Web Analytics Made Easy - Statcounter

تهران - ایرنا - لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان را اگر کودکی متولد سال 91 فرض کنیم؛ این لایحه اکنون می توانست راه برود، بخورد، بیاشامد و از همه مهم تر با وجود هفت ساله شدنش می تواند بنویسد و از خود دفاع کند.

کاش لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان همانند انسان ها جان داشت چون حالا خود می توانست با حرف زدن و نوشتن از حق خود دفاع کند و نسبت به غفلتی که از آن در این مدت شده است، هشدار دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


به گزارش روز چهارشنبه خبرنگار حقوقی قضائی ایرنا، لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان با پیشنهاد قوه قضاییه در جلسه نهم مرداد 1390 هیات وزیران وقت تصویب و به مجلس شورای اسلامی ارائه شد؛ در کشور یک قانون حمایت از کودکان و نوجوانان در 9 ماده وجود دارد که مصوب سال 81 است و اگر چه به نسبت قانون خوبی است اما با توجه به وضعیت کشور، به روز نیست و مواردی باید به آن اضافه می شد.
لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان در 49 ماده و 4 فصل تهیه شده که در سرفصل های آن به موضوعاتی همچون تعاریف، تشکیلات، جرائم و مجازات ها و تحقیق، رسیدگی و تدابیر حمایتی پرداخته شده است؛ در مقدمه توجیهی لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان آمده است: «با عنایت به این که مقررات مربوط به کودکان و نوجوانان در تمامی کشورها به سرعت در حال گسترش است و با توجه به آسیب های اجتماعی و معضلات نوظهور و در حال افزایش نظیر استثمار، بلایای طبیعی، تصادفات، امراض، بیماری هایی مانند ایدز و یا مواردی نظیر تغییر هویت، بی تابعیتی، ناتوانی جسمی یا روانی، اختلال هویت جنسی و تاثیرات نامطلوب این گونه وضعیت ها بر کودکان و نوجوانان که سبب به وجود آمدن پدیده های ناهنجاری مانند کودکان کار، کودکان فاقد هویت یا نامرئی، کودکان خیابانی و کودکان قربانی جرم می شوند و با عنایت به عدم توانایی کودک در رویارویی و مقابله با خطرات و موقعیت های خطرزا و حتی گاه عدم شناخت وی از خطرات اجتماعی، این لایحه تهیه شده است».
در فصل یک این لایحه که به تعاریف و کلیات پرداخته شده تعاریف واژگانی همچون سوءرفتار، بهره کشی معامله و وضعیت مخاطره آمیز کودکان مشخص شده است. در فصل دوم این لایحه هم به وظایف تشکیلات و دستگاه های مختلف در راستای حمایت از کودکان پرداخته شده است. در ماده 4 این فصل آمده است: «دفتر حمایت از کودکان و نوجوانان قوه قضاییه به منظور ایجاد زمینه های همکاری با سایر نهادها و تهیه گزارش های موردی یا ادواری، انجام مطالعات و تحقیقات آماری، پایش و ارزشیابی فعالیت های دفاتر استانی و شهرستانی در خصوص اجرای این قانون در قوه قضاییه تشکیل می شود».
