Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام نیوز»
2024-05-02@17:22:25 GMT

سالانه یک درصد از درآمد ملى ایران دود می‌شود

تاریخ انتشار: ۱۸ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۵۱۸۵۹۱

سالانه یک درصد از درآمد ملى ایران دود می‌شود

به گزارش جام نیوز،  بر اساس آمارهای جهانی، سالانه ۵هزار و ۶۰۰ میلیارد نخ سیگار در دنیا مصرف می‌شود كه تجارتی معادل ۸۶۰ میلیارد دلار در سال را به خود اختصاص می‌دهد. تجارت ۸۶۰ میلیاردی، سیگار را در زمره سومین صنعت سودآور جهان بعد از صنعت نفت خام و داروسازی قرار داده است. این بازار پرسود سیاه انقدر جذابیت دارد که توانسته است موجب اشتغال مستقیم حدود ۱۰۰میلیون نفر شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

بر اساس آمارهای سازمان بهداشت جهانی، در حال حاضر بیش از ۱ میلیارد نفر به‌صورت دائمی یا تفننی مواد دخانی مصرف می‌کنند که ۸۰ درصد آن‌ها در کشورهای درحال‌توسعه قرار دارند. بااین‌حال همه منافع این تجارت سیاه در اختیار چند کشور امپریالیستی قرار دارد که خود از کمترین مصرف‌کنندگان دخانیات هستند.


همچنین اگر هزینه مرگ‌ومیر ناشی را سیگار نیز محاسبه شود، ابعاد پنهان آن بسیار آشکار خواهد شد. بر اساس گزارش‌های سازمان بهداشت جهانی، سالانه ۷ میلیون نفر در جهان براثر عوارض ناشی از مصرف سیگار می‌میرند


هزینه‌های اقتصادی دخانیات
بر اساس گزارش‌های سازمان بهداشت جهانی، سالانه بیش از ۷ میلیون نفر در جهان جان خود را براثر مصرف دخانیات از دست می‌دهند. به عبارتی مرگ‌ومیر ناشی از دخانیات ۱۶ درصد از کل مرگ‌ومیرها را شامل می‌شود.


شاید عجیب باشد اما بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، در فقیرترین خانوارها، هزینه‌های مصرف دخانیات بیش از ۱۰ درصد از کل هزینه‌های سبد خانوار را شامل می‌شود که نتیجه این مصرف یعنی پول کمتر برای غذا، آموزش و مراقبت‌های بهداشتی است


در کشورمان نیز، بازار دخانیات بازار نسبتاً جذابی برای بسیاری از فعالان قانونی و قاچاقچیان است. چنانکه به گفته دکتر حریرچی سخنگوی وزارت بهداشت، سالانه ۶۰ میلیارد نخ سیگار در ایران مصرف می‌شود که ارزش مالی آن حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان (معادل یک درصد از درآمد ملى) است.

 

همچنین علاوه بر واردات ۱۵ میلیارد نخ سیگار در سال گذشته، بر اساس آمارهای گمرک ایران هزینه واردات توتون و تنباکو در سال ۹۵ بیش از هزار میلیارد تومان بوده است.


اما هزینه‌های دخانیات به اینجا ختم نمی‌شود، بر اساس آمارهای وزارت بهداشت، سالانه ۵۰ هزار نفر در ایران براثر عوارض ناشی از دخانیات جان خود را از دست می‌دهند که هزینه‌های بهداشتی و درمانی آن چیزی حدود ۲۰ تا ۳۰ هزار میلیارد تومان برآورد شده است.


قابل‌ذکر است درحال‌ حاضر ۸ میلیون نفر به‌طور دائم در ایران مواد دخانی مصرف می‌کنند؛ اما مجموع مصرف‌کنندگان تفنی و عادتی دخانیات در ایران بین ۱۳ تا ۱۴ میلیون برآورد شده است

 

هزینه زیست‌محیطی دخانیات
بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، زباله‌های دخانیاتی حاوی بیش از ۷۰۰۰ مواد شیمیایی سمی هستند که علاوه بر آلوده کردن محیط‌زیست، عامل اصلی سرطان در جهان می‌باشند.


بر اساس این گزارش، در سطح جهان روزانه بین ۱۰ تا ۱۵ میلیارد سیگار به فروش می‌رسد که تقریباً ۳۰ تا ۴۰ درصد از کل اقلام مضر جمع‌آوری‌شده از سواحل، زیستگاه‌هاو خیابان‌های شهری را تشکیل می‌دهند.


کشورهای امپریالیستی برندگان بازار دود
سود حاصل از دود شدن عمر یک میلیارد نفر با کشیدن سیگار آن‌قدر زیاد است که کشورهای امپریالیستی می‌توانند هرگونه ضرر ناشی از تولید و عرضه سیگار را نادیده بگیرند تا جاییکه درآمد فروش شش کمپانی بزرگ دخانی در سال ۲۰۱۶ بیش از ۱۳۴ میلیارد دلار بوده است. بر اساس آمارها در سال ۲۰۱۰ سود شش کمپانی بزرگ دخانی، برابر با شرکت‌های مایکروسافت، مک‌دونالد و کوکاکولا در بوده است. در ادامه درآمد شش کمپانی بزرگ بازار دود در جهان آمده است.

