Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - ابهام در بازگشايي مرز خسروي و اخبار ضدونقيض در اين زمينه، پاس‌کاري توپ تقصير روند کُند صدور ويزا ميان مسئولان و هزينه پارکينگ از رويدادهايي بود که به سرخط رسانه‌ها رفت.
خبرگزاري مهر- گروه استان‌ها: در بسته خبري اربعين آخرين رويدادهاي مرتبط با پياده‌روي اربعين را مرور خواهيم کرد، مواردي از قبيل روند صدور ويزا، آخرين اخبار بازگشايي مرز خسروي، پيش‌بيني تمهيدات امداد و درمان، ارائه خدمات به زائران، پاس‌کاري توپ تقصير روند کُند صدور ويزا ميان مسئولان و برخي از اخبار مرزهاي چهارگانه کشور براي تردد در ايام اربعين.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


از مرز خسروي چه خبر؟
وعده‌هاي مسئولان در رابطه با بازگشايي مرز خسروي که از اويل و اواسط هفته جاري خبر مي‌داد امروز کمرنگ‌تر شده و يک منبع آگاه امنيتي از احتمال تداوم انسداد اين مرز به دليل عدم همکاري و تضمين‌هاي لازم از سمت طرف عراقي خبر داده و گفته است: عراق همکاري‌هاي به‌موقع را ندارد و معتقد به بازگشايي مرز خسروي نيست، رايزني‌ها براي بازگشايي مرز دست‌کم تا اوايل هفته آينده ادامه دارد اما واقعيت اين است که اين احتمال به‌شدت کاهش‌يافته است.

اين در حالي است که فرمانده انتظامي کرمانشاه همچنان از احراز آمادگي کشور عراق خبر داده و گفته است: به‌زودي بازگشايي مرز خسروي را خواهيم داشت و در اولين فرصت از طريق مسئولان در اين رابطه اطلاع‌رساني شده و زائران استان‌هاي آذربايجان شرقي، آذربايجان غربي، اردبيل، زنجان و کردستان مي‌توانند از اين مرز عبور کنند.
حداقل تا 24 ساعت آينده مرز خسروي تعيين تکليف مي‌شود و منتظر پاسخ عراقي‌ها هستيماز سوي ديگر معاون عمليات مرزباني کشور در رابطه با آخرين تحولات اين مرز به خبرنگار مهر گفته است: در رايزني‌ها و ديدارهاي ديپلماتيک انجام‌شده با طرف عراقي حداقل تا 24 ساعت آينده مرز خسروي تعيين تکليف مي‌شود و منتظر پاسخ عراقي‌ها هستيم.
سردار جلال ستاره افزود: ما آمادگي لازم خود را براي پذيرش زائران اربعين در مرز خسروي به طرف عراقي اعلام کرديم، اما طرف عراقي دليل بسته بودن اين مرز را تا اين لحظه آماده نبودن زيرساخت در کشور خود اعلام کرده است.
در اين ميان دبير کميته حمل‌ونقل و سوخت ستاد مرکزي اربعين هم به زواري که به مرز خسروي مراجعه کرده‌اند توصيه کرد براي تردد از مرز مهران استفاده کنند.
رضا نفيسي فعاليت 15 جايگاه سوخت براي زائران و افزايش دو برابري اين تعداد به نسبت سال گذشته هم خبر داده و به زائران توصيه کرد که براي پارک وسايل نقليه خود از پارکينگ‌هاي مشخص‌شده استفاده و از رها کردن خودروها در کنار جاده خودداري کنند. افرادي که اقدام به پارک خودرو در کنار جاده کنند، خودروي آن‌ها با جرثقيل به پارکينگ انتقال مي‌يابد.
انگشت تقصير به سمت چه کسي است؟
روند صدور رواديد از ديگر مباحثي است که امروز باعث مناقشه ميان مسئولان هم شد. رئيس سازمان حج و زيارت معتقد است که وقفه 9 تا 10 روزه در صدور رواديد اربعين هنوز جبران نشده است.
