Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-01@20:15:12 GMT

فرصت دوباره تهران به دوشنبه

تاریخ انتشار: ۲۱ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۵۶۵۴۸۷

فرصت دوباره تهران به دوشنبه

پس از یک دوره طولانی ۳ساله، سردی در روابط سیاسی و متأثر از آن مبادلات تجاری و اقتصادی ایران و تاجیکستان، سفر محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه به دوشنبه و دیدار و رایزنی‌های او با همتای خود و ملاقات اختصاصی با امام علی‌رحمان رئیس جمهوری تاجیکستان، یک گام مثبت ازسوی تهران برای اصلاح و گرم‌کردن روابط دوجانبه به‌شمار می‌رود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

قدس آنلاین- پس از یک دوره طولانی ۳ ساله، سردی در روابط سیاسی و متأثر از آن مبادلات تجاری و اقتصادی ایران و تاجیکستان، سفر محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه به دوشنبه و دیدار و رایزنی‌های او با همتای خود و ملاقات اختصاصی با امام علی‌رحمان رئیس جمهوری تاجیکستان، یک گام مثبت ازسوی تهران برای اصلاح و گرم‌کردن روابط دوجانبه به‌شمار می‌رود.

تاجیکستان به‌عنوان تنها کشور فارسی‌زبان آسیای مرکزی و به‌دلیل قرابت‌ها و اشتراکات گسترده فرهنگی و تاریخی از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و استقلال این کشور، برای تهران دارای اهمیت بوده و در فهرست اولویت‌های منطقه‌ای آن قرار داشته است، تا آنجاکه ایران اولین کشوری بود که جمهوری تاجیکستان را به رسمیت شناخت و اولین سفارتخانه خارجی را در دوشنبه دایر کرد.

کشور تاجیکستان فقیرترین جغرافیای سیاسی منطقه آسیای مرکزی است، اما به دلایل فرهنگی و تمدنی و پارامترهای سیاسی در دو دهه گذشته و تا پیش از بروز برخی چالش‌ها، همواره از کمک‌ها و توجهات تهران برخوردار بوده است. این نگاه البته برای ایران در چارچوب راهبرد کلان‌تر توجه به آسیای مرکزی به‌عنوان دروازه ارتباط آسیا و اروپا، مزایا و منافع جذب ترانزیت این منطقه محصور در خشکی و بدون دسترسی به آب‌های آزاد جنوب، وجود منابع وافر نفت و گاز در این جغرافیا و البته اهمیت ژئوپولیتیک آن از نگاه سیاسی و امنیتی بوده است.

معادله چندوجهی سردی روابط تهران- دوشنبه

اگرچه برخی تحلیل‌گران، ریشه‌ها و نگرانی‌های داخلی در تاجیکستان درباره شکل‌گیری و قوت‌گرفتن حزب نهضت اسلامی به رهبری محی‌الدین کبیری و حمایت تهران را از او به‌عنوان دلیل اصلی این واگرایی عنوان می‌کنند، اما ریشه تیرگی و سردی روابط ایران و تاجیکستان را بیش از هر عاملی باید در نقش و تأثیر عامل خارجی جست‌وجو کرد.

البته دلیل دیگری هم در دو سوی این معادله وجود دارند که تأثیر ضمنی آن‌ها را باید بستر و زمینه‌ساز اصلی این وضعیت دانست.

شاید تمرکز ایران بر کشورهای هم‌مرز و مجاور، به‌ویژه کشورهای دارای منابع نفت و گاز برمبنای ارزش راهبردی و امنیتی از یک‌سو، نبود یک سیاست منسجم و چندگانگی دستگاه‌ها و نهادهای سیاست‌گذار در ایران و در آن‌سو تأثیرپذیری و گرایش ذاتی دوشنبه به رابطه‌محوری با روسیه و چین و رقابت جدی و توأم با دست‌ودلبازی مالی عربستان سعودی و آمریکا باشد که با انگیزه جلوگیری از حضور پررنگ ایران در آسیای مرکزی و ایجاد روابط راهبردی با این کشورها، در چرخش دولت تاجیکستان نقش پررنگی را ایفا کرده‌اند.