 

۴۴ درصد سیگار جهان را چین تولید می‌کند
بر اساس آمارهای بین المللی، کشور چین بیش از ۴۴ درصد سیگار جهان را تولید می‌کند. پس از چین، شرکت‌های چندملیتی آمریکا و انگلیس قرار دارند که فیلیپ موریس با ۱۴ درصد و امپرال با ۱۰ درصد در رتبه‌های دوم و سوم تولید سیگارهای جهان قرار دارند.

 

بازار تولید تنباکو در قبضه چین
براساس آمارهای بیش از ۱۰۰ میلیون نفر در جهان شاغل صنعت تنباکو هستند که در بخش‌های مختلف به تولید تنباکو، بسته‌بندی و فروش سیگار مشغول‌اند. دراین‌بین، پنج کشور چین، برزیل، هند، آمریکا و اندونزی ۷۲ درصد از کل دخانیات جهان را تولید می‌کنند. بر اساس آمارها، کشور چین با بیش از ۳۱۴۸ میلیارد تن (۴۲ درصد از نیاز جهان) در رتبه اول، برزیل با ۸۵۰ میلیارد تن در رتبه دوم (۱۱.۴ درصد از نیاز جهان) و کشورهای هند، آمریکا و اندونزی به ترتیب با ۸۳۰، ۳۴۵ و ۲۶۰ میلیارد تن در رتبه‌های سوم تا پنجم جهان قرار دارند (اینجا+).

 

بازار تولید تنباکو در جهان در سال ۲۰۱۶

درحالی‌که کشورهای امپریالیستی برندگان بازار دخانی جهان هستند، اما کشورهای درحال توسعه به‌عنوان بازندگان این بازار سیاه، نتوانسته‌اند با اتخاذ سیاست‌های پیشگیرانه از آثار سوء این تجارت سیاه بکاهند. در ادامه به تفاوت مالیات گیری و قیمت بازار سیگار در ایران و سایر کشورهای جهان اشاره‌شده است.


مالیات ناچیز مواد دخانی در ایران
در سطح جهان مالیات بر سیگار در کشورهای مختلف دنیا ۷۰ درصد قیمت را شامل می‌شود. درحالی‌که مالیات بر سیگار در ایران بین ۱۵ تا ۲۰ درصد است، اما این میزان در بین کشورهای توسعه‌یافته (ازجمله تولیدکنندگان عمده سیگار جهان) بین ۴۵ تا ۷۰ درصد است.

 

همچنین مقایسه قیمت سیگار در کشورهای تولیدکننده و کشورهای درحال‌توسعه نیز قابل‌تأمل است. برای مثال میانگین قیمت سیگار در انگلستان ۹.۹۱ یورو می‌باشد که با احتساب میانگین یوروی ۴۵۰۰ تومانی، قیمت یک پاکت سیگار ۲۰ نخی، نزدیک به ۴۴ هزار تومان می‌شود.

 

تراز

 

منبع: جام نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۵۱۸۵۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مصرف روزانه ۸ هزارتن شکر در ۶ ماهه نخست سال

غلامحسین بهمنی در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: همه ساله در ۶ ماهه نخست سال پیک مصرف تولید است که مسئولان با برنامه ریزی مناسب در خصوص واردات و اشباع بازار  می‌توانند از التهابات قیمت جلوگیری کنند.

او نرخ مصوب هرکیلو شکر برای مصرف کننده را ۳۴ هزارتومان اعلام کرد و افزود: نبود سیاست و برنامه ریزی مناسب موجب شده تا قیمت هرکیلو شکر در بازار به بالای ۴۰ هزارتومان برسد.

بهمنی با بیان اینکه در ۶ ماهه نخست سال روزانه ۷ تا ۸ هزارتن شکر مورد نیاز است، گفت:  با توجه به آنکه شکر کشت پاییزه تنها ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزارتن است، از این رو انتظار می‌رود یک میلیون تن کسری از طریق واردات تامین شود تا نوسانی در بازار رخ ندهد.

دبیر اسبق انجمن تصفیه کنندگان شکر ادامه داد: بنابر آمار قیمت هرتن شکر خارجی تحویل بنادر ۵۶۰ یوروست که با احستاب ارز نیما، برای واردکننده ۲۲ تا ۲۳ هزارتومان تمام می‌شود و بدین ترتیب هرکیلو شکر تصفیه شده در سامانه بازارگاه ۲۸ هزارتومان عرضه می‌شود.

او با بیان اینکه سالانه ۲ میلیون و ۴۰۰ هزارتن شکر در کشور مورد استفاده قرار می‌گیرد، گفت: بنابر آمار سالانه یک میلیون و ۴۰۰ تا یک میلیون و ۵۰۰ هزارتن شکر در داخل تولید و مابقی با احتساب ذخایر استراتژیک وارد کشور می‌شود.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • ممنوعیت‌های تازه به سبک دهه ۶۰ در مدارس
  • فقیرترین کشورهای جهان در سال ۲۰۲۴
  • سالانه ۲۵ درصد تولید برق به واسطه ناترازی‌ها کم می‌شود
  • بیانیه پایانی پنجمین کنفرانس سالانه بین‌المجالس برای قدس در ترکیه
  • مصرف روزانه ۸ هزارتن شکر در ۶ ماهه نخست سال
  • «قلیان اکسیژن» در مرحله آزمایش است/ برای نتیجه‌گیری زود است
  • افزایش درآمد گردشگری ترکیه
  • ناآگاهی مهمترین علت مصرف الکل و دخانیات
  • کالری مصرفی 50 درصد ایرانیان زیر استاندارد
  • نگران مصرف قلیان هستیم/ دکه‌های مطبوعاتی مجوز عرضه دخانیات ندارند