Web Analytics Made Easy - Statcounter

جمشید نعمتی شهرهای خمین، سمنان، اصفهان همدان، پرند و پردیس را شهرهای پیشنهادی انتقال پایتخت عنوان کرد و اظهار داشت: این پیشنهادات به علت عدم وجود مطالعات جامع و قرار تاکنون عملیاتی نشده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ جمشید نعمتی، مدرس دانشگاه بوعلی سینا همدان در گفتگو با خبرنگار عصر همدان، با اشاره به بحث انتقال پایتخت سیاسی و اداری که اخیرا در کشور مطرح شده گفت: در کشور ما چندین سال است که بحث انتقال پایتخت مطرح است به طوریکه در سال ۹۱ این موضوع برای اولین بار مطرح شد و اخیراً طی یکی دو هفته گذشته این بحث جدی تر شده و مجلس هم پیگیر آن است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نعمتی افزود: از آنجا که سابقه بیش از ۲۰ ساله ای فعالیت در رشته مهندسی مکانیک داشته و همچنین بدلیل اشتغال به تحصیل در دوره دکترای در کشور مالزی ، از نزدیک با پایتخت اداری و سیاسی آن (پوترا جایا) آشنا بوده و اطلاعات جامع و قابل تاملی در این باره دارم.

وی ادامه داد: بحث انتقال پایتخت در کشورهای مالزی، برزیل، استرالیا و ترکیه انجام شده که دو الگوی مالزی و برزیل در دنیا از موارد موفق و قابل توجه است.

این مدرس دانشگاه ادامه داد: در تمام دنیا پایتخت هر کشور مرکز تجمع قدرت سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی کشور است و نقش اساسی در زندگی مردم آن شهر به صورت اخص و در زندگی مردم کل کشور به صورت عمده دارد.

وی اظهار داشت: پایتخت ها عمدتاً شهرهای پرجمعیتی هستند به عنوان مثال در شهر تهران در هر کیلومتر مربع حدود دوازده هزار نفر زندگی می‌کنند در حالیکه این عدد در شهر ها و در نرم استاندارد جهانی ۳ تا ۴ هزار نفر باید باشد به علاوه این مرکزیت باعث توجه به حاشیه‌های پرجمعیت با تمام مشخصه ها و مولفه های حاشیه نشینی در پایتخت شده و باعث ایجاد چالش های بعدی خواهد شد.

نعمتی همچنین به چالش های بزرگ پایتخت اشاره کرد و گفت: ترافیک و تبعات ناشی از آن، آلودگی هوا، چالش‌های زیست محیطی، تولید هزاران تن پسماند و زباله، مصرف غیر متعارف انرژی، توسعه نا موزون غالب کلانشهرها، ساخت و سازهایی با حداقل استاندارد یک ساختمان از دیدگاه ایمنی، آسایش، انرژی و غیره از چالش های این شهر پرجمعیت است

وی افزود: ما در کشورمان پنج و نیم برابر کشورهای توسعه یافته هدر رفت انرژی داریم. مصرف انرژی در ساختمان های ما ۴ برابر نرم جهانی است.

عضو نظام مهندسی ساختمان استان همدان به جمعیت بالای شهر تهران اشاره کرد و افزود ۳۰ درصد جمعیت آن را متعلق به افرادی که ساکن آن نبوده و برای کار و عمدتاً به عنوان کارکنان دولت، ادارات نهادها، وزارتخانه‌ها و سازمان‌ها وارد این شهر می‌شوند دانست و گفت: به علاوه وضعیت تهران به لحاظ قرار گرفتن بر روی ۱۳ گسل و همچنین عدم رعایت استاندارد در زیرساخت‌ها، ایمنی و پدافندی در طراحی شهر بالاخص در بافت فرسوده و قدیمی آن همواره یک چالش بزرگ بوده است.

وی افزود: زلزله، آتش سوزی و مواردی از این دست به عنوان بلایای طبیعی باعث شده که پایتخت ایران از نظر پدافند غیرعامل در وضعیت بسیار پایین قرار بگیرد فلذا با توجه به این موارد انتقال پایتخت سیاسی و اداری ایران از تهران یک ضرورت است ؛ضرورتی که مورد توجه مسئولین امر از سالها پیش قرار گرفته است.

نعمتی این امر را نیازمند زمینه‌سازی و بسترسازی مناسب و علمی دانست و اظهار داشت: مقدم بر همه مواردی که در انتقال پایتخت مطرح است مطالعه ای جامع مبتنی بر اصول علمی و به دور از شتاب‌زدگی ضرورت دارد و طبعا مستلزم حداقل ۱۰ سال وقت و چند هزار میلیارد تومان هزینه است.

