Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-28@22:23:26 GMT

مطالعات بین رشته ای در کشور بطور جدی پیگیری شود

تاریخ انتشار: ۱۱ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۴۰۰۴۳۸

مطالعات بین رشته ای در کشور بطور جدی پیگیری شود

اصفهان- ایرنا- دبیر ستاد توسعه‌ علوم و فناوری‌های شناختی گفت: ما باید در کشورمان بطور جدی مطالعات بین رشته ای (interdiscipline) را پیگیری کرده و به سمت آن حرکت کنیم تا گروه های مطالعاتی از حوزه های تخصصی مختلف باهم کار کنند.

به گزارش ایرنا، سید کمال خرازی روز پنجشنبه در همایش ' مغز و شناخت اصفهان ' در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، افزود: مطالعات بین رشته ای باعث می شود تا پدیده ها را بهتر بشناسیم و گام ها بلندتری در توسعه علوم از جمله علوم شناختی برداریم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


علوم شناختی، مطالعه کارکردی شناخت ذهن و مغز و توسعه فناوری های برگرفته از این دانش است.
وی با تاکید بر اینکه امروز دنیا به سمت حوزه های بین رشته ای حرکت کرده است، اظهار کرد: تعامل علوم مختلف با یکدیگر شگفتی های زیادی می آفریند که از آن جمله می توان به تعامل علوم شناختی با فناوری اطلاعات اشاره کرد.
وی با اشاره به تبادل حجم بالایی از اطلاعات در شبکه های ارتباطی و اجتماعی، تصریح کرد: علوم شناختی بعنوان یکی از ابزار استفاده از این اطلاعات در دنیای پیشرفته امروز مطرح است.
خرازی گفت: دنیا امروز به این سمت می رود که تئوری خاصی برای طرز کار مغز و ذهن انسان در اختیار داشته باشد تا بتوان از طریق آن ربات ها و ماشین ها را بیشتر به انسان ها نزدیک کند.
دبیر ستاد توسعه‌ علوم و فناوری‌های شناختی با اشاره به برخی فناوری های برتر در این زمینه، افزود: امروز می توان با کاشت تراشه (Chip) در مغز انسان بر روی آن تاثیر گذاشت و برخی کشورها نیز به دنبال هک کردن مغز انسان یا تولید سلاح های هوشمند هستند.
تَراشه یا مدار مجتمع به مجموعه‌ای از مدارهای الکترونیکی گفته می شود که با استفاده از مواد نیمه رسانا در ابعادی کوچک (بطور معمول کمتر از یک سانتی متر مربع) ساخته می‌شود.
وی با بیان اینکه این پیشرفت ها در سایه تعامل رشته های مختلف در کنار یکدیگر بوجود می آید، اظهار کرد: برخی کارشناسان پیش بینی کرده اند که تا سال 2045 ، ادغام فناوری و انسان اتفاق می افتد و هوشمندی انسان ها، میلیون ها بار بیشتر می شود.
خرازی با تاکید بر اینکه امروز در دنیا، تعامل چهره ها و رشته های مختلف باهم نتیجه می دهد، تصریح کرد: نظام آموزشی کشور ما این چنین نیست زیرا قهرمان پروری در آن ملاک است و بدلیل تداوم این فرهنگ از سطوح پایین تا بالای آموزشی، هریک از محققان ما می خواهند خودشان قهرمان باشند.
وی با بیان اینکه لازم است این رویه در کشورمان اصلاح و فرهنگ کار گروهی ترویج شود، اضافه کرد: امروزه در دنیا مقاله هایی اعتبار بالاتری دارند که تعداد نویسنده های آن بیشتر باشد زیرا نتیجه تعامل مجموعه محققانی است که باهم کار کرده اند.
وی خاطرنشان کرد: در ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی کشور نیز تلاش می شود از تحقیق هایی که حاصل تعامل متخصصان در رشته های مختلف است، بیشتر حمایت شود و امیدواریم این روحیه نیز در دانشگاه های مختلف کشورمان شکل گیرد.
خرازی دانشگاه های اصفهان را جزو بهترین دانشگاه های کشور خواند و گفت: اگر استعدادهای موجود در این دانشگاه ها تجمیع شود می توانیم گام های موثری در زمینه توسعه حوزه های بین رشته ای برداریم.
مشاور عالی ستاد توسعه‌ علوم و فناوری‌های شناختی در امور آموزش نیز در این همایش با اشاره به جایگاه علوم اعصاب ایران در دنیا و منطقه، گفت: ایران و ترکیه در حوزه فناوری های شناختی و علوم اعصاب در منطقه برتر هستند.
محمدتقی جغتایی افزود: از سال 2012 تا 2016 حدود یکهزار و 744 مقاله در زمینه علوم شناختی و اعصاب از ایران چاپ شده که رشد 224 درصدی نسبت به مدت مشابه گذشته آن داشته است.
وی با اشاره به اینکه دولت ها در سال های گذشته توجه جدی به این حوزه داشته اند، گفت: در کشورمان نیز ستاد راهبری توسعه علوم و فناوری های شناختی در سال 1391 در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تاسیس شد.
جغتایی مهمترین رسالت این ستاد را حمایت از دانشگاه ها، مراکز تحقیقاتی، استادان و دانشجویان فعال در حوزه های بین رشته ای و علوم شناختی، عنوان و اضافه کرد: این ستاد تا سقف 200 میلیون تومان از طرح های پژوهشی مرتبط حمایت می کند.
وی از جمله اولویت های مورد تاکید ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی را نقش علوم شناختی در آموزش و پرورش و مدیریت و اقتصاد شناختی یا اقتصاد رفتاری، برشمرد و خاطرنشان کرد: کار این ستاد سیاستگذاری و حمایت است و بقیه کارها را محققان بخش های دولتی و خصوصی و شرکت های دانش بنیان انجام می دهند.
وی همچنین به تهیه شناسنامه علمی ( بانک اطلاعات) استان اصفهان در علوم و فناوری های شناختی اشاره و اظهار کرد: در این فهرست همه مراکز مشاوره، دانشگاه ها، بیمارستان ها، کلینیک ها، پژوهشکده ها، مراکز رشد، پارک های علم و فناوری و شرکت های دانش بنیان فعال در این حوزه شناسایی شده اند.
همایش 'مغز و شناخت اصفهان' توسط انجمن علوم اعصاب اصفهان با همکاری دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و ستاد توسعه‌ علوم و فناوری‌های شناختی به مدت یک روز در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان برگزار شد.
این همایش با هدف معرفی علوم شناختی و شاخه‌های اصلی‌ آن شامل علوم اعصاب شناختی، روان‌شناسی شناختی، هوش مصنوعی و زبان‌شناسی شناختی، معرفی فعالیت‌ها و حمایت‌های ستاد توسعه‌ علوم و فناوری‌های شناختی و برنامه‌های انجمن علوم اعصاب اصفهان برگزار شد.
ت/3011/ 6022 خبرنگار: آسیه معینی - انتشاردهنده : عمادی

