Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-02@04:19:43 GMT

فرهنگ عمومی؛ عامل پیوند و انسجام اجتماعی

تاریخ انتشار: ۱۴ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۴۴۳۳۴۳

فرهنگ عمومی؛ عامل پیوند و انسجام اجتماعی

تهران- ایرنا- فرهنگ عمومی بخشی از نظام فرهنگی و عامل انسجام جامعه محسوب می شود. این مهم بر مسیر پیشرفت و ارتقای کشور در حوزه های گوناگون تاثیرگذار است، به همین دلیل می توان با سیاست گذاری های کارآمد سبب شکوفایی فرهنگ عمومی شد و از آن در جهت رشد و توسعه بهره برد.

ثروت و قدرت اقتصادی و نظامی اگر عاملی تعیین کننده برای بشر در دوره صنعتی به شمار می رفت، اکنون فرهنگ به عنوان منشاء تحول های بنیادی شناخته می شود زیرا مهم ترین و اصیل ترین وسیله حفظ یک جامعه است که مجموعه آن یعنی ارزش ها، هنجارها و آداب و رسومی که نقطه مشترک تمام قشرها را شامل می شود، به عنوان فرهنگ عمومی به حساب می آید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



فرهنگ عمومی در ایران مبتنی بر اصول و معارف اسلامی محسوب می شود. دین اسلام علاوه بر اینکه یک سلسله مبانی فردی از نظر مسایل اخلاقی و فرهنگی تعیین کرده است، قانون ها و برنامه هایی نیز دارد که روابط اجتماعی افراد را با یکدیگر مشخص می کند. از این رو رعایت عدالت اجتماعی، توجه به معنویات در پیشرفت مادی جامعه و ترویج روحیه جمع گرایی از اولویت ‌های فرهنگ عمومی به شمار می رود.

در واقع شخصیت اجتماعی مردم یک جامعه در گرو فرهنگ عمومی آن است و هدف، کیفیت و مسیر حرکت به طرف تعالی، زوال و عقب افتادگی به آن بستگی دارد، به همین دلیل شناخت و بررسی فرهنگ عمومی می تواند باعث ارتقاء و تحول جامعه شود و آن را در مسیر رشد و توسعه هدایت کند.

اهمیت این موضوع سبب شد تا شورای فرهنگ عمومی 14 آبان برابر با تصویب آیین ‌نامه شورای فرهنگ عمومی را به نام «روز فرهنگ عمومی» نامگذاری کند.

این مهم دلیلی بر مرور دیدگاه های «علی ملک پور» استاد جامعه شناسی و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی شد.

**فرهنگ عمومی؛ بستری مشترک برای خرده فرهنگ ها
فرهنگ عمومی تمام باورها، آداب و رسوم و ... جامعه را در بر می گیرد که جدای از خرده فرهنگ های قومی، طبقه ای و صنف های مختلف به شمار می رود و در واقع به عنوان بستری مشترک برای همه خرده فرهنگ ها محسوب می شود و دارای ویژگی های خاصی است. یکی از این ویژگی ها همبستگی و شمول به حساب می آید. یعنی فرهنگ عمومی تمامی خرده فرهنگ ها را در بر دارد و در پی پیوند فرهنگی اجتماع است. ویژگی دیگر فرهنگ عمومی به مادی و غیرمادی تقسیم می شود که جنبه مادی همان ابزارها، لوازم، پوشاک و ... و ویژگی غیرمادی باورها و سبک های زندگی است.

**فرهنگ عمومی؛ عامل پیوند و انسجام اجتماعی
امروزه فرهنگ عمومی پتانسیل های خوبی برای پیوند و انسجام اجتماعی دارد، هر چند با چالش هایی نیز روبرو است که مساله دوگانگی فرهنگ رسمی و غیررسمی یکی از آنها به شمار می رود. میان این 2 نوع فرهنگ، نوعی رقابت و ناهماهنگی وجود دارد. دولت ها و حکومت ها متصدی فرهنگ رسمی هستند که اقلیت را تشکیل می دهند و اکثریت نیز جزو فرهنگ غیررسمی هستند و آن همان فرهنگ عمومی است و باید دانست ناهماهنگی این دوگانگی فرهنگی در همه زمینه ها دیده می شود.

