Web Analytics Made Easy - Statcounter

«نادر نوربخش» کارشناس مسائل اروپا در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا با اشاره به مشکلات پیش آمده در تشکیل دولت ائتلافی آلمان عنوان کرد: همانگونه که مستحضر هستید با اعلام کنار رفتن حزب دموکرات آزاد (FDP) از مذاکرات تشکیل دولت ائتلافی در آلمان، صحنه سیاسی این کشور با یک بن‌بست سیاسی کم سابقه روبه‌رو شده است؛ در واقع این نخستین بار پس از جنگ جهانی دوم است که یک انتخابات در آلمان به تشکیل دولت منجر نشده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بحران کنونی در همین مدت کوتاه باعث کاهش ارزش یورو شده است، این وضعیت حتی می‌تواند زندگی سیاسی مرکل و حضور ۱۲ ساله وی در مقام صدراعظم آلمان را پایان دهد. در این راستا باید نگاهی کوتاه به انتخابات سراسری اخیر آلمان داشته باشیم.

وی ادامه داد: در آلمان شخص صدراعظم با رای مستقیم انتخاب نمی‌شود؛ بلکه در جریان انتخابات سراسری، مردم با رای مستقیم به حزب مورد نظر خود رای می‌دهند و رییس جمهور طبق قانون اساسی کاندیدای مربوط به حزبی که بیشترین آراء را از آن خود کرده است را به مقام صدر اعظمی منصوب و وی را مسئول تشکیل دولت می‌کند. لذا انتخابات پارلمانی نقش حیاتی برای تعیین صدر جایگاه اجرایی در آلمان و تشکیل دولت را دارا است. در جریان انتخابات که در مهر ماه جاری برگزار شد، حزب دموکرات مسیحی به رهبری مرکل با ۳۳ درصد آراء مقام نخست را کسب کرد و پس از آن حزب سوسیال دموکرات و حزب آلترناتیو برای آلمان (Afd) قرار گرفتند.

نکته حائز اهمیت در این میان کاهش  بی‌سابقه آرای دو حزب اصلی این کشور نسبت به دوره های پیشین از یک سو و راهیابی حزب راست افراطی آلترناتیو برای آلمان با ۱۳ درصد آرا به بوندستاگ (پارلمان آلمان) بود. امری که در بیش از نیم قرن اخیر مشابه آن در این کشور رخ نداده بود. در چنین شرایطی و با توجه به اینکه هیچ یک از احزاب به تنهایی حائز اکثریت آرا نشد، حزب نخست (دموکرات مسیحی) ناچار به ائتلاف با احزاب بعدی بود (لازم به ذکر است همه احزاب آلمان از هرگونه همکاری یا ائتلاف با حزب سوم یعنی حزب ضد ساختار آلترناتیو برای آلمان خودداری می‌کنند).

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل با بیان اینکه برخی از سناریوهای ائتلافی در ماه‌های اخیر با شکست روبرو شده است، گفت: سناریوی نخست یعنی ائتلاف حزب اول و دوم که به نام  «ائتلاف بزرگ» شناخته می‌شود، منتفی شد. دلیل آن هم این بود که سوسیال دموکرات‌ها پس از تجربه کاهش شدید محبوبیت ترجیح دادند تا در جایگاه مهم اپوزیسیون در بوندستاگ قرار گیرند تا اینکه آن را به حزب راست افراطی (Afd) بسپارند. سناریو دوم، ائتلاف حزب اول (دموکرات مسیحی) با دو حزب رده چهارم و پنجم یعنی دموکرات‌های آزاد و سبزها بود. این ائتلاف که به دلیل شباهت رنگ نماد این احزاب به پرچم کشور جامائیکا با این نام معروف بود پس از چند هفته مذاکره شکست خورد و آینده سیاسی آلمان را در یک شرایط مبهم قرار داد.

این بحران هنگامی آغاز شد که حزب دموکرات‌های آزاد با اعلام اختلاف‌نظرهای اساسی از روند مذاکرات کناره‌گیری کرده و تشکیل دولت ائتلافی موسوم به جامائیکا را با بن‌بست مواجه کرد؛ این حزب اعلام کرده است که حداقل ۲۰۰ مورد وجود داشته که بر روی آنها توافقی حاصل نشده است و طرفین یکدیگر را برای به بن‌بست رسیدن مذاکرات متهم می‌کنند.