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۴۰۰۴۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشف نقوش صخره‌ای جدید در ورزقان

به گزارش خبرگزاری مهر، علی نریمانی رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ورزقان که دکتری باستان‌شناسی دارد، در گفت‌وگو با خبرنگار اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان‌شرقی اظهار کرد: شهرستان ورزقان واقع در منطقه شمال‌غرب ایران همواره به‌عنوان یکی از مناطق مهم در مطالعات باستان‌شناسی ایران و جنوب قفقاز مطرح بوده است که پژوهش‌های باستان‌شناسی انجام شده در این منطقه تاکنون آثار متنوعی از قبیل قلعه، گورستان، معماری صخره‌ای، مقابر دوران اسلامی را شناسایی و معرفی کرده است. در سال ۲۰۲۱ میلادی بررسی باستان‌شناختی که در محدوده معدن مس سونگون به انجام رسید و طی این بررسی‌ها و مطالعات نقوش صخره‌ای نویافته‌ای شناسایی شدند. این هنر صخره‌ای روی تخته سنگ‌های ایجاد شده که نمونه‌های مشابه آن در سایر مناطق ایران و جمهوری آذربایجان قبل شناسایی شده است. اهمیت این سنگ‌نگاره‌ها در تکمیل اطلاعات مربوط به هنر صخره‌ای دوران پیش از اسلام ایران و جنوب قفقاز حائز اهمیت ویژه‌ای است.

رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ورزقان ادامه داد: براساس نتایج به دست آمده این نقوش در حالت‌های منفرد و دسته‌جمعی روی سنگ‌های سیاه از جنس آهنی به‌روش کوبشی ایجاد شده‌اند که بیشترین نقوش کشف شده در این سنگ‌ها متعلق به بز کوهی بوده که از این حیث قابل مقایسه با نمونه‌های زیادی از ایران و جمهوری آذربایجان است. نقوش نشانگر ماهیت کوچرو و شکارگر بودن طراحان این آثار است. دوره‌های زمانی شکل‌گیری این نقوش به دلیل نبود مطالعات آزمایشگاهی در ایران مشخص نیست و نمی‌توان براساس مطالعات مقایسه‌ای گاهنگاری خاصی برای آن‌ها ارائه داد.

وی بیان کرد: این نقوش صخره‌ای در ارتفاع ۱۳۰۰ متری از سطح دریا قرار گرفته است. همچنین این منطقه محیطی مناسب برای فعالیت‌های گله‌داری بوده و از قدیم‌الایام شغل اصلی مردم منطقه گله‌داری به خصوص پرورش بز و گوسفند بوده است. نقوش صخره‌ای قوشا داش برروی سنگ‌های سیاه رنگی از جنس آهن ایجاد گردیده که بر روی تراس شیب دار و مشرف به راه قدیمی موسوم به «ائل‌یولو» قرار دارد.

نریمانی با اشاره به عدم انجام مطالعات منسجم بر روی هنر نقوش صخره‌ای افزود: باتوجه به اینکه تاکنون در منطقه شمال‌غرب ایران شناسایی تعدادی نقوش صخره‌ای منجر به انجام مطالعات منسجمی در خصوص این هنر در ایران نشده است، مطالعات در خصوص این نقوش نیز مراحل اولیه خود را طی می‌کند. بنابراین نیاز است تا اطلاعات سایر محوطه‌ها نیز برای بررسی دقیق‌تر این موضوع، شناسایی و جمع‌آوری شود. برای این منظور بررسی باستان‌شناختی در محدوده معدن مس سونگون انجام شد که نتایج آن منجر به شناسایی محوطه قوشا داش شد.

رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ورزقان و دکتری باستان شناسی در انتهای صحبت‌های خود با اشاره به اهمیت انجام مطالعات در حوزه هنر نقوش صخره‌ای و شناخت تاریخ جامعه‌شناختی و انسان‌شناختی منطقه آذربایجان، گفت: این محوطه شامل نقوش بز، آهو و انسان است که به‌صورت جداگانه یا در یک جمع به معرض نمایش درآمده‌اند. این نقوش می‌توان درآمدی بر شناخت برخی از مفاهیم انسان‌شناختی و جامعه‌شناختی مبتنی بر زندگی کوچ‌روی و دامدار و شکارگر است، به‌طوری که نقوش حیوان بز بیانگر اقتصاد متکی بر فعالیت‌های دامداری و کوچ‌روی بوده و نقش حیوان آهو نشان از وجود شکار در این جامعه دارد. برخی از پژوهشگران در ایران دوره زمانی ایجاد این نقوش به‌خصوص نقش بز را به دوران پیش‌از تاریخ ارتباط می‌دهند اما به دلیل نبود مطالعات آزمایشگاهی در ایران امکان تعیین قدمت این هنر صخره‌ای وجود ندارد و نمی‌توان دوره زمانی خاصی برای این آثار در نظر گرفت. این نقوش در تکمیل اطلاعات مربوط به هنر صخره‌ای ایران و جنوب قفقاز بسیار حائز اهمیت هستند.

کد خبر 6091458

دیگر خبرها

  • کشف نقوش صخره‌ای جدید در ورزقان
  • راه‌اندازی مرکز نوآوری ملی و تخصصی حوزه فناوری‌های شناختی در شمال کشور
  • ایجاد ۲۲ هسته پژوهشی حوزه‌های علوم شناختی در دانشگاه‌های کشور
  • حمایت از طرح‌های شیرین‌سازی آب و مدیریت پساب‌های صنعتی
  • افتتاح مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی دانشگاه علوم پزشکی آبادان
  • طرح‌های شیرین‌سازی آب و مدیریت پساب‌های صنعتی در کشور حمایت می‌شوند
  • حمایت ستاد توسعه فناوری‌های مواد و ساخت پیشرفته از طرح‌های شیرین‌سازی آب و مدیریت پساب‌های صنعتی
  • طرح‌های شیرین‌سازی آب و مدیریت پساب‌های صنعتی حمایت می‌شوند
  • آغاز به‌کار مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی دانشگاه آبادان ‌
  • حمایت معاونت علمی از طرح‌های شیرین‌سازی آب و مدیریت پساب‌های صنعتی