Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری صدا و سیما»
2024-05-01@09:02:45 GMT

وقتی معدن و محیط زیست آشتی می کنند+فیلم

تاریخ انتشار: ۲۱ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۵۶۹۶۲۸

وقتی معدن و محیط زیست آشتی می کنند+فیلم

‍‍‍‍‍‍

با ابتکاراتی که برخی معادن استان یزد به کار برده اند فعالیتهای صنعتی و معدنی دیگر تهدیدی برای محیط زیست و حیات وحش نیست.

به گزارش خبرگزاری صدا وسیما

ساعت چهار بامداد یک روز پائیزی با گروه خبری راهی منطقه حفاظت شده کالمند بهادران شدیم.

هوا هنوز گرگ و میش بود. به سمت جاده مهریز حرکت کردیم؛ پس از 30 کیلومتر عبور از جاده اصلی، وارد جاده فرعی بهادران شدیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سکوت جاده، آرامشی داشت که ما را بیشتر به طرف آن می کشید. به هر طرف نگاه می کردی، دشت بود و جاده ای که در پهنای دشت های بیکران کویر، محاصره شده بود.

60 کیلومتری در مسیر جاده حرکت کردیم تا جائیکه به جاده خاکی رسیدیم، چند متری از جاده گذشتم و از اینجا به بعد با هماهنگی رئیس محیط زیست شهرستان مهریز، دو محیط بان به استقبالمان آمدند.

خورشید به ما رخ نشان داد و هوا کم کم روشن شد. ساعت شش صبح به ایستگاه محیط بانی منطقه حفاظت شده کالمند بهادران رسیدیم؛ بالای تپه ای در حصار دشت ها.

اولین سفرمان به منطقه حفاظت شده حیات وحش بود و شروع زندگی چند ساعته با محیط بانانی که عشق شان حفاظت و نگهداری از محیط زیست است.

کالمند بهادران، زیستگاه گونه های کمیاب جانوری

منطقه حفاظت شده کالمند بهادران در حوزه استحفاظی مهریز قرار دارد و مرز شمالی آن از مجاورت این شهرستان آغاز و مرز جنوبی آن به حوزه استحفاظی استان کرمان نزدیک می شود.

قرارگیری کوهستانها با دره های بزرگ و کوچک در مجاورت تپه ماهورها و دشتهای هموار و گسترده، محیط مناسبی را برای زیست گونه های مختلف جانوری فراهم کرده است.

با محیط بانان به راه افتادیم و با عبور از دشت ها و تپه های منطقه کالمند بهادران چیزی که بیشتر از همه جلب توجه می کرد گله های متعدد کل و بز و قوچ و میش بود که در حال عبور از صخره ها بودند.

جلوتر که رفتیم، حسن آقا محیط بان منطقه جمعیتی از آهو را نشان داد، با دوربین ش چشم ها را به جهت دست او خیره کردیم و آهوهایی را دیدیم که از راسته جبیرها بودند.

رئیس محیط زیست شهرستان مهریز که در این سفر همراهی مان می کرد برایمان گفت: در منطقه کالمند بهادران جانورانی از قبیل یوزپلنگ، کاراکال، پلنگ، کفتار، روباه، گرگ، شغال و پرندگان ارزشمندی همچون زاغ بور، هوبره، کبک، تیهو، باقرقره و خزندگانی مانند بزمچه و مار زیست می کنند.

محمدرضا خدارحمی می گوید: هم اکنون این منطقه امکان زیست هزاران آهو را در خود فراهم کرده است و بی‌گمان ناحیه حفاظت‌شده کالمند بهادران را باید یکی از زیستگاه‌های مهم و کم‌نظیر آهو در ایران نامید.

محیطی امن برای حیات وحش در کوه معدن

در گشت و گذار منطقه حفاظت شده کالمند بهادران به محدوده معدنی رسیدیم که در میان محیط بانان به منطقه کوه معدن معروف شده است.