با آن‌که به‌طور عمده بیشترین پروژه‌های مادر و عمرانی تاجیکستان در ۱۵ سال گذشته را ایران و با تأمین مالی اجرا کرده و سطح مبادلات اقتصادی دو کشور تا پیش از ۲۰۱۴ به حدود ۲۹۰ میلیون دلار رسیده بود، اما در نتیجه تیرگی و سردی روابط که منجر به تعطیلی رایزنی فرهنگی و دفاتر کمیته امداد امام خمینی(ره) در تاجیکستان شد، این رقم تا سال گذشته به ۱۱۴ میلیون دلار تقلیل یافت و دولت ایران سرمایه‌گذاری دولتی در تاجیکستان را متوقف کرد.

این تنها آثار منفی این وضعیت نبود و بخش خصوصی و تجار و سرمایه‌گذاران ایرانی هم که عمدتاً در بخش خدمات فنی و مهندسی، عمرانی و معادن در تاجیکستان فعال بودند، با محدودیت‌ها و سختگیری‌های دولت این کشور روبه‌رو شده و بخش اعظم آن‌ها از ادامه کار باز مانده یا منصرف شدند.

همین وضعیت، توسعه روابط تهران و دوشنبه را در پسابرجام هم تحت‌تأثیر قرار داد و مانع از بروز و ظهور این ظرفیت میان دو کشور شد.

اکنون اما به‌نظر می‌رسد ایران یک‌بار دیگر تصمیم گرفته تا فرصت دوباره‌ای را پیش پای تاجیکستان قرار دهد تا با درک درستی از تحولات منطقه و برمبنای عوامل واقعی و غیرکاذبی که بر روابط دوجانبه تحمیل شده‌اند، به مسیر درست بازگردد.

پیام شفاف تهران به دوشنبه

محمدجواد ظریف پس از رایزنی‌های دوجانبه با مقامات تاجیکستان در جلسه دوساعته با امام علی‌رحمان که در مراودات سیاسی رسمی اتفاقی بی‌سابقه و معنادار است، به‌هنگام بازگشایی سفارتخانه جدید ایران در دوشنبه که با حضور سراج‌الدین اصل‌اف وزیر خارجه تاجیکستان برگزار شد، به‌هنگام سخنرانی با تأکید بر اشتراکات عمیق تاریخی و فرهنگی دو کشور که آن را پشتوانه‌ای مهم و سرمایه‌ای ارزشمند برای ارتقای روزافزون روابط عنوان کرد، عزم و اراده تهران را برای توسعه بیش از پیش روابط و گشودن افق‌های جدید همکاری با تاجیکستان استوار عنوان نمود.

ظریف با اشاره به نقش و تأثیرگذاری عناصر بیرونی در وضعیت موجود روابط دو کشور، گفت: تحولات سریع دوران درحال‌گذار کنونی در عرصه روابط بین‌الملل، علاوه‌بر آن‌که آکنده از خطرات و آسیب‌های احتمالی است، در عین‌حال فرصت‌هایی را نیز درجهت همکاری مشترک میان کشورهای منطقه به‌منظور مقابله با تهدیدهای مشترک به‌ویژه خشونت و افراط‌گرایی فزاینده فراهم می‌آورد.

وزیر خارجه تاجیکستان هم البته در سخنرانی خود از دلایل دوستانه، اشتراکات فرهنگی و اعتماد دو کشور و ملیت به‌عنوان راهبرد توسعه روابط دو کشور نام برد و تأکید کرد دوشنبه خواهان توسعه بیش از پیش مناسبت‌های دوجانبه در همه زمینه‌های اقتصادی، تجاری، علمی و فرهنگی با ایران است.