وی افزود: موضوع مهاجرت یکی از چالش‌های اساسی بوده است که وضعیت سیاسی آلمان را با بحران روبه‌رو کرده است. بیش از یک میلیون پناهجو در سال ۲۰۱۵ به این کشور وارد شدند و «حزب راست افراطی» و حزب ضد مهاجر «آلترناتیو برای آلمان» توانست با اتکا به همین بستر آرای قابل ملاحظه‌ای را در انتخابات اخیر از آن خود کند. در ائتلاف جامائیکا نیز حزب سبز‌های آلمان از ورود پناهجویان و خانواده‌های آنان حمایت کرده و در مقابل دو حزب دیگر خواستار اعمال محدودیت سالانه ۲۰۰ هزار نفری بر آن بودند. همچنین موضوع تغییرات اقلیمی از دیگر موارد اختلاف‌نظر بوده است. حزب طرفدار محیط زیست سبزها بر کاهش سوخت‌های فسیلی تاکید می‌کند و خواستار سرمایه‌گذاری بیشتر روی انرژی‌های تجدیدپذیر بوده‌ است، درحالیکه طرف‌های دیگر نگران از دست دادن مشاغل در حوزه‌های مرتبط با انرژی بوده‌اند.

نوربخش در تشریح سناریوهای پیش‌رو بیان کرد: وضعیت فعلی، موقعیت صدراعظم را با آینده نامعلوم سیاسی روبه‌رو کرده است؛ به صورتی که  بازگشت به مذاکرات و تشکیل ائتلاف جامائیکا هم اکنون کاملاً بعید به نظر می‌رسد. این ائتلاف حتی سابقه تشکیل در مقیاس ملی را نداشته و پیش‌تر تنها در سطح ناحیه‌ای تجربه شده بود. از سوی دیگر ائتلاف بزرگ میان دو حزب دموکرات مسیحی و سوسیال دموکرات با اعلام عدم تمایل حزب سوسیال دموکرات تقریباً منتفی به نظر می‌رسد. گزینه دیگر تشکیل دولت حداقلی است؛ به این معنا که حزب مرکل با یکی از دوحزب سبز‌ها یا حزب دموکرات‌های آزاد به صورت جداگانه ائتلافی را تشکیل دهد که در هر دو صورت باز هم حائز اکثریت پارلمانی نخواهد شد. لذا یک دولت در اقلیت تشکیل می‌شود که معمولاً بی‌ثبات خواهد بود و برای اتخاذ هر سیاستی مجبور به کسب حمایت جداگانه اکثریت در پارلمان خواهد بود. مرکل نیز امکان آن را رد کرده و معتقد است برگزاری انتخابات مجدد را به تشکیل چنین دولت اقلیتی ترجیح میدهد.

وی در پایان تصریح کرد: گزینه محتمل دیگر برگزاری انتخابات مجدد خواهد بود که در صورت موافقت و به درخواست رئیس‌جمهوری آلمان (فرانک والتر اشتاینمایر) امکان پذیر خواهد بود و فرایند آن چند ماه به طول خواهد انجامید. این امر در طول تاریخ آلمان بی‌سابقه تلقی می‌شود. از طرفی هم نباید فراموش کنیم مطابق نظرسنجی‌ها از روز انتخابات تا به حال، روند کاهش محبوبیت دو حزب اصلی ادامه یافته و در مقابل بر محبوبیت حزب دموکرات‌های آزاد افزوده شده است. انتخابات مجدد همچنین به احتمال زیاد به نفع حزب راست افراطی آلترناتیو برای آلمان خواهد بود که معتقدند ساختار سیاسی این کشور ناکارآمد است و  نیاز به اصلاح اساسی دارد. از سوی دیگر باید توجه داشت انتخابات مجدد، احتمال تکرار نتایج مشابه شرایط کنونی را خواهد داشت که در هر صورت بازهم بازنده این وضعیت آنگلا مرکل خواهد بود. نباید از یاد ببریم نظام سیاسی آلمان به دلیل ثبات در طی دهه‌های گذشته همواره مورد تحسین بوده است، اما به عقیده من دیگر نمی‌تواند الگوی ثبات سیاسی در اروپا باشد و می‌تواند آینده سیاسی این کشور و حتی اروپا را با ابهام روبه‌رو کند.

منبع: ایلنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۷۲۸۲۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شرط حماس برای خلع سلاح : تشکیل کشور فلسطین در مرزهای 67 و پایان اشغال

 یک مقام ارشد سیاسی حماس به آسوشیتدپرس گفت که این گروه سیاسی نظامی حاضر است با یک آتش‌بس پنج ساله یا بیشتر با اسرائیل موافقت کند؛ در صورت ایجاد یک کشور مستقل فلسطینی، سلاح‌های خود را روی زمین گذاشته و به یک حزب سیاسی تبدیل خواهد شد.

به گزارش صدای ایران ، خلیل الحیه در مصاحبه‌ای که روز چهارشنبه با این خبرگزاری در استانبول انجام داده همچنین تاکید کرد که حماس آمادگی دارد به سازمان آزادی‌بخش فلسطین بپیوندد تا یک دولت واحد برای غزه و کرانه باختری تشکیل شود. 

