Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-04-29@14:05:20 GMT

حوزه‌های علمیه میراث نبوت و امامت هستند

تاریخ انتشار: ۲۴ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۶۴۳۰۹۹

حوزه‌های علمیه میراث نبوت و امامت هستند

امام‌جمعه موقت تهران گفت: حوزه علمیه به تعبیر یکی از مراجع بزرگ میراث نبوت و امامت است و شما طلبه‌ها میراث دار این امانت نفیس هستید.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ارومیه، آیت‌الله سید احمد خاتمی ظهر امروز در همایش حوزه انقلابی و طلاب ولایی که در محل مصلی امام خمینی(ره) ارومیه برگزار شد، با اشاره به اهمیت تحصیل دروس حوزوی اظهار داشت: حوزه علمیه به تعبیر یکی از مراجع بزرگ میراث نبوت و امامت است و شما طلبه‌ها میراث دار این امانت نفیس هستید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی گفت: بنیان‌گذار همه حوزه‌های علمیه شخص نبی اکرم (ص) است که وارد مسجد شدند و دیدند 2 حلقه نشست در مسجد شکل گرفته، یکی دعا و دیگری درس و بحث که در این هنگام فرمودند که هردو خوب است اما خودشان در حلقه علم نشستند و به بحث و درس پرداختند که این خود نمادی است از تشکیل اولین حوزه‌های علمیه که بعدها تبدیل به حوزه‌های بزرگ چند 10 هزار نفری شد.

خاتمی افزود: هم‌اکنون حدود 80 هزار طلبه در قم، 15 هزار طلبه در نجف، 15هزار طلبه در مشهد، 15 هزار طلبه در اصفهان و بالغ بر 150 هزار طلبه دیگر در سایر استان‌های کشور مشغول به تحصیل علوم اسلامی هستند.

حوزه‌های علمیه خواهران نقش ارزنده‌ای در نشر دین دارند

وی عنوان کرد: اما فلسفه تشکیل حوزه خواهران به این ترتیب بوده که عده‌ای از بانوان نزد پیامبر (ص) آمده و اعتراض کردند و گفتند که تمامی وقت حضرت به مردان اختصاص می‌یابد و پیامبر (ص) با مشاهده این صورت فرمودند که شما هم در فلان زمان و مکان جمع شوید تا برای شما هم حدیث بخوانم.

امام‌جمعه موقت تهران اظهار داشت: در اولین مسافرتی که مقام معظم رهبری به قم داشتند مرحوم شرعی گزارشی از فعالیت حوزه‌ها به ایشان دادند و رهبری ضمن تجلیل از وی فرمود که تا قبل از انقلاب تأثیرگذاری حوزه خواهران در کشور به این حد ملموس نبود اما امروزه حوزه‌های علمیه خواهران نیز نقش ارزنده‌ای در نشر دین دارند.

وی تصریح کرد: از نماینده محترم ولی‌فقیه در آذربایجان غربی درخواست می‌کنم که در کنار تهیه کارهای نرم‌افزاری که در حوزه خواهران انجام می‌شود زمینه استفاده از علم و دانش خواهران طلبه نیز بیش‌ازپیش فراهم شود.

حوزه‌های علمیه در مقابل ناتوی فرهنگی ایستاده‌اند

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفت: شما طلاب بر سر سفره پیامبرنشسته‌اید و باید بدانید که هیچ راهی برای مقابله با تهاجم فرهنگی، شبیخون فرهنگی و همچنین ناتوی فرهنگی تأثیر گذار تر از حوزه‌های علمیه نیست.

وی عنوان کرد: خوشبختانه ظرفیت‌های لازم در ارومیه فراهم است چراکه حاج‌آقاقریشی فرمود که ما در قم 1200 طلبه مشغول به تحصیل داریم و این نشان از آن دارد که قاطبه مردم این شهر عالم پرورند همچنین بسیار مایه مباهات است که هادیان دین در این شهر اکثراً جوان هستند.

