Web Analytics Made Easy - Statcounter

کتاب درسی مهم‌ترین ابزار انتقال علم و دانش به دانش‌آموزان است و به وسیله آن، محصلان با الفبای علم‌آموزی آشنا می‌شوند؛ در نتیجه این محتواهای آموزشی باید از جامعیت مطلوبی برخوردار باشد تا نیازهای دانش‌آموزان در کسب دانش تأمین شود و پاسخ های پرشمار آنها جواب‌های منطقی و مستدلی را داشته باشد.

در این میان، سال‌های متمادی است که استفاده از کتب کمک آموزشی در بین دانش آموزان مقاطع مختلف رواج یافته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این کتب، ابزار کمکی  در هنگامه رقابت در کنکور و رسیدن به صندلی دانشگاه است. 

در این گیر و دار، مؤلفان کتب کمک آموزشی دست به کار شده و نگارش صدها عنوان کتاب کمک آموزشی و تست، کلید زده شد.

این شرایط به عنوان یک روش آموزشی طی سال‌های گذشته و با شگردهای مختلف در سیستم آموزشی ما نفوذ پیدا کرد و امروز به عنوان سیستم آموزشی مکمل در مقاطع مختلف تحصیلی و به شکل تقریباً رسمی فعالیت می‌کند. 

کار به جایی رسیده است که هیچ دانش‌آموزی را نمی‌توان پیدا کرد که در کیف خود و در مسیر آموزش روزانه در مدرسه، کتب کمک آموزشی را همراه نداشته باشد و انگار دانش‌آموز بدون کتاب کمک آموزشی، دارای نقص بزرگی است و همه برای جانماندن از قافله علم، به چنین کتبی متوسل شده‌اند.

هر روز می‌توان تعداد زیادی از والدین را به خصوص در روزهای ابتدایی آغاز سال تحصیلی مشاهده کرد که با لیست بلند بالای معلمان روانه بازار کتب و کتابفروشی‌ها شده تا کتاب‌های کمک آموزشی را برای فرزندان خود فراهم کنند.

هر سال والدین دانش‌آموزان باید بودجه‌ای چند صد هزار تومانی را برای تهیه کتب کمک آموزشی اختصاص دهند و انگار دانش‌آموزان راه کسب دانش اندوزی را از مسیر کمک آموزشی‌های جور واجور جستجو می‌کنند.

برخی از معلمان دانش‌آموزان نیز برای آسان و قابل فهم کردن آموزش خود، دانش‌آموزان را به خرید چنین کتبی ترغیب و تشویق می‌کنند و معتقد هستند این کتب به دلیل اینکه مملو از سئوالات مختلف درسی است، دانش‌آموزان را بهتر آماده امتحان می‌کنند و نقش مکمل کتب درسی را دارند. دانش‌آموزان نیز برای سهل الوصول بودن به نمونه سئوالات امتحانی به خرید این کتب کمک آموزشی مبادرت می‌ورزند.

وزارت آموزش و پرورش، مسئولیت تأیید صلاحیت کتب کمک آموزشی را بر عهده دارد و هر ساله کتب کمک آموزشی تأیید شده را در مجلات رشد خود معرفی می‌کند اما آیا این تأیید به معنای ورود اجباری کتب کمک آموزشی در کیف دانش‌آموزان است؟

کتب کمک آموزشی در تبلیغات رسانه‌ها  به ویژه صدا و سیما جایگاه ویژه‌ای دارد و به عنوان مثال در شبکه‌های مختلف تلویزیونی تیزرهای تبلیغی به معرفی کتاب‌ها و ناشران مختلف می‌پردازد که البته به نسبت آن درآمدهای میلیاردی را به همراه دارد.

در مجموع، همه چیز انگار خواسته و ناخواسته دست به دست داده‌اند تا این مهمان جای قابل توجهی در کنار سفره تعلیم و تربیت پیدا کند. 

هر روز کیف و کوله دانش‌آموزان حامل تعداد زیادی کتب کمک آموزشی است که هر دانش آموز مجبور به انتقال آن به مدرسه و برگشت به خانه است.

حل‌المسائل پُر زرق و برق کمک آموزشی آنچنان کوله تحصیلی دانش‌آموزان و جیب والدین آنها را اشغال کرده است که همه برای رسیدن به کعبه آمال خود که همان دانشگاه و دکتر و مهندس شدن است، با شور و شعف خاصی سعی در تهیه کتب یاد شده از ناشران مختلف را دارند.

نظام آموزش حافظه محور و فاقد مهارت آموزی، انگار برای تحقق مطلوب خود، جز به پناه بردن به کمک آموزشی‌های رنگارنگ و کلاس‌های کنکور راه دیگری پیدا نکرده است.

* سالانه 5 تا 6 هزار کتب کمک آموزشی در نوبت تأییدیه آموزش و پرورش

سید محمد ناصری مدیرکل دفتر انتشارات و تکنولوژی آموزشی با اشاره به نظارت این اداره کل بر روند تولید کتاب‌های کمک‌ آموزشی برای دانش‌آموزان و معلمان، اظهار داشت:‌ سالانه بین 5 تا 6 هزار کتاب از سوی ناشران به این اداره‌کل می‌رسد و تقریباً 50 درصد این کتب از نظر ما، برای دانش‌آموزان نامناسب است. 