به نوشته یورونیوز،  این گروه فلسطینی قبلا همواره تاکید کرده که مبارزه خود را تا زمان نابودی اسرائيل ادامه خواهد داد.

الحیه که از مقام‌های بلندپایه حماس به شمار می‌رود که در مذاکرات برای آتش بس و تبادل گروگان‌ها حضور داشته در این مدت گاهی لحن تند و مخالف و گاهی هم بیان آشتی‌جویانه‌ای داشته است. 

او در بخش دیگری از این مصاحبه تاکید کرد که «حماس آمادگی دارد حدود کشور فلسطینی را بر اساس قطعنامه‌های بین‌المللی که تاکید دارد باید در امتداد مرزهای پیش از جنگ ۱۹۶۷ تشکیل شود، بپذیرد.»

وی در خصوص اینکه اگر چنین اتفاقی بیفتد چه سرنوشتی در انتظار حماس خواهد بود گفت: «آن‌وقت شاخه نظامی ما منحل می‌شود. تجربیات افرادی که با اشغالگران جنگیدند چه شده است؟ وقتی به استقلال رسیدند و حقوق خود را کسب کردند به احزاب سیاسی تبدیل شدند و نیروهای مبارز هم به ارتش ملی پیوسته‌اند.»

طی سال‌ها، حماس گاهی موضع عمومی خود را نسبت به احتمال تشکیل کشور فلسطینی در کنار اسرائیل تعدیل کرده است. اما برنامه سیاسی آن هنوز رسما بر شکل گیری کامل فلسطین از از رودخانه تا دریا (من النهر الی البحر) است؛ منطقه‌ای از رود اردن تا دریای مدیترانه که شامل اسرائيل نیز می شود.  

الحیه نگفت که آیا استقبال آشکار او از راه حل دو کشوری به منزله پایان دادن به درگیری فلسطین با اسرائیل است یا گامی موقت به سوی هدف اعلام شده این گروه برای نابودی اسرائیل.

تشکیلات خودگردان فلسطین امیدوار است که یک کشور مستقل در کرانه باختری، شهر قدس شرقی و غزه ایجاد کند، مناطقی که اسرائیل در جنگ ۱۹۶۷ در خاورمیانه تصرف کرد. در حالی که جامعه بین المللی به شدت از چنین راه حل دو کشوری حمایت می‌کند، دولت تندرو بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، آن را رد می کند.

اسرائیل می‌گوید که از زمان آغاز جنگ، اکثر گردان‌های اولیه حماس را منهدم کرده است، اما چهار گردان باقی‌مانده در رفح مخفی شده‌اند. اسرائیل استدلال می‌کند که حمله به رفح برای پیروزی بر حماس ضروری است.

الحیه اما می‌گوید که چنین حمله‌ای نمی‌تواند به نابودی حماس بینجامد. او گفت که تماس‌ها بین رهبری سیاسی خارج و رهبری نظامی در غزه بدون وقفه در جریان است و تماس‌ها، تصمیم‌گیری‌ها و جهت‌گیری‌ها با مشورت  بین دو گروه انجام می‌شود. 

جنگ غزه نزدیک به هفت ماه طول کشیده و مذاکرات آتش بس متوقف شده است. جنگ با حمله مرگبار ۷ اکتبر به جنوب اسرائیل آغاز شد که در آن گروه حماس حدود ۱۲۰۰ را کشتند. در مقابل اسرائيل عملیات نظامی گسترده‌ای را در سراسر نوار غزه آغاز کرد، حملاتی که تاکنون جان بیش از ۳۴ هزار فلسطینی را گرفته و باعث آوارگی ۸۰ درصد از جمعیت ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار نفری این باریکه شده است.

دیگر خبرها

  • دستگیری ۴ متخلف آزمون سراسری و برگزاری آزمون مجدد در زیرکوه
  • حمله به رفح به یک درگیری سیاسی در اسرائیل تبدیل شده است
  • حماس: حمله به رفح به یک نزاع سیاسی داخلی برای اسرائیل تبدیل شده است
  • شرط حماس برای خلع سلاح : تشکیل کشور فلسطین در مرزهای 67 و پایان اشغال
  • بایدن یا ترامپ؟ / کدام نقاط ابهام، سرنوشت کاخ سفید را غیرقابل پیس‌بینی کرده؟
  • تشکیل یک استان جدید در کمیسیون سیاسی دولت تصویب شد
  • تصویب تشکیل استان تهرانِ شرقی در کمیسیون سیاسی دولت
  • پیروزی ترامپ و بایدن در انتخابات مقدماتی پنسیلوانیا
  • اعتراض دانشجویان دانشگاه سیستان به انتصاب مجدد مدیر متخلف
  • نیازمند تشکیل مجلس قدرتمند و کارآمد هستیم