وی شهرهای خمین، سمنان، اصفهان همدان، پرند و پردیس را شهرهای پیشنهادی انتقال پایتخت عنوان کرد و اظهار داشت: این پیشنهادات به علت عدم وجود مطالعات جامع و قرار تاکنون عملیاتی نشده است.

این مدرس دانشگاه دو الگوی موفق دنیا در خصوص انتقال پایتخت را دو کشور برزیل و مالزی دانست و گفت: در الگوی اول در سال ۱۹۵۰ پایتخت اداری سیاسی کشور برزیل از شهر ریودوژانیرو به شهر پیش‌ساخته برازیلیا منتقل می‌شود که این انتقال ۵ سال طول می کشد، الگوی دوم کشور مالزی است که قرابت های فرهنگی بسیاری با کشور ما دارد.

وی دین مبین اسلام را نقطه مشترک کشور مالزی و ایران دانست و گفت: ۶۵% ترکیب جمعیتی مالزی مسلمان است، در کشور مالزی پایتخت کوالالامپور است به دلیل طبیعت خاص خود مورد توجه گردشگران بوده و به لحاظ پذیرش توریست جزء ۵ کشور اول دنیا است.

نعمتی ادامه داد: در زمان ماهاتیرمحمد نخست وزیر چهارم مالزی ایده انتقال پایتخت سیاسی و اداری مطرح شد و هدفش کم کردن ترافیک و تراکم بالای شهر کوالالامپور به منظور فراهم کردن زمینه های توسعه این شهر به عنوان مرکز تجاری و اقتصادی کشور بود به همین دلیل ایده اولیه آن در سال ۱۹۸۰ مطرح شد و شهر پوتراجایا در ۲۶ کیلومتری جنوب شرق کوالالامپور برای آن در نظر گرفته شد، در سال ۱۹۹۵ عملیات ساخت این شهر پیش ساخته تمام شد و سال ۲۰۰۲ پایتخت سیاسی اداری مالزی شد.

وی نزدیکی این شهر به پایتخت اصلی و سیستم حمل و نقل سریع السیر بین دو شهر همچون مترو و همچنینن نزدیکی آن با فرودگاه بین‌المللی را از خصوصیات بارز این شهر دانست و گفت: این خصوصیات فاصله دو شهر را بسیار ناچیز کرده به طوری که مدت زمان طی دو شهر کمتر از ۱۵ دقیقه است و همچنین زیرساخت‌ها و مراکز تجاری آن کاملا با استاندارد های روز طراحی شده است.

عضو نظام مهندسی ساختمان استان همدان ادامه داد: این شهر دارای خیابان‌ها، بلوارها و معابر بسیار زیبا، بزرگ و مجلل بوده و یک شهر کاملا الکترونیک است و تمام کارهای اداری به صورت الکترونیکی انجام می شود به طوریکه در طول کل روز بیش از ۱۰۰ خودرو در آن دیده نمی‌شود.

نعمتی همچنین گفت: در طراحی این شهر به زیبایی و نمادهای بین المللی توجه خاص شده است به طوریکه پل پوترا مشابه پل خواجوی ایران، پل سانفرانسیسکوی آمریکا و عمارات تاج محل، مسجد جامع روی دریاچه مصنوعی از مسجد صوفیه الهام گرفته شده است، بزرگترین میدان جهان در آن واقع است، باغ گیاه شناسی، مراکز تفریحی و مراکز بسیار متنوعی با استفاده از نمادهای معماری اسلامی عربی در آن استفاده شده است .نعمتی این شهر را بسیار شهر پاک دانست و گفت: از نظر زیست محیطی آلودگی بسیار پایینی دارد.

وی ادامه داد: در ایده انتقال پایتخت در جمهوری اسلامی باید از الگوی مالزی پیروی کنیم، یعنی در ایده انتقال پایتخت بایستی همه این موارد را در نظر گرفت، ساخت یک شهر با این خصوصیات یک تیم مطالعاتی قوی می طلبد که مطالعه جامعی در همه زمینه ها داشته باشند، نکته دیگر این است که این شهر باید در نزدیکی تهران باشد، چرا که ما در یک مرحله نمی‌توانیم پایتخت را منتقل کنیم.