در ماده پنج این فصل تاکید شده است که « با تشخیص رییس قوه قضاییه در حوزه های قضایی شهرستان تحت نظر دادستان ساختار و تشکیلات مناسب جهت ایجاد زمینه های همکاری با سایر نهادها تشکیل می شود». فصل سوم این لایحه به جرائم و مجازات ها اشاره شده است که بر اساس ماده 7 آن، هر یک از والدین، اولیا یا سرپرستان قانونی کودک و نوجوان و تمام اشخاصی که مسوولیت نگهداری و مراقبت و تربیت کودک را دارند، در صورتی که بر خلاف قانون تامین وسایل و امکانات تحصیل اطفال و جوانان ایرانی، از ثبت نام و فراهم کردن موجبات تحصیل کودک و نوجوان واجد شرایط تحصیل تا پایان دوره متوسطه امتناع کنند یا به هر نحوی از تحصیل وی جلوگیری کنند 10 تا پنجاه میلیون ریال جزای نقدی محکوم می شوند. بر اساس ماده 8 فصل سوم، تهدید، ترغیب، تشویق یا فریب کودک و نوجوان به فرار از خانه یا مدرسه و یا ترک تحصیل و یا تسهیل یا فراهم کردن موجبات این اعمال، جرم محسوب و مرتکب به حبس از نود و یک روز تا یک سال یا پرداخت جزای نقدی از ده تا پنجاه میلیون ریال محکوم می شود. همچنین طبق ماده 10 آن ، هر کس با کودک و نوجوان مرتکب عمل منافی عفت شود در صورتی که مشمول مجازات حد نباشد به یک تا سه سال حبس محکوم می شود، هر گاه رفتار مرتکب منتهی به صدمه جسمی یا روانی به کودک و نوجوان شود، علاوه بر پرداخت دیه به دو تا پنج سال حبس محکوم می شود. در ماده 12 این لایحه نیز آمده است: «معامله یا خرید و فروش کودک و نوجوان یا بهره کشی از او با هر منظوری جرم محسوب و مرتکب به دو تا پنج سال حبس محکوم می شود، هر گاه خرید و فروش با فحشا و هرزه نگاری باشد مرتکب به حداکثر مجازات محکوم می شود».
براساس ماده 15 این فصل، «هر کس با کودک یا نوجوانی بدون رعایت شرایط مذکور در مواد 1041 و 1043 قانون مدنی ازدواج کند به 6 ماه تا دو سال حبس محکوم می شود، هر گاه بر اثر این ازدواج صدمه روانی یا جسمی به کودک و نوجوان وارد شود، مرتکب علاوه بر پرداخت دیه به حداکثر مجازات پیش بینی شده محکوم خواهد شد». در فصل چهارم این لایحه به موضوع تحقیق، رسیدگی و تدابیر حمایتی پرداخته ، برای مثال در ماده 27 این فصل آمده است: «تمام جرائم این قانون جنبه عمومی داشته و بدون شکایت شاکی خصوصی قابل تعقیب است و در صورت گذشت شاکی خصوصی به تشخیص مقام قضایی صلاحیت دار تعقیب متوقف می شود».
22 اردیبهشت ماه سال 88 بود که قوه قضاییه لایحه ای با عنوان «لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان» را در قالب 54 ماده تقدیم دولت کرد. پس از ارسال لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان به دولت، مواد این لایحه به 49 ماده کاهش یافت و در تاریخ 10 مرداد 1390 در کمیسیون لوایح دولت دهم به تصویب رسید و در 28 آبان ماه همان سال، به مجلس ارسال شد.
سال 92 لایحه حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان به کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس ارسال شد و کمیسیون این لایحه را به کمیته حقوق خصوصی ارجاع داد تا در این کمیته مورد بحث و بررسی قرار گیرد. لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان در مجلس نهم ابتر باقی ماند و طبق روال باید مجلس دهم آن را به دولت عودت می داد تا از نو به مجلس ارسال و از نو در کمیسیون حقوقی قضایی رسیدگی شود که این لایحه مجددا در سال 94 از سوی دولت تقدیم مجلس شده اما هنوز به تصویب نهایی نرسیده است. در این لایحه، به مواردی مانند سرپرستی، فرار از خانه، زندانی والدین، خشونت مستمر، عدم ثبت ولادت، سوءرفتار، بهره‌کشی، نادیده‌گرفتن عمدی سلامت و بهداشت روانی و جسمی کودکان، ممانعت از تحصیل آنان، خرید و فروش کودکان و فعالیت مجرمانه به وسیله کودک اشاره شده است.

