Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «بازار نیوز»
2024-04-27@00:19:00 GMT

دلایل تخریب مسکن مهر در زلزله کرمانشاه چه بود؟

تاریخ انتشار: ۲۷ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۶۸۱۷۰۱

دلایل تخریب مسکن مهر در زلزله کرمانشاه چه بود؟

سالم ماندن دلیل خوب بودن سازه نیست. این را یک کارشناس سازه می گوید.
رئیس پژوهشکده سازه پژوهشگاه بین‌المللی زلزله و مهندسی زلزله با تاکید بر اینکه نباید در خصوص سالم ماندن و یا تخریب سازه‌ها در زلزله زود قضاوت کرد، به وضعیت مسکن مهر در زلزله اخیر کرمانشاه اشاره و گفت: تخریب این سازه‌ها به دلیل سست بودن اجزاء غیر سازه‌ای بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



دکتر عبدالرضا سروقد مقدم در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به وضعیت تخریب سازه‌ها در زلزله اخیر کرمانشاه، با تاکید بر اینکه در خصوص وضعیت تخریب سازه‌ها نباید زود قضاوت شود، افزود: در زمان زلزله یکسری از ساختمان‌ها تخریب می‌شوند و برخی دیگر آسیب می‌بینند که بر این اساس تصور می‌شود سازه‌هایی که در هنگام زلزله سالم باقی می‌مانند نسبت به سازه‌هایی که فرو ریختند شرایط بهتری داشتند.

وی با بیان اینکه بر همین اساس عملکرد ارگان‌های درگیر مورد قضاوت قرار می‌گیرد، ادامه داد: باید توجه داشت ساختمان‌هایی که تخریب می‌شوند نشان دهنده ضعف آنها است ولی سازه‌هایی که سالم می‌مانند دلیل بر خوب بودن آنها نیست؛ چرا که زلزله معمولا به صورت موج منتقل می‌شود و انرژی‌های آن در موج‌هایی با زمان متناوب مختلف منتقل خواهند شد.

مقدم ادامه داد: بر این اساس ممکن است در زلزله‌های خاص یکسری از ساختمان‌ها دستخوش زلزله نشوند چون مشخصات دینامیکی آنها با زلزله رخ داده شده مطابقت نداشته است که نمونه آن را می‌توان به زلزله مکزیک اشاره کرد.

وی با بیان اینکه نیروی زلزله بیشتر از سوی سازه‌های بلند احساس می‌شود و سازه‌های کوتاه موج زلزله را دریافت نمی‌کنند، خاطرنشان کرد: بر این اساس اگر ساختمانی در زلزله‌ای سالم باقی مانده به دلیل خوب بودن سازه نمی‌توان باشد؛‌ چرا که ممکن است آن سازه زلزله را احساس نکرده باشد.

به گفته این محقق حوزه سازه، برای بررسی وضعیت سازه‌ها باید با یکدیگر مقایسه شوند که به چه میزان نیروی زلزله به آن وارد شده است که در حال حاضر تیم تحقیقاتی این پژوهشگاه در منطقه زلزله زده استان کرمانشاه مشغول مطالعه در این زمینه هستند.

رییس پژوهشکده سازه پژوهشگاه بین‌المللی زلزله و مهندسی زلزله، ادامه داد: علاوه بر آن از زلزله‌های رخ داده در حال گرفتن درس‌هایی هستیم که برای ما بازآموزی می‌شود چون قبلا آن را می‌دانستیم که از آن جمله می‌توان به این مطلب اشاره کرد که ساختمان‌هایی که از مصالح بنایی خشتی-گلی ساخته شدند و آیین نامه‌های ساخت در آنها رعایت نشده است بیشتر آسیب دیده‌اند و حتی برخی از آنها 100 درصد تخریب شدند.

وی در عین حال با بیان اینکه درس‌هایی جدیدی نیز از رخدادهای زلزله دریافت کرده‌ایم، افرود: توجه به اجزاء غیر سازه‌ای از جمله درس‌های جدیدی است که این تجربه را در زلزله اهر و ورزقان اشاره کرد.

به گفته این محقق اسکلت سازه بسیاری از ساختمان‌ها این زلزله را تحمل کرده‌اند ولی در مقابل دیوارها و اجزا غیر سازه‌ای و تاسیسات آن فرو می‌ریزد و در صورتی که اجزا غیر سازه‌ای ساختمان آسیب ببیند، سازه کارایی خود را از دست خواهد داد.