به گفته حميد محمدي تغيير هزينه ويزا که با تدابير ستاد مرکزي اربعين از دلار به ريال شد، گرچه ابلاغ و انجامش به‌سرعت روي سامانه سماح انجام شد اما از روز شنبه 29 مهرماه تا 4 آبان ماه کاملاً کنسولگري‌هاي عراق حواله‌هاي ريالي را اخذ نمي‌کردند چراکه موضوع برايشان روشن نبود و نمي‌پذيرفتند و به همين دليل وقفه‌اي چندروزه در صدور ويزا ايجاد شد که هنوز جبران نشده است.

وي وعده داد که مجموعه نيروهاي حج و زيارت شبانه‌روزي کار مي‌کنند و 150 نفر در دفاتر 13 گانه يکسره کمک مي‌کنند تا عقب‌افتادگي 10 روزه را جبران کنيم اما کار بسيار سنگين است و همه امکانات موردنياز اين جمعيت 2 و نيم ميليوني را نمي‌توان در مدت بسيار کوتاه فراهم کرد.
اين در حاليست که شهريار حيدري سخنگوي ستاد مرکزي اربعين در واکنش به گلايه تعدادي از هم‌وطنان از وجود بي‌نظمي در برخي دفاتر صدور ويزا گفت: انتظار مي‌رود سازمان حج و زيارت ميزان نظارت خود را افزايش دهد.
توپ تقصير در حالي ميان ستاد اربعين و سازمان حج و زيارت مدام پاسکاري مي شود که مديرکل عتبات عاليات سازمان حج و زيارت هم بر لزوم جبران همين وقفه به وجود آمده تأکيد کرده و گفت: 790 هزار نفر در سامانه سماح ثبت‌نام کرده‌اند، 400 هزار ويزا ارائه‌شده، مدارک حدود 160 هزار ويزا نيز در سفارت و کنسولگري‌هاي عراق بوده که منتظر صدور اين ويزاها هستيم و کار صدور ويزاي اربعين بين 5 تا 6 روز طول مي‌کشد.
محسن نظافتي تأکيد کرد: وقفه هشت‌روزه براي تغيير تيم کارکنان 16 دفتر صدور رواديد و همچنين موضوع تبديل ريال سبب تأخير در صدور ويزا متقاضيان شد که طبيعتاً اين وقفه سبب انباشت تقاضاهاي گذشته و جديد براي رواديد شده و در حال حاضر شايد افرادي باشند که بيش از هشت روز گذرنامه‌هاي خود را داده‌اند ولي هنوز رواديد براي آن‌ها صادر نشده باشد.
نبايد به مردم گفته شود که درصورت تقاضا ظرف مدت دو تا سه روز ويزا دريافت مي کنندآن‌طور که وي گفته است صدور 300 تا 400 هزار ويزا در روز امکان‌پذير نيست، 60 درصد ويزاها توسط دفاتر و شرکت‌ها و ساير افراد صادرشده و تنها 40 درصد ويزاها به سمت سازمان حج و زيارت آمده که از اين 40 درصد به‌طور متوسط روزانه 50 هزار ويزا صادر مي‌شود و اين در حالي است که هم ورودي جديد داشته و هم تعدادي از قبل در صف انتظار هستند که کار را سخت مي‌کند.
نظافتي به ديگر اظهارات مسئولان نيز واکنش نشان داده و گفته است: نبايد به مردم گفته شود که درصورت تقاضا ظرف مدت دو تا سه روز ويزا دريافت مي کنند، با توجه به شرايط موجود امکان صدور ويزا در کمتر از پنج تا شش روز وجود ندارد.
صدور بيش از 1.5 ميليون رواديد
به رغم اين اظهارات مسئولان حج و زيارت همچنان سخنگوي ستاد اربعين افزايش سرعت صدور ويزا در روزهاي آينده را وعده داده‌ است. به گفته اين مسئول ستاد مرکزي اربعين بيش از يک‌ميليون و 500 هزار رواديد در روزهاي گذشته صادرشده است و در دو روز آينده زمان صدور رواديد به کمتر از 24 ساعت مي‌رسد.