عضو نظام مهندسی ساختمان استان همدان ادامه داد: در سال ۲۰۲۰ این ایده مطرح شده بنابراین بایستی تمامی الزامات شهر سازی و ساختمان سازی و تهیه زیرساخت‌های آن بر اساس معاهده ها و پرتکل ها و الزامات روز جهانی از جمله الزامات ساختمان و شهر پایدار باید در نظر گرفته شود، زیرساخت های لازم و کافی برای توسعه ۳۵ سال بعد از بهره‌برداری لحاظ شود، رعایت اصول شهرسازی و معماری ایرانی اسلامی یک ضرورت است، ایجاد زیرساخت‌ها و بسترهای قوی یک شهر الکترونیک و دولت الکترونیک باید در آن لحاظ شود و نهایتاً رعایت الزامات ایمنی در برابر بلایای طبیعی، تجاوز احتمالی دشمنان، مسائل زیست محیطی، اصول پدافند غیرعامل در سطحی بالا در این شهر دیده شود.

وی اظهار داشت: انتقال پایتخت موافقان و مخالفانی دارد اما به نظر می‌رسد که یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر است و نیازمند مطالعه همه جانبه، رعایت همه اصول، الزامات، زیرساخت ها و شرایط یک شهر به عنوان پایتخت سیاسی و اداری جمهوری اسلامی است که ام‌القرای جهان اسلام است و این کار باید بدون شتابزدگی و بهره گیری از متخصصان رشته‌های مختلف انجام شود.

انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: پایتخت سیاسی و اداری انتقال پایتخت دانست و گفت زیرساخت ها کشور مالزی کشور ما مطرح شد یک شهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۵۳۲۷۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تعهد پاکستان برای اجرایی کردن خط لوله صلح/ پارادایم جدید از قدرت اقتصادی ایران در آسیا

محمد جمشیدی معاون سیاسی دفتر رئیس جمهور در گفت وگویی با اشاره به‌دستاورد‌های سفر رئیس‌جمهور به پاکستان و سریلانکا تصریح کرد: سفر آیت الله رئیسی به سریلانکا و پاکستان در چهارچوب سیاست خارجی دولت و بر مفهوم همسایگی و همگرایی صورت گرفت.

معاون سیاسی دفتر رئیس جمهور سفر آیت الله رئیسی به پاکستان را از منظر ارزش راهبردی سفر و دستاورد‌های ملموس آن حائز اهمیت عنوان کرد.

به گفته وی در این سفر در حوزه‌های کشاورزی، انرژی، تجارت و ترانزیت بین‌الملل توافقات اساسی انجام گرفته بدین معنا که دولت در نظر دارد در بحث کشاورزی کالا‌های اساسی مورد نظر خود را از کشور‌های دوست و همسایه وارد کند.

جمشیدی خاطر نشان کرد: پاکستان در حوزه گوشت، ذرت و کنجاله ظرفیت خوبی دارد و توافقات خوبی در این حوزه به دست آمده و قطعاً اثر ملموسی در تامین کالا‌های اساسی کشور و بهبود وضعیت معیشت جامعه خواهد داشت.

معاون سیاسی دفتر رییس جمهور تشریح کرد: در حوزه انرژی خط لوله صلح در مذاکرات خصوصی و گفتگو‌های انجام شده به این نتیجه رسیدیم که طرف مقابل باید به تعهدات خود در این حوزه عمل نماید و این حقی است که متعلق به جمهوری اسلامی ایران است پاکستان پذیرفت که تعهدات خود در رابطه با خط لوله صلح را به صورت کامل اجرایی کند و این علی رغم فشار‌هایی است که از طرف آمریکا به این کشور وارد می‌شود.

جمشیدی یکی از مهمترین اهداف دولت سیزدهم را کاهش میزان تجارت غیر رسمی و تبدیل آن به تجارت رسمی دانست و گفت: این فواید بسیاری برای دو طرف و دو کشور دارد. توافق‌نامه‌های تجارت آزاد و کاهش هزینه‌های گمرکی و ایجاد مناطق آزاد تجاری در نزدیکی مرز از دیگر برنامه‌های این سفر بود.

به گفته معاون سیاسی دفتر رئیس جمهور تجارت بین ایران و پاکستان که در حال حاضر حدود ۲ میلیارد دلار است و قرار است در گام اول به ۱۰ میلیارد دلار افزایش یابد.

جمشیدی با تاکید بر اینکه در حوزه ترانزیت پاکستان علاقه بسیاری برای پیوستن به کریدور شمال جنوب دارد، بیان کرد: حضرت آقا فرمودند که امسال سال جهش تولید با مشارکت مردم است افزایش تولید از طریق افزایش صادرات محقق می‌شود و این بدون یافتن بازار‌های جدید تجاری امکان‌پذیر نیست.

