Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایران اکونومیست - به گزارش ایران اکونومیست ؛ ‌ ارزش معاملات فرابورس در مهر ماه سال جاری با ۴۷.۰۳۴ میلیارد ریال معادل ۳۲ درصد افزایش نسبت به دوره مشابه سال قبل رشد و رونق خرید و فروش سهام و ابزارهای معاملاتی در این بازار را تایید کرد.

بر اساس این گزارش، ارزش معاملات برای میانگین روزانه در ۲۰ روز معاملاتی در این دوره مالی به ۲.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

۳۵۲ میلیارد ریال رسید و حجم معاملات از ۲۹۱ میلیون ورقه نیز عبور کرد. آیفکس شاخص فرابورس نیز در این ماه با رسیدن به ۹۴۳ واحد، ۱.۵ درصد کاهش نسبت به ماه قبل را به ثبت رساند.

ارزش معاملات به تفکیک بازارها

همچنین آمار ارزش معاملات به تفکیک بازارها در فرابورس نشان می دهد، بازار اول با ۷۴۵ میلیارد ریال و ۶۸ درصد افت نسبت به دوره مشابه سال قبل، بازار دوم با ۵.۷۹۱ میلیارد ریال و ۲۰ درصد کاهش نسبت به دوره مشابه، بازار پایه با ۳.۱۰۳ میلیارد ریال و ۵۰ درصد رشد نسبت به دوره مشابه، بازار ابزارهای نوین مالی با ۲۸.۲۳۱ میلیارد ریال و ۱۷ درصد رشد در مقایسه با دوره مشابه و بازار سوم با ۹.۱۶۴ میلیارد ریال داد و ستدها را در اولین ماه پاییز به پایان رسانده اند.

حجم معاملات به تفکیک بازارها

این گزارش می افزاید، حجم معاملات فرابورس در ماه ابتدایی پاییز در بازار اول، ۳۳۳ میلیون ورقه، در بازار دوم، ۳.۰۲۴ میلیون ورقه، در بازار سوم، ۳۳۸ میلیون ورقه، در بازار پایه، ۱.۹۵۱ میلیون ورقه و در بازار ابزارهای نوین مالی، ۱۷۶ میلیون ورقه بوده که در همه بازارها به جز بازار اول با رشدهایی بیش از ۵۰ درصد نسبت به مهر ماه سال ۹۵ مواجه هستیم.

تعداد معاملات به تفکیک بازارها

از سویی دیگر، میانگین تعداد معاملات در فرابورس در مهر ماه با رشد قابل توجهی روبرو شد به طوری که در بازار اول ۶۱ هزار دفعه، بازار دوم ۱.۱۵۸ هزار دفعه، بازار سوم ۴ هزار دفعه، بازار پایه ۲۲۶ هزار دفعه و بازار ابزارهای نوین مالی ۱۰۰ هزار دفعه معامله روزهای معاملاتی داغی را در فرابورس به وجود آورد که نسبت به مهر ماه سال قبل بازار دوم با ۱۶۰ درصد، بازار پایه با ۱۷۲۱ درصد و بازار ابزارهای نوین مالی با ۶۲ درصد افزایش روبرو شده است.

ارزش معاملات به تفکیک ابزارهای مالی

ارزش معاملات به تفکیک ابزارهای مالی در فرابورس نیز حاکی از آن است که اوراق بدهی با ۲۵.۴۱۳ میلیارد ریال، صندوق سرمایه گذاری قابل معامله با ۱.۷۰۹ میلیارد ریال و اوراق تسهیلات مسکن با ۱.۱۰۹ میلیارد ریال  علاوه بر ارتقای عمق معاملات به ترتیب ۱۲، ۱۴۵ و ۵۲ درصدی نسبت به دوره مشابه سال قبل نیز افزایش داشته اند. حجم معاملات در این سه بخش نیز با روند صعودی مواجه شد به طوری که اوراق بدهی با ۲۶ میلیون ورقه، صندوق سرمایه گذاری قابل معامله با ۱۴۸ میلیون ورقه و اوراق گواهی تسهیلات مسکن با ۱.۴ میلیون ورقه در ماه گذشته حجم قابل توجهی را در فرابورس به خود اختصاص دادند.