** درخواست برای تصویب هرچه زودتر لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان
معطل ماندن تقریبا هفت ساله لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان بقدری در کشور بازتاب داشته است که حتی معاونان زن رئیس جمهور هم نسبت به این موضوع واکنش نشان داده اند.
معصومه ابتکار معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، لعیا جنیدی ، معاون امور حقوقی این نهاد و شهیندخت مولاوردی ، دستیار ویژه رئیس جمهوری در نامه ای با امضای خود از مجلس خواسته اند تا هرچه زودتر موضوع را بررسی و این لایحه را تصویب کنند.
در متن این نامه آمده است: «لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان که در مجلس شورای اسلامی اعلام وصول و به کمیسیون های حقوقی و فرهنگی، ارجاع شده است، نیازمند تسریع جهت رسیدگی به وضعیت کودکان و نوجوانان کشور است که سال ها در مجلس با توقف و اطاله بررسی مواجه شده است. جنابعالی با اولویت قراردادن این لایحه، دستور فرمایید ضمن مداقه در محتوای مواد، جهت تکمیل و بررسی لایحه فوق الذکر اقدامات مقتضی صورت گیرد».

** لایحه حمایت ، چتری با حمایت گسترده تر از کودکان و نوجوانان
عبدالعلی میرکوهی معاون حقوقی و پارلمانی وزیر دادگستری در گفت و گو با خبرنگار حقوقی قضائی ایرنا از رسیدگی با سرعت هر چه بیشتر لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان در کمیسیون اصلی حقوقی قضایی مجلس خبرداد و گفت: یکی از دستورات کمیسیون همین است تا زودتر آن را تمام کند و به صحن برود؛ البته در کمیسیون حقوقی قضایی مجلس قبلی هم موضوع تا حدودی رسیدگی شده بود و مراحل پایانی کار قرار داشت اما عمر مجلس تمام شده بود و مجلس جدید خواست تا خود از ابتدا کار را شروع کند که این موضوع وقت گیر شد ، اگر مجلس نهم بیشتر تلاش می کرد چه بسا این لایحه الان قانون بود و حتی برای اجرا، ابلاغ هم شده بود.

** لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان تا پایان امسال تصویب می شود
این مقام حقوقی در وزارت دادگستری با بیان اینکه لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان قطعا تا آخر امسال به تصویب می رسد، مهمترین برجستگی این لایحه را چتر حمایتی بودن آن دانست و اظهار کرد: مواردی مانند مجازات کودک آزاری حتی از طرف والدین به طور گسترده ای در این لایحه تاکید شده است البته در قوانین فعلی هم اینگونه نیست که والدینی کودک آزاری داشته باشد و کسی نتواند شکایت کند؛ هر یک از اولیا در صورت کودک آزاری یکی از طرفین می توانند شکایت کنند و به این شکایات آنان رسیدگی می شود.
وی در پاسخ به این پرسش ایرنا که با توجه به موارد شرعی مبنی بر رفع اتهام پدر، آیا به شکایت مادر برای کودک آزاری پدر رسیدگی می شود یا نه، گفت: این موضوع براساس مبنای شرعی است اما از لحاظ حقوق فقه اگر پدر در مظان اتهام به کودک آزاری باشد مادر می تواند شکایت کند و دادستان هم در صورت نبود شاکی بعنوان مدعی العموم باید پیگیر موضوع باشد
به گفته میرکوهی ، موارد دارای ابهام در لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان رفع ابهام شد و این لایحه در صورت تصویب شدن، در فراهم آوردن بستر حمایتی بیشتر برای کودکان و نوجوانان موثر خواهد بود.

** جمع بندی لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان تا پایان آبانماه
مظفر الوندی دبیر مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک هم به همین منظور در گفت و گو با خبرنگار حقوقی قضایی ایرنا، اظهارکرد: اهتمام کمیسیون حقوقی قضایی مجلس این است که طی ماه های مهر و آبان موضوع رسیدگی را تمام و به صحن علنی مجلس برای تصویب ارائه کند که البته باید در جلسه علنی مجلس در نوبت رسیدگی قرار گیرد.
به گفته وی، کارشناسان مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک در همه جلسات اعضای کمیسیون حقوقی قضایی مجلس حین بررسی لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان حضور دارند و این کنوانسیون برای به ثمر نشستن این لایحه با ارسال مکاتبات و برگزاری جلسات با مجلس، پیگیری های زیادی کرده است.
دبیر مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک در ایران درباره اینکه تصویب این لایحه تا چه حد می تواند احیاکننده حقوق کودکان و نوجوانان باشد، گفت: اظهارنظر زود است؛ باید دید مصوبه ای که به عنوان قانون از مجلس بیرون می آید، با لایحه اولیه ارایه شده چقدر یکسان است، چه تعداد از موارد حمایتی کودکان و نوجوانان را شامل می شود و تا چه مقدار می تواند استیفاکننده حقوق کودکان و نوجوانان باشد.

** اصول قانون نویسی لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان رعایت شده است
اما رئیس اتحادیه سراسری کانون های وکلای دادگستری کشور لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان را لایحه ای با رعایت اصول قانونی نویسی در آن، دانسته و گفته است که در حال حاضر کودکان و نوجوانان فقط وقتی مورد حمایت قرار می‌گیرند که عملا طرف ارتکاب جرم قرار گرفته باشند و این درحالیست که در این لایحه ضمن تعریف خطر شدید و قریب الوقوع، وضعیت مخاطره‌آمیز نیز تعریف و در صورت تحقق آنها مطالعه فوری و چاره جویی برای جلوگیری از ورود آسیب به کودک ونوجوان پیش بینی شده است.
به گفته رئیس اسکودا، ماده 3 این قانون مصادیق وضعیت مخاطره آمیز را تفصیلا برشمرده که از جمله از بی‌سرپرستی کودک نوجوان، ابتلا والدین یا سرپرستان او به اختلالات شخصیتی، زندانی شدن والدین یا خشونت آنها نسبت به یکدیگر و یا طفل ، محروم کردن طفل از تحصیل و امثالهم نام برد.

** لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان در اولویت بررسی کمیسیون قضایی مجلس
حجت الاسلام حسن نوروزی سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی هم با تاکید بر اولویت رسیدگی کمیسیون حقوقی قضایی مجلس به این لایحه ، گفت: همه تلاش این کمیسیون این است تا لایحه مورد نظر هر چه زودتر در کمیسیون مربوطه کامل و برای تصویب به صحن علنی مجلس ارسال شود.
نماینده مردم کوهدشت در مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با ایرنا اظهار کرد: مواردی که دارای ابهام بود از لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان رفع ابهام شد و در ظرف همین دو ماه مهر و آبان کار بررسی در کمیسیون قضایی به پایان می رسد.
حال با وجود همه موارد اشاره شده امید می رود لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان از انتظار هفت ساله برای تصویب هر چه زودتر به در آید و تبدیل به قانونی جامع و کامل برای احقاق حقوق کودکانی شوند که منتظر چتر حمایتی پیش بینی شده در این لایحه، هستند.
اجتمام** 7329**1569
گزارشگر: لیلا اسماعیل نژاد **انتشار: علی حبیبی
*آگاهی از آخرین اخبار اجتماعی و حوادث ایران و جهان در کانال تلگرام گروه اجتماعی ایرنا:
@irnaej
https://t.me/irnaej

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۹۴۶۳۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ثبت‌نام کلاس اولی‌ها از ۱۹ اردیبهشت شروع می شود

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز مهاباد،حمید طریفی حسینی افزود: ثبت‌نام کلاس اولی‌ها از 19 اردیبهشت آغاز می‌شود و والدین باید برای پیش ثبت‌نام الکترونیک به سامانه خدمات الکترونیک وزارت آموزش و پرورش به آدرس my.medu.ir مراجعه کنند.

او اضافه کرد: ابتدا پیش ثبت‌نام به صورت الکترونیک انجام می‌شود پس از آن خانواده‌ها بر اساس اطلاعات ثبت شده، مستندات لازم را به مدرسه برده و به صورت حضوری ثبت‌نام می‌کنند.

معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش متذکر شد: برای ثبت‌‌نام دانش‌آموزان در پایه اول دبستان باید سنجش سلامت جسمانی و آمادگی تحصیلی انجام شود و شرط ثبت‌نام است.

وی درباره محدوده بندی مدارس با توجه به موقعیت جغرافیایی و ایجاد مشکلاتی در فصل ثبت‌نام به دلیل محدوده‌بندی مدارس بیان کرد: محدوده بندی جغرافیایی در بسیاری از مناطق کشور مشکل چندانی ایجاد نمی‌کند برای برخی مدارس خاص که در مرز بین مناطق آموزشی قرار دارند طی هماهنگی با استان‌ها مقرر شد که همراهی لازم با خانواده‌ها انجام شود و تا یک شعاع خاصی از مدرسه امکان ثبت‌نام خارج از محدوده وجود داشته باشد.

 وی در پایان گفت: ثبت‌نام از دانش آموزانی که والدین آنان هردو شاغل هستند، در مدرسه نزدیک به محل کار پدر یا مادر، بلامانع است و  ثبت‌نام دانش‌آموزان سایر پایه‌های تحصیلی دوره ابتدایی بعد از پایان امتحانات نوبت دوم و دریافت کارنامه انجام می‌شود.

 

 

دیگر خبرها

  • ثبت‌نام کلاس اولی‌ها از ۱۹ اردیبهشت شروع می شود
  • تمدید مهلت ثبت ششمین دوره جام باشگاه‌های کتابخوانی
  • اعضای شورای سیاستگذاری جشنواره فیلم کودک معرفی شدند
  • معرفی اعضای شورای سیاستگذاری جشنواره فیلم کودک
  • ۵ هزار کودک خیابانی در تهران
  • اعضای شورای سیاستگذاری سی و ششمین جشنواره فیلم کودک معرفی شدند
  • مهلت ثبت ششمین دوره جام باشگاه های کتابخوانی تمدید شد
  • برگزاری جام باشگاه‌های کتابخوانی کودک و نوجوان در کرمانشاه
  • برگزاری جام باشگاه های کتابخوانی کودک و نوجوان در کرمانشاه
  • چگونه نوجوانان امروز را به خواندن کتاب‌های ایرانی علاقه‌مند کنیم؟/ ادبیات نوجوان در سایه غلبه ترجمه