معاون سیاسی دفتر رئیس جمهور هدف سفر آیت الله رئیسی به کشور‌های مختلف را بازاریابی جدید و تلاش برای افزایش صادرات کشور توصیف کرد وگفت: در دولت سیزدهم تلاش می‌کنیم که پارادایم جدیدی از قدرت اقتصادی کشور ارائه شود بدین معنا که جمهوری اسلامی کشوری نیست که محدود به خام‌فروشی باشد بلکه به دنبال صادرات کالا‌های دارای ارزش افزوده و فناورانه است.

وی بیان کرد: در حوزه سیاسی امنیتی هم مذاکرات بسیار مهمی انجام شد با مقامات مسئول پاکستان مذاکرات صریح، شفاف و سازنده‌ای داشتیم.

جمشیدی خاطر نشان کرد: عمده مسئله‌ای که مطرح شد و به توافق رسیدیم این بود که هماهنگی‌ها در حوزه دفاعی و امنیتی افزایش یابد و توافق در این زمینه صورت گرفت تا در حوزه‌های امنیتی از جمله مبارزه با تروریسم هماهنگی بیشتری داشته باشیم.

معاون سیاسی دفتر رییس جمهور با اشاره به رایزنی‌های فرهنگی در این سفر، تاکید کرد: بحث دیگر، حوزه فرهنگی است که آن هم اهمیت ویژه‌ای دارد پاکستان یک عقبه فرهنگی برای ایران محسوب می‌شود نفوذ زبان فارسی در آنجا بسیار زیاد است.

جمشیدی بیان کرد: اقبال لاهوری با چند هزار بیت شعر به زبان فارسی از محبوبیت بالایی در این کشور برخوردار است. اگر چند صد سال قبل مقامات ایران و پاکستان همدیگر را می‌دیدند و انگلیس نبود، به زبان فارسی مذاکره می‌کردند؛ با این ظرفیت جای پای ما در فرهنگ پاکستان وجود دارد.

به گفته وی سفر رئیس‌جمهور به شهر‌های لاهور و کراچی نشان دهنده عمق استراتژیک روابط ایران و پاکستان است.

جمشیدی خاطر نشان کرد: این سفر در شرایط خاصی بعد از ضربه تاریخی جمهوری اسلامی ایران به رژیم صهیونیستی انجام شد که استقبال گسترده دانشگاهیان و جامعه پاکستان را در پی داشت آمریکا نسبت به این سفر موضع گرفت و اساسا از تحرکات جمهوری اسلامی در موضوعات منطقه‌ای و بین لمللی نگران است.

معاون سیاسی دفتر رئیس جمهور تصریح کرد: جالب اینکه سپاه صحابه از گروه‌های تروریستی فعال در پاکستان هم از سفر رئیس جمهور به این کشور ابراز نگرانی کرده بودند که چرا اینقدر ایران نفوذ دارد همگرایی آمریکا و سپاه صحابه معنی خاصی دارد.

جمشیدی در پایان تاکید کرد: سریلانکا یک کشور راهبردی است، در روابط مان به کوچکی و بزرگی کشور‌ها توجه نمی‌کنیم به همه کشور‌ها توجه می‌کنیم. سریلانکا در ترانزیت دریایی جایگاه ویژه‌ای دارد و ایران حتی در قبل از انقلاب هم به این کشور توجه خاص داشته است. به دنبال این هستیم که تجارت و توسعه روابط اقتصادی را با این کشور دنبال کنیم.

باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی دولت

دیگر خبرها

  • تعاملات اقتصادی و سیاسی ایران با کشورهای دوست راهبرد برد- برد است
  • تعاملات اقتصادی و سیاسی ایران با کشورهای دوست، راهبرد برد- برد است
  • حجم تجارت خارجی ایران ۱۵۳ میلیارد دلار است/ آماده تعامل هستیم
  • وزیر کار: جامعه کار و تولید مخاطب اصلی شعار سال
  • قطعی: آرنه اسلوت وارث میراث یورگن کلوپ شد
  • شوراهای اسلامی بدون حب و بغض‌های سیاسی در راستای حل مشکلات مردم گام بردارند
  • انتقال شرکت‌های مهم چینی به مالزی
  • تقویت اقتصاد کشور دشمنان را ناامید خواهد کرد
  • طرح انتقال تعطیلات پایان هفته اقدام منفی برای تجارت؛ شعار سال محقق می‌شود؟
  • تعهد پاکستان برای اجرایی کردن خط لوله صلح/ پارادایم جدید از قدرت اقتصادی ایران در آسیا