Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-29@10:15:02 GMT

بحران خشکسالی ما مدیریتی است، نه طبیعی

تاریخ انتشار: ۳ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۲۴۹۱۹۱

بحران خشکسالی ما مدیریتی است، نه طبیعی

مدیرکل مستعفی دفتر آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: ما با بحران خشکسالی مدیریتی روبه‌رو هستیم، نه خشکسالی طبیعی یا تغییر اقلیم. حق نداریم انگشت اتهام را به سمت آسمان بلند کنیم و بگوییم در کشوری زندگی می‌کنیم که دچار محدودیت‌های اقلیمی است.

به گزارش ایسنا محمد درویش در نشستی با عنوان «خاموشی گناه ماست» که در خصوص نجات کشف‌رود در سازمان مرکزی دانشگاه فردوسی برگزار شد، در خصوص بحران آب اظهار کرد: الان بدترین سناریویی که برای آب ایران در نظر می‌گیرند، این است که می‌گویند ۸۸ میلیارد متر مکعب آب برای استفاده در یک سال داریم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این رقم یک موقعی ۱۳۰ تا ۱۴۰ میلیارد متر مکعب و میزان جمعیت هم ۳۶ میلیون بود. الان جمعیت ۸۰ میلیارد_دلاری_تهران_از_گردشگری">میلیون نفر و آب قابل استحصال، ۸۸ میلیارد متر مکعب است. آبی که ۸۰ میلیون ایرانی برای شرب نیاز دارند، هشت میلیار متر مکعب است بنابراین بدترین سناریوی آب موجود، می‌تواند نیاز شرب ما را تامین کند.

وی با بیان اینکه عربستان برای تامین آب شرب ۳۰ میلیون شهروندش نیاز به سه میلیارد متر مکعب آب دارد،گفت: کل آب قابل‌ استحصال عربستان در سال، یک میلیارد متر مکعب است بنابراین عربستان ۳۰۰ درصد آب قابل استحصالش را نیاز دارد تا آب شرب خود را تامین کند. ما ۹ درصد آب قابل اتحصالمان می‌تواند نیاز آب شربمان را تامین می‌کند.

این فعال محیط زیست با طرح این پرسش که «گر در ایران با پدیده‌ای به نام بحران آب روبرو هستیم، در عربستان با چه روبرو هستیم؟، گفت: یک اتفاقی را به‌عمد یا به‌سهو در نظر نمی‌گیریم؛ اینکه می‌گویند سهم بزرگی از آب را در خدمت ۲۰ درصد از مردم حرام می‌کنیم، عبارت دقیقی نیست. درحقیقت ما داریم به بهانه آن ۲۰ درصد، این آب را حرام می‌کنیم اما آن ۲۰ درصد، آب را مصرف نمی‌کنند. 

درویش با بیان اینکه ما حدود ۹۰۰ هزار میلیارد تومان  پول خرج کردیم و ۶۵۰ سد ساخته‌ایم، اظهارکرد: مهم‌ترین دلیل ساخت سد هم  تأمین آب برای غذای ایرانیان و رسیدن به خودکفایی است. ۹۰ درصد این آب را به بخش کشاورزی می‌دهیم. ما بخش کشاورزی را هم‌پای صنعت سدسازی ارتقاء نداده‌ایم. سومین کشور سدساز دنیا هستیم،اما از نظر سهم سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی از بین ۱۸۷ کشور، رتبه ۱۷۱ را داریم.

وی افزود: در نتیجه میزان ضایعات در کشاورزی ۶ برابر استاندارد است یعنی به جای ۵ درصد، ۳۰ درصد ضایعات در کشاورزی داریم بنابراین بیش از نیمی از ظرفیت ۶۵۰ سد را عملاً نمی‌توانیم به غذا تبدیل کنیم و به ضایعات تبدیل می‌شوند زیرا سردخانه نداریم، کیفیت بسته‌بندی ضعیف و روش حمل‌ونقل تا رسیدن به دست مصرف‌کننده اشتباه است و... . راندمان آبیاری ما بین ۳۰ تا ۴۰ درصد است.

درویش ادامه داد: واقعاً باید باز هم سد بسازیم برای کشاورزی‌ای که در دوران جنینی نگهش داشته‌ایم و بعد دچار بحران آب شویم  و تمام کاسه‌کوزه‌ها را سر کشاورزی بشکنیم؟

مدیرکل مستعفی دفتر مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط‌ زیست در ادامه اظهار کرد: ما با بحران خشکسالی مدیریتی روبه‌رو هستیم، نه خشکسالی طبیعی یا تغییر اقلیم. حق نداریم انگشت اتهام را به سمت آسمان بلند کنیم و بگوییم در کشوری زندگی می‌کنیم که دچار محدودیت‌های اقلیمی است. درست است که در کمربند خشک جهان قرار داریم اما وضعیتی ممتاز نسبت‌ به تمام کشورهای این کمربند داریم. به‌طور مثال همیشه روی ۱۷هزار و ۶۰۰ هکتار از ایران برف و یخ وجود دارد و این موضوع باعث شده همیشه آب دائم داشته باشیم اما هنر استفاده از این آب را نداریم و با چنین بحرانی روبه‌رو شده‌ایم.