رئیس محیط زیست شهرستان مهریز می گوید در این منطقه جمعیت گونه های جانوری امسال افزایش داشته، واقعیتی که باعث شد تا با هماهنگی مدیرعامل مجتمع معدنی سرب و روی و باریت مهدی آباد بهادران به محدوده کوه معدن برویم.

وارد معدنی شدیم که به گفته امین صفری مدیرعاملش با ذخیره 21 میلیون تن ، دومین ذخیره بزرگ سرب و روی دنیا و بزرگترین معدن خاورمیانه است.

سوالی که ذهنمان را مشغول کرد فعالیت معدن و همزیستی مسالمت آمیزش با حیات وحش بود! چطور ممکن است؟ محیط زیست ومعدن! فعالیتی که طبق تجربه تخریب و انقراض حیات وحش را به دنبال داشته است.

آمارهای سرشماری حیات وحش در سالجاری را مرور می کنیم:

معاون محیط زیست استان یزد می گوید: طبق سرشماری حیات وحش در پارک ملی سیاه کوه اردکان جمعیت گونه های جانوری،50 درصد کاهش داشته است.

حسن اکبری می افزاید: این کاهش به دلیل خشکسالی چند سال اخیر در استان یزد است.

وی در ادامه ضمن ابراز تاسف از فعالیت های صنعتی و معدنی در مناطق حفاظت شده استان یزد می گوید: متاسفانه در مناطقی چون انجیرآورد اردکان و دُربید یزد فعالیتهای معدنی به تهدیدی برای حیات وحش تبدیل شده بگونه ای که جمعیت گونه های جانوری بویژه گونه های دشتی منطقه به شدت کاهش یافته است.

فعالیتهای صنعتی و معدنی همیشه تهدید نیست

در حالیکه گروهی از محیط بانان همراهیمان می کردند، در مسیر معدن به راه افتادیم. دو کیلومتری را طی کردیم و از یک جاده فرعی خاکی به سمت کوهی رفتیم که در قسمت پائینی آن کارگران در حال استخراج ماده معدنی بودند.

به جائی رسیدیم که تصویری از کل و بزهای وحشی آنهم در چند متری کارگاه معدنی شگفت زدمان کرد.

حیواناتی که با دیدن انسان اینبار قرار را به فرار ترجیج داده بودند.

محیط بانی را دیدیم که در حال آذوقه دادن به این حیوانات وحشی بود، رابطه صمیمی او با کل و بزهای وحشی چند دقیقه ای ما را مات و مبهوت این صحنه کرد.

با کاظم خالقدادی همصحبت شدیم، او برایمان گفت: پیش از این کارگر معدن بودم، بخاطر عشق و علاقه ای که به حیات وحش داشتم دو سال است که محیط بان شده ام و در خدمت محیط زیست هستم.

از او پرسیدم، حقوق و مزایای محیط بانی بیشتر است یا معدن؟ بدون اینکه حتی کمی فکر کند اینگونه جواب داد: کار در معدن حقوقش بیشتر بود، درست است که در لباس محیط بانی حقوق چندانی دریافت نمی کنم اما به خاطر عشق و علاقه ای که به حیات وحش داشتم از پول گذشتم، هر کجا این حیوانات نیاز به آب و علوفه داشته باشند، سر می زنم و از صمیم قلب دوستشان دارم.

کاظم خالقدادی می گوید: وجود حیات وحش در محدوده معدن بخاطر امنیتی است که حس کرده اند، مسئله ای که باعث شده آنها با وجود فعالیت های معدنی، زیستگاه خود را ترک نکنند.

در ادامه گفتگویی داشتم با معاون مجتمع معدنی سرب و روی و باریت مهدی آباد بهادران.

حمیدرضا حمایت زاده می گوید: با توجه به قرارگیری معدن در منطقه حفاظت شده کالمند، بر خود واجب می دانیم اقداماتی را در خصوص حفظ محیط زیست و زیستگاههای موجود انجام دهیم.

او به تامین آب و علوفه برای حیات وحش منطقه اشاره و بیان می کند: با توجه به خشکسالی سالهای اخیر، اقدام به ایجاد آبشخورها و انبارک هایی برای حیات وحش کردیم و تامین علوفه بر اساس برنامه ریزی متخصصان معدن با همکاری کارشناسان محیط زیست صورت گرفت.