ارزش معاملات خرد بازار سهام و اختیار سهام

همچنین در جدول آمار ارزش معاملات خرد بازار سهام و اختیار سهام به تفکیک گروه های صنعت برای مهر ماه ۹۶، انبوه سازی، املاک و مستغلات با ۱.۱۲۹ میلیارد ریال معادل ۱۳ درصد ارزش کل، فلزات اساسی با ۱.۰۴۱ میلیارد ریال معادل ۱۲ درصد ارزش کل، محصولات شیمیایی با ۸۴۳ میلیارد ریال معادل ۱۰ درصد ارزش کل در رده های اول تا سوم قرار دارند و بعد از این صنایع، حمل و نقل، انبارداری  و ارتباطات با ۸۴۳ میلیارد ریال معادل ۹ درصد ارزش کل، مواد و محصولات دارویی با ۶۰۶ میلیارد ریال معادل ۷ درصد ارزش کل، اطلاعات و ارتباطات با ۵۰۳ میلیارد ریال معادل ۶ درصد ارزش کل، واسطه گری های مالی و پولی با ۴۱۰ میلیارد ریال معادل ۵ درصد ارزش کل، محصولات غذایی و آشامیدنی به جز قند و شکر با ۴۰۷ میلیارد ریال معادل ۵ درصد ارزش کل، بیمه و صندوق بازنشستگی به جز تامین اجتماعی با ۳۲۹ میلیارد ریال معادل ۴ درصد ارزش کل، سرمایه گذاری ها با ۳۲۱ میلیارد ریال معادل ۴ درصد ارزش کل و سایر صنایع با ۲.۳۶۴ میلیارد ریال معادل ۲۷ درصد ارزش کل در رده های چهار تا یازدهم این بخش قرار دارند.

ارزش کل بازار به تفکیک صنعت

افزون بر این ارزش کل بازار به تفکیک صنعت برای دوره مالی یک ماهه منتهی به ۳۰ مهر ماه ۹۶ در بازار فرابورس نشان می دهد که محصولات شیمیایی با ۲۵۱.۲۱۵ میلیارد ریال ارزش بازار معادل ۳۳.۴۳۱ میلیون سهم و ۲۲ درصد سهم از کل ارزش بازار، اوراق تامین مالی با ۲۳۴.۳۷۷ میلیارد ریال ارزش بازار معادل ۲۴۵ میلیون سهم و ۲۱ درصد سهم از کل ارزش بازار، فلزات اساسی با ۱۳۴.۱۶۹ میلیارد ریال ارزش بازار معادل ۸۸.۰۴۱ میلیون سهم و ۱۲ درصد سهم از کل ارزش بازار و بانک ها و موسسات اعتباری با ۱۱۴.۲۹۷ میلیارد ریال ارزش بازار معادل ۱۰۴.۵۳۳ میلیون سهم و ۱۰ درصد سهم از کل ارزش بازار جزو چهار صنعت برتر ماه بوده اند.

ارزش بازارها به تفکیک نوع بازار

از سویی دیگر، در ماه گذشته در بازار دوم فرابورس معاملاتی با ارزش ۴۶۵.۱۶۵ میلیارد ریال با مجموع ۱۳۰.۰۱۶ میلیون سهم معادل ۴۱ درصد از ارزش کل بازار در بالاترین سطح سایر بازارها قرار داشت و پس از آن بازار پایه با ارزش ۲۹۲.۳۵۲ میلیارد ریال با مجموع ۱۷۶.۹۹۴ میلیون سهم معادل ۲۶ درصد از ارزش کل بازار و اوراق بدهی با ارزش ۲۳۴.۳۷۷ میلیارد ریال با مجموع ۲۴۵ میلیون سهم معادل ۲۱ درصد از ارزش کل بازار بیشترین سهم را در داد و ستدها به دست آورند.

منبع: ایران اکونومیست

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۵۰۷۲۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«قرارداد سلف ارزی» چگونه به ثبات بازار ارز کمک می‌کند؟

امتداد - قرارداد سلف ارزی به رفع ناترازی‌های مقطعی و ثبات‌بخشی در بازار ارز کمک می‌کند و بانک مرکزی قصد استفاده از این ابزار را دارد.