سروقد مقدم نمونه آن را تخریب مجتمع‌های مسکونی در زلزله‌ها دانست و ادامه داد: از دید مهندسی باید بر روی جزئیات مهندسی سازه‌ها بیشتر توجه شود ضمن آنکه آیین نامه‌های موجود در جزئیات اجرایی اجزای غیر سازه‌ای اطلاعات کمی دارند و این امر باعث شده که در اجرا پیمانکاران مطابق دیدگاه‌های خود عمل می‌کنند که لازم است شرایط بهینه شود.

وی با تاکید بر اهمیت توجه بیشتر از اجزا غیر سازه‌ای مانند دیوارهای جداکننده، جان پناها و نمای سازه‌ها افزود: ما مطالعاتی را آغاز کردیم که ببینیم مشکلات موجود از آیین نامه‌ها است و یا از نحوه اجرا و نظارت است و چه تمهیداتی باید در این زمینه اندیشیده شود.

اثرات پس‌لرزه‌ها بر روی ساختمان‌ها

سروقد مقدم با اشاره به ادامه دار بودن پس لرزه‌ها در کرمانشاه، گفت: معمولا ساختمان‌ها در دو مرحله مورد بررسی قرار می‌گیرند یک مرحله ارزیابی سریع است که بلافاصله بعد از زلزله با هدف اینکه آیا پس لرزه‌ها به ساختمان‌ها آسیب می‌زنند انجام می‌شود که در این راستا تیم‌های تحقیقاتی که به منطقه اعزام می‌شوند وضعیت خروجی و ورودی ساختمان‌ها مورد بررسی قرار می‌گیرند.

وی مرحله دوم مطالعات را شامل مواردی چون بررسی قابلیت تعمیر ساختمان‌ها دانست که در زمینه اجزا سازه‌ای ساختمان مورد بررسی قرار می‌گیرند.

استادیار پژوهشگاه زلزله با تاکید بر اینکه در زمینه اجرا سازه‌ای کمبود داریم، خاطر نشان کرد: معمولا ارگان‌های مختلفی که در این زمینه فعال هستند معمولا برای بعد از زلزله‌ها وارد می‌شوند و برای بررسی پس لرزه‌ها روال استانداردی در کشور وجود ندارد و این در حالی است که در کشورهای پیشرفته این اقدام از سوی متخصصان و خبرگان به صورت داوطلبانه انجام می‌شود و با اعمال رنگ‌های مختلف مالکان را نسبت به وضعیت ساختمان آگاه می‌کنند. بر این اساس معمولا به ساکنان ساختمان‌ها اعلام می‌شود خرابی‌هایی که در سازه‌ها وجود دارد در وضعیت پیشرونده وجود دارد یا خیر. این در حالیست که در حال حاضر این اقدامات در کشور صورت نمی‌گیرد.

مقدم در این باره توضیح داد: در صورتی که ساختمان‌ها ترک برداشته است و یا نما و یا جان پناهی ریخته است، ساکنان باید بیشتر به دنبال این باشند که این آسیب‌ها به مرور زمان افزایش می‌یابد یا خیر. در صورتی که ترک‌ها و نشست‌ها در حال افزایش و یا نما در زلزله اصلی ریخته است و این ریزش‌ها ادامه دارد نباید وارد چنین سازه‌هایی شد.

مسکن مهری که در زلزله بی‌مهری کرد

رییس پژوهشکده سازه پژوهشگاه زلزله به بیان وضعیت تخریب مسکن مهر پرداخت که در زلزله پرپل ذهاب اشاره کرد که بیشتر پنجره‌ها و درهای ورودی دچار تخریب شدند و گفت: معمولا ساختمان‌های چند طبقه اسکلت فولادی دارند و در کنار آن یکسری دیوارهای جداگر تعبیه می‌شوند.

وی وظیفه این دیوارهای جداگر را فضابندی و بسته کردن محیط ذکر کرد و افزود: در سازه‌های مهندسی ساز این دیوارها جز اجزا غیر سازه‌ای هستند و معمولا جزئیات خوبی برای اینکه چگونه به اسکلت متصل شود در نظر گرفته نمی‌شود و پیمانکاران به صورت دلخواه در این زمینه وارد عمل می‌شوند.

