Web Analytics Made Easy - Statcounter

اکرم جدیدی ممتاز -ایسکانیوز :اگر تاکنون به جزیره هرمز و قشم سفر کرده باشید در راه دریایی قشم به جزیره هرمز کوه هایی به رنگهای قرمز،زرد و سفیدمی بینید که بومی ها ادویه خوش رنگی را از آن استخراج میکنند که به آن "گلک" می گویند .

در بین مردم محلی این کوه به نام "دلک" و ادویه آن "گلک" گفته می شود این ادویه خوش رنگ در تهیه غذا و سس به کار می رود بومیان منطقه برای تهیه نان،ترشی،مربا و طبخ ماهی از آن استفاده می کنند اما.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

...

این خاک خوش رنگ جایگاه ویژه ای در تهیه غذاهای بومی این جزیره دارد و از آن برای پخت بسیاری از غذاهای دریایی و حتی نان محلی هرمز به نام ‘تُمشی’ استفاده می شود.


مردم محلی ابتدا این خاک را در آب مخلوط کرده و پس از ته نشین شدن خاک، آب سرخ حاصل را با نمک به دست آمده از دل کوه های این جزیره حل و سس محلی تهیه می کنند و حتی این خاک در صنایع سرامیک سازی و رنگسازی نیز مصرف می شود.
در حقیقت سس به دست آمده از این فرایند، خمیر مایه بسیاری از غذاهای محلی هرمز را تشکیل می دهد و می توان رد پای آن را به عنوان یک مکمل اصلی در تهیه غذاهای این جزیره به خوبی مشاهده کرد.

این خاک سرخ ، نمک آبی و سنگ لاشه از دیگر معادن این جزیره است که در آمد مهمی برای بومیان منطقه تولید کرده است اما...

دکتر محمد رضا اسپهبد،دکترای مهندسی در رشته آب و دکترای رشته زمین شناسی هسته ای در مصاحبه اختصاصی به خبرنگار ایسکانیوز گفت:جنوب ایران یکی از غنی ترین کشور های دنیا از نظر گنبد های نمکی است و نمونه های زیادی از این گنبدها در زاگرس جنوبی در جزایری مانند هرمز و قشم وجود دارد و دیاپریزم درسی است که مربوط به گنبدهای نمکی است و در دانشگاه تدریس می شود.

این استاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز ادامه داد: این گنبدها برای توریست ها جاذبه بسیار زیبایی را بوجود آورده اندکه همه ساله بسیاری برای تماشای این زیبایی ها حتی در فصل گرما به این منطقه سفر می کنندو ا قشم را تبدیل به یکی از قطب های تجاری و توریستی ایران در خلیج فارس کرده است.دلگان در واقع یک گنبد نمکی است که آویزه های استلک میتی در غارهای آهکی اش به وجود آمده است و ابعاد خیلی بزرگی دارد.این زمین شناس و آب شناس در مورد مصرف این نمک ها به عنوان چاشنی غذایی گفت: من همیشه به دانشجویان و مردم عزیز می گویم که از گنبد های نمکی به دلیل وجود مواد رادیو اکتیو و سنگ های آذری استفاده نکنند.مگر با احتیاط بسیار زیاد ،یعنی نمونه برداری و در آزمایشگاه تایید و سپس استفاده شود .

از گنبد های نمکی به دلیل وجود مواد رادیو اکتیو و سنگ های آذری استفاده نکنند.مگر با احتیاط بسیار زیاد ،یعنی نمونه برداری و در آزمایشگاه تایید و سپس استفاده شود

وی ادامه داد: تنوع رنگی این نمک ها با طیف قرمز،نارنجی و لیمویی مربوط به اکسید آهن موجود مانند لیموتیت،هماتیتو و اولیشیسم است که اینها باعث رنگ آمیزی سیستم گنبد های نمکی می شوند .

دکتر اسپهبد ادامه داد:گپنبد های نمکی به هنگام فعالیت یا پس از فعالیت آتشفشانی به وجود آمده و از پدیده های مختلف که عامل اصلی آن جدا شدن دریای احمر است محسوب می شود همچنیناین گنبدها مقادیر زیادی مواد آذرین را هم باخود بالا آوردند.

این مواد آذرین دارای رادیو اکتیو هستند به همین دلیل برای خوردن هیچگاه توصیه نمی شوند بنا بر این مصرف این نمک ها به عنوان ادویه اصلا قابل قبول نیست .

وی که سالها در سازمان انرزی اتمی فعالیت داشته تاکید کرد:این مواد آذرین دارای رادیو اکتیو هستند به همین دلیل برای خوردن هیچگاه توصیه نمی شوند بنا بر این مصرف این نمک ها به عنوان ادویه اصلا قابل قبول نیست.

705

دلک دلگان قشم هرمز رادیو اکتیو دکتر اسپهبد زمین شناسی گنبد نمکی

منبع: ایسکانیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۹۹۶۰۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بیش از ۷۰ درصد مردم از عملیات وعده صادق احساس غرور کردند/ تغییر نام جزیره ابوموسی

هشتصد و نوزدهمین جلسه شورای فرهنگ عمومی کشور امروز سه‌شنبه (۱۱ اردیبهشت) با حضور محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس شورای فرهنگ عمومی کشور برگزار شد.

