Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تین نیوز»
2024-04-26@10:11:36 GMT

دو سوم پل های محور ریلی جنوب مقاوم سازی شد

تاریخ انتشار: ۲۱ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۵۶۴۱۲۳

دو سوم پل های محور ریلی جنوب مقاوم سازی شد

تین‌نیوز | 

 معاون فنی و زیربنایی راه آهن جمهوری اسلامی ایران گفت: تاکنون 2 هزار و 703 پل یعنی دو سوم پل های موجود در محور جنوب مقاوم سازی شده است.

مازیار یزدانی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه سطح عرشه مقاوم سازی شده این مسیر به بیش از 83 هزار و 399 مترمربع رسیده است، افزود: مقاوم سازی یک سوم پل های باقیمانده نیز در دستور کار است تا با این کار سرعت سیر قطارها در این محور پرتردد افزایش یابد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

معاون راه آهن جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت: در مجموع در محور جنوب تاکنون یک هزار 361 کیلومتر از این مسیر ریلی مقاوم سازی شده و مقاوم سازی بقیه مسیر مسیر نیز در دست اقدام است.

یزدانی با اشاره به اهمیت محور جنوب برای تردد قطارهای باری و مسافری یادآورشد: محور ریلی جنوب یکی از قدیمترین مسیرهای ریلی کشور است و مقاوم سازی و بهسازی این مسیر به عنوان یکی از اولویت های شرکت راه آهن در دستور کار ما قرار گرفته و پس از اتمام مقاوم سازی پل های این مسیر، مقاوم سازی تونل ها نیز آغاز می شود.

وی تاکید کرد: در راستای اجرای اقتصاد مقاومتی، توسعه، حفظ و نگهداشت شبکه ریلی برای ما اهمیت زیادی دارد و دسترسی حداکثری مراکز عمده بار و مسافر ریلی در کشور در دستور کار راه آهن قرار دارد تا بخش زیادی از بار و مسافر در کشور از حمل و نقل جاده ای به شبکه ریلی منتقل شود.

معاون فنی و زیربنایی راه آهن اظهارداشت: در راستای اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی اکنون طرح های مختلفی در شرکت راه آهن در دستور کار ما قرار گرفته و توسعه شبکه به منظور دسترسی مراکز عمده بار و مسافر بخصوص برای افزایش ترانزیت و صادرات در راس برنامه های ما قرار دارد.

وی با بیان اینکه در توسعه شبکه ریلی کشور نیازی به استفاده از شرکت های خارجی نداریم، گفت: با ایجاد ارتباط بیشتر بین بخش های مختلف حمل و نقل و با توسعه ظرفیت شبکه در محورهای مهم، کاهش زمان سفر و هزینه ها از مهمترین اولویت های ما در جابجایی بار و مسافر است تا با ایجاد ایستگاه های چندی بعدی ( TOD) شرایط مناسب برای استفاده بیشتر از این شبکه برای هموطنان فراهم شود.

معاون فنی و زیربنایی راه آهن جمهوری اسلامی ایران با اشاره به مزیت های توسعه شبکه ریلی و افزایش سهم جابجایی بار و مسافر توسط قطار یادآورشد: مصرف کنونی گازوییل در بخش حمل و نقل کشور سالیانه حدود 20 میلیارد لیتر است و اگر این توسط شبکه ریلی انجام شود تنها با 3 میلیارد لیتر گازوییل مصرفی می توان خدمت رسانی کرد.

یزدانی گفت: کاهش 17میلیارد لیتری در مصرف سوخت، سالیانه بیش از 9 میلیارد دلار صرفه جویی ارزی برای کشور دارد.

وی تاکید کرد: بدون شک در صرفه جویی مصرف انرژی مصداق واقعی آن راه آهن است که یک هفتم جاده سوخت مصرف می کند و هرچه از سفرهای جاده ای کاسته و به سفرهای ریلی اضافه شود ضمن کاهش سوانح جادهای در کشور از انتشار آلاینده های زیست محیطی نیز کاسته شده و در بخش حمل ونقل امنیت بیشتری حاکم می شود.