عضو هیئت‌رئیسه مجلس خبرگان رهبری اظهار داشت: اما باید بگویم که برایم بسیار دردآور بود که فقط در 20 درصد مساجد شهر عالمان دینی حضور می‌یابند که در این راستا ضروری است که زمینه‌های لازم برای فعالیت بیشتر مساجد در شهر ارومیه فراهم شود.

وی افزود: تدابیری در حوزه علمیه اندیشیده اقداماتی انجام شده که از جمله آنها یکی مشکل پایین بودن شهریه‌ها بود که مقام معظم رهبری شخصاً وارد میدان شدند و میزان شهریه‌ها را افزایش دادند که امید می‌رود سایر مراجع نیز به این موضوع ورود و به اهمیت آن اهتمام بورزند.

ارائه تسهیلات برای تأمین طلاب مناطق محروم

امام‌جمعه موقت تهران عنوان کرد: همچنین طرح دیگری نیز مطرح شده که مقطع تعیین و با حفظ ارائه تسهیلات لازم و فرستادن طلاب به شهرستان‌ها خلاء وجود روحانیون در این مناطق را رفع کنیم همچنین در این راستا امتیازاتی نیز برای نخبگان در نظر گرفته شده و آن اینکه اگر طلبه‌ای به امر تبلیغ بپردازد میزان 80درصد به شهریه وی افزوده می‌شود.

خاتمی در ارتباط با اصول طلبگی در بین طلاب جوان اظهار داشت: نکته اول هویت صنفی ما است یعنی اینکه ما طلبه‌ها ابتدا باید بدانیم چه‌کاره هستیم که در مقام ثبوت 3 فرضیه متصور است و آن اینکه طلبگی یک شغل است در کنار شغل‌ها یدیگر که در این فرضیه لباس روحانیت ابزاری است که از آن نان درمی‌آوریم.

وی تصریح کرد: همین تصور بود که سبب شد عده‌ای پس از انقلاب چون دیدند از جمع طلاب و روحانیون امام‌جمعه، نماینده ولی‌فقیه، عضو شورای نگهبان، نماینده مجلس خبرگان رهبری و قاضی انتخاب می‌شود به این عرصه پا نهادند که البته این تفکر خلاف شرع نیست اما قطعاً نقطه ایده آل هم نیست.

طلبگی چیزی فراتر از یک صنف است

خاتمی گفت: فرضیه دوم این است که ما صنف هستیم در کنار سایر اصناف مانند دانشگاهیان، کارمندان و بازاریان که این فرض نیز صحیح نیست.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم افزود: فرضیه سوم این است که کارمان را عشق ببینیم و عاشق این کار باشیم و این یعنی اینکه طلبگی را فرا شغل بدانیم و خود را در کشوت سرباز امام زمان (عج) ببینیم و افتخار کنیم به لباسی که در تن داریم و در این راستا معتقدم کسانی موفق می‌شوند که این بینش را دارند.

وی عنوان کرد: طلبگی فراتر از یک صنف است چراکه با دین مردم کار دارد و مطمئناً دین صنف نیست که روحانیت هم‌صنف تلقی شود.

تقوا و تدین ارکان اصلی در تحصیل علوم حوزوی

امام‌جمعه موقت تهران با بیان اینکه طلبگی 3 رکن اساسی دارد که اگر نباشد و یا کم باشد آسیب است اظهار داشت: مسئله تقوا و تدین شرط اولویت در این لباس نیست بلکه شرط ضرورت است همان‌طوری که گفته می‌شود طلبه‌ای که خود را بنده خدا نمی‌داند طلبه نیست بلکه بطله است.

وی گفت: باید توجه داشت که بحث تدین و تقوا بسیار مهم است چراکه ابراهیم زنجانی که فرمان قتل شیخ فضل‌الله نوری را داد از ابتدای طلبگی خود لاابالی بود و سرانجام هم از چنین فتوای ننگینی را صادر کرد.