وی در خصوص «میزان مطالعه دانش‌آموزان و استفاده از کتب معرفی شده به آنها»، افزود: کتاب دارای بازار بزرگی است که بخشی از آن، به کتب کمک‌درسی اختصاص دارد. 

*500 تا 600 هزارتومان بودجه صرف شده توسط هر دانش‌آموز برای خرید کتب کمک آموزشی

مدیرکل دفتر انتشارات و تکنولوژی آموزشی اضافه کرد: بر اساس آمار حدود سه سال پیش رئیس آموزش و پرورش منطقه 2، دانش‌آموزان در دوره پیش‌دانشگاهی این منطقه 500 تا 600 هزار تومان کتاب کمک‌درسی خریداری کرده بودند.

ناصری با اشاره به اقبال زیاد دانش‌آموزان به استفاده از کتب کمک‌درسی، تصریح کرد: این میزان استفاده از کتب کمک‌درسی به حدی است که برخی از دانش‌آموزان به دلیل تعداد عناوین مختلفی که خریداری می‌کنند، حتی وقت این را ندارند که کتاب‌های خریداری شده را ورق بزنند.

مدیرکل دفتر انتشارات و تکنولوژی آموزشی در خصوص «انتشار زیاد کتب کمک‌ درسی و رشد روزافزون آن در بین دانش‌آموزان»،‌ گفت: مؤلفان کتب درسی، کتب کمک‌درسی را برای دوره دبستان مفید نمی‌دانند؛ مگر اینکه معلمی در درسی تشخیص دهد که برای حل تمرین‌ها دانش‌آموزان باید از آن استفاده کنند.

ناصری با انتقاد از اقبال روزافزون دانش‌آموزان به استفاده از کتب کمک‌درسی، ابراز داشت: وقتی کیف دانش‌آموزان را مشاهده می‌کنیم، کتاب‌های کمک‌درسی بیشتر از کتاب‌های درسی فضای آن را اشغال کرده است که این یک انحراف است و برای خود، بازار بزرگی را ایجاد کرده است. 

وی عنوان کرد: در جامعه ما اولیای دانش‌آموزان از همان دوره ابتدایی می‌خواهند فرزندشان بالاتر از دیگران قرار داشته باشد؛ در نتیجه فرزندان خود را در مدارس با سطح بسیار بالا ثبت‌نام می‌کنند و این باعث می‌شود که دانش‌آموز برای شرکت و تحصیل در این مدارس، ناچار به خواندن کتاب‌های مختلف شود که در این مسیر آموزشگاه‌های آزاد ایجاد شده و در نهایت، منجر به انعقاد قراردادهایی بین این آموزشگاه‌ها و مدارس خواهد شد.

* کتب درسی خالی از اشکال نیست 

مدیرکل دفتر انتشارات و تکنولوژی آموزشی در واکنش به این پرسش که «آیا دلیل روی آوردن دانش‌آموزان به کتاب‌های کمک‌درسی را ضعف کتاب‌های درسی نمی‌دانید؟»، گفت: بله، حتماً نقاط ضعفی وجود دارد؛ ضمن اینکه کتاب درسی مهم‌ترین سند آموزشی کشور است که در فرآیند تولید محتوا و انتشار آن افراد متخصصی دخیل هستند.

ناصری بیان داشت: متن کتاب درسی از جهت میزان درک دروس برای سطح متوسط جامعه تدوین شده است و دانش‌آموز می‌تواند معلومات خود را گسترش دهد که این کار بر عهده معلمان است.

وی افزود: اینکه کتاب درسی به حاشیه رفته و کتاب کمک‌آموزشی اصل قرار گیرد، صحیح نیست؛ باید این پرسش را مطرح کرد که چرا دانش‌آموزان از دوره ابتدایی که ارزیابی علمی آن به صورت توصیفی است، گرفتار تست‌زنی می‌شوند و این یک نوع انحراف است. 

*برخی معلمان مبّلغ کتب کمک آموزشی هستند

مدیرکل دفتر انتشارات و تکنولوژی آموزشی در واکنش به این ادعا که «برخی معلمان در مدارس به بازاریاب کتاب‌های کمک‌درسی تبدیل شده‌اند»، یادآور شد: بله، این موضوع را قبول دارم که تعدادی از معلمان این کار را انجام می‌دهند، اما بخش زیادی از آنها با خوش‌نیتی و در جهت رشد دانش‌آموزان این کار را انجام می‌دهند. 

ناصری در خصوص «میزان گردش مالی کتب کمک‌درسی»، تأکید کرد: در این خصوص اطلاعی ندارم، اما باید بگویم شمارگان متعددی که این کتب دارد و کتاب‌های شیکی که ارائه می‌کنند نشان می‌دهد که گردش مالی خوبی داشته و وجه زیادی را از دانش‌آموزان دریافت می‌کنند.