مقدم اضافه کرد: در نتیجه زمانی که ساختمان دستخوش لرزش نشود در صورتی که این اجزا غیر سازه‌ای به خوبی به اسکلت متصل نشوند، می‌ریزند و در صورتی که این بخش‌ها از طریق سازه‌هایی چون پنجره ضعیف شوند، احتمال ریزش آنها در زلزله بیشتر خواهد شد.

وی تاکید کرد: چنین وضعیتی بسیار خطرناک هستند؛ چراکه در زمان زلزله بسیاری از تلفات چه برای افرادی که در داخل ساختمان هستند و چه برای آنهایی که بیرون ساختمان هستند ناشی از همین بخش سازه‌ها است.

مقدم در عین حال ادامه داد: ولی لزوما این عامل ممکن است باعث خرابی شدید سازه‌ای نشود و اسکلت سازه قابل استفاده باشند ولی خطرات احتمالی را دارد.

به گفته وی در حال حاضر بر اساس مطالعاتی که بر روی این نوع سازه‌ها انجام شده است، خسارت‌ها از نوع ریزش پنجره‌ها و درها بوده است و شواهدی دال بر اینکه این سازه‌ها آسیب‌های شدید سازه‌ای دیده‌ باشند به جز در برخی مواردی، دریافت نکردیم.

توجه به خروجی‌های سازه‌ها

رییس پژوهشکده سازه‌ پژوهشگاه بین المللی زلزله با تاکید بر لزوم توجه به ورودی و خروجی ساختمان‌ها در زمان زلزله توضیح داد: در زلزله‌های سال 85 سیلاخور استان لرستان در دو مورد از سازه‌ها صدمات زیادی وارد شد به گونه‌ای که دیواره جداکننده تخریب و کلیه راه پله‌ها و راه‌های خروجی ساختمان را مسدود کرده بود.

وی ادامه داد: در چنین شرایطی افراد ساکن در ساختمان نمی‌توانند به سرعت از ساختمان خارج شوند از این رو یکی از نکاتی که ما در مطالعاتمان بر روی آن متمرکز می‌شویم وضعیت خروجی و ورودی ساختمان‌ها است و در صورتی که راه‌های ورودی و خروجی سازه‌ها مسدود شده است و احتمال ریزش دیواره‌ها در پس لرزه‌ها وجود دارد از ورود افراد به داخل این ساختمان‌ها باید ممانعت شود. برچسب ها: مسکن مهر کرمانشاه ، وضعیت مسکن مهر ، زلزله شدید در کرمانشاه

منبع: بازار نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت bazarnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بازار نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۶۸۱۷۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آخرین وضعیت ساختمان جدید اهدای خون مشتاق کرمان+تصویر

سال‌ها از تخریب ساختمان اهدای خون مشتاق کرمان می‌گذرد و مردم در حاشیه یکی از مهمترین خیابان‌های شهر با ساختمان نیمه تمامی مواجه هستند که هیچ اقدام مثبتی برای آن انجام نمی‌شود. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمان، پایگاه سابق اهدای خون مشتاق در کرمان در خیابان شریعتی، بین قورخانه و بازار قدمگاه واقع شده بود و از نظر موقعیت جغرافیایی در مرکز شهر و در نزدیکی مراکز مهمی مانند مسجد جامع کرمان، صفه عزاخانه و غیره قرار گرفته است و در زلزله‌هایی که در سال 95 و 96 در کرمان به وقوع پیوست برای این ساختمان مشکلاتی ایجاد کرد و به صلاح دید مهندسان فنی، این ساختمان تخریب شد.

سال‌ها از تخریب این ساختمان می‌گذرد و مردم کرمان در حاشیه یکی از مهمترین خیابان‌های این شهر با ساختمان نیمه تمامی مواجه هستند که نه تنها از نظر بصری چهره شهر را نازیبا کرده و بخشی از پیاده‌رو خیابان اصلی شهر را اشغال کرده، هیچ اقدام مثبتی هم برای آن انجام نمی‌شود.

پروژه احداث ساختمان جدید پایگاه اهدای خون مشتاق کرمان با وجود اهمیت این پروژه و پس از گذشت چیزی در حدود 5 سال از آغاز احداث آن، پیشرفتی زیر 50 درصد دارد و البته مدیرکل انتقال خون استان کرمان امیدوار است که با توجه به اعتباراتی که به این پروژه تخصیص داده شده، به پیشرفت بالای 50 درصد برسد و در سفرهای استانی ریاست جمهوری برای تکمیل آن اقدام شود.

