Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری برنا؛ متن سخنرانی محمدمهدی مظاهری در چهارمین نشست روسای کتابخانه‌های ملی عضو اکو در تاجیکستان به این شرح است:

جامعه بشری در برگیرنده انسانها و میراث بشری است و فرهنگ،  حاصل تعامل انسانها در محیط است که همواره به طور مداوم تکامل یافته است. این تکامل مرهون ابزارهای اطلاع رسانی نوین و انقلاب اطلاع رسانی است که شیوه های سنتی اشاعه اطلاعات فرهنگی را دچار تغییر و تحولات بنیادین کرده و سطح تعاملات فرهنگی بین ملت های مختلف را ارتقا بخشیده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فرهنگ به عنوان میراث ملی، مظهر همه ارزش ها و وسایلی است که به کمک آن، ما انسانها کوشیده ایم تا محیط را با خواست های آزادی خواهانه و خرد انسانی سازگار کنیم و از آن طریق زندگی و ارتباطات خود را با جهان پیرامون خود، گسترش داده و پویا تر کنیم.

در این راستا یکی از وسایل و ابزارهایی که به تعاملات فرهنگی بین کشورها کمک می کند،  کتاب و کتابخانه هاست. کتابخانه ها با ارائه خدمات، منابع و محصولات خود از طریق محمل های نوین اطلاع رسانی مرزهای بین فرهنگ ها را درنوردیده و مفکوره ها و اندیشه های مختلف را در دسترس جامعه وسیع تری قرار داده است. آشنایی ملت های مختلف با تفکرات و اندیشه های یکدیگر، به توسعه فرهنگی آن ها انجامیده و باعث نزدیکی بیشتر فرهنگها می‌شود. از سویی کشورهای یک منطقه مشخص به دلیل فاکتورهای مشترکی مانند اقلیم، جغرافیا، زبان و نژاد نزدیک به هم، دارای عناصر فرهنگی مشترکی نیز هستند که هم پذیری و هم گرایی فرهنگی را بیشینه می سازد.

کشورهای منطقه اکو با آگاهی از این مشترکات فرهنگی و نقش برجسته آن در تعاملات سیاسی و اقتصادی، دریچه های هنر و فرهنگ بومی خود را به روی هم گشوده اند، تا از این طریق به حفاظت از آنچه میراث فرهنگی مشترک گفته می شود، قدم های موثرتری برداشته شود.

در این راستا موسسه فرهنگی اکو، با هدف تقویت و ارتقای همکاری و مشارکت نزدیک بین مردم منطقه به وجود آمد تا در زمینه گردآوری و حفاظت از میراث مشترک فرهنگی کشورهای عضو و ارتقای تفاهم بیشتر میان مردم منطقه با تاکید بر ادبیات، فرهنگ مردمی، موسیقی، آداب و رسوم ملی کشورها، گردشگری، باستان‌شناسی، مردم شناسی و هنرهای زیبا ابتکاراتی را در دست گیرد.

تاسیس شبکه ارتباطی بین مراکز فرهنگی، کتابخانه ها، موزه ها و آرشیوهای کشورهای منطقه، در راستای حفاظت از میراث فرهنگی غنی منطقه، از جمله اهداف این نهاد است. بر همین اساس از بدو تاسیس تا کنون، موسسه فرهنگی اکو همواره از برنامه های ثبت میراث فرهنگی مشترک، آموزش محققین در زمینه مرمت نسخه های خطی و دست نوشته ها، تبادل تجربیات دانشمندان کشورهای عضو در عرصه های دانشگاهی، چاپ و انتشار کتاب‌ها و مجلات در زمینه معرفی فرهنگ منطقه، بهره گیری از رسانه ها، برگزاری نمایشگاههای عکس، نقاشی، خطاطی و غیره، برنامه مبادله منابع معلوماتی و آثار هنری، برگزاری سمینارها و کنگره هایی به منظور معرفی تاریخ، هنر و فرهنگ منطقه استقبال کرده و این برنامه ها را در دستور کار خود قرار داده است.

