Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اتاق خبر»
2024-04-27@08:18:38 GMT

هدررفت انرژی با عقب‌گرد در معماری ایرانی

تاریخ انتشار: ۲۶ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۰۹۳۲۸۲

هدررفت انرژی با عقب‌گرد در معماری ایرانی

 

به گزارش اتاق خبر، به نقل از ایسنا، ۴۱ درصد انرژی ایران در بخش خانگی مصرف می‌شود. خانه‌های ایرانی معمولا فاقد استانداردهای لازم از لحاظ هدررفت گاز، برق و آب است و بعضی تصمیمات مهندسی حتی در ساختمان‌های تازه تاسیس اراده‌ای بر اصلاح این روند ندارد؛ این در حالی است که معماری ایران در طول تاریخ، مایه مباهات و افتخار است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به طور مثال در گذشته اغلب ساختمان‌ها چهار طرفه بود تا از تابش خورشید برای گرمایش حداکثر استفاده صورت گیرد اما هم‌اکنون بسیاری از خانه‌ها در تمام طول شبانه‌روز، هیچ نوری نمی‌بینند. برای خنک نگه داشتن ساختمان‌های مناطق کویری در تابستان نیز تمهیداتی اندیشیده می‌شد که امروزه فراموش شده و احداث ساختمان‌ها صرفا بر اساس تکنولوژی و اتکا به منابع تجدیدناپذیر انرژی صورت می گیرد. شرایط اقلیمی در این فرآیند لحاظ نمی‌شود.

 وزیر راه و شهرسازی می‌گوید: «چندی پیش به کرمان رفتم و شاهد آن بودم که سقف برخی از ساختمان‌ها را شیروانی فلزی کرده‌ و بدین جهت  در فضای خانه، گرما بیش از اندازه تولید می‌شود . توجیه‌شان نیز این است که ساختمان را با اسپیلت خنک می کنیم. لذا هم‌اکنون شاهد از بین رفتن  رابطه معماری کویری شهرهایی همچون کرمان، یزد و اصفهان با اقلیم هستیم  زیرا این فکر ایجاد شده که همه جا را می توان با خنک کننده ها خنک شود.

به رغم نوسانات سالهای اخیر، درصد سهم مصرف انرژی در بخش خانگی و تجاری از ۳۰ درصد در سال ۱۳۶۹ به ۴۱.۴ درصد در سال ۱۳۸۸ و ۴۰.۷ درصد در سال ۱۳۸۹ افزایش یافت.

محمد شکرچی‌زاده ـ رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی ـ با بیان این‌که در صورت ادامه وضعیت فعلی، ایران چند سال دیگر به واردکننده انرژی تبدیل می‌شود بیان می‌کند: میزان مصرف انرژی در ایران در مقایسه با کشورهای جهان سوم ۳ برابر است.

مقایسه بهره وری بین دو کشور ایران و ترکیه نشان می‌دهد با وجودی که تولید ناخالص داخلی ترکیه ۲.۵ برابر  ایران و مصرف انرژی در این کشور نصف ایران است. بدین معنا که ترکیه پنج برابر ایران بازدهی سرمایه دارد.

عباس آخوندی ـ وزیر راه و شهرسازی ـ نیز می‌گوید:  بعد از آنکه امکان تامین سرمایش و گرمایش توسط برق به ایران آورده شد متاسفانه معماری ایران رابطه اش را با اقلیم قطع کرد. بدین معنا اساسا اقلیم در معماری ایران محلی از اعراب ندارد.

وی بیان می‌کند: زمانی که  به شهرهای کویری و همچنین تمامی مناطق کشور می‌رویم شاهد تغییر الگوهای معماری منطبق با اقلیم هستیم. به عنوان نمونه در گذشته در کرمان، تمامی خانه‌ها به گونه ای ساخته می‌شد که داشتن زیرزمین یکی از موارد مهم آن بود و حالا شاهد آن  هستیم که اساسا ساخت زیرزمین از معماری ایرانی به کل حذف شده است. ساختمان‌ها همه چهارطرف بود تا از تابش خورشید در گرما حداکثر استفاده را کند و در برابر گرما نیز محافظ باشد.

وزیر راه و شهرسازی با ابراز تاسف از بین رفتن الگوهای معماری منطبق با اقلیم می‌گوید: در مسکن مهر بندرعباس اساسا رابطه بین واحدهای مسکن مهر با اقلیم چیست؟ در واقع رابطه تمامی واحدهای مسکونی مهر بندرعباس با اقلیم صفر است و ما این مساله را در بوشهر و سایر نقاط نیز داریم.

به گفته آخوندی، حذف رابطه معماری با اقلیم منجر به مشکلاتی غیرقابل جبران خواهد شد. با قطع برق در بوشهر و بندرعباس به دلیل گرمای بیش از اندازه عملا امکان زندگی در این شهرها  نخواهد بود یا بسیار دشوار و طاقت فرساست و متاسفانه معماری جدید رابطه‌ای با اقلیم ندارد. ما باید  از منظر معماری و شهرسازی موضوع صرفه‌جویی در مصرف انرژی را مورد توجه قرار دهیم.