به گزارش پایگاه خبری امتداد ، بازار ارز در اقتصاد ایران از منظر معاملات ارزی مرتبط با تجارت در برخی بازه‌های زمانی با فزونی عرضه بر تقاضا و ثبات در نرخ ارز و در بازه‌های دیگری با فزونی تقاضا بر عرضه و نوسان در نرخ ارز مواجه است. قرارداد‌های سلف ارزی از جمله ابزار‌های مشتقه است که در رفع این ناترازی‌های مقطعی و ثبات‌بخشی به بازار ارز کمک‌کننده است. بانک مرکزی می‌تواند با راه‌اندازی این ابزار به‌صورت پیش‌فروش ارز مازاد در دوره ثبات به متقاضیان ارز در دوره تلاطم و انباشت تقاضا، ریسک نوسان نرخ ارز را برای واردکنندگان کاهش دهد و از سرریز تقاضای ارز برای واردات به بازار غیررسمی و نوسان نرخ این بازار جلوگیری نماید.

یکی از مهم‌ترین وعده‌هایی که به طور مکرر از سوی رئیس‌کل بانک مرکزی مطرح شده و مورد تأکید قرار گرفته، ایجاد بازار ابزار‌های مشتقه ارزی به منظور مدیریت بازار ارز بوده است. تصمیمی که در صورت عملیاتی شدن، تأثیر بسزایی در ایجاد ثبات در بازار ارز خواهد داشت. راه‌اندازی مرکز مبادله ارز و طلای ایران در اسفندماه ۱۴۰۱ نیز یک گام مهم برای فراهم‌سازی بستر‌های معامله مشتقات ارزی بود. یکی از مهم‌ترین ابزار‌های مشتقه ارزی، قرارداد سلف ارزی است؛ ابزاری که در صورت راه‌اندازی و رواج آن در بازار، می‌تواند به کاهش ریسک مبادلات ارزی تجار و فعالان اقتصادی کمک نماید. در این یادداشت به بررسی نحوه تأثیر این ابزار مهم در ایجاد ثبات در بازار ارز پرداخته خواهد شد.

 

قرارداد سلف چیست و چگونه کار می‌کند؟

قرارداد سلف در معنای حقوقی شامل معامله‌ای است که بهای کالای مورد معامله قبل از تحویل کالا توسط خریدار به فروشنده پرداخت می‌شود. [۱]طبق این قرارداد، فروشنده در زمان انعقاد قرارداد متعهد می‌شود یک کالا را با قیمت مشخصی در زمان معین در آینده به خریدار تحویل دهد. مبلغ و قیمت در زمان عقد قرارداد مشخص و توسط خریدار به فروشنده پرداخت می‌شود. [۲]بنابراین معاملات سلف به نوعی پیش‌فروش یک کالا به قیمت معین در زمان مشخص و تحویل آن در آینده است.

مهم‌ترین اثر این معامله، کاهش ریسک تغییر قیمت کالا در آینده و ایجاد اطمینان در خریدار بابت تأمین کالا با قیمت مناسب است. در این معامله، خریدار می‌تواند با پرداخت وجه کالا به قیمت توافق شده در زمان انعقاد قرارداد، از ریسک افزایش قیمت کالا در زمان تحویل آن مصون باشد. این ویژگی مهم موجب می‌شود قرارداد سلف در بازار‌هایی که ریسک نوسان نرخ در آن‌ها بالاست – به‌ویژه بازار دارایی‌ها- رواج بیشتری داشته باشد و تجار و فعالان اقتصادی تمایل بیشتری نسبت به استفاده از این ابزار نشان دهند.

مختصات زمانی معاملات تجار در بازار ارز ایران

برای اینکه کاربرد معاملات سلف مشخص شود، لازم است تحلیلی از مقاطع زمانی معاملات تجار در بازار ارز ایران ارائه داده شود. معاملات ارزی مرتبط با تجارت در مقاطع زمانی مختلف در طول سال، از نظر حجم و میزان عرضه و تقاضا متفاوت است:

در برخی از ایام سال و به طور خاص شش‌ماهه دوم که در مقاطع خاص، انباشت تقاضای ارز برای ثبت سفارش واردات و برخی نیاز‌های شرکتی وجود دارد، بازار ارز با مازاد تقاضا مواجه است و این موضوع موجب سرریز بخشی از نیاز‌های ارزی به بازار غیررسمی و افزایش و نوسان نرخ ارز در این بازار می‌شود (مانند بازه آذر تا بهمن).