ایرج شکوهی، مدیرکل انتقال خون استان کرمان در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در کرمان، با اشاره به آخرین وضعیت احداث ساختمان پایگاه انتقال خون کرمان در خیابان شریعتی و نزدیک به میدان مشتاق، اظهار داشت: عملیات ساخت و احداث این مرکز انتقال خون از سال 97 آغاز شده است.

وی با اشاره به مشکلاتی که برای ساختمان قبلی این مرکز انتقال خون کرمان ایجاد شده بود، گفت: در زلزله‌هایی که در سال 95 و 96 در کرمان به وقوع پیوست برای ساختمان قبلی این مرکز مشکلاتی ایجاد شد.

مدیرکل انتقال خون استان کرمان به بازدید مهندسان فنی از این ساختمان، بیان کرد: مهندسان فنی در این بازدید صلاح دیدند که این ساختمان تخریب شود و عملیات عمرانی و بازسازی مرکز این انتقال خون کرمان عملاً از سال 98 و 99 آغاز شد.

وی با بیان اینکه برای احداث این ساختمان مشکلاتی وجود داشت، افزود: با پیگیری‌هایی که انجام شد مشکلاتی در ارتباط با سند این ملک وجود داشت که خوشبختانه مشکلات سند آن حل شده است.

شکوهی با اشاره به اینکه سال قبل با پیگیری‌هایی که انجام شد، اعتبارات خوبی برای پایگاه انتقال خون مشتاق کرمان تخصیص داده شد، گفت: سرعت ساخت و ساز ساختمان جدید این پایگاه انتقال خون، خوب است و در حال حاضر پیشرفت 45 تا 50 درصدی دارد.

وی با بیان اینکه سال 1402 حدود 15 میلیارد تومان اعتبار برای این مرکز در نظر گرفته شد که تاکنون تخصیص 66 درصدی داشته است، ادامه داد: اگر تخصیص 100 درصدی این اعتبارات را داشته باشیم، ساختمان این مرکز پیشرفت قابل توجهی خواهد داشت.

مدیرکل انتقال خون استان کرمان با اشاره به اینکه اگر این پروژه به پیشرفت بالای 50 درصد برسد در سفرهای استانی ریاست جمهور می‌توان برای تکمیل آن اقدام کرد، گفت: تکمیل این پروژه اهمیت ویژه‌ای دارد؛ این مکان در یک نقطه پرجمعیت است و موقعیت آن به گونه‌ای است که معمولاً مراجعین زیادی دارد و با تکمیل این پایگاه روزانه اهدای 100 واحد خون افزایش خواهیم داشت.

به گزارش تسنیم، با توجه به آمار بالای بیماران تالاسمی و هموفیلی در استان و همچنین آمار بالای تصادفات و اعمال جراحی در سراسر استان کرمان، روزانه به چیزی در حدود 250 واحد خون نیازمند هستیم که با بهره‌برداری از این ساختمان با توجه به اینکه در مرکز شهر و در دسترسی ساده مردم قرار دارد قطعاً در جذب علاقمندان به اهدای خون موثر است.

انتهای پیام/511/

دیگر خبرها

  • شهرداری کلنگ به دست؛ این بار نوبت یکی از قدیمی‌ترین بناهای هنری تهران است
  • وضعیت وحشتناک تخریب دیوار خانه‌های مردم در زاهدان پس از طوفان | فیلم
  • کلنگ بی‌قرار شهرداری؛ بیخ گوش سنگلج
  • ساخت ۵۰ مدارس تخریب شده در زلزله‌های خوی
  • وضعیت مقاوم‌سازی ۱۳ شهرستان کرمانشاه بالاتر از میانگین کشوری
  • شناسایی ساختمان‌های ناایمن کرمانشاه در مرحله مدارس و ساختمان‌های آموزشی
  • تخلفی که در «سنگلج» رخ داده است
  • مشکلات باقیمانده مناطق زلزله‌زده خوی حل شوند
  • بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در حل مشکلات مردمی، پیشتاز باشد
  • آخرین وضعیت ساختمان جدید اهدای خون مشتاق کرمان+تصویر