اما جمعه موقت تهران با اشاره به اینکه مطالعه در حوزه باید به قصد عبادت باشد افزود: همچنین مایه علمی نیز مهم است چراکه اینجا جای آمدن با اجبار نیست و کسی که در این عرصه درس نخواند نباید انتظار احترام داشته باشد.

وی تصریح کرد: داشتن خط صحیح سیاسی و انقلابی بودن نیز اهمیت بالایی دارد چراکه اگر طلبه‌ای نتواند راه را تشخیص دهد نخواهد توانست خادم حقیقی اسلام باشد.

ضرورت مقابله با طرح سکولاریزه کردن حوزه‌های علمیه

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به آفت‌ها و آسیب‌هایی که ممکن است طلاب و روحانیون با آن مواجه شوند عنوان کرد: چندین دام در پیش روی حوزه‌های علمیه است که نخستین آن سکولاریزه کردن حوزه و ادعای جدایی دین از سیاست بوده و باید برای مقابله با آن بیش‌ازپیش تلاش کرد.

وی افزود: انحراف عقیدتی دومین دامیست که ممکن است طلبه‌ها به آن گرفتار شوند و به‌این‌ترتیب باید مراقبت کنیم و بدانیم هر صدایی از هرجایی بلند شد صحیح نیست همچنین دام اقتصادی و پول‌های آلوده است که البته مخاطب این سخن بیشتر طلاب جوان هستند و باید بیش‌ازپیش مراقبت کنند.

عضو هیئت‌رئیسه مجلس خبرگان رهبری ضمن بیان نکاتی از بابت مصونیت در برابر انحرافات موجود در جامعه اظهار داشت: در ارتباط با پیشگیری از آسیب‌هابیشتر از طلاب این مسیولین حوزه‌های علمیه هستند که مخاطب قرار می‌گیرند.

وی با تأکید بر ارائه درس تحلیل سیاسی در حوزه‌های علمیه خاطرنشان کرد: به‌جای برنامه‌ریزی تشریفاتی برای ارائه دروس در حوزه آفات را هر هفته ارزیابی کنید و هفته بعد آن در ارتباط با موضوع آسیب شناسایی شده بحث کنید همچنین عزیزان مسئول در حوزه علمیه توجه داشته باشید که نظارت‌ها بر طلاب جوان‌تر افزایش یابد چراکه به‌این‌ترتیب است که طلبه تراز اسلام و انقلاب ساخته می‌شود.

انتهای پیام/

R41361/P1486/S6,48/CT11

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۶۴۳۰۹۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سفر به سومین دیار حرم اهل بیت (ع) در ایران -  بخش نخست

از آنجا که این جایگاه ، بنا به ویژگی های علمی در زمینه‌های اصول و فقه و دیگر علوم جاری در حوزه‌های علمیه مورد توجه قرار داشته و دارد و با وجود درایت و تیزنگری ، هوشمندی ، سیاستمداری و آشنایی با اوضاع و شرایط جامعه مسلمانان اعم از سنی و شیعه و نیز دیگر جوامع مذهبی جهان، در هر دوران شخصی را به عنوان «مرجع جامع‌الشرایط» به جامعه شیعیان معرفی می کند.