برگزاری دوازدهمین کمیسیون مشترک اقتصادی، تجاری، علمی و فرهنگی دو کشور در شهر دوشنبه با ریاست رضا اردکانیان وزیر نیروی دولت ایران، شاید دومین گام مثبت را در اصلاح روابط دو کشور بردارد، هرچند با توجه به تشدید برخی تنش‌های منطقه‌ای در حوزه‌های دیگر و اوج گرفتن تلاش‌های عربستان سعودی برای ایجاد فاصله در روابط کشورهای منطقه با ایران، قضاوت در این‌باره نیاز به زمان بیشتری دارد.

منبع: روزنامه قدس

منبع: قدس آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۵۶۵۴۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خبرگزاری کره شمالی جلوتر از مسوولان ایران

عصرایران ؛‌ رضا غبیشاوی - خبرگزاری رسمی دولت کره شمالی روز چهارشنبه گذشته (5 اردیبهشت) خبر داد هیات اقتصادی به ریاست یک وزیر این کشور (وزیر تجارت بین المللی) پیونگ یانگ را به مقصد تهران ترک کرد.

این اتفاق نادری بود که در عرصه اطلاع رسانی کره شمالی رخ می داد. 

خبرگزاری دولت کره شمالی ، اولین رسانه ای بود که خبر سفر وزیر  را اعلام کرد. بعد از آن هم خبرگزاری رویترز آن را در قالب گزارش خبری،  منتشر کرد. در گام بعدی هم خبرگزاری ها و رسانه های جهان و ایران آن را بازنشر کردند. 

این خبر با ارزشی بود. کره شمالی کشور منزوی است و با همسایگان و کشورهای جهان، رفت و آمد سطح بالا و گسترده ای ندارد.

 روابط نزدیک تجاری و اقتصادی کره شمالی به چین و روسیه محدود می شود. در جهان هم دوستان کره شمالی علاوه بر روسیه و چین محدود می شود به بلاروس، کوبا و ایران و احتمالا چند کشور دیگر.

سفر مقامات کره شمالی به ایران هم اتفاقی کم‌رخداد است. بعد از انقلاب 57 تاکنون،‌ هیچ کدام از رهبران کره شمالی به ایران سفر نکرده اند. تنها یک بار نخست وزیر کره شمالی به ایران آمد (سال 91 نشست سران کشورهای عضو عدم تعهد). 

آخرین باری که یک وزیر کره شمالی به ایران آمد مربوط به 5 سال یعنی سال 97 قبل است.  وزیر خارجه کره شمالی در سفر به تهران با روحانی رئیس جمهوری و ظریف وزیر خارجه وقت دیدار و گفتگو داشت. در  سه دهه اخیر هیچ وزیر خارجه ای از ایران، به کره شمالی سفر نکرده است.

از روز انتشار اولین خبر درباره سفر وزیر کره شمالی به ایران بیش از 5 روز می گذرد اما هیچ خبرگزاری در ایران هیچ خبری دیگری درباره این سفر و این وزیر کره شمالی  منتشر نکرده است.  اینکه سرنوشت این هیات و این وزیر کره شمالی چه شد؟ به ایران آمد یا نیامد؟ اگر آمد با چه کسی در ایران دیدار داشت؟ هدف از سفر چه بود؟ درباره چه موضوعاتی با مقامات ایران گفتگو کرد؟ 

اگر نیامد یعنی سفرش لغو شد؟ اگر بله چرا سفر لغو شد؟ 

به ویژه که وزیر تجارت بین الملل کره شمالی است. قرار است دو کشور تحت تحریم چه چیزی باهم مبادله و خرید و فروش کنند؟ ما قرار است چه چیزی بخریم و چه چیزی می توانیم بفروشیم؟ کلا داستان جذاب و مهمی است.

 

"یون جونگ هو" وزیر روابط اقتصادی خارجی کره شمالی (سمت راست) در عکس آرشیوی در پیونگ یانگ در کنار سفیر روسیه در کره شمالی

 هیچ خبرگزاری در ایران از هیچ مقام ایرانی درباره سرنوشت این هیات سوال نکرد. هیچ خبرگزاری در ایران نتوانست از منابع آگاه خود سوال کند و خبری اختصاصی در این باره منتشر کند که این هیات کره شمالی چه شد؟

هیچ مقام مسوولی هم در ایران، در این مدت، احساس مسوولیت نکرد تا به افکار عمومی توضیح دهد آیا این وزیر آمده یا نیامده ؟ اگر آمده ...