وی در خصوص اینکه «چرا صدا و سیما به میزان زیاد کتاب‌های کمک‌درسی را تبلیغ می‌کند»، افزود: صدا و سیما اعلام می‌کند که بخش بازرگانی داریم که باید فعالیت کند؛ در مقابل ما به آنها اعلام کرده‌ایم که شما باید مجوز تبلیغ این کتاب‌ها را دریافت کنید و آنها می‌گویند ما این مجوز را از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گرفته‌ایم؛ در حالی که کتاب‌هایی که تبلیغ می‌شود، کتب کمک‌درسی هستند، اما در نهایت صدا و سیما زیر بار این موضوع نمی‌رود و به نظر می‌رسد در این موضوع مباحث اقتصادی مطرح باشد.

 

منبع: افکارنيوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.afkarnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «افکارنيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۹۹۵۳۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازگشت ۴۶۱ دانش‌آموز به تحصیل در قزوین

مدیرکل اداره آموزش و پرورش استان قزوین از بازگشت ۴۶۱ نفر دانش‌آموز بازمانده از تحصیل به تحصیل در سال تحصیلی جاری خبر داد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از قزوین، نقی سیاهکالی مرادی عصر امروز -سه‌شنبه یازدهم اردیبهشت- در نشست خبری با خبرنگاران و اهالی رسانه استان اظهار کرد: شعار هفته معلم در سال تحصیلی گذشته ۱۹۹ دانش آموز قزوینی در ۱۴ رشته المپیادی پذیرفته شدند.

وی از ساخت و بهره‌برداری از ۷۴ زمین چمن مصنوعی برای دانش‌آموزان در طول ۲ سال اخیر خبر داد و گفت: عمده این زمین‌های چمن درون مدارس استان ساخته شده و با توجه به تجارب تلخ گذشته آنها را اجاره نمی‌دهیم تا دانش‌آموزان بتوانند حداقل ۱۰ تا ۱۵ سال از آنها بهره بگیرند. در ضمن بنا داریم تا پایان امسال تعداد این زمین‌های چمن مصنوعی را به ۱۰۰ زمین برسانیم.

دبیر شورای آموزش و پرورش استان قزوین همچنین از شناسایی ۹۹۰ کودک بازمانده از تحصیل خبر داد و افزود: با مساعدت و همراهی خیران ۴۶۱ نفر از دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل به تحصیل برگشتند که ۴۷ درصد کل این دانش‌آموزان را شامل می‌شوند.

سیاهکالی مرادی به اختصاص ۳۰ میلیارد تومان بودجه و اعتبار در قالب طرح ملی شهیدسلیمانی برای ساخت این زمین‌های چمن مصنوعی اشاره کرد و گفت: همچنین ساخت استخر دانش‌آموزی شهیدرجایی به ۹۵ درصد پیشرفت فیزیکی رسیده و امسال افتتاح می‌شود.

وی با اشاره به برگزاری مسابقات ورزشی معلمان با حضور ۳۵۰۰ نفر معلم از ۱۴ مدرسه ادامه داد: با توجه به موج بازنشستگی معلمان در استان قزوین ۱۱۹۰ نفر جذب معلم از طریق آزمون استخدامی داشتیم.

مدیرکل اداره آموزش و پرورش استان قزوین یادآور شد: در یک‌سال اخیر ۵۶۵ نفر برای انتخاب معلم نمونه در مرحله نخست شناسایی شدند که ۱۶۷ نفر در دوره ابتدایی، ۱۳۷ نفر در مقطع متوسطه اول و ۱۲۷ نفر هم در مقطع متوسطه دوم کار می‌کنند. در نهایت از بین این افراد ۴۰ نفر شامل ۱۵ معلم ابتدایی، ۱۳ نفر معلم متوسطه اول و ۱۲ نفر متوسطه دوم انتخاب شدند که در نهایت ۳ نفر معلم برگزیده کشوری و ملی داشتیم.

سیاهکالی مرادی همچنین با اشاره به تجهیز و تکمیل اردوگاه دانش‌آموزی یانس‌آباد گفت: قرار است این اردوگاه برای اقامت خبرنگارانی که با آموزش و پرورش همکاری دارند، به مدت حداقل یک‌شب در اختیار خبرنگاران و خانواده آنها قرار گیرد.

کد خبر 749461

دیگر خبرها

  • وزیر آموزش و پرورش وارد خوزستان شد
  • ضرورت طرح مسئله برای دانش آموزان در موضوع آب
  • جشنواره «صدای پای خورشید» در همدان
  • محتواهای کمک‌ آموزشی برای امتحانات نهایی موضوعیتی ندارد
  • اردو‌های تابستانی دانش‌آموزان یمنی 
  • بازگشت ۴۶۱ دانش‌آموز به تحصیل در قزوین
  • خطر فرونشست در کمین ۱۵۰ مدرسه اصفهان
  • خطر فرونشست در ۱۵۰ مدرسه اصفهان/ ۴۲ مدرسه تعطیل شد
  • ارتقای سرانه آموزشی هرمزگان با ساخت ۶۰۰ کلاس درس جدید در سال جاری
  • ۶۰۰ کلاس درس جدید در هرمزگان ساخته می‌شود