از این رو سنت مراجع شیعه، بذل توجه به مراکز اصلی شیعه بوده و می باشد که در این میان حجة ‌الاسلام والمسلمین جناب آقای حاج سید جواد شهرستانی ، داماد و نماینده تام‌الاختیار حضرت آیة الله العظمی سیستانی در نزدیک به سه دهه اخیر ، برای نخستین بار دست به سفرهای درون‌مرزی و برون ‌مرزی زده و بدین ترتیب به امور شیعیان و حوزه‌های علمیه و مدارس وابسته به آن ، در درجه نخست و نیز اصولاً آگاهی از وضع و شرایط اجتماعی و اقتصادی آنان و رفع نیازمندی های شیعیان می ‌پردازد.
بدون تردید شرایط کنونی جهان به ویژه در منطقه و برنامه‌ریزی ‌های سیاست جهانی برای وارونه جلوه دادن چهره اسلام حقیقی و نیز تحقیر و به انزوا کشانیدن مسلمانان به ویژه شیعیان در جای جای جهان، خصوصاً در منطقه خاورمیانه ، مسئولیت سنگین‌تری را متوجه نهاد مرجعیت نموده و از این روست که می ‌بایست با سفرهای دوره‌ای هراز چندگاهی ، ضمن آشنایی با شرایط اجتماعی و اقتصادی شیعیان به طور خاصً و دیگر جوامع مسلمان به طور عام، به رفع نیازمندیی ها و به‌روز درآوردن مراکز علمی فرهنگی آنان اقدام گردیده و از سوی دیگر موجب دلگرمی آنان گردد که این عزیزان احساس کنند همواره دارای پشتوانه و مرکزی هستند که در اندیشه آنان بوده و دغدغه آنان را در سر دارد.

اینجانب که در این چند دهه اغلب توفیق همراهی با معظًم له و هیأت همراه در سفرهای درون مرزی و برون مرزی را داشته و پیش از این گزارش های گوناگونی از این سفرها را همچون سفر های برون مرزی به کشور های لبنان ، افغانستان ، هند ، کشمیر ….و نیز درون مرزی چون سفر به بخش های شمال ، جنوب و شرق کشور را منتشر ساخته ام ، سعی داشته ام تا آن جا که ممکن است بصورت گذرا ، بخشی از فعالیت های این گونه سفرها را که اغلب با دیدار ها از مراکز حوزه های علمیه ، مدارس ، اساتید علمی آنان ، أئمه جمعه و جماعات ، و شخصیت های علمی حوزوی ، نیز اجتماعی و سیاسی و گاه بر اساس ضرورت ، دیدار با مردم مناطق محروم کشور را به نظر خوانندگان ، و نیز ثبت در تاریخ ، به قلم آورم.
در همین راستا توفیق یار گردید که در تاریخ شنبه ۲۵ فروردین ماه جاری (۱۴۰۳ شمسی ) به مدت چهار روز با هیأت اعزامی از سوی دفتر آیة الله العظمی سیستانی ، که به ریاست و مدیریت و حضور جناب حجة الاسلام و المسلمین حاج سید جواد شهرستانی به استان فارس ( شیراز ، کازرون ، جهرم و فسا ) ، سفر کرده و پس از زیارت از دو مرقد مطهر سید علاء الدین ، و شاهچراغ علیهم السلام و دیدار با تولیت های این دو مزار مبارک و دیدار با امام جمعه های شیراز ، کازرون ، جهرم ، فسا و جز این ها از أئمه جمعه دیگر شهرهای این دیار ، به دیدار باطلاب علوم دینی در مدارس و حوزه های علمیه متعدد آن ، ودیدار با علماء و شخصیت های حوزوی و اساتید این بلاد صورت پذیرفت.

در این سفر نزدیک به بیش از پنجاه دیدار در برنامه گنجانیده شده بود که برنامه همه روزه از شش بامداد ، تا ساعت دو بامداد روز بعد ادامه می یافت که بحمد الله همچون دیگر سفرهای معظم له ، از سفرهای موفق بشمار می آمد.
امیدوارم توفیق یار گردد که در این راستا و دیدارها قلم نگاره هایی را به تحریر در آورم.
گفتنی است که شیراز در سال۷۴ هجری به دست مسلمانان فتح شد. هجرت امام رضا (علیه‌السلام) به ایران ، خیل عاشقان ولایت و سادات علوی را راهی ایران نمود که برخی از آنان در شیراز به دست حاکمان عباسی به شهادت رسیدند.
تاریخ پیدایش حوزه علمیه شیراز به قرن دوم با روی کار آمدن آل بویه باز می‌گردد و با به قدرت رسیدن صفویان و افزایش قدرت تشیع حوزه علمیه شیراز نیز رو به گسترش پا نهاد و تا به امروز این راه را ادامه داده است.
این دوره از قرن دوم شروع و تا قرن دهم ادامه می‌یابد. حکومت آل بویه موجب شکوفایی حوزه علمیه شیراز در این دوره است و برخی از فقها و حکیمان از این دیار به کاروان دانش می‌پیوندند. اواسط قرن چهارم هجری شیراز به تصرف دیلمیان درآمده و تشیع به عنوان مذهب رسمی مورد توجه قرار گرفته است.
از فعالیت‌های فرهنگی آل بویه در این دوره مسجد جمعه و کتابخانه عضدالدولة است. این روند موجب گشت تا در قرن پنجم هجری دانشمندانی شیعی از این سرزمین پا به عرصه نهند.
در دوره‌های بعد که به هفتم تا دهم هجری تعلق دارد نام ۳۱ مدرسه علمیه در حوزه شیراز ثبت شده است.

