Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-05-06@20:41:10 GMT

بازگشت صادرات نفت ایران به جایگاه ١٥ سال قبل

تاریخ انتشار: ۱۸ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۹۵۵۹۷۲

بازگشت صادرات نفت ایران به جایگاه ١٥ سال قبل

اقتصاد > انرژی - بررسی آخرین گزارش های ارائه شده در خصوص صادرات نفت در دوره فعالیت دولت دوازدهم نشان می دهد میزان صادرات نفت ایران پس از در سال 1396 بار دیگر به رقم 15 سال گذشته بازگشته است.

زهرا علی‌اکبری: افزایش 400 هزار بشکه ای نفت ایران در دولت دوازدهم در حالی رخ داده است که پیش از این بسیاری از کارشناسان با اشاره به رشد انفجاری تولید و صادرات نفت در سال های استقرار دولت یازدهم، تکرار این موقعیت را در دولت دوازدهم ممکن نمی دانستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 میزان صادرات نفت در سال 1395 برابر با 2 میلیون و224 هزار بشکه بود که در هفت ماهه نخست سال جاری به بیش از 2 میلیون و 600 هزار بشکه رسیده است.

رکورد شکنی منفی در سال 1391

صادرات نفت ایران در سال 1383 برابر با 2 میلیون و 668 هزار بشکه بود. میزان صادرات نفت از سال 1384 روندی کاهشی را طی کرد و در سال 1393 به رقم یک میلیون 435 هزار بشکه رسید که کمترین رقم در 15 سال اخیر تلقی می شود.

کاهش صادرات نفت ایران از سال 1384 آغاز شد و در تمام هشت سال فعالیت دولت نهم و دهم تداوم داشت. رییس جمهوری دولت نهم در حالی در پاستور مستقر شد که صادرات نفت ایران 2 میلیون و 691 هزار بشکه بود، اما در زمان تحویل دولت میزان صادرات نفت ایران به یک میلیون و 900 هزار بشکه رسیده بود.

 از دست رفتن بازارهای نفت ایران به این ترتیب حتی پیش از اعمال تحریم های نفتی علیه ایران رخ داده بود. در سال 1390 میزان صادرات نفت ایران برابر با 2 میلیون و 107 هزار بشکه بود و همین مساله نشان می دهد ایران سهمی 500 هزار بشکه ای از بازارهای نفت جهان را در سال های قبل از دست داده بود.

بازپس گیری بازارهای نفت ایران اما یکی از مهمترین اولویت های دولت یازدهم اعلام شد و تمرکز برای مساله در قالب مذاکرات پیش از برجام و برجام به خوبی مشهود است.

بسیاری از مسئولان و کارشناسان بارها تاکید کرده اند تداوم روند پیشین می توانست به صفر شدن صادرات نفت ایران در بدترین سناریوی پیش بینی شده و یا رسیدن به 300 هزار بشکه نفت در روز در بهترین حالت برسد، اما آخرین آمارها نشان می دهد متوسط صادرات نفت ایران در هفت ماهه اول سال جاری از 2 میلیون و 600 هزار بشکه در روز فرتر رفته است.

این آمار رکورد شکنی جدیدی را نیز در خود جای داده است؛ به طوری که میزان صادرات نفت ایران در مرداد ماه حتی سد دو میلیون و هفتصد هزار بشکه را شکسته است.

شکست یک سناریو

 احیای بازارهای نفت ایران در شرایطی صورت گرفت که کاهش میزان قیمت ها سبب شد بسیاری از کشورها خواستار اتخاذ تدبیری برای پیشگیری از روند مداوم کاهش قیمت نفت در بازار باشند.

 این سناریو که از سوی برخی، سناریوی عربستان و متحدانش برای بیرون راندن ایران از بازار نفت تلقی می شد، اما شانسی در سیاست خارجی ایران نیافت چرا که ایران مصرانه احیای بازارهای از دست رفته نفت خود را خواستار بود و همین امر سبب شد بتواند بار دیگر صادرات نفت به بازارهای از دست رفته اروپایی خود را به حدود 700 هزار بشکه برساند.

 نفت بیش از یک سده است که آمیختگی بالایی را با سیاست و اقتصاد ایران داراست. کاهش وابستگی به نفت حداقل در 50 سال اخیر یکی از مهمترین برنامه هایی بوده که در دستور کار دولت ها قرار گرفته است، با این حال هنوز اقتصاد ایران وابستگی قابل توجهی به نفت را داراست.در قالب برنامه ششم توسعه پیش بینی کاهش وابستگی به نفت در عین افزایش صادرات و تولید صورت گرفته است.