درویش با اشاره به اینکه ما یاد نگرفته‌ایم که راه سعادت ایرانیان از کاهش وابستگی معیشتی به منابع آب و خاک و بالفعل‌کردن مزیت‌های نسبی واقعی کشور می‌گذرد،گفت: یادگیری این موضوع نیاز به جراحی در چیدمان توسعه دارد. اگر این موضوع را یاد می‌گرفتیم، بسیاری از بحران‌ها گریبان ما را نمی‌گرفت.

وی با بیان اینکه استان تهران اولین تولیدکننده گوشت قرمز است،اظهارکرد: هر کیلو گوشت قرمز ۱۵ هزار و ۵۰۰ لیتر آب مصرف می‌کند یعنی بیش از ۵ برابر تولید پرمصرف‌ترین کالای کشاورزی که برنج است. خراسان رضوی هم جزو ۵ استان اول در تولید گوشت قرمز و یزد هم دومین استان در این زمینه است. این‌ها خطاهای راهبری است که سبب می‌شود با بحران مصنوعی روبه‌رو شویم.

بودجه وزارت بهداشت ۳۱۰ برابر سازمان محیط زیست است

این فعال محیط‌ زیست تصریح کرد: نکته‌ای که در مساله کشف‌رود مهم است، این است که آماری را اخیراً رئیس سازمان برنامه و بودجه درخصوص چهار سازمان بودجه‌خوار کشور که باعث شده توسعه اتفاق نیفتد، ارایه کرده است. در رأس آن‌ها وزارت بهداشت قرار دارد که ۶۲ هزار میلیارد تومان بودجه این وزارت‌خانه است. ۶۲ هزار میلیاردتومان یعنی حدود ۳۱۰ برابر بودجه یک سال سازمان محیط زیست .

درویش افزود: هرگز نمی‌توان امیدوار بود توان تاب‌آوری سرزمینی که برای درمان مردمش دوونیم‌برابر آموزش و ۳۱۰ برابر محیط‌زیستش هزینه شود، محفوظ بماند.

وی یادآور شد: ماجرای کشف‌رود، ماجرای جنوب تهران، گاوخونی و... سبب شده۱۰ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان خرج خرید داروی سرطان کنیم. اگر می‌خواهیم بودجه‌ها درست مصرف شوند، این مطالبه محیط‌زیستی‌ها را نباید غُرزدن یا ژست سانتی‌مانتالی فرض کنیم.

مدیرکل مستعفی دفتر آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: هنگامی که اعلام کردیم سرب موجود در پیاز کشت شده در جنوب تهران، ۲۰ برابر حد مجاز است، آمدند یقه مرا گرفتند که چرا مذاکرات محرمانه کمیته توسعه پایدار را مطرح کرده‌ای؟ در صورتی که باید واکنش این باشد که چرا چنین پیازی را باید به دست مردم بدهیم؟

درویش افزود: اگر به این موارد که روند افزایش بیماری‌ها چگونه است؟ میزان آلاینده‌های محصولات چه قدر است؟ و چقدر بیشتر از حد مجاز فلزات سنگین در محصولات وجود دارد، بپردازیم، حساسیت مردم افزایش می‌یابد.

مدیرکل مستعفی دفتر آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست در خاتمه با اشاره به دلایل استعفای خود گفت: زمانی شجاعت و شهامت این است که تحت هر شرایطی آدم بماند و یک موقعی هم استعفادادن عین شجاعت است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۲۴۹۱۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ارائه راهکارهای محیط زیستی برای توسعه صنایع در سواحل «مکران»

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست گفت: ارائه راهکارهای خردمندانه محیط زیستی در توسعه صنایع و رشد اقتصادی کشور به خصوص در سواحل مکران در دست اقدام است که با مشارکت مردم و جوامع محلی راه‌اندازی و فعال خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از سازمان حفاظت محیط زیست، مجتبی ذوالجودی با تبریک «روز ملی خلیج فارس» در تشریح اهمیت توجه به زیستگاه‌های دریایی به‌ویژه خلیج فارس اظهار کرد: خلیج فارس سومین خلیج بزرگ جهان است و مساحتی به بزرگی ۲۳۷ هزار کیلومتر مربع دارد و به عنوان بزرگ‌ترین و مهم‌ترین منطقه تأمین انرژی جهان با برخورداری از ۴۰ درصد ذخایر نفتی جهان و از طریق تردد سالانه بیش از ۴۰ هزار کشتی، بیش از ۲۳ درصد نفت تولیدی جهان را تأمین می‌کند.