صفویان در نشر تشیع در ایران هر چند پیشگام بشمار نمی آیند و برخی دیگر از حکومت‌های شیعه چون آل بویه و علویان بر آنان پیشی دارند، لیکن آنها در دایره گسترده‌تری تمدن اسلامی و فرهنگ شیعی را نشر داده‌اند. آغاز دوره دوم حوزه علمیه شیراز با استقرار دولت صفوی آغاز و تا قرن پانزدهم ادامه می‌یابد.
با رواج فرهنگ شیعی در ایران بسیاری از دانشمندان بحرین و با توجه به نزدیکی جغرافیایی ، از اوایل قرن یازدهم به شیراز مهاجرت نموده و در این شهر مقیم شدند.

برخی از مشهورترین این بزرگان عبارتند از :
سید ابو علی ماجد ، فرزند سید هاشم بحرانی (متوفی ۱۰۲۸. ق) ، احمد بن عبد السلام بحرانی (زنده به سال ۱۰۲۸. ق) ، شیخ صایح بن عبد الکریم بحرانی (متوفی ۱۰۹۸. ق) ، سید ماجد فرزند سید محمد بحرانی (زنده به سال ۱۰۹۷. ق) ، شیخ یوسف بحرانی (۱۱۰۷ـ۱۱۸۶. ق) صاحب کتاب « الحدائق الناضره » که به صاحب حدائق شهرت یافته است.
در این دوره ده‌ها مدرسه علمیه در شیراز به عنوان نهاد آموزشی به فعالیت مشغول بودند که مهمترین آن ها اشاره می نمایم:
مدرسه محبیه ، مدرسه خان ، مدرسه میرزا لطفی ، مدرسه‌ هاشمیه ، مدرسه اسماعیلی ، مدرسه حکیم ، مدرسه نظامیه ، مدرسه امامیه ،
مدرسه صالحیه ، دمدرسه مقیمیه ، مدرسه حاجی میرزا خان ، مدرسه آقا بابا خان ، مدرسه شفاعیه.
از بزرگان این دوره می توان به « صدر المتألهین شیرازی » و «حاج میرزا محمدحسن» معروف به « میرزای شیرازی » اشاره نمود که هر چند هیچیک از این دو بزرگ در شیراز اقامت دائم نداشته‌اند، لیکن نام شیراز را به عنوان دیاری شیعی که فرزانگانی در فلسفه و فقه را به جهان تشیع عرضه نموده است ، در خاطره‌ها زنده می‌کنند. به ویژه میرزای شیرزای که در تاریخ شیعه به ( المجدًد الشیرازی ) شهرت یافت که نهضت ضد استعماری تنباکو را به وجود آورد و با فتوای تاریخی و تاثیر گزار خود ، قدرت دینی عالمان شیعه را به نمایش گذاشت.

همانطور که پیش از این اشاره گردید هجرت امام رضا (علیه‌السلام) به ایران ، خیل عاشقان ولایت و سادات علوی را راهی ایران نمود که برخی از آنان در شیراز به دست حاکمان عباسی به شهادت رسیدند.