معاون مجتمع معدنی سرب و روی و باریت مهدی آباد بهادران می گوید: می خواهیم با بیشترین بهره برداری از ذخایر معدنی، کمترین آسیب را به محیط زیست و حیات وحش منطقه داشته باشیم.

فعالیتهای خوب این شرکت بزرگ معدنی باعث شد تا معاون محیط زیست استان یزد با خبری خوب گزارشمان را کامل کند.

حسن اکبری می گوید: طبق آمار سرشماری حیات وحش استان یزد در سالجاری جمعیت گونه های جانوری محدوده کوه معدن ، 10 درصد افزایش یافته است.

همزیستی مسالمت آمیز معدن و محیط زیست اینجا الگویی برای دیگر معادن کشور است. در کنار معدنی که انفجار و تخریب دارد و با حیات وحش در تعارض است نه تنها جمعیت گونه های جانوری کم نشده بلکه زمینه ای را برای ادامه حیات و زادآوری آنها فراهم کرده است.

و اینجاست که باید با قاطعیت گفت: فعالیت های صنعتی و معدنی همیشه تهدید نیست.

  میر طاهری / خبرنگار خبرگزاری صدا وسیما     دانلود دانلود          
     
   
 

 

 
 
 
 




منبع: خبرگزاری صدا و سیما

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iribnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری صدا و سیما» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۵۶۹۶۲۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۲ شکارچی غیرمجاز در منطقه «قرچغه» قوچان دستگیر شدند

‌به گزارش خبرنگار مهر، حسین اصلاحی ظهر دوشنبه در جمع خبرنگاران بابیان اینکه محیط‌بانان این شهرستان برای حفاظت از گونه‌های جانوری و گیاهی در مناطق حفاظت‌شده محیط‌زیست رصد و پایش ۲۴ ساعته دارند، اظهار کرد: طی گشت زنی در منطقه حفاظت‌شده قرچغه خودرویی در مسیر شکارگاه‌ها مورد رصد قرار گرفت که مأموران مجبور به بیتوته ۴۸ ساعته برای دستگیری در این منطقه شدند.

رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست قوچان تصریح کرد: نیروهای محیط‌بانی این شهرستان طی گشت زنی در این منطقه حفاظت‌شده ۲ شکارچی غیرمجاز را دستگیر کردند و به همراه آنان یک عدد سلاح دوربین‌دار، ۹ تیر این اسلحه و یک عدد دوربین چشمی کشف و ضبط شد.

وی تأکید کرد: خوشبختانه شکارچیان قبل از هرگونه شکار و آسیب به محیط‌زیست با دستور مقام قضائی دستگیر و تحویل شدند.

اصلاحی ادامه داد: بخشی از منطقه حفاظت‌شده قرچغه در خراسان شمالی قرارگرفته که متأسفانه هر دو پرونده اخیر دستگیری شکارچیان از روستایی در خراسان شمالی که در حاشیه این منطقه قرار دارد بوده است.

کد خبر 6092035

دیگر خبرها

  • عشق در قلمرو حیات وحش؛ وقتی حیوانات عاشق می‌شوند (عکس)
  • آبرسانی به وحوش منطقه حفاظت شده پروند سبزوار آغاز شد
  • بازدید جمعی از مسئولان قضایی استان قم از منطقه حفاظت شده پلنگ دره
  • پاکسازی منطقه نمونه گردشگری بوذرجمهر قاین
  • فعالیت‌های معدنی، یکی از اصلی‌ترین تهدیدات محیط زیست
  • حمله خرس به دامدار ایلامی در پی ورود به زیستگاه
  • منطقه «چهلمیر» در پارک ملی تندوره درگز پاکسازی شد
  • ۱۰ معدن راکد استان اردبیل احیا می‌شود
  • ۲ شکارچی غیرمجاز در منطقه «قرچغه» قوچان دستگیر شدند
  • سلامت زیست بوم خلیج فارس شرط پایداری در منطقه خواهد بود