وی با بیان اینکه مرجان‌های خلیج فارس تا تغییرات روزانه ۹ درجه و تغییرات سالانه ۲۰ درجه را تحمل می‌کنند، بنابراین به عنوان منابع بالقوه ژنتیکی برای افزایش تاب‌آوری در برابر تغییر اقلیم مورد توجه هستند، افزود: کیفیت نفت‌های خام در جهان مشابه هم نیست و ذخایر نفتی خلیج فارس دارای ویژگی‌هایی چون سهولت استخراج، هزینه پایین تولید، امکان تولید مازاد بر ظرفیت و کیفیت‌تر بالا است.

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: خلیج فارس با تنوع و غنای زیستی و تولید بالا و برخورداری از جزایر بی‌نظیر و ارزشمندترین زیستگاه‌های حساس ساحلی مانند جنگل‌های حرا، آبسنگ‌های مرجانی، بسترهای علفی، مناطق تخم گذاری لاکپشت‌ها، پهنه‌های جزر و مدی، خوریات و مصب‌های متنوع و ذخایر عظیم آبزی، یکی از اکوسیستم‌های دریایی منحصربه‌فرد آب‌های گرمسیری جهان محسوب می‌شود و نقش بسیار مهمی در اقتصاد کشور و معیشت مردم بومی منطقه دارد.

ذوالجودی اضافه کرد: محیط زیست دریایی خلیج فارس و دریای عمان مشترک بین ایران و هفت کشور عربی همسایه با برخی از چالش‌های زیست محیطی مواجه هستند که صید بی‌رویه و غیر مسئولانه از منابع آبزی، تخریب و ایجاد تغییرات فیزیکی مناطق ساحلی، ریزش نفت ناشی از اجرای عملیات اکتشاف و استخراج و حمل‌ونقل نفت از جمله آن‌ها است.

وی ادامه داد: آلودگی‌های با منشأ خشکی در خلیج فارس شامل فاضلاب‌های شهری و روستایی، پساب‌های صنعتی و کشاورزی، آلودگی‌های صنایع مستقر در مناطق ساحلی، عملیات عمرانی و توسعه غیراصولی در سواحل مانند استحصال و خشک کردن دریا، انباشت پسماندها از جمله زباله‌ها و پلاستیک و میکروپلاستیک در نواحی سواحلی می‌شوند که نیازمند مدیریت اصولی است.

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اهمیت توجه به زیست بوم خلیج فارس گفت: این منطقه به لحاظ غنا و تنوع زیستی بالا و ارتباط با دریای عمان و آب‌های باز اقیانوسی (اقیانوس هند) از ظرفیت‌های بسیار بالای اکولوژیک در تولید آبزیان، گردشگری و طبیعت گردی، پرنده‌نگری، تولید انرژی پاک و حمل‌ونقل دریایی و بسیاری از زمینه‌های دیگر اقتصادی برخوردار است که با برنامه‌ریزی اصولی می‌توان برای بهره‌برداری و توسعه متوازن و خردمندانه از این ثروت بی‌نظیر و نعمت خدادادی در راستای توسعه و ایجاد شغل و درآمد پایدار جوامع محلی اقدام کرد که معاونت محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست در جهت سیاست‌های ابلاغی توسعه دریامحور مقام معظم رهبری و دستور اکید رئیس جمهوری در سال جاری برنامه‌های ویژه‌ای جهت دستیابی به اهداف این سیاست‌ها از طریق فعال‌سازی ظرفیت‌های اکولوژیک و زیست‌محیطی محیط‌های دریایی و تالاب‌ها و ارائه راهکارهای خردمندانه محیط زیستی در توسعه صنایع و رشد اقتصادی کشور به خصوص در سواحل مکران را در دست اقدام دارد که با مشارکت مردم و جوامع محلی راه‌اندازی و فعال خواهد شد.

کد خبر 749041

دیگر خبرها

  • ارائه راهکارهای محیط زیستی برای توسعه صنایع در سواحل «مکران»
  • شکار یک پلنگ ایرانی توسط یک تبعه پاکستان (+عکس)
  • شکار یک پلنگ ایرانی توسط یک تبعه پاکستان + عکس
  • شکار یک پلنگ ایرانی در توسط یک تبعه پاکستان + عکس
  • درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله
  • ۷۶ درصد اراضی کشاورزی استان بوشهر سنددار شده است
  • رایزنی با محیط زیست برای فعالیت کارخانه آسفالت در شرق تهران
  • میانگین بهره مندی مازندران از فاضلاب بهداشتی ۲۱ درصد است
  • بازهم درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله
  • آب تالاب‌های پلدشت ۴۰ درصد افزایش یافت