یزدانی افزود: تمرکز بر افزایش ایمنی برای کاهش سوانح و نگاه ویژه به پدافند غیر عامل، استفاده از مشارکت سرمایه گذاران داخلی و خارجی و ایجاد اشتغال مستقیم و غیرمستقیم با ارتقای بهره وری از مولفه های مهم حوزه فنی و زیربنایی راه آهن در راستای تحقق سیاست های اقتصادی مقاومتی در این بخش است.

به گزارش ایرنا، محور ریلی جنوب به دلیل‌ صعب العبور و کوهستانی بودن در طول 70 سالی که از احداث آن می گذرد، بازسازی و بهسازی کامل نشده است و اکنون راه آهن طبق برنامه ریزی های انجام شده بهسازی و مقاوم سازی بخشی از این محور فرسوده در اولویت کاری خود قرار داده تا این مسیر ریلی پرتردد کشور مسدود نشود.

نزدیک به 300 کیلومتر از محور ریلی جنوب در منطقه زاگرس قرار دارد و این مسیر کوهستانی، خشن و سخت به شمار می رود که دارای پل ها و تونل های متعدد است و فرسودگی مسیر ضمن کاهش سرعت حرکت قطارها، می تواند منجر به بروز حوادث ریلی در این منطقه شود.

 

 

 

منبع: تین نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۵۶۴۱۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا سفر با قطار؟ ۵ دلیل برای انتخاب این نوع سفر

آفتاب‌‌نیوز :

باوجود وسایل نقلیه مختلف و راه‌های جاده‌ای، ریلی، هوایی و دریایی، چرا برخی از مردم سفر با قطار که وسیله نقلیه نسبتا کندتری است را ترجیح می‌دهند. رانندگی‌نکردن و لذت‌بردن از تماشای مناظر غالبا بکر و دست‌نخورده مسیر‌های ریلی، بارزترین مزیت سفر با این وسیله نوستالژیک است؛ اما این تنها جذابیت سفر‌های ریلی نیست. در این مقاله، ۵ دلیل انتخاب قطار برای سفر را شرح داده‌ایم. امروزه شرکت‌های ریلی با ارائه بلیط‌های قیمت مناسب به‌ویژه در زمان پیش فروش بلیط قطار، افراد بیشتری را به سفر‌های جذاب ریلی علاقه‌مند کرده‌اند.

۱- سفر با قطار ایمن‌تر است

بنا به گفته شورای ایمنی حمل‌ونقل اروپا، سفر ریلی که کمترین خطر مرگ‌ومیر را دارد، یکی از ایمن‌ترین روش‌های حمل‌ونقل در جهان به‌شمار می‌رود. متأسفانه در ایران روند کلی تصادفات جاده‌ای بالا است و سفر هوایی نیز حس اطمینان چندانی به مردم نمی‌دهد. با‌توجه‌به این مسائل، قطار‌ها با کمترین آمار تصادف و حوادث از درجه ایمنی بهتری برخوردارند و درصد اطمینان مردم نیز به آن‌ها بیشتر است. به‌طورکلی، قطار‌های مدرن به‌گونه‌ای طراحی شده‌اند که محکم و بادوام باشند، با تمرکز بر سرمایه‌گذاری در اقدامات ایمنی، استفاده از واگن‌هایی با فناوری پیشرفته ترمز و برنامه‌های تعمیر و نگهداری منظم، ناوگان ریلی کشور ما نیز در حال پیشرفت و بهبود است؛ براین اساس، مسافران می‌توانند با خیال آسوده به این وسیله نقلیه و شرکت‌های ریلی ارائه‌دهنده آن‌ها اعتماد کنند.

