عربستان، پرتاب موشک به سمت ریاض از سوی یمن، و فرار «سعد حریری» به عربستان و استعفای وی، ارتباطی وجود داشته باشد. آنچه که بر می‌آید، دخیل بودن کوشنر در این اتفاقات است».

«آلستر تامسون» تحلیلگر مسائل بین‌الملل: سعد حریری نخست‌وزیر لبنان در این هفته دو مرتبه به عربستان سفر کرد و دیروز رسما استعفا داد. احتمالا به خاطر اولتیماتوم عربستان

هافینگتون پست دو گزینه را منشا اتفاقات اخیر عربستان دانست: «یا ولیعهد عربستان به دنبال قبضه کردن قدرت، اقدام به بازداشت شاهزادگان مخالف خود کرد و یا کوشنر با استناد بر سرویس‌های اطلاعاتی دولت پدر زن خود، به او خبر از چیزی داده که منجر به بازداشت‌های اخیر شده است». چیزی که مشخص است این است که اختلاف شدید بین بن‌طلال به عنوان فردی بسیار تاثیرگذار و قدرتمند در خاندان سلطنتی و عرصه بین‌المللی و ترامپ به عنوان رییس‌جمهور آمریکا که بیش از روسای جمهور سلف خود، میل به نزدیک شدن به عربستان دارد، می‌تواند ارتباط عمیقی با اتفاق اخیر داشته باشد.

داماد ترامپ در کنار ولیعهد عربستان

روزنامه «مترو»ی انگلیس به نقل از نشریه «پولیتیکو» مدعی شد: «هفته گذشته، جرد کوشنر -داماد ترامپ- یک سفر سریع محرمانه به عربستان داشت. در این سفر، «جیسون گرینبالت» -فرستاده آمریکا در خاورمیانه- و «دینا پاول» -معاون مشاور امنیت ملی- وی را همراهی می‌کردند. کاخ سفید هیچ خبری در مورد سفر فوری این سه نفر به رسانه‌ها اعلام نکرده بود. اما پس از افشای قضیه توسط پولیتیکو، یکی از منابع کاخ سفید به نام «تام باراک» که از ابر سرمایه‌داران نزدیک به ترامپ هم هست، علت این سفر را تلاش کوشنر برای تحقق صلح بین اسراییل و فلسطین دانست. اولا که تحقق صلح بین اسراییل و فلسطین ده‌هاست که به این آسانی نتیجه نداده و کارنامه رفتاری دولت ترامپ هم نشان‌ داده که هیچ علاقه‌ای به حصول صلح ندارد. دوما، چرا عربستان؟ آیا روا نیست که همچون ادوار گذشته و به تبع روسای جمهور سلف ترامپ، نماینده وی مستقیما بین اسراییل و فلسطین رفته و آنجا صلح را محقق سازد؟ به راستی علت سفر سه باره داماد ترامپ به عربستان از آغاز ریاست جمهوری وی تا کنون چه معنایی می‌تواند داشته باشد؟».

منابع:

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-41874117
http://therightscoop.com/major-arrests-in-saudi-arabia-rumors-of-a-coup/
https://www.theguardian.com/world/2017/nov/05/saudi-king-sacks-top-ministers-and-gives-more-power-to-crown-prince
https://twitter.com/i/moments/926954236117700609
https://www.huffingtonpost.com/entry/power-consolidation-or-failed-coup-in-saudi-arabia_us_59fe47b5e4b0d467d4c225ab
https://www.metro.us/news/politics/jared-kushner-secret-saudi-arabia-trip
https://www.politico.com/story/2017/10/29/jared-kushner-saudi-arabia-244291

ارسال به تلگرام

منبع: مشرق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۴۷۳۱۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

معامله ریاض – واشنگتن به مویی بند است

سایت خبری – تحلیلی المانیتور در تازه‌ترین گزارش درباره معامله بزرگ جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده بین عربستان سعودی و اسرائیل نوشت: پس از جلوگیری از درگیری منطقه‌ای با جمهوری اسلامی ایران، دولت بایدن اکنون خود را وابسته به توافق آتش بس بین حماس و اسرائیل برای نجات استراتژی خود در خاورمیانه می‌بیند.

به گزارش جماران، اجزای لازم برای یک پیمان دفاعی تاریخی ایالات متحده با عربستان سعودی تقریبا فراهم شده است؛ توافقی که به عادی سازی روابط ریاض با دولت یهود کمک می‌کند و بنابراین، امکان جریان متقابل سرمایه و همکاری نظامی را فراهم می‌کند که می‌تواند ایران را بیشتر منزوی کند.

فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان سعودی روز دوشنبه در نشست مجمع جهانی اقتصاد در ریاض گفت: «در مورد توافقات دوجانبه بین پادشاهی سعودی و ایالات متحده، ما بسیار بسیار به پایان نزدیک هستیم و بیشتر کار‌ها قبلا انجام شده است.» آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده نیز آن را تکرار کرد.

جزییات پیمان مورد نظر آمریکا و عربستان سعودی علنی نشده است. آنچه که از طریق منابع دیپلماتیک به رسانه‌ها درز داده شده نشان می‌دهد که این توافق چیزی شبیه ماده ۵ معاهده ۱۹۶۰ ایالات متحده با ژاپن که ایالات متحده را متعهد می‌کند در صورت حمله به ژاپن از این کشور دفاع کند را در دل خود ندارد. اما احتمالاً فراتر از متن توافق‌های موجود میان واشنگتن و کشور‌های عربی خلیج فارس است که برخی از آن‌ها متحد اصلی غیرناتو واشنگتن محسوب می‌شوند است. در توافق‌های فعلی صرفا بندی درباره ضرورت مشورت در مورد گام‌های دفاعی به چشم می‌خورد.

با این حال، سنگ بنای مورد نیاز برای دستیابی به موافقت کنگره برای توافق پیشنهادی، عادی سازی عربستان با اسرائیل است که همچنان مبهم باقی مانده است. یکی از خواسته‌های کلیدی محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، تعهد رهبران اسرائیل به برداشتن گام‌های برگشت ناپذیر به سوی تشکیل کشور فلسطین – است که هنوز برآورده نشده است. مقامات آمریکایی می‌گویند رسیدن به این هدف، مستلزم پایان جنگ در غزه است.

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، که با فشار داخلی شدید مواجه است، بیش از آنکه به فلسطینی‌ها امتیاز بزرگی بدهد، به دنبال پایان دادن به حیات حماس است. نتانیاهو این هفته وعده خود را برای اعزام ارتش اسرائیل به رفح "با یا بدون" توافق آتش بس تکرار کرد.

دولت بایدن همه راه‌ها را برای جلوگیری از آن انجام می‌دهد، در حالی که فشار بر حماس برای پذیرش فوری آخرین پیشنهاد آتش‌بس را مضاعف می‌کند.

جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید روز سه شنبه در پاسخ به این سوال که آیا دولت برنامه B دارد یا خیر، به خبرنگاران گفت: «فقط باید یک توافق وجود داشته باشد. اگر بتوانیم آتش‌بس به دست آوریم، می‌توانیم چیزی پایدارتر به دست آوریم، سپس شاید به درگیری پایان دهیم و با پروژه عادی‌سازی پیش برویم. اما همه این پروسه باید با یک معامله شروع شود.»

به نظر می‌رسد که دولت بایدن برای به نتیجه رساندن مذاکرات جاری و رسیدن به سنگ بنای معامله مدنظر، از هر گونه اقدام تنش آفرین و تحریک کننده اسرائیل خودداری می‌کند. اوایل این هفته، وزارت امور خارجه از تحریم چهار واحد امنیتی اسرائیل که به نظر می‌رسید قوانین بشردوستانه بین‌المللی را به شدت نقض کرده‌اند، خودداری کرد، چیزی که برخی آن را آخرین ژست آشتی‌جویانه در قبال دولت نتانیاهو تعبیر کردند.

بلینکن روز سه‌شنبه برای نزدیک به سه ساعت با نتانیاهو دیدار کرد تا برای ارسال کمک‌های بشردوستانه بیشتر به غزه و پرهیز از تهاجم ره رفح که رئیس پنتاگون می‌گوید اسرائیل به اندازه کافی برای آن آماده نیست به او هشدار داده باشد. یک منبع مطلع در مورد این دیدار گفت که این دیدار برای طرف آمریکایی خوب پیش نرفت، اما جزئیاتی ارائه نکرد.

اکنون همه چیز به دستیابی حماس و اسراییل به یک توافق آتش بس بستگی دارد تا فشار بر دولت اسرائیل را به امید سازش در آینده کاهش دهند.

مقامات پیشین امنیت ملی آمریکا به المانیتور گفتند که به نظر می‌رسد پیشنهاد بلینکن در اوایل این هفته مبنی بر اینکه ایالات متحده و عربستان سعودی در حال آماده کردن توافقنامه دفاعی دوجانبه خود هستند، با هدف جلب نظر رهبران اسرائیلی بوده است، نه نشان‌دهنده هرگونه پیروزی قریب‌الوقوع برای واشنگتن.