برخی از این بزرگان عبارتند از:
احمد بن موسی الکاظم معروف به شاهچراغ ، سید علاءالدین حسین بن موسی الکاظم علیه السلام، (برادر کوچکتر شاهچراغ ) ، محمد بن موسی الکاظم ، علی بن حمزة بن موسی الکاظم ، ابراهیم عسکر بن موسی بن ابراهیم أصغر بن موسی الکاظم ،حسین بن اسحاق بن موسی الکاظم ، محمد بن حسن بن حسن بن حسین بن اسحاق بن موسی الکاظم ،
قاسم بن احمد بن حسن بن سلیمان بن قاسم الرسی ابن ابراهیم طباطبا بن اسماعیل بن ابراهیم بن حسن بن حسن بن علی بن ابیطالب علیهم السلام که هرکدام از این بزرگان دارای حرم و بارگاه های باشکوهی در شیراز می باشند و مردم این دیار از رشحات معنوی پیکر های پاک نهفته در خاک آن همواره در طول تاریخ بهره مند بوده و می باشند.
در حقیقت شیعه از قرن دوم هجری در شیراز حضور یافته و در طی سال‌ها به جایگاه رفیعی نایل آمده است.
از اواخر قرن سیزدهم هجری ، حوزه علمیه شیراز شاهد تعداد قابل توجهی از دانشمندان فرزانه در فقه و اصول و معارف الهی گردید که برخی از آنان با موضع‌گیری در مقابل شیخیه کرمان، کتاب‌هایی را در ردّ فرقه شیخیه به رشته تحریر درآوردند و برخی بر علیه استعمار انگلیس موضع‌گیری نموده و مردم را علیه آنان بسیج کردند.

در اینجا به برخی از مشاهیر دانشمندان شیراز اشاره می نمایم:

حجة ‌الاسلام میرزا محمد ابراهیم شیرازی (قرن سیزدهم) ، حجة ‌الاسلام آقا سید ابو الحسن دستغیب شیرازی (متوفی بعد از ۱۳۰۰. ق) وی در علوم عقلی و ریاضی مهارت بسزایی داشتند ، حجة الاسلام سید ابو القاسم شیرازی (متوفی حدود ۱۲۸۰. ق) وی از مدرسین حوزه علمیه شیراز بود ،
حجة الاسلام سید احمد بن سید عبد الکریم شیرازی (متوفی حدود ۱۲۵۰. ق) وی از دانشمندان متبحّر حوزه شیراز بود، « کشف الاسرار ، جبر و اختیار » از آثار اوست ، آیة ‌الله سید اسماعیل بن سید رضی شیرازی (۱۲۵۸ـ۱۳۰۵. ق) وی پدر حضرت آیة الله العظمی میرزا عبد الهادی شیرازی و پسر عموی میرزای بزرگ شیرازی بوده و از علمای جلیل القدر و فقهای عصر خویش محسوب می‌شده است ، آیة الله سید میرزا آقا فرزند سیداحمد مستوفی حسنی شیرازی که داماد میرزای شیرازی بشمار می آمد ، آیة ‌الله العظمی شیخ محمد باقر شیرازی ، که از معاصرین وحید بهبهانی و علامه بحر العلوم است ، آیة ‌الله العظمی سید محمد باقر موسوی طیب شیرازی (متوفی حدود ۱۲۳۵. ق) وی از عالمان متبحر قرن سیزدهم هجری است ، آیة الله شیخ محمدجعفر بن محمد، « ملًا آقا بزرگ شیرازی » (متوفی حدود ۱۳۰۰. ق) معظم له از مراجع قضاء و افتاء شیراز محسوب می‌شد ، حجة الاسلام شیخ جعفر تجوری شیرازی ، که از شاگردان مجدد شیرازی بشمار می آمد ، حجة ‌الاسلام شیخ محمدجواد فرزند محمدرضا آیت‌اللهی (متولد ۱۳۰۹. ق)، حجة ‌الاسلام ملا محمد جواد شیرازی (متوفی حدود ۱۲۶۰. ق)، ایشان از فقهای شیراز و مؤلفان آن سامان است « الکواکب المضیئة » از جمله تالیفات او می‌باشد ، حجة الاسلام سید حسین بن محمد رضا حسینی شیرازی ، وی عالمی فاضل و از شاگردان شیخ فضل الله نوری است، حجة ‌الاسلام شیخ محمد رضا بن اسد الله عالمی (متوفی حدود ۱۳۴۰. ق)، وی از ادیبان شیراز است. « بصیر السعداء » و « عقود الدرً النضید » از آثار اوست ، حجة الاسلام سید محمد رضا بن اسماعیل موسوی شیرازی (۱۲۲۳ـ۱۳۰۰. ق)، وی از شاگردان حاجی کلباسی است و کتاب‌هایی در معارف اسلامی نگاشته است ، آیة ‌الله شیخ عبد الجبار شیرازی (متوفی ۱۳۱۹. ق)، وی از فقهای شیراز و از شاگردان شیخ انصاری و میرزای بزرگ شیرازی و مرجع مردم شیراز در مسایل شرعی و احکام دینی بوده است ،