**ارتقای فرهنگ عمومی با برنامه ریزی و سیاست گذاری های دولتی
دولت ها به عنوان متولی فرهنگ رسمی باید بر این امر واقف باشند که برنامه ریزی و سیاست گذاری های آنها بر پایه ارتقای فرهنگ عمومی باشد اما در بیشتر مواقع فرهنگ رسمی در پی آن است که فرهنگ غیررسمی را تحت مدیریت و اقتدار خود درآورد که این امر 2 مشکل اساسی دارد؛ یکی اینکه کل در جزء استحاله نمی شود، یعنی فرهنگ عمومی جامعه در فرهنگ اقلیت از میان نمی رود و دیگر اینکه تغییرهای فرهنگی به این صورت امکان پذیر نخواهد شد بلکه در این نوع سیاست گذاری ها باید طبیعت و ماهیت فرهنگ عمومی را بشناسند و برنامه ریزی های خود را در جهت تحقق، توسعه و ارتقای آن انجام دهند.

**فرهنگ عمومی؛ عاملی برای همبستگی ملی
فرهنگ عمومی به عنوان یک نیروی محافظت کننده از جامعه این نیرو و پتانسیل را در خود دارد که زندگی اجتماعی و همبستگی ملی را بهبود بخشد. اینک برخلاف دوره های گذشته، فرهنگ عامل تعیین کننده ای است و هر دولتی که بتواند با سیاست گذاری های صحیح ابزار فرهنگ عمومی جامعه خود را در دست بگیرد و به مدیریت آن بپردازد، موفقیت بیشتری به دست خواهد آورد. میزان آسیب جامعه در حوزه فرهنگ بسیار کمتر از حوزه های فناوری، ابزار، اقتصاد و ... محسوب می شود. هر چند این جنبه ها هم به فرهنگ ارتباط دارد. آسیب های جامعه با شناخت صحیح، استفاده از نظریه ها و تخصصی برخورد کردن با مقوله فرهنگ برطرف خواهد شد.

امروزه بخش ساده مدیریت جامعه را فرهنگ تلقی می کنند، در صورتی که این برداشت صحیح نیست و این نوع برخورد با فرهنگ و توجه نکردن به آن باعث بروز آسیب های جدی و مهمی می شود که این نارسایی های فرهنگی در زندگی اجتماعی مردم، محیط زیست، اقتصاد، ترافیک و ... خود را نشان می دهد.

**ارتباط دوسویه و منطقی علوم انسانی با فرهنگ عمومی
علوم انسانی با فرهنگ عمومی ارتباط دوسویه و منطقی دارد، به همین سبب باید از این علوم به عنوان دریچه ای برای نگاه به فرهنگ عمومی استفاده کرد. این علوم به عنوان بهترین رویکرد می تواند برای شناخت فرهنگ عمومی به کار گرفته شود، هر چند این دانش باید به متن فرهنگ بپردازد زیرا باید ضعف ها و کاستی های میراث و دستاوردهای نسل های گذشته را شناخت و به تقویت نقطه قوت های آن پرداخت. جامعه ای که می خواهد رشد کند و بر پایه حقوق شهروندی دموکراسی را توسعه دهد، باید بخش هایی از فرهنگ عمومی خود را که با این راهبرد متناقض هستند، با استفاده از علوم انسانی نقد و بررسی کند و در پی ارتقای آن برآید. همچنین فرهنگ عمومی بایستی از دستاوردهای علوم انسانی بیشتر بهره برد و این دانش ها به نوعی در جامعه عمومی تر شوند؛ یعنی علوم انسانی نباید تنها در محفل های دانشگاهی و در انزوا قرار بگیرد، بلکه باید در فرهنگ عمومی جامعه گسترش پیدا کند زیرا این مهم می تواند یک نوع همدلی میان مردم به وجود آورد تا با مشارکت خود به تغییرهای فرهنگی بپردازند.

*گروه اطلاع رسانی
خبرنگار: مهدی احمدی**انتشار دهنده: شهربانو جمعه
پژوهشم**9370**2002**9131
ایرنا پژوهش، کانالی برای انعکاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearch همراه شوید.

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۴۴۳۳۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تغییر نام جزیره ابوموسی

 به گزارش تابناک، محمدمهدی اسماعیلی روز سه‌شنبه( ۱۱ اردیبهشت) در هشتصد و نوزدهمین جلسه شورای فرهنگ عمومی کشور اظهار داشت: «با توجه به صورت گرفتن عملیات «وعده صادق» علیه رژیم صهیونسیتی، در مورد ثبت این روز در تقویم نیز بحث و بررسی صورت گرفت.»