عربستان سعودی مدتهاست که به دنبال دسترسی بیشتر به تسلیحات پیشرفته ایالات متحده، از جمله دفاع هوایی و موشکی، و کاهش کنترل صادرات ایالات متحده بر روی تراشه‌های پیشرفته مورد استفاده برای توسعه سیستم‌های هوش مصنوعی بوده است. ممکن است یک توافق دوجانبه موقت به عنوان یکی از راه‌های محدود کردن نفوذ استراتژیک چین بر ریاض تا زمانی که دولت آینده اسرائیل آماده ارائه امتیازاتی به فلسطینیان باشد، تلقی شود.

یکی از مقامات ارشد سابق آمریکایی می‌گوید که راه‌هایی وجود دارد که می‌توان چنین توافقی را بدون نیاز به تصویب سنا پیش برد. دولت بایدن در سال ۲۰۲۱ به قطر موقعیت متحد اصلی غیر ناتو اعطا کرد و سال گذشته یک توافق راهبردی گسترده با بحرین امضا کرد که به منامه اجازه دسترسی ممتاز به اشتراک اطلاعات، دفاع موشکی و همکاری در زمینه هوش مصنوعی را داد. یکی از مقامات ارشد کاخ سفید در آن زمان از توافق اخیر به عنوان «الگو» یی برای منطقه یاد کرد.

اما دیگر مقامات سابق امنیت ملی در مورد این گزینه تردید دارند. هر پیمانی که متضمن تضمین‌های دفاعی ایالات متحده و انتقال تسلیحات عمده برای عربستان سعودی باشد، مستلزم کسب مجوز از جانب کنگره است. از سوی دیگر تحقق درخواست محمد بن سلمان برای برخورداری عربستان از پروسه غنی‌سازی کامل هسته‌ای، نگرانی‌های آمریکا در مورد اشاعه تسلیحات هسته‌ای را به همره دارد. در غیاب عادی سازی رابطه عربستان با اسرائیل، جمهوری خواهان سنا احتمالاً این توافق را برای ایالات متحده ناکافی می‌دانند.

جاناتان لرد، مدیر برنامه امنیتی خاورمیانه در مرکز امنیت جدید آمریکا در واشنگتن می‌گوید: بخش بزرگی از این توافق میان عربستان و آمریکا از لحاظ سیاسی و استراتژیک مربوط به عادی سازی رابطه ریاض با اسرائیل بود. بدون آن، دولت بایدن احتمالاً باید عربستان سعودی را متقاعد کند که با واگذاری امتیازات اضافی موافقت کند تا شاید بایدن بتواند با دست پرتر اعضای کنگره را با خود همراه سازد. یکی از این امتیاز‌ها می‌تواند محدودیت‌های گسترده‌تر بر همکاری امنیتی عربستان و چین و تعهد عمیق مقامات سعودی برای ادغام نظامی با دیگر شرکای آمریکایی در منطقه باشد.

مقامات سعودی حداقل به طور علنی هیچ نشانه‌ای مبنی بر اینکه ولیعهد مایل است به چیزی کمتر از تضمین‌های کامل دفاعی ایالات متحده و راهی برای تشکیل کشور مستقل برای فلسطینیان رضایت دهد، بروز نداده اند. یک مقام منطقه‌ای آشنا به مذاکرات به المانیتور گفت که پذیرش هر چیزی جز این «برای ریاض بسیار دشوار خواهد بود».

دیگر خبرها

  • معامله ریاض – واشنگتن به مویی بند است
  • دیدار امیرعبداللهیان با وزرای خارجه مصر و عربستان
  • وزرای خارجه ایران و عربستان دیدار کردند
  • توافق امنیتی جدید عربستان و آمریکا در انتظار چراغ سبز اسرائیل!
  • عربستانی‌ها آماده می‌شوند: آتش‌بازی در تابستان
  • اندونزی و عربستان سعودی با مصادره دارایی‌های روسیه مخالفت کردند
  • گاردین: سعودی‌ها «پلن ب» را برای معامله کلیدی با آمریکا روی میز دارند
  • چراغ سبز عربستان به اسرائیل با بازداشت حامیان فلسطین
  • بلومبرگ: عربستان دیدگاه‌های ضد اسرائیلی را سرکوب می‌کند
  • با توافق الاتحاد: بنزما به رئال بازگشت (عکس)