آیة ‌الله العظمی سید عبد الهادی حسینی شیرازی (۱۳۰۵ـ۱۳۸۳. ق) ، آیة الله سید علی اکبر فال اسیری شیرازی (متوفی ۱۳۱۹. ق)، وی از فقهای بزرگ عصر خویش و از شاگردان میرزا حبیب الله رشتی است که نهضت تنباکو را در شیراز هدایت نمود ، آیة الله حاج سید محمد باقر آیة اللهی (متولد ۱۳۲۲. ق)، وی فرزند آیت‌الله العظمی میرعبدالباقی است که از حوزه علمیه شیراز، نجف ، اصفهان و قم بهره برده سپس به شیراز بازگشته و به خدمات دینی مشغول شده است ، حجة ‌الاسلام سید محمد کاظم آیة اللهی (متولد ۱۳۳۲. ق)، وی فرزند دیگر آیة الله میر عبد الباقی است که در حوزه علمیه شیراز و قم به تحصیل پرداخته و کتاب‌ها و رساله‌هایی در فقه به رشته تحریر درآورده است ، آیة ‌الله سید ابو القاسم ارسنجانی (متولد ۱۳۱۸. ق)، وی از طلاب شیراز بود که برای تکمیل تعالیم دینی راهی نجف اشرف شده بود لیکن با تبعید آیات عظام نجف به قم در سال ۱۳۴۲. ق به ایران آمد و پس از تحصیل در مکتب مرحوم‌ آیة الله حائری یزدی و میر سید علی یثربی به شیراز رفته و به تدریس در آن حوزه و ترویج احکام دین پرداخت ، آیة‌الله العظمی شیخ جعفر بن محمد حسین محلاتی شیرازی (متولد ۱۲۴۳. ق)، معظم له از مجتهدان شیراز بود که از اساتید حوزه‌های علمیه شیراز، سامراء و نجف بهره برده و در شیراز اسکان یافته بود. وی در جنگ جهانی اول ( ۱۳۳۲ـ۱۳۳۷ ق ) مردم را به دفاع از ایران و جنگ با دولت انگلیس فراخواند. در این ایام خود نیز لباس رزم پوشیده و به صف مبارزان پیوست تا اینکه انگلیسی‌ها بوشهر را تخلیه کردند ، آیة ‌الله سید صدر الدین مجتهد شیرازی (متولد ۱۲۲۱. ق)، ایشان از دانش آموختگان حوزه شیراز و نجف می‌باشد که پس از تحصیل به موطن خویش بازگشته و «جمعیت انصار» را تشکیل دادند.