این است وضعیت اطلاع رسانی در ایران. خبرگزاری کره شمالی به عنوان بسته ترین کشور جهان ، خبر سفر وزیرشان به ایران را منتشر می کند اما در ایران خودمان، خبری از سرنوشت این سفر و این وزیر نیست. انگار نه انگار. خلاصه اینکه هیچ ارزشی برای مخاطب ایرانی قائل نشدند.

نکته دیگر اینکه، سکوت در برابر اتفاقات با ارزش خبری ،‌ آن اتفاق را از بین نمی برد بلکه به ابهامات و گمانه زنی های اطراف آن رنگ واقعیت می دهد. 

 سکوت در ایران و کره شمالی بعد از انتشار خبر اول سفر وزیر کره شمالی به تهران، به ایران آسیب می زند. بزرگترین آسیب این است که گمانه زنی ها و احتمالات رسانه ها را درباره روابط دو کشور تایید می کند.

خبر را اولین بار خبرگزاری کره شمالی اعلام و بعد از آن، رویترز این خبر را در قالب گزارش خبری منتشر کرد. خبر رویترز به صورت گسترده در همه رسانه های جهان و ایران بازنشر شد. خبر رویترز احتمالات و گمانه زنی هایی را درباره روابط و همکای های نظامی مطرح می کند که به لحاظ چارچوب افکارعمومی، سکوت دربرابر آنها، یعنی تایید غیرمستقیم و ضمنی.

این رفتارها نه تنها به اعتبار رسانه ها و مسوولان ایرانی آسیب می زند بلکه ابهام ها را تقویت و راه رای برای تولید و تقویت شایعه ها و گمانه زنی ها باز می کند.

 

بعد از متن

بعد از انتشار متن مشخص شد وزیر تجارت بین المللی کره شمالی دیروز در نمایشگاه صادراتی اکسپو تهران حاضر بوده و از جمله از غرفه سایپا هم بازدید داشته است. این خبر را هم روابط عمومی سایپا اعلام کرده است.

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: صداوسیما، برکناری معاون سیاسی و مشکل اطلاع رسانی رسانه ، بالاتر از خانواده سلطنتی چگونه رسانه قوی داشته باشیم؟  / ایران نیازمند خودکفایی رسانه ای وزیر نفت یا وزیر ابهام بنزینی؟ آیت الله کاظم صدیقی ؛ زنده باد ابهام 10 نکته درباره اختلاس ۲ میلیون دلاری در بندر امام / چرا رسانه ها اختلاس را کشف نکردند؟ / روابط با کانادا را عادی کنید 10 ویژگی سخنگوی خوب برای قوه قضائیه موشک های ایران در آسمان قدس ؛ عکس تاریخی  سفر یک وزیر کره شمالی به ایران 

دیگر خبرها

  • فرصت ایران و امارات برای دستیابی به بازارهای شمال و جنوب و رونق ترانزیت 
  • برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و امارات
  • انتقال تجارب و دستاوردهای شرکت‌های دانش‌بنیان حوزه شیلات به تاجیکستان
  • پیام تبریک روسای فدراسیون های فوتبال عراق و تاجیکستان به رئیس فدراسیون فوتبال ایران
  • رایزنی مقامات ایران و افغانستان بر افزایش روابط تجاری دو کشور
  • خبرگزاری کره شمالی جلوتر از مسئولان ایران
  • اکسپو ۲۰۲۴ قدرت چانه‌زنی همدان در روابط تجاری را به رخ کشید
  • خبرگزاری کره شمالی جلوتر از مسوولان ایران
  • حضور ۲ هزار تاجر در نمایشگاه اکسپوی تهران/آزاداندیشان جهان، بیش از این تداوم جنایات در غزه را تحمل نمی‌کنند
  • وضعیت آلودگی هوای تهران امروز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ + شاخص به تفکیک مناطق