موسسه فرهنگی اکو در راستای ارتقای جایگاه فرهنگی منطقه، با پیگیری های فراوان چهارمین نشست روسای کتابخانه های ملی منطقه اکو را با  همکاری سازمان کتابخانه و مرکز اسناد ایران و میزبانی کتابخانه ملی تاجیکستان برگزار می کند. این رویداد نقطه عطفی است که موسسه فرهنگی اکو مفتخر است آن را بعد از هفت سال وقفه برگزار می‌کند. در این نشست روسای کتابخانه های ملی اکو گردهم آمده اند تا درباره مهمترین موضوعات مشترک کتابداری، اطلاع رسانی و حفاظت از میراث مکتوب منطقه به بحث و تبادل نظر بپردازند تا دریچه های نوینی از همکاری را در عرصه کتابخانه ها، تبادلات و تعاملات فرهنگی در سطح منطقه گسترش دهند.

همچنین اعلام می دارم به دنبال چهارمین نشست روسای کتابخانه های ملی منطقه اکو، اولین نشست روسای دایره المعارف های کشورهای عضو اکو و اولین نشست روسای دانشگاههای منطقه اکو و دومین نشست روسای دانشگاههای هنر به زودی با تلاش و پیگیری مجدانه موسسه فرهنگی اکو برگزار خواهد شد.

موسسه فرهنگی اکو با اعتقاد به اینکه هر گاه شرایط و رشد کتابخانه ها در جامعه ای فراهم باشد، آن جامعه مراتب ترقی و پیشرفت را یکی پس از دیگری طی کرده است و هر زمان که به هر دلیلی کتابخانه ها در کنج انزوا و بی مهری قرار گرفته، سیر قهقرایی جامعه آغاز شده است، اعلام می دارد که این نهاد بین المللی رسالت خود می داند تا از کتابخانه ها به عنوان محمل های دانش بشری و حافظ میراث فرهنگی حمایت کرده و زمینه اعتلای چنین نهادهایی را که اهداف و خدمات آن پاسخگوی نیازهای معنوی بشر است، فراهم کند.

به عنوان رییس یک نهاد فرهنگی بین المللی،  با نظر به نقش کتاب و کتابخوانی و توسعه و اشاعه فضای مجازی، اعتقاد دارم که فرزندان ما از کتاب و مطالعه دور مانده اند که جای تحسر است. از همین منبر مساعد، جهت افزایش سرانه مطالعه در کشورهای اکو، پیشنهاد می‌کنم سال ۲۰۱۸ در منطقه اکو سال "فرهنگ کتاب و کتابخوانی" اعلام شود و با این رویکرد که هر انسان روزی ۲۰ دقیقه از زمان خود را صرف مطالعه کتاب کند، به استقبال این سال برویم.

همه ساله تعداد رساله و پایان نامه های فراوانی در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در دانشگاه و موسسه های علمی پژوهشی کشورهای عضو تالیف و تدوین می شود، پیشنهاد می کنم اتحادیه کتابخانه های ملی کشورهای عضو که با حمایت معنوی موسسه شکل گرفته است، با تاسیس بانک پایان نامه های اکو این موضوع را به طور جدی دنبال کند و این منابع تحقیقاتی را گردآوری کند و در دسترس علاقه‌مندان علم و  مراکز علمی و پژوهشی قرار دهد.

مجله اکو هریتیج (ECO HERITAGE) که یک نشریه پژوهشی است و توسط موسسه فرهنگی اکو منتشر می شود تصمیم دارد،  شماره بعدی را به دستاوردها و ظرفیت های کتابخانه های ملی کشورهای منطقه اختصاص دهد. لذا خواهشمند است جهت انجام این طرح روسای کتابخانه ها همکاری لازم را داشته باشند و مطالب و مواد مورد نیاز را در اختیار مسئولین مجله قرار دهند.

همچنین اعلام می دارم که موسسه فرهنگی اکو با هدف حفاظت از میراث مکتوب منطقه، آماده پذیرش پیشنهادهای اشتراک‌کنندگان این نشست، در زمینه چاپ آثار نفیس که بیانگر میراث مشترک منطقه باشد، برگزاری نشست‌های هم‌اندیشی متولیان امور فرهنگی و مشارکت در برنامه‌های آفرینندگی فرهنگی و هنری کشورهای عضو است.