۲- تا رسیدن به مقصد، گپ بزنید یا با خیال آسوده بخوابید

مزیت اصلی سفر با قطار، مثل هر وسیله نقلیه عمومی دیگر این است که شخص دیگری سختی کار، یعنی رانندگی را بر‌عهده می‌گیرد؛ بنابراین، اگر به‌تن‌هایی یا همراه با خانواده و جمع دوستان سفر کنید، به‌جای تحمل خستگی رانندگی‌کردن طولانی‌مدت، می‌توانید تمام مسیر را بخوابید یا به تماشای طبیعت زیبا مشغول شوید. اگر مسئولیت رانندگی با شما نباشد، علاوه‌بر دیدن مناظر بکری که فقط در مسیر‌های ریلی وجود دارد، گپ‌زدن با همراهان و تماشای فیلم یا مطالعه کتاب در طول مسیر، سفرتان را جذاب‌تر خواهد کرد. رانندگی‌نکردن به‌ویژه برای افرادی که به سفر‌های کاری می‌روند بسیار بهتر است. چراکه می‌توانند به‌محض رسیدن به مقصد، سراغ کار‌های خود بروند.

۳- سفر با قطار آسان است (خرید بلیط و دسترسی به راه‌آهن)

سفر با قطار از جنبه‌های مختلف آسان‌تر از سفر‌های جاده‌ای، هوایی و دریایی است. آسان‌بودن سفر با قطار از همان لحظه خرید بلیط خود را نشان می‌دهد؛ برای رزرو بلیط‌های این وسیله، علاوه‌بر روش حضوری، به‌آسانی می‌توانید از‌طریق اینترنت اقدام کنید. با استفاده از پلتفرم‌های برنامه‌ریزی سفر، بدون نیاز به صف گرفتن و صرف وقت و هزینه، با یک جستجوی آنلاین به تمام قطار‌های موجود در مسیر و تاریخ انتخابی‌تان دسترسی خواهید داشت و می‌توانید برای بهترین زمان و با مناسب‌ترین قیمت، بلیط رزرو کنید. خرید آنلاین این شانس را به شما می‌دهد تا از زمان دقیق پیش فروش قطار مطلع شوید و بدون نگرانی از تکمیل ظرفیت یا افزایش قیمت، بلیط‌های موردنیازتان را رزرو کنید.

علاوه‌بر خرید بلیط قطار، رفتن به ایستگاه راه‌آهن و سوار‌شدن به قطار نیز بسیار آسان‌تر از سفر‌های هوایی است. بسیاری از ایستگاه‌های راه‌آهن در قلب شهر‌ها و شهرک‌ها واقع شده‌اند و ازاین‌رو دسترسی مسافران به آن‌ها آسان و کم‌هزینه‌تر از رفتن به فرودگاه‌ها است که غالبا در حاشیه شهر‌ها قرار دارند. مورد سوم، فرآیند سوارشدن به قطار است که در مقایسه با چک‌این و رد‌شدن از گیت‌های پرواز، دردسر‌های کمتری دارد و زمان کمتری هم طول می‌کشد تا مسافران سوار قطار شوند. در این روش، کافیست به‌موقع در راه‌آهن حضور پیدا کنید (قطار‌ها معمولا در زمان دقیق و بدون تأخیر حرکت می‌کنند) و پس از ارائه مدارک برای عبور از گیت بازرسی، ازطریق سکوی سفر خود وارد واگن و کوپه شوید. اطلاعات مربوط به واگن کوپه در بلیط‌ها درج شده است.