محمدمهدی اسماعیلی با تبریک روز معلم، روز کارگر و روز خلیج فارس گفت: تغییر نام جزیره ابوموسی به بوموسی در دستور کار دولت قرار دارد؛ یاد شهدایی که در خلیج فارس به شهادت رسیدند از جمله شهید مهدوی را نیز گرامی می‌داریم.

وی همچنین با گرامی‌داشت یاد شهدایی که در جنگ با پرتغال به شهادت رسیدند، افزود: روز ملی خلیج فارس روز فتح بندرعباس و مناطق در اختیار پرتغال و روز شکست غربی‌ها از ملت ایران است که دولت شیعی صفوی توانست در این مبارزه پیروز شود.

وزیر فرهنگ پس از ارائه گزارش معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز گفت: کسانی که از میانسالی عبور کرده‌اند ارزش اقدامات مربوط به سلامت را می‌دانند؛ در همین راستا به تبیین گسترده در مورد ضرورت این کار نیاز داریم، انشاالله این رویکرد به عنوان بخش مهمی از فرهنگ عمومی کشور که تاثیر مستقیم بر سبک زندگی دارد، تلقی شود.

وی در ادامه پس از شنیدن گزارش رئیس شورای فرهنگ عمومی زنجان گفت: روند اینگونه است که اولویت‌های ملی را اعلام می‌کنیم که اولویت‌های استانی و شهرستانی هم در آن قرار دارد؛ اما مسأله واحدی نیستند؛ سال گذشته پیمایش ارزش‌ها و نگرش‌ها و سبک‌زندگی را انجام دادیم، به ازای هر شهرستان می‌توانیم خروجی کتاب مستقلی را ارائه کنیم امسال هم مشابه سال ۱۴۰۲ اولویت‌هایی اعلام کردیم و وضعیت توصیفی ملی آنها بیان می‌شود.

اسماعیلی افزود: شورای فرهنگ عمومی استان‌ها برش استانی خود را خواهند داشت؛ شهرستان‌ها نیز همینطور، ممکن است در شهرستانی مسأله طلاق پررنگ باشد در شهرستانی دیگر مسأله مواد مخدر که باید همه این مسائل مدنظر قرار گیرد.

وزیر فرهنگ درباره عملیات وعده صادق گفت: بیش از ۷۰ درصد مردم از این عملیات احساس غرور کردند که عدد بسیار بالایی محسوب می‌شود و همه پاسخ جمهوری اسلامی را مبتنی بر اصول جهانی در حوزه تعاملات دیپلماتیک دانستند، پشتیبانی از اقدام نظامی در این سطح برای ما مغتنم است.

اسماعیلی ادامه داد: در سفر اخیر به پاکستان و سریلانکا هیچ اجتماعی نبود مگر اینکه مردم مسلمان این کشور‌ها با شور و شعف از این اقدام جمهوری اسلامی تشکر کنند.

با توجه به صورت گرفتن عملیات وعده صادق علیه رژیم صهیونسیتی، در مورد ثبت این روز در تقویم نیز بحث و بررسی صورت گرفت.

در این جلسه حسین فرشیدی معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گزارشی از اقدامات انجام شده در هفته سلامت و محمدامین محمدی دبیر کارگروه تغذیه و سلامت خانواده در رویداد ملی خانواده و فرهنگ عامه گزارشی در مورد اقدامات اجرایی در حوزه سفره خانواده و ارتقای سطح سلامت تغذیه در بین جوانان و اعضای خانواده و توجه به جنگ فرهنگی و تغییر سبک تغذیه سالم در جامعه ارائه کردند.

در ادامه جلسه آیت الله علی خاتمی رئیس شورای فرهنگ عمومی زنجان نیز گزارشی از فعالیت‌های شورای فرهنگ عمومی این استان ارائه کرد.

بررسی مناسبت‌های تقویم ۱۴۰۴هجری شمسی نیز از دیگر دستورکار‌های این جلسه بود.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری ساير حوزه ها

دیگر خبرها

  • مصرف برخی خوراکی‌ها احتمال ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد
  • به زودی دغدغه خانواده شهدا هرمز با احداث گلزار شهدا رفع خواهد شد
  • تهدید حیات جزیره سرخ‌گون هرمز با شیشه و پلاستیک
  • بیش از ۷۰ درصد مردم از عملیات وعده صادق احساس غرور کردند/ تغییر نام جزیره ابوموسی
  • استفاده از خاک جزیره هرمز برای ساخت نهضت ملی مسکن
  • تعبیر جالب مسعود ده‌نمکی از فعالیت‌های شهید آوینی + فیلم
  • ببینید | حرف‌های این متخصص را بشنوید تا دیگر ته‌دیگ نخورید!
  • وعده‌های پوچ نمکی بر زخم اهالی شهرک ابریشم چهارباغ
  • عوارض پرخوری قبل خواب و بیماری های آن
  • مردم از مصرف قارچ خودرو در طبیعت خودداری کنند