 دارا بودن سهم از بازارهای جهانی نفت جدا از تاثیرات اقتصادی برای ایران، موقعیت ژئوپلتیکی و سیاسی ایران در منطقه و در مناسبات جهانی بازار انرژی را تثبیت می نماید از این رو سرمایه گذاری در این حوزه سرمایه گذاری مهمی تلقی می شود.

جدول زیر میزان صادرات نفت ایران در بیست ساله اخیر را نشان می دهد. 

 

35223

کلید واژه‌ها : نفت - صادرات نفت - کاهش تولید نفت - محمود احمدی‌ نژاد - قیمت نفت -

منبع: خبرآنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۹۵۵۹۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واردات نفت خام آسیا در ماه آوریل کاهش یافت

براساس داده‌های شرکت تحقیقات نفت ال‌اس‌ئی‌جی، واردات نفت خام آسیا در ماه آوریل کاهش یافت.

به گزارش خبرگزاری رویترز، داده‌های شرکت ال‌اس‌ئی‌جی نشان داد واردات نفت خام آسیا در ماه آوریل نسبت به ماه مارس کاهش یافت و حتی افزایش واردات چین هم نتوانست خرید نفت دیگر کشورهای این منطقه را جبران کند.

براساس این داده‌ها، واردات نفت خام آسیا در ماه آوریل روزانه ۲۶ میلیون و ۸۹۰ هزار بشکه بود که نسبت به ۲۷ میلیون و ۳۳۰ هزار بشکه واردات روزانه نفت این قاره در ماه مارس کاهش داشته و به‌طور تقریبی با مقدار واردشده در ماه فوریه مشابه است. آسیا در ماه فوریه ۲۶ میلیون و ۶۸۰ هزار بشکه نفت در روز وارد کرد.

داده‌های شرکت ال‌اس‌ئی‌جی همچنین نشان داد واردات نفت خام آسیا در چهار ماه نخست سال ۲۰۲۴ حدود ۲۷ میلیون و ۳۰ هزار بشکه در روز بود که تنها ۳۰۰ هزار بشکه نسبت به واردات روزانه این قاره در مدت مشابه سال ۲۰۲۳ افزایش داشته است.

این بدان معناست که واردات نفت خام آسیا با سرعتی بسیار کمتر از پیش‌بینی نهادهایی همچون سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در حال رشد است.

اوپک در گزارش چشم‌انداز بازار نفت در ماه آوریل پیش‌بینی کرد تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۴ روزانه ۲ میلیون و ۲۵۰ هزار بشکه نسبت به سال پیش میلادی افزایش می‌یابد که یک میلیون و ۲۴۰ هزار بشکه در روز آن مربوط به کشورهای غیر عضو سازمان توسعه و همکاری اقتصادی در آسیاست.

اوپک پیش‌بینی می‌کند تقاضای نفت چین، بزرگ‌ترین واردکننده نفت خام جهان، در سال ۲۰۲۴ میلادی ۶۸۰ هزار بشکه در روز افزایش یابد.

با این‌ حال، داده‌های رسمی اداره گمرک چین برای سه ماه نخست سال ۲۰۲۴ و برآورد شرکت ال‌اس‌ئی‌جی برای واردات ماه آوریل نشان می‌دهد که واردات نفت خام این کشور در بازه ماه‌های ژانویه تا آوریل حدود ۱۱ میلیون و ۱۷۰ هزار بشکه در روز بود که ۲۹۰ هزار بشکه در روز بیشتر از داده‌های اداره گمرک چین در مدت مشابه سال ۲۰۲۳ است.

دیگر خبرها

  • صادرات نفت عراق کاهش یافت
  • چگونه بازار مرغ ترکمنستان را از دست دادیم؟
  • به عراق صادرات داریم اما بخاطر مسائل بانکی نمی توانیم پولش را بگیریم!
  • ترامپ سر به سر ایران خواهد گذاشت؟ /هشدار رسانه اصلاح طلب به دولت رئیسی درباره ۲ خطر در کمین ایران
  • صادرات نفت ونزوئلا کاهش یافت
  • گل گهر 0-0 شمس آذر قزوین؛ بازگشت لیگ برتر به تنظیمات کارخانه!
  • واردات نفت خام آسیا در ماه آوریل کاهش یافت
  • طی یک سال؛ صادرات ۹۰ درصدی محصولات خام پتروشیمی ایران به چین
  • به عراق صادرات داریم اما بخاطر مسائل بانکی نمی توانیم پولش را بگیریم
  • یک کارشناس انرژی : موفقیت دولت در تقویت شبکه فروش نفت کشور در شرایط تحریم