Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-04@00:22:19 GMT

ظهور عمان و سقوط امارات

تاریخ انتشار: ۴ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۷۹۵۶۳۷

ظهور عمان و سقوط امارات

کشور عمان با پتانسیل های بالقوه بهتر در حال جایگزین شده با امارات در حاشیه جنوبی خلیج فارس است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، در 30 سال گذشته امارات یکی از طرف های اصلی تجاری ایران بوده است. کشوری ذره ای و کوچک با سر و صدای فراوان. سر و صدایی که از چرخ های در گردش کارخانه ها به گوش نمی رسید بلکه حاصل برج سازی با دلارهای نفتی، صادرات کالاهای وارد شده عمدتا به مقصد ایران و یک گردشگری تحمیلی و غیراصیل بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

گردشگری در آب و هوای داغ امارات برای اکثر مردم منطقه جذابیت ندارد و شاید بتواند تعداد اندکی از اروپاییان فراری از سرما را چند روزی مهمان خود کند.

صادرات مجدد این دولتک حاشیه جنوبی خلیج فارس به مدیریت غلط دولت های ایران باز می گردد که در طی سی سال نتوانسته اند یک بندر با عمق آبخور کافی برای پهلو گرفتن کشتی های اقیانوس پیمای پهن پیکر ایجاد کنند و کشتی ها از سر ناچاری راهی جبل علی شده و کالاهای ترخیص شده را مجدد سوار کشتی های کوچک کرده و راهی ایران می کنند. ایران چه اماراتی ها دوست داشته باشند و چه نداشته باشند دلیل اصلی رشد بادکنکی این دولتک در 3 دهه اخیر بوده است. سوءمدیریت یک کشور بزرگ باعث رشد مصنوعی کشوری کوچک شد. اما آیا این پایان ماجرا است؟

به نظر نمی رسد که اینگونه باشد. حتی مدیران ضعیف هم بالاخره روزی به اشتباه خود پی می برند و با هزینه زیاد اشتباهات خود را جبران می کنند. خلیج فارس فقط امارات متحده عربی نیست و کشورهای مهمتری هم در این منطقه وجود دارد. قطر تقریبا شبیه امارات است و البته عمان از هر جهت بر امارات برتری دارد. امارات به روایت بانک جهانی 9.2 میلیون نفر جمعیت دارد که البته نیمی از آن را مهاجران تشکیل می دهند. در مقابل کشور عمان 4.5 میلیون جمعیت بومی دارد که نشان می دهد در وضعیت برابری از نظر جمعیت هستند. امارات 83 هزار کیلومتر مربع مساحت دارد و عمان 309 هزار کیلومتر مربع که در منطقه بهتری نیز واقع شده است و به اقیانوس راه دارد.

تولید ناخالص داخلی عمان 71 میلیارد دلار است که درآمد سرانه 17 هزار دلاری را ایجاد کرده است که رقم بالایی است، اگرچه در برابر 407 میلیارد دلار تولید ناخالص داخلی امارات با سرانه 40 هزار دلار پایین تر است، اما کشور فقیری به شمار نمی رود. ضمن اینکه پتانسیل های قوی تری برای رشد و بالندگی دارد که در صورت تعامل با کشورهای بزرگ منطقه به سرعت جایگزین امارات عربی متحده خواهد شد. اتکا امارات به نفت بسیار بیشتر از عمان است و همه بلندپروازی های اماراتی ها برای ساختن «نخیل» و برج و بارو ساختن در میان شن های داغ حاشیه جنوبی خلیج فارس با تکیه بر طلای سیاه بوده است، بقیه داستان تعارف است. حتی همراهی این کشور با عربستان در حمله به یمن و نشان دادن ژست کشور موثر در منطقه که می تواند در جنگ شرکت کند را هم کسی جدی نمی گیرد.

نقش ایران در امارات سازی

طبق گزارش سال 2017 آنکتار، دولتک امارات 9 امین کشور آسیا در جذب سرمایه گذاری خارجی بوده است که از دو سال قبل کمتر است. انگلیس، ژاپن و هنگ کنگ در سه سکوی اول جای گرفته اند. ظاهرا تا اینجای داستان ایران تاثیری در ماجرا ندارد، اما این همه داستان نیست. بدون بازار مصرفی بزرگ ایران که مقصد اصلی بازصادرات امارات است این کشور بختی برای ادامه زندگی تصنعی فعلی نخواهد داشت.

توجه به کشورهای سرمایه گذار در امارات متحده عربی نشان می دهد که هیچ یک از آنها توان ایفای نقش مصرف کننده نهایی را برای این کشور ندارند و ایران استثنا طرف های تجاری امارات است. در سال های قبل(2015) هم چنانچه جدول پایین نشان می دهد؛ ایران هم به عنوان سرمایه گذار و هم به عنوان مقصد؛ که در چنین گزارش هایی به آن اشاره نمی شود حضوری پررنگ دارد.

این مقایسه ساده نشان می دهد که ایران تمام سرمایه گذاری ها در امارات را انجام نمی دهد، اما شرط لازم برای بقای این کشور کوچک حاشیه جنوبی خلیج فارس است. شن های داغ امارات در صورت رفتن ایرانی ها؛ مسافران زیادی را به خود نخواهد دید. امارات انتخاب دیگری برای جایگزین کردن با ایران ندارد، اما ایران انتخاب های بیشتری دارد. اگرچه برخی در وزارت خارجه مانند حمیدرضا آصفی سفیر اسبق ایران در امارات این کشور را تنها راه تجارت خارج با ایران می دانند و نشان سال امارات را هم به وی اعطا شد، اما کارشناسان این نظر را سست و بدون پشتوانه علمی می دانند.