در تهیه طرح های توسعه و عمران ظرفیت و توان تاب آوری اقلیمی و طبیعی مناطق باید از نظر بارگذاری‌های جمعیتی، تولیدی و خدماتی موردتوجه قرار گیرد. همچنین در زمان تهیه طرح های توسعه ای که مستلزم انتقال وسیع آب از یک حوزه آب‌ریز به حوزه آب‌ریز دیگری است لازم است تا کلیه جوانب امر موردتوجه قرار گرفته  تا از اقداماتی که پیامدهای زیست‌محیطی جبران‌ناپذیری  دارد، ممانعت به عمل آید.

وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر این‌که طرح‌های انتقال آب در چهارچوب مصوبه‌های شورای‌عالی آب، مستلزم داشتن مصوبه شورای‌عالی معماری و شهرسازی است بیان می‌کند: ظرفیت جمعیت‌پذیری شهرها بدون توجه به ظرفیت‌های طبیعی افزایش یافته است . متاسفانه با فرض انتقال آب و برق ظرفیت طبیعی در آمایش سرزمین در ایران مفهوم خود را از دست داده است. در حال حاضر وقتی بررسی می‌کنیم می‌بینیم که طرح‌های بزرگ انتقال آب عموما هزینه‌بر و ناکارآمد است و باید برای آن راهکاری اندیشید.

انتهای پیام/

منبع: اتاق خبر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.otaghnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اتاق خبر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۰۹۳۲۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اجازه تصمیم‌گیری نادرست در حوزه طرح جامع شهر قم را نمی‌دهیم

عضو شورای شهر قم با اشاره به اهمیت شهرسازی اسلامی گفت: بعد از طرح جامع سوم که بعد از انقلاب داشته‌ایم، دیگر نمی‌گذاریم مطابق تئوری‌ها و رفتارهای گذشته برای شهر قم تصمیم‌گیری شود. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از قم، نشست خبری رؤسای کمیسیون‌های تخصصی شورای اسلامی شهر قم در آستانه روز شورا در سالن رضوان شهرداری قم برگزار شد.

مجتبی سبحانی ثابت عضو شورای شهر قم در این نشست اظهار داشت: در سال نخست دوره ششم شورای اسلامی شهر قم، سیاست‌گذاری‌ها و اهداف تعیین شد و مطابق این سیاست‌ها در حال حرکتیم.  

اهمیت حراست از باغ‌های شهر قم 

وی با بیان اینکه بودجه شهرداری قم متناسب با این سیاست‌ها تعیین می‌شود، افزود: در زمینه آتش‌نشانی و سیستم‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری آتش‌نشانی که با جان شهروندان در ارتباط است، پیگیری‌های مطلوبی شده و فرایندها در زمینه تسریع خدمات به شهروندان انجام شده است.  

رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای اسلامی قم با تأکید بر اینکه کیفی سازی و ابنیه‌سازی فضای سبز در دستور کار این کمسیون قرار دارد، تصریح کرد: سیستم آبیاری و کاشت درختان مثمر در بوستان‌های سطح شهر در حال پیگیری است و بودجه لازم برای توسعه زیرساخت‌ها در بوستان‌ها مثل تقویت مجموعه‌های فرهنگی که فعالیت دارند، تعریف و پیش‌بینی‌شده است.  

سبحانی ثابت با اشاره به اهمیت حراست از باغ‌های شهر قم ادامه داد: در راستای حفظ تمام باغ‌های سطح شهر درخواست تدوین شناسنامه داده شده است.  

وی با بیان اینکه دفن شهیدان گمنام در بوستان‌های شهری بسیار اثرگذار بوده، عنوان کرد: به‌منظور حفظ هویت فرهنگی شهر در بوستان‌ها، پنج نقطه از سطح شهر شناسایی و شهیدان گمنام در این پنج نقطه دفن شدند. 

رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای اسلامی قم با اشاره به پروژه نقاط آب‌گرفتگی در سطح شهر عنوان کرد: در ابتدا بیش از 25 نقطه در هر منطقه شهر، درگیر معضل آب‌گرفتگی بودند که پس از شناسایی ،80 درصد از این نقاط رفع شد.

سبحانی ثابت معیشت مردم را از اهم موضوعات دانست و گفت: سیاست‌گذاری‌های خوبی در سازمان میادین و تره‌بار شهرداری قم در حال انجام است تا بتوانیم در بازارها وارد شویم و در شکست نرخ قیمت‌ها تأثیرگذار باشیم.

معماری و شهرسازی اسلامی چالش مهم در شهر قم

روح‌الله امراللهی دیگر عضو شورای شهر قم نیز در این نشست اظهار داشت: سه موضوع تملک، شهرسازی الکترونیک و معماری و شهرسازی اسلامی در کمیسیون معماری و شهرسازی مطرح است.

