Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-02@23:28:40 GMT

جانمایی بیش از ۶۵۰۰ نقطه باستانی روی نقشه ایران

تاریخ انتشار: ۲۶ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۱۰۳۹۰۳

جانمایی بیش از ۶۵۰۰ نقطه باستانی روی نقشه ایران

«از وظایف اصلی پژوهشکده باستان شناسی تهیه نقشه‌ی جامع، اطلس و دانشنامه‌ی آبادی‌های تاریخی با سامانه فنی و علمی جامع داده‌ها است، بر این اساس پراکندگی سه هزار و ۸۵۱ نقطه روی نقشه پایه در سال ۱۳۹۵و دو هزار ۷۲۷ نقطه در شش ماه نخست سال ۱۳۹۶ جانمایی شده‌اند.»

به گزارش ایسنا، حمیده چوبک رییس پیشین پژوهشکده باستان شناسی یک‌شنبه ۲۶ آذر در همایش هفته پژوهش در پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری سخن می‌گفت؛ برنامه راهبردی توسعه و ارتقای باستان‌شناسی کشور را جامع‌نگر و آینده‌نگر در عرصه جهانی اعلام کرد و گفت: راهبرد باستان­شناسی امروز ایران، فراملی بوده و آماده‌ی ورود به دروازه باستان­شناسی جهان است هرچند که درروند شکل گیری باستان‌شناسی ایران با حضور باستان‌شناسان غیرایرانی شروع شد و به آرامی پس از بنیان رشته باستان‌شناسی در مراکز علمی ایران و ایجاد مرکز باستان‌شناسی و پژوهشکده باستان‌شناسی پس ازآن باستان‌شناسی بومی و ملی به وجود آمد .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چوبک با بیان اینکه امروزه این باستان‌شناسی هویت یافته و جایگاه و نام خود را درعرصه علمی جهان پیدا کرده است، گفت: این فرصت زمانی است که باستان‌شناسی ایران نقش خود را در دانش باستان‌شناسی جهان نشان دهد.

او شناخت منظر تاریخی فرهنگی و جغرافیای فرهنگی سرزمین ایران را از برنامه‌های راهبردی باستان‌شناسی ایران دانست که با اولویت‌های کلان هفتگانه یعنی «هویت ملی»، «مطالعات حوزه فرهنگی خلیج فارس»، «پوشش جغرافیای فرهنگی وتارِیخی ملی وفرامرزی»، «کاوش‌های طرح‌های عمرانی»، «میراث باستان‌شناسی درخطر از کاوش‌های غارتگران وسوداگران وغارت ثروت ودارائی‌های ملی»، «پرسش‌های علمی پژوهشگران باستان‌شناسی»، «مکان رویدادهای مهم فرهنگی وتاریخی ومحوطه‌های باستان‌شناسی میراث جهانی» پیش بینی شده است .

این باستان شناس در ادامه به روند انجام پژوهش‌های باستان‌شناسی پرداخت و گفت: پس از پایان کار میدانی بررسی یا کاوش، مطالعات آزمایشگاهی گوناگون روی داده‌ها و یافته‌ها در مراکز تحقیقاتی و آزمایشگاهی ایران و خارج از کشور انجام می‌شود .دراین روند است که گزارش‌ها تنظیم، تهیه و به تولید دانش منتهی می‌شود و دستاورد این پژوهش‌های علمی در یکسال شناسائی و روشن شدن بخش‌های تازه‌ای از دانش باستانشناسی است .

چوبک بیان کرد: با تحلیل و ارزیابی پژ وهش عمیق روی یافته‌هاست که می‌توان پژوهشی کاربردی برای شناخت گذشته و چگونگی و چرائی تحولات فرهنگی درحوزه‌ها ی جغرافیائی و پهنه‌های فرهنگی داشت .

او با اشاره به پیش‌بینی‌های صورت گرفته برای گسترش پژوهشکده باستان‌شناسی افزود: برای رسیدن به این جایگاه گسترش پژوهشکده باشکل‌گیری گروه‌های پژوهشی مانند گروه دیرینه باستان‌شناسی،  گروه باستان‌شناسی زیرآب، گروه پژوهشی دوره عیلام، گروه انسان‌شناسی فیزیکی، مطالعات باستان سنجی (آرکیومتریک)، مطالعات جانورباستان‌شناسی، گیاه باستان‌شناسی، مطالعات زمین باستان‌شناسی و لزوم تشکیل گروه مدیریت محوطه‌های باستان‌شناسی پیش بینی شده است .