کشور عمان که با وقار در سیاست خارجی در منطقه غرب آسیا شناخته می شود دارای پتانسیل های به مراتب قوی تر اقتصادی در قیاس با امارات عربی متحده است. جمعیت جوانی دارد، دارای خاک پهناورتری است، موقعیت جغرافیایی فوق العاده بهتری دارد و استقلال عمل بیشتری از خود نشان داده است. کشورها در انتخاب طرف های اقتصادی به عامل ثبات در تصمیم گیری و استقلال در سیاست خارجی به دلیل اثرگذاری بر محیط نهادی اهمیت زیادی می دهند. ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست و به جای امارات ماجراجو ترجیح می دهد سراغ کشورهای باثبات و معقول باشد.

طبق گزارش های آنکتاد؛ سرمایه گذاری مستقیم خارجی در عمان از سال 2010 روند رو به رشد را در پیش گرفته و روندی فزاینده دارد. آلمان ها به عنوان قویترین اقتصاد اروپا حساب ویژه ای روی این کشور آینده دار در منطقه باز کرده و حضور خود را گسترش داده اند.

کارشناسان معتقدند که شواهد نشان می دهد در آینده نزدیک شاهد کوچ سرمایه های درون منطقه ای امارات به عمان خواهیم بود و سرمایه گذاران فرامنطقه ای هم با توجه حسگرهای اقتصادی راه این کشور را بیش از گذشته در حاشیه جنوبی خلیج فارس در پیش خواهند گرفت.

انتهای پیام/

Rbahrami/P1010113/S7,78,85,1246/CT12

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۷۹۵۶۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صندوق سرمایه گذاری مشترک ایران و امارات تشکیل شود

تین نیوز

وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر ضرورت استفاده از فرصت‌های موجود برای تجارت کالا میان ایران و امارات گفت: تشکیل صندوق سرمایه گذاری مشترک میان دو کشور لازم و مهم است.

به گزارش تین نیوز به نقل از وزارت راه و شهرسازی، مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی و رئیس کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و امارت در سخنرانی خود در اتاق بازرگانی ابوظبی اظهار کرد: ایران و امارات سوابق و پیشینه و روابط اقتصادی و تجاری دیرینه دارند و حجم ۲۷ میلیارد مراودات تجاری نشانه از عمیق بودن این روابط است.

وی افزود: امارات دومین شریک تجاری بعد از چین است؛ اتاق‌های بازرگانی و فعالین اقتصادی نقش ویژه‌ای در این روابط دارند، اما آنها باید شجاعت لازم را داشته باشند و البته باید حمایت هم شوند. 

وزیر راه و شهرسازی کشورمان تصریح کرد: ایران سرزمین و هاب ترانزیت و کریدور بی نظیر شمال - جنوب است و اگر امارات از این فرصت و بنادر لجستیکی ایران استفاده کند و در بنادر جدید سرمایه گذاری کرده و آنها را توسعه دهد قطعا اقتصادش رشد بیشتری کرده و به راحتی به اوراسیا دسترسی پیدا می‌کند.

وی گفت: رشد ۵۸ درصدی ترانزیت جاده‌ای ایران در سال گذشته نشان می‌دهد عزم جدی برای این حوزه داریم. 

بذرپاش اظهار کرد: استفاده از فرصت‌های موجود برای تجارت کالا و تشکیل کنسرسیوم‌های مشترک و سرمایه گذاری مشترک باید توسط دو کشور تصمیم گیری شود.

وی افزود: تشکیل صندوق سرمایه گذاری مشترک لازم و مهم است؛ در هفته ۳۲۰ پرواز بین ایران و امارات انجام می‌شود، ارتقای خدمات فنی و مهندسی در دو کشور و حتی در کشور ثالث می‌تواند فرصت‌های جدیدی به وجود آورد و امتیازات زیادی در مناقصات برای طرفین دارد.

بذرپاش گفت: تبادل هیات‌های تجاری بین دو کشور می‌تواند آثار و برکات زیادی داشته باشد؛ اخیرا در تهران نمایشگاه ایران اکسپو برگزار شد که برخی مسئولان اماراتی از آن بازدید کردند. 

وی اظهار کرد: تمام تلاش دولت‌ها باید برداشتن موانع از جلوی پای فعالان اقتصادی و افزایش مراودات تجاری باشد و رسیدن میزان تبادلات تجاری و اقتصادی به سالی ۳۰ میلیارد دلار حداقل خواسته تجار و فعالان است.

وزیر راه و شهرسازی کشورمان تصریح کرد: دشمنان مشترک ایران و امارات تلاش می‌کنند بین دو کشور اختلاف افکنی کنند، اما مسئولین دو کشور آن را خنثی کرده اند. 

وی افزود: برگزاری اجلاس کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی بخشی از افق روشن توسعه روابط ایران و امارات است.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • ۱۸ کرسی منطقه‌ای والیبال به ایران رسید/ دیدار تقوی با دبیرکل کمیته ملی المپیک عمان
  • امضای تفاهم‌نامه همکاری فدراسیون‌های والیبال ایران و عمان
  • توافق ایران و امارات برای تقویت همکاری‌های تجاری
  • دستاورد سفر بذرپاش به امارات چه بود؟
  • مستندی جدید درباره ظهور و سقوط WCW ساخته خواهد شد؛ چه کسی WCW را کشت؟
  • صندوق سرمایه گذاری مشترک ایران و امارات تشکیل شود
  • تمایل گردشگران عمانی به حضور در مازندران
  • ادامه موج گسترده مهاجرت پرستاران به کشور‌های خلیج فارس / در عمان حقوق یک پرستار ۶ برابر ایران است
  • تجارت ایران و امارات به ۳۰ میلیارد دلار می‌رسد
  • کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و امارات پس از ۱۰ سال برگزار می شود