وی با بیان اینکه در مباحث اجرایی چون پروژه‌های تملک موفق عمل کرده‌ایم، افزود: در بحث تملکات، 13 خیابان از برنامه پیش‌بینی‌شده برای بازگشایی 16 خیابان، در سطح شهر بازگشایی‌شده و این موضوع در هفت سال گذشته اتفاقی کم‌نظیر و بی‌سابقه است و تا حدودی ساختار معابر شهری تکمیل‌شده است.

وی با تأکید بر اهمیت شهرسازی الکترونیک بیان کرد: با هوشمند سازی حوزه شهرسازی در حوزه نقل و انتقالات موفق بوده‌ایم که در کاهش آمار مراجعات حضوری شهروندان به شهرداری مؤثر بوده است.

امراللهی با بیان اینکه به دلیل بعضی از موضوعات حقوقی ما هنوز به صدور پروانه در یک هفته نرسیده‌ایم، ادامه داد: هدف اصلی کمسیون معماری و شهرسازی بر این است تا مجموعه کار نظام‌مهندسی را از شهرداری مستقل کنیم و نظارت بر اجرا را در مرحله بعد قرار دهیم.

رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر قم گفت: عملکردمان درمباحث زیرسازی سیستم، در حوزه بانک‌های اطلاعاتی کم‌نظیر بوده است.

وی معماری و شهرسازی اسلامی را چالش مهم در شهر قم دانست و خاطرنشان کرد: تلاش ما در زمینه معماری و شهرسازی اسلامی سطحی بوده است.

امراللهی گفت: عملکرد ما نسبت به شهرهای دیگر موفق بوده و دیگر وضعیت اجرای سلبی، تندیس و سنتوری در نماهای ساختمان‌های شهر قم وجود ندارد.

وی با بیان اینکه معماری و شهرسازی اسلامی دغدغه نمایندگان منتخب شهر قم است، افزود: بعد از طرح جامع سوم که بعد از انقلاب اسلامی داشته‌ایم، دیگر نمی‌گذاریم مطابق تئوری‌ها و رفتارهای گذشته برای شهر قم تصمیم‌گیری شود.
سرانه عمرانی برای هر نفر در قم 10 میلیون تومان

مجید اخوان دیگر عضو شورای شهر قم نیز در این نشست اظهار داشت: کمیسیون برنامه‌وبودجه شورای اسلامی شهر وظیفه نظارت، تدوین و اجرا را بر عهده دارد.  

وی افزود: از هزینه‌های جاری شهرداری اعم از پرسنل و هزینه‌های اداری و تشکیلاتی، هزینه‌های ضروری در اولویت قرار می‌گیرد.  

رئیس کمیسیون برنامه‌وبودجه شورای اسلامی شهر قم با اشاره به بودجه شهرداری قم در سال جاری، خاطرنشان کرد: با وجود اینکه بودجه شهرداری قم در نیازهای شهری و مباحث توسعه و عمران شهری با توجه به کمبودهای سنواتی جوابگو نیست، اما شاهد رشد مناسبی هستیم.

اخوان ادامه داد: همه تلاش مجموعه شورای اسلامی شهر بر این است تا دریافت عوارض با رشد معتدلی انجام شده و فشاری محتمل شهروندان نشود.

 وی با بیان اینکه بخشی از بودجه نقدی و غیر نقدی است، تصریح کرد: از 14 هزار 200 میلیارد، 2,500 میلیارد تومان بودجه جاری شهرداری قم است که شامل حقوق و دستمزد کارکنان و پرسنل و کمک به سازمان‌هایی چون سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی است.

رئیس کمیسیون برنامه‌وبودجه شورای اسلامی شهر قم هزینه نگهداری شهر را هزار میلیارد تومان در سال دانست و گفت: روزانه 3 میلیارد تومان هزینه رفت‌وروب سطح شهر و نگهداری فضای سبز است.

 اخوان سرانه عمرانی برای هر نفر را 10 میلیون تومان عنوان کرد و افزود: 11 هزار و 300 میلیارد تومان برای امور عمرانی شهر صرف می‌شود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • اجرای مانور‌های نمایشی شهر فرهنگی ویژه معماری
  • راه‌اندازی مجدد دبیرخانه «شهر اسلامی» در شهرداری اصفهان
  • هفتمین اجلاس مجمع رؤسای کمیسیون‌های شهرسازی و معماری در بوشهر
  • معماری و شهرسازی، آلبوم هویتی یک منطقه در تاریخ است 
  • نگاه تمدن آفرین در عرصه معماری و شهرسازی و بازآفرینی لازم است
  • معماری آلبوم هویتی یک منطقه در تاریخ است + تصویر
  • صیانت از شوراهای اسلامی شهر از وظایف اصلی است
  • ۱۳ خیابان در سطح شهر قم بازگشایی شد
  • اجازه تصمیم‌گیری نادرست در حوزه طرح جامع شهر قم را نمی‌دهیم
  • راه اندازی دبیرخانه مسابقات معماری و شهرسازی شهرداری شیراز