وی همچنین با تبریک روز معلم، روز کارگر و روز خلیج فارس گفت: تغییر نام جزیره ابوموسی به بوموسی در دستور کار دولت قرار دارد؛ یاد شهدایی که در خلیج فارس به شهادت رسیدند از جمله شهید مهدوی را نیز گرامی می‌داریم.

اسماعیلی با گرامی‌داشت یاد شهدایی که در جنگ با پرتغال به شهادت رسیدند، افزود: روز ملی خلیج فارس روز فتح بندرعباس و مناطق در اختیار پرتغال و روز شکست غربی‌ها از ملت ایران است که دولت شیعی صفوی توانست در این مبارزه پیروز شود.
وزیر فرهنگ پس از ارائه گزارش معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز گفت: کسانی که از میانسالی عبور کرده‌اند ارزش اقدامات مربوط به سلامت را می‌دانند؛ در همین راستا به تبیین گسترده در مورد ضرورت این کار نیاز داریم، امیدوارم این رویکرد به عنوان بخش مهمی از فرهنگ عمومی کشور که تاثیر مستقیم بر سبک زندگی دارد، تلقی شود.

وی در ادامه پس از شنیدن گزارش رئیس شورای فرهنگ عمومی زنجان گفت: اولویت‌های ملی را اعلام می‌کنیم که اولویت‌های استانی و شهرستانی هم در آن قرار دارد؛ اما مسأله واحدی نیستند؛ سال گذشته پیمایش ارزش‌ها و نگرش‌ها و سبک‌زندگی را انجام دادیم، به ازای هر شهرستان می‌توانیم خروجی کتاب مستقلی را ارائه کنیم امسال هم مشابه سال ۱۴۰۲ اولویت‌هایی اعلام کردیم و وضعیت توصیفی ملی آن‌ها بیان می‌شود.

اسماعیلی افزود: شورای فرهنگ عمومی استان‌ها برش استانی خود را خواهند داشت؛ شهرستان‌ها نیز همین طور، ممکن است در شهرستانی مساله طلاق پررنگ باشد در شهرستانی دیگر مسأله مواد مخدر که باید همه این مسائل مدنظر قرار گیرد.

اسماعیلی ادامه داد: در سفر اخیر به پاکستان و سریلانکا هیچ اجتماعی نبود مگر اینکه مردم مسلمان این کشور‌ها با شور و شعف از این اقدام جمهوری اسلامی تشکر کنند.

در این جلسه حسین فرشیدی معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گزارشی از اقدامات انجام شده در هفته سلامت و محمدامین محمدی دبیر کارگروه تغذیه و سلامت خانواده در رویداد ملی خانواده و فرهنگ عامه گزارشی در مورد اقدامات اجرایی در حوزه سفره خانواده و ارتقای سطح سلامت تغذیه در بین جوانان و اعضای خانواده و توجه به جنگ فرهنگی و تغییر سبک تغذیه سالم در جامعه ارائه کردند.

در ادامه جلسه آیت الله علی خاتمی رئیس شورای فرهنگ عمومی زنجان نیز گزارشی از فعالیت‌های شورای فرهنگ عمومی این استان ارائه کرد.

بررسی مناسبت‌های تقویم ۱۴۰۴هجری شمسی نیز از دیگر دستورکار‌های این جلسه بود.

منبع: ایرنا

دیگر خبرها

  • انتصاب عاطفه خادمی به‌عنوان دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور
  • دبیر شورای فرهنگ عمومی تغییر کرد
  • کارگران عامل حرکت چرخ‌های توسعه و پیشرفت جامعه هستند
  • عاطفه خادمی دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور شد
  • عامل قدرت نمایی با سلاح سرد در رفسنجان دستگیر شد
  • اعلام اولویت‌های تولیدی از سوی رییس سازمان سینمایی
  • تغییر نام جزیره ابوموسی
  • روابط عمومی در اقناع افکار عمومی نقش کلیدی دارد
  • جلائی‌پور، استاد دانشگاه: برای عملیات «وعدهٔ صادق» به قدر کافی پیوست‌های دیپلماتیک و مربوط به سیاست داخلی و اقتصاد تمهید و عملیاتی نشده/ به جای انسجام داخلی و افزایش همبستگی ملی و رضایت عمومی شهروندان، شاهد تجدید طرح گشت ارشاد بوده‌ایم
  • خسروپناه: با مکتب حاج قاسم درگیر دعواهای حزبی نمی‌شویم