آن‌طور که شهريار حيدري گفته است حدود 300 هزار مدارک تحويل دفاتر 12 گانه و چهار کنسولگري دائمي عراق شده که در نوبت صدور رواديد هستند و کار به‌خوبي پيش مي‌رود علاوه بر اين در کليه خدمات ارائه‌شده در حوزه خدمات زيربنايي و اسکان، تغذيه و انتقال زائران به‌طور متوسط 30 درصد نسبت افزايش خدمات داشته‌ايم.
عبور بدون گذرنامه ممکن نيست
جانشين معاون هماهنگ‌کننده ناجا بار ديگر هم بر لزوم داشتن گذرنامه زائران تأکيد کرده و گفت: زائراني که به دو مرز شلمچه و چذابه مراجعه مي‌کنند بايد داراي رواديد معتبر باشند و به‌هيچ‌وجه امکان صدور گذرنامه و ويزا در مرز وجود ندارد.
به گفته سردار محسن فتحي زاده براي مرزهاي شلمچه و چذابه، نيروهاي تقويتي پيش‌بيني‌شده که در روزهاي آينده با توجه به افزايش جمعيت، وارد صحنه مي‌شوند و براي عبور امن و نيز تسهيل تردد زوار کمک خواهند کرد، زائراني که به دو اين دو مرز مراجعه مي‌کنند بايد داراي رواديد معتبر باشند و به‌هيچ‌وجه امکان صدور گذرنامه و ويزا در مرز وجود ندارد.
از زائران تقاضا داريم که سفر خود را به‌روزهاي آخر موکول نکنند و در همين روزها نسبت به تردد اقدام کنندمعاون اجتماعي نيروي انتظامي کشور هم شرايط خروج از کشور و ورود به کشور را عراق داشتن ويزاي معتبر دانست و گفت: بيش از 160 گيت براي خروج زائران عتبات عاليات در سه مرز شلمچه، چذابه و مهران در حال فعاليت هستند و طبق آماري که اعلام‌شده تاکنون بيش از 300 هزار نفر از سه مرز فوق و مرزهاي آبي و هوايي از کشور خارج‌شده‌اند.
آن‌طور که سردار سعيد منتظر المهدي گفته است: 50 درصد اين حجم خروج از کشور از مرز مهران بوده است و با توجه به اقداماتي که امسال در مرز مهران صورت گرفته است، تعداد گيت‌هاي خروج در اين مرز افزايش‌يافته و همين باعث تسهيل در تردد زائران شده است اما از زائران تقاضا داريم که سفر خود را به‌روزهاي آخر موکول نکنند و در همين روزها نسبت به تردد اقدام کنند.
پارکينگ 50 هزار توماني؟!
دست به دست شدن عکس فيش 50 هزار توماني پارکينگ در چذابه هم امروز حاشيه ساز شد، هر چند که مسئولان واکنش هاي متفاوتي به اين موضوع داشتند ولي جانشين رئيس ستاد اربعين خوزستان با اشاره به تعيين مبلغ 5000 تومان براي توقف يک‌روزه خودرو در پارکينگ‌هاي اين استان، از زائران خواست دريافت مبالغ بيش از تعرفه را گزارش دهند.

قدرت الله دهقان در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به برخي گلايه‌هاي زائران درباره مبالغ ورودي پارکينگ‌ها، خاطرنشان کرد: بيش از 100 هکتار پارکينگ در دو مرز شلمچه و چذابه احداث‌شده و از به‌روزترين وسايل الکترونيکي براي حفاظت از اين پارکينگ‌ها نيز استفاده‌شده است.
دهقان با بيان اينکه براي استقرار 10 روزه خودروهاي زوار در پارکينگ مبلغ 50 هزار تومان تعيين‌شده است؛ يعني براي هرروز مبلغ 5000 تومان براي استفاده از پارکينگ بايد پرداخت شود، ادامه داد: درصورتي‌که خودرويي کمتر يا بيشتر از اين زمان در پارکينگ توقف کند مابه‌التفاوت اين مبلغ به زائران پس داده يا از آن‌ها گرفته مي‌شود.