در برخی دیگر از ایام سال و به طور خاص شش‌ماهه اول که موج تقاضای وارداتی انباشت شده در پایان سال قبل فروکش کرده است، بازار ارز عموماً با مازاد عرضه ارز‌های صادراتی مواجه است و به همین دلیل، نرخ ارز در این ایام دارای ثبات نسبی است (مانند بازه اردیبهشت تا مرداد).

اما علاوه بر میزان تقاضایی که در زمان خود در بازار وجود دارد، انتظارات تجار و فعالان اقتصادی نیز بر این زمان‌بندی مؤثر است. بخشی از تجّاری که در شش‌ماهه دوم تقاضای ارز دارند و نسبت به وضعیت نرخ ارز در آن بازه دچار نااطمینانی هستند، چند ماه پیش از ثبت سفارش و زمان نیاز خود اقدام به خرید ارز از بازار غیررسمی می‌کنند. این مسئله موجب می‌شود بازار غیررسمی ارز حتی پیش از زمان اصلی ثبت سفارش واردات با تراکم تقاضا و تلاطم روبرو شود.

کاربرد معاملات سلف ارزی در ایجاد ثبات در بازار ارز

با توجه به مختصات زمانی معاملات ارزی مرتبط با تجارت، قرارداد سلف ارزی این قابلیت را دارد که بخشی از مازاد عرضه ارز در زمان وفور منابع را در بازار رسمی به واردکنندگانی که متقاضی ارز در زمان انباشت تقاضا هستند، منتقل کند و نیاز به خرید ارز از بازار غیررسمی و نوسان در نرخ آن بازار را مرتفع سازد. در این سازکار، واردکننده بهای ارز را به نرخ مشخص شده در زمان انعقاد قرارداد (چند ماه پیش از زمان انباشت تقاضا) به صادرکننده پرداخت می‌کند و صادرکننده نیز ارز مورد معامله را در زمان مورد نیاز واردکننده به او تحویل می‌دهد.

اجرای این سازکار می‌تواند علاوه بر کاهش انباشت تقاضا در زمان‌های فزونی عرضه بر تقاضا در بازار ارز، اطمینان واردکنندگان نسبت به خرید ارز به نرخ مناسب را افزایش دهد و با جلوگیری از سرریز نیاز‌های ارزی وارداتی به بازار غیررسمی، زمینه را برای ثبات نسبی و جلوگیری از تلاطم در بازار ارز فراهم سازد؛ بنابراین انتظار می‌رود بانک مرکزی با استفاده از ظرفیت مرکز مبادله ارز و طلای ایران، به طراحی و توسعه قرارداد‌های سلف ارزی پرداخته و از این ابزار در راستای مدیریت بهتر نوسان‌های بازار ارز در مقاطع مختلف زمانی استفاده نماید.

پی‌نوشت:

[۱]معاملات سلف در بازار سرمایه و محدودیت‌های آن از منظر فقه و حقوق، رضا فطین آذر، فصلنامه مطالعات فقه اقتصادی، خرداد ۱۴۰۲

[۲]شبکه اطلاع رسانی طلا، سکه و ارز B۲n.ir/w۷۸۷۸۴

منبع: مسیر اقتصاد

برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.

دیگر خبرها

  • «قرارداد سلف ارزی» چگونه به ثبات بازار ارز کمک می‌کند؟
  • روکش آسفالت و خط‌کشی ترافیکی خیابان سلمان انجام شد + فیلم
  • تخلیه ۲.۲ میلیون تنی ۶ قلم کالا طی فروردین‌ماه در بنادر
  • تخلیه ۲.۲ میلیون تنی ۶ قلم کالا در بنادر/ رشد ۱۰۰ درصدی تخلیه شکر
  • رشد ۱۰۶۹ واحدی شاخص کل بورس
  • گزارش روزانه بورس ۵ اردیبهشت؛ رشد ۱۰۶۹ واحدی شاخص کل
  • رشد ۲۶ درصدی ارزش صادرات از گمرکات سیستان و بلوچستان
  • رشد ۳۹۰۰ واحدی صبحگاهی شاخص کل با انتشار یک خبر مثبت
  • رشد ۳۹۰۰ واحدی صبح گاهی شاخص کل با انتشار یک خبر مثبت
  • ارزش دلاری مبادلات تجارت خارجی کردستان به حدود ۵ میلیون دلار رسید