۴- امکانات رفاهی، سرگرمی و پذیرایی

وقتی مسافت مبدأ تا مقصد بیش از چند ساعت باشد، مجبور می‌شوید، ساعاتی را بخوابید یا یک، دو و حتی سه وعده غذایی را در مسیر تهیه و صرف کنید. در سفر با قطارها، علاوه‌بر مکان مناسب برای استراحت و خواب و وجود وسایل سرگرمی، پریز برق، سرویس بهداشتی و ... از مسافران پذیرایی می‌شود. در‌صورت سفر با ماشین شخصی، علاوه‌بر صرف میان‌وعده در حال حرکت، می‌توانید برای صرف وعده‌های غذایی در رستوران‌ها و مراکز رفاهی بین‌راهی توقف کنید. در سفر با اتوبوس، آزادی عمل کمتری دارید و تا زمانی که راننده در مسیر مشخص متوقف نشود، باید منتظر بمانید. شرکت‌های هواپیمایی، وعده‌های غذایی را در هنگام پرواز سرو می‌کنند؛ اما در سفر با قطار، غذا‌خوردن شیوه و حال‌و‌هوای بسیار متفاوتی دارد.

وقتی با قطار سفر می‌کنید، بدون نیاز به توقف در مسیر، آن هم در شرایطی بسیار راحت شبیه به خانه یا رفتن به رستوران، از شما پذیرایی خواهد شد. مسافران می‌توانند وعده‌های غذایی (صبحانه، ناهار، عصرانه و شام بسته به زمان سفر) را در کوپه‌های خود میل کنند یا به رستوران قطار بروند و در هر دو حالت هم‌زمان با صرف غذا از دیدن مناظر جذاب مسیر‌های ریلی لذت ببرند.

۵- قطار‌ها بهترین روش برای سفر ارزان و به‌صرفه

دلایل زیادی برای انتخاب سفر با قطار وجود دارد. برای مثال، این وسیله راحتی، آزادی عمل برای استراحت، حرکت‌کردن، غذا‌خوردن و همچنین ایمنی بیشتری در پیمودن مسیر دارد و علاوه‌براین، خبری از دردسر‌های ترافیک در ایام شلوغی و اوج سفر نیست. در کنار تمام این موارد، با‌توجه‌به اوضاع اقتصادی اکنون کشور، مردم به‌دنبال خرید‌های ارزان و صرفه‌جویی در هزینه‌ها هستند. قطار‌ها این فرصت را به شما می‌دهند تا با مبلغی ناچیز حتی به دورترین شهر‌ها سفر کنید. قیمت بلیط قطار نسبت به هواپیما بسیار کمتر است و در اغلب موارد با قیمت بلیط اتوبوس فرقی ندارد. 

فلای تودی؛ همراه شما برای سفری آسوده و هیجان‌انگیز

قطار‌ها وسیله‌ای ارزان‌قیمت، ایمن و جذاب هستند که با ارائه امکانات سرگرمی، رفاهی و پذیرایی، سفر‌های دور و نزدیک را برای مسافران مهیج می‌کنند؛ علاوه‌براین، روش تهیه بلیط‌های قطار بسیار آسان است؛ به‌خصوص اگر برای رزرو بلیط به سایت معتبر فروش و پیش فروش بلیط قطار فلای تودی مراجعه کنید. در فلای تودی، دسترسی شما به اطلاعات تمامی قطار‌های موجود در مسیر‌های ریلی کشور فراهم شده است.

دیگر خبرها

  • ایجاد مسیر ریلی جدید؛ محور دیدار مقامات افغانستان و قزاقستان
  • گذرگاه های غیر مجاز ریلی راه آهن جنوب جمع آوری شد + عکس
  • چرا سفر با قطار؟ ۵ دلیل برای انتخاب این نوع سفر
  • وضعیت راه‌های کشور؛ ترافیک سنگین در جاده‌های چالوس، هراز و آزادراه تهران - شمال
  • فیلم| تصاویری از مسیر ریلی راه آهن لرستان
  • مقاوم سازی پنج هزار واحد آذربایجان‌غربی به برنامه بنیاد مسکن اضافه شد
  • دیدار رئیس بنیاد مسکن کشور با نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی
  • مقاوم سازی ۳۵۰ هزار واحد روستایی در سطح کشور
  • مقاوم سازی بیش از ۴ هزار واحد مسکن روستایی
  • «امنیت» و «تجارت» محور رایزنی ایران و پاکستان