وي دريافت هرگونه هزينه اضافه را نادرست برشمرد و از زائران خواست درصورتي‌که مشاهده چنين مواردي، به استانداري و يا فرمانداري دو شهر دشت آزادگان و خرمشهر مراجعه و مراتب را اعلام کنند تا در اسرع وقت پيگيري شده و در صورت تخلف برخورد قانوني شود.
بسيج تيم‌هاي امداد و درمان
دست‌اندرکاران ستاد بهداشت و درمان اربعين هم از پيش‌بيني همه ملزومات امداد و درمان براي برگزاري ايمن پياده‌روي عظيم اربعين مي‌گويند، به گفته رئيس اورژانس کشور گفت در حال حاضر در مسير اربعين 800 دستگاه آمبولانس مستقرشده‌اند که اين خود يک کار پدافندي است.

پيرحسين کوليوند بر لزوم مشارکت مردم هم در رابطه با پيشگيري از صدمات احتمالي تأکيد کرد و افزود: آمبولانس، بالگرد و نيروهاي انساني تخصصي، پزشک و پيراپزشک در مرزها و خارج از کشور مستقرشده‌اند و اقداماتي هم اورژانس کشور و کميته بهداشت و درمان در حوزه پيشگيري در نظر گرفته اما مهم‌ترين اولويت ما در حوزه پيشگيري آموزش به‌ويژه در حوزه زائران در طول مسير تردد است.
نظارت دائم بر غذاي زائران از ديگر اقدامات پيشگيرانه‌اي است که کوليوند از آن ياد و تصريح کرد: رستوران‌ها و محل‌هاي تهيه غذاي زائران اربعين کاملاً نظارت و کنترل مي‌شوند، از سوي ديگر بيمارستان‌هاي سيار در محل‌هاي موردنياز استقراريافته است و بيمارستان ثابت پشتيبان نيز در شهرها فعال هستند.
وي همچنين از زائران خواست که نکات بهداشتي که از سوي مأموران حوزه بهداشت و درمان در رسانه‌هاي مختلف و مرزها اعلام مي‌شود را رعايت کرده و بيماران داروهاي تخصصي خود را همراه داشته باشند و سعي کنند لباس مناسب و کفش مناسب داشته باشند.
حضور بيش از 10 هزار امدادگر
معاون امداد و نجات جمعيت هلال‌احمر کشور هم به سهم اين نهاد در تأمين امنيت بهداشت و درماني راهپيمايي اربعين اشاره‌کرده و از استقرار 482 پايگاه امدادرساني به زائران اربعين در 4 قرارگاه مرزي در سه استان ايلام، کرمانشاه و خوزستان خبر داد.

مرتضي سليمي از استقرار 80 دستگاه آمبولانس هم گفت و افزود: 4 فروند بالگرد ، 4 دستگاه خودرو ارتباطات، 26 دستگاه موتورسيکلت 45 دستگاه خودرو نجات 7 دستگاه خودرو عملياتي و براي هر قرارگاه نيز يک اتوبوس آمبولانسي در نظر گرفته‌شده است.
آن‌طور که وي گفته است درمجموع 10 هزار و 515 نفر امدادگر در طول اين ايام در داخل کشور و خاک عراق خدمات امدادي به زائران ارائه مي‌دهند که از اين تعداد هشت هزار و 595 نفر در داخل کشور امدادرساني مي‌کنند و هزار و 920 امدادگر در خاک عراق حضورداشته و فعاليت‌هاي امداد و نجات را انجام مي‌دهند.