این باستان‌شناس در ادامه به طرح کلان و راهبردی سامانه نقشه باستان‌شناسی جغرافیای فرهنگی ایران اشاره کرد و گفت: قلمرو ماموریت و وظائف پژوهشکده باستان‌شناسی «شناخت آبادی‌ها و شهرهای باستانی تاریخی» و لزوم مدیریت یکپارچه و با اقتدار این قلمرو با فراهم شدن امکانات  وتجهیزات علمی و فن‌آوری است .

وی مهمترین گام در این راستا را  تهیه نقشه جامع، اطلس و دانشنامه این قلمرو و آبادی‌های آن با سامانه فنی وعلمی جامع داده‌ها عنوان کرد و اظهار کرد: پراکندگی آثار باستانی جانمایی شده به تعداد سه هزار و ۸۵۱ نقطه روی نقشه پایه در سال  ۱۳۹۵و تعداد دو هزار ۷۲۷ نقطه در شش ماه نخست سال ۱۳۹۶است.

به گفته چوبک  پژوهشکده باستانشناسی درسال ۱۳۹۵، ۲۳۴ مجوز و در ۶ماهه نخست سال ۱۳۹۶،۱۳۷مجوز صادر کرده است .

او اضافه کرد: برای امکان وتحقق فرایند جهانی شدن، راهبرد پژوهشکده باستان‌شناسی تکثر و نشر چند زبانی دانش بومی باستانشناسی درترازو سطوح جهانی است .

انتهای پیام

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۱۰۳۹۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

 کاوش در «فلک‌الافلاک»/ قدمت ۵ هزارساله سکونت انسان در این عرصه

به گزارش خبرنگار مهر، عطا حسن‌پور امروز سه‌شنبه در گفت‌وگو با رسانه‌ها با اشاره به آخرین مرحله از کاوش باستان‌شناسان از تپه قلعه «فلک‌الافلاک» خرم‌آباد، اظهار داشت: در آخرین کاوش‌ها به این نتیجه رسیدیم که سکونت انسان در این تپه به دوران قبل از عصر مفرغ یعنی مس و سنگ و حدود ۵۴۰۰ سال پیش برمی‌گردد.

وی گفت: در اجرای فصل جدید کاوش باستان‌شناسان از تپه قلعه «فلک‌الافلاک»، عرصه‌ای به طول ۲۵ متر و عرض دو متر مورد کاوش و بررسی قرار گرفت که بقایای سکونت انسان در چندین دوره تاریخی کشف شد.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی لرستان، افزود: پرونده قلعه «فلک‌الافلاک» و دره خرم‌آباد سال گذشته برای ثبت در میراث جهانی به‌عنوان سهمیه ۲۰۲۴ ایران به سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد، یونسکو، ارسال شده است که این کاوش هدفمند و علمی با شناخت لایه‌های دقیق باستان‌شناسی برای پیوست تاریخی و علمی پرونده ثبت جهانی بسیار بااهمیت است.

کد خبر 6093629

دیگر خبرها

  • چین دقیق‌ترین اطلس ماه را منتشر کرد
  • تابوت‌های باستانی «جوبجی» متعلق به سال ۹۸ هستند
  • تابوت‌های باستانی ‌محوطه‌ «جوبجی» متعلق به سال ۹۸ هستند
  • جشنواره سراسری اقوام ایران زمین در لرستان برگزار می‌شود
  • می گوید: جسد موجود در تابوت‌ها سالم بودند اما...+ عکس | ماجرای ویدئوی جنجالی تابوت‌های باستانی خوزستان چیست؟
  •  کاوش در «فلک‌الافلاک»/ قدمت ۵ هزارساله سکونت انسان در این عرصه
  • ایستگاه‌های شارژ موتورهای برقی در ۲ نقطه شهر اصفهان به‌صورت پایلوت نصب می‌شود
  • ماجرای ویدیوی منتشرشده در خصوص تابوت‌های جوبجی چیست؟
  • ویدیوی منتشرشده در خصوص تابوت‌های جوبجی مربوط به سال ۱۳۹۸است
  • از باستان‌شناسی خلیج‌فارس غافل مانده‌ایم