در خاتمه از میزبانی کتابخانه ملی جمهوری تاجیکستان، همکاری سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران و حضور و استقبال روسای محترم کتابخانه های ملی اکو در چنین نشست ارزشمندی تقدیر می‌کنم و امیدوارم تصمیم‌های این نشست، قدمی در جهت همگرایی منطقه‌ای باشد.

منبع: خبرگزاری برنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۸۳۱۳۴۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کرج نامزد انتخاب پایتخت جهانی کتاب ۲۰۲۶ یونسکو شد

به گزارش خبرگزاری مهر، سعید جابری انصاری اظهار کرد: بنا بر شاخص‌های تعریف شده و سوابق شهرهای فعال در حوزه کتاب و کتابخوانی و نتایج به دست آمده در ادوار گذشته پایتخت کتاب ایران، برخی از شهرهای ایران حائز شرایط شرکت در این رویداد بین المللی شده‌اند.

وی گفت: شهر کرج نیز بواسطه برنامه‌های متنوع و فعالیت‌های درخور و شایسته ای که در سال گذشته با همت حضرت آیت الله همدانی امام جمعه فرهیخته کرج و دکتر عبداللهی استاندار پرتلاش و همچنین مهندس کیانی شهردار کرج، حجت الاسلام سعیدی رئیس کمیسیون فرهنگی شورای شهر کرج، آقای مهندس آل عوض مشاور استاندار، آقای دکتر کاظمینی مدیرکل امور اجتماعی استانداری و خانم اسفندیاری مدیر انجمن بخوان با ما و مجری طرح و سایر دستگاه‌های اجرایی استان و با دبیری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی البرز به انجام رسید، فرصت رقابت در این عرصه فرهنگی بین المللی را به دست آورده است.

دبیر شورای فرهنگ عمومی استان البرز افزود: ضمن تبریک این اتفاق میمون و مبارک به اصحاب فرهنگ و هنر استان البرز، از همه دستگاه‌های اجرایی استان، شهرداری‌ها، مؤسسات و نهادهای فرهنگی تقاضای همکاری و مساعدت داریم تا ان شاء الله با همدلی و وحدت شکل گرفته و انرژی مضاعفی که از موفقیت کرج به عنوان شهر دوستدار کتاب و شهر خلاق در مهارت مطالعه در رقابت پایتختی کتاب ایران در سال گذشته شکل گرفت، شاهد انتخاب کرج به عنوان پایتخت جهانی کتاب ۲۰۲۶ یونسکو باشیم و شهر کرج را به عنوان نماد کتاب و کتابخوانی به تمام دنیا معرفی نمائیم.

جابری انصاری در پایان از تدابیر دکتر اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و آقای دکتر جانعلی پور مدیرکل مجامع و تشکل‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ترویج و توسعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی قدردانی نمود و اظهار امیدواری کرد که در نتیجه تلاش جمعی همه عوامل فرهنگی و هنری و مسئولین اجرایی استان، علاوه بر کسب عنوان پایتختی کتاب در سطح ملی و بین المللی، شاهد ارتقای شاخص‌های فرهنگی بخصوص سرانه مطالعه کتاب باشیم.

کد خبر 6090321

دیگر خبرها

  • ۳۷۰۰ هزار میلیارد تومان هزینه ۲ افتتاح نمایشی در کرمانشاه
  • کرج کاندیدای انتخاب پایتخت جهانی کتاب ۲۰۲۶ یونسکو شد
  • کرج نامزد انتخاب پایتخت جهانی کتاب ۲۰۲۶ یونسکو شد
  • هندی‌ها به نمایشگاه کتاب تهران نمی‌آیند؟
  • نهاد کتابخانه‌های عمومی زمینه‌ساز ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی
  • کتابخانه‌های سیار نیاز کتابخوانی عشایر را برطرف می‌کند
  • دیدار وزرای دفاع کشورهای عضو شانگهای در آستانه
  • شهرداری میانه از پیشگامان ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی است
  • نقاره‌زنی در اردبیل احیا می‌شود
  • کتابخانه سیار، روشی خلاق برای ترویج کتابخوانی