از آثار ایشان یک دوره دایرةالمعارف بیست جلدی به نام « مجموعة الاشتات » است ، آیة ‌الله میرزا ابراهیم بن محمد علی مجتهد محلاتی شیرازی (متوفی ۱۳۳۶. ق)، ایشان از فقها و مجتهدان جامع الشرایط و از شاگردان مجدد شیرازی است که تقریرات درس استاد در فقه و اصول را به رشته تحریر درآورده است ، آیة الله سید نور الدین بن میرزا ابو طالب حسینی شیرازی ایشان از آیات عظام نجف اشرف اجازه اجتهاد دریافت کرده و به تالیف کتاب و ارشاد مردم مشغول بود ، آیة الله العظمی شیخ بهاء الدین محلاتی فرزند شیخ جعفر از بزرگ علماء و مراجع عصر ما در استان فارس بشمار می آمد. بزرگ خاندان محلاتی شیراز «آخوند ملا محمد علی محلاتی » است که در سال ۱۲۶۰ هـ. ق. از محلات به شیراز هجرت کرد و در سال ۱۲۸۴ هـ. ق. در این شهر بدرود حیات گفت. وی خانواده محلاتی‌ها را در شیراز تشکیل داده و به مناسبت محلاتی بودن ، فرزندانش این عنوان را برای نام خانوادگی خویش برگزیدند. ملا محمدعلی محلاتی اصلا شوشتری بوده و جدش «آخوند ملا محمد شوشتری » از شوشتر به محلات هجرت نموده و در آن جا سکنی گزیده بود. « محمد بن علی نجار »، جد بزرگ ملا محمدعلی محلاتی یکی از علمای معروف شوشتر بوده است.

گفتنی است که عالمان و فقیهان سترگی در این دیار از قرن دوم تا کنون سر بر آورده و نه تنها شیراز و پیرامون آن را ، بلکه حوزه های علمیه نجف و قم ، و اصفهان ، و مشهد و جز این ها از دیگر حوزه های شیعه جهان اسلام را از علم و دانش خود بهره مند ساخته اند ، که در این قلم نگاره ، و در حدً بضاعت علمی خود ، و حوصله خوانندگان ، تنها به بخشی از مرزداران اسلام در این دیار بسنده نمودم ، که صد البته سخن در این راستا و اشاره به ستارگان فروزان و برجسته آن فراوان است.
لازم به اشاره است که هم اکنون در حدود نزدیک به چهار هزار طلبه که سه هزار نفر آنان را مردان تشکیل می دهند ، در استان فارس و در ٥١ حوزه علمیه مشغول به تحصیل و فعالیت می باشند.
امیدوارم که در این راستا ضمن شرح سفر و دیدار استانی جناب آقای شهرستانی و هیأت همراه با حوزویان و اساتید و حوزه ها و مدارس علمیه شهرهای یاد شده ، اطلاعاتی افزون بر آن از حوزه های شیراز ، و مدارس کهن و تاریخ آن ها و تاثیر گزاری و حضور بزرگانی نام آور و ماندگار در تاریخ شیعه را تقدیم دارم.


جمعه هفتم اردیبهشت ۱۴۰۳

220

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900034

دیگر خبرها

  • تدارک ویژه حوزه‌های علمیه برای دهه کرامت در ۱۴۰۰ نقطه دنیا
  • بودجه نهادهای حوزوی چقدر افزایش یافت؟
  • آیت الله کوهستانی، ستاره آسمان فقاهت ایران
  • تربیت طلبه، یک کار انبیایی از ناحیه خداوند است
  • بانوان طلبه سنگربانان عرصه تربیت هستند
  • ضرورت ارتباط با حوزه و ادامه تحصیل روحانیون شاغل در سازمان‌های دولتی
  • سفر به سومین دیار حرم اهل بیت (ع) در ایران -  بخش نخست
  • آغاز پذیرش حوزه‌های علمیه خواهران
  • ضرورت ارتباط با حوزه و ادامه تحصیل روحانیون شاغل در ارگان‌های دولتی
  • پیام مدیر حوزه علمیه یزد در پی درگذشت والده شهیدان نیرنگ (حق شناس)