زائران تلفن‌هاي همراه خود را رمزگذاري کنند
حفظ امنيت در فضاي سايبري هم از ديگر ملزوماتي است که از سوي اداره پيشگيري از جرائم سايبري پليس فتا در اين ايام پيش‌بيني‌شده است، به گفته رئيس اداره پيشگيري از جرائم سايبري ذخيره‌سازي اطلاعات در رسانه‌هاي قابل‌حمل از مهم‌ترين مباحثي است که مي‌تواند موجبات سوءاستفاده افراد سودجو را فراهم کند براين اساس اطلاعات شخصي و محرمانه گوشي‌هاي همراه تهديد براي مسافران زيارتي است.
زائران در طول سفر بلوتوث، شيريت، زاپيا و هرگونه نرم‌افزار ‌تبادل داده را خاموش و غيرفعال کنند سرگرد مهدي شکيب به زائران توصيه کرد نسبت به پس‌وردگذاري روي دستگاه و کارت‌هاي حافظه اقدام کرده و گفت: انتخاب رمزهاي عبور قوي و پيروي از الگوهاي رمزنگاري مناسب ازجمله اقدامات پيشگيرانه درزمينهٔ حفاظت از اطلاعات است. در اين صورت حتي اگر گوشي شما مفقود و يا به سرقت برود دسترسي افراد سودجو به اطلاعات شما محدودتر خواهد بود.
وي تأکيد کرد زائران در طول سفر بلوتوث، شيريت، زاپيا و هرگونه نرم‌افزار ‌تبادل داده را خاموش و غيرفعال کرده و از دريافت فايل از اين طريق خودداري کنند. چراکه احتمال آلوده بودن اين فايل‌ها به نرم‌افزارهاي مخرب و جاسوسي وجود دارد.
زوار اينترنتي بليت هواپيما نخرند
مديرکل دفتر نظارت بر امور فرودگاه‌ها هم از آغاز اعزام و پذيرش مسافران از 13 آبان خبر داد و گفت: در پروازهاي بين‌المللي قيمت‌گذاري بستگي به ميزان عرضه و تقاضا دارد اما به‌واسطه خاص بودن ايام اربعين شرکت‌هاي هواپيمايي نيز همراهي و همکاري کردند و قيمت‌گذاري معتدل شد و قبل از شروع به عرضه بليت ويژه ايام اربعين هم، طي پنج روز در تمام شبکه‌هاي خبري و صداوسيما اطلاع‌رساني در اين زمينه صورت گرفت.

باريکاني با تأکيد بر اينکه زوار بليت هواپيما براي ايام اربعين را اينترنتي خريداري نکنند، گفت: مردم در صورت مشاهده گران‌فروشي اطلاع‌رساني کرده تا با متخلفان برخورد کنيم.
عظيم‌ترين اجتماع بشري
همه دستگاه‌ها و نهادها بسيج شده‌اند تا بار ديگر عظيم‌ترين اجتماع بشري به بهترين نحو به ثمر بنشيند، اجتماعي که آيت‌الله صافي گلپايگاني آن را اجتماع عظيم عاشقان و دلباختگان اباعبدالله الحسين(ع) خواند که در تاريخ نظير ندارد و انسان‌هايي با تقوا اين همايش بزرگ را نمايش مي‌دهند. خداوند محبت امام حسين(ع) را در دل‌هاي مؤمنين قرار داده که از بين رفتني نيست؛ لذا مي‌بينيم سال‌ها از حادثه کربلا گذشته است و هرسال اين مراسم و خاصه اربعين سيدالشهدا(ع) باعظمت و شکوه بيشتر انجام مي‌شود.
مرجع تقليد شيعيان لزوم درس گيري از اين اجتماع بزرگ بشري را مورد تأکيد قرارداد و افزود: امام حسين(ع) و ياران باوفايش الگوي جهان بشريت قرار گرفتند و مردم حادثه بزرگي که در کربلاي معلي اتفاق افتاد را امروز لمس مي‌کنند و مي‌بينيم که چطور در اين اجتماع باشکوه ايثار نشان مي‌دهند.
اين مردم شايد در طول سال وضع اقتصادي مناسبي ندارند اما براي اربعين از طعام خود کنار مي‌گذارند تا از زائرين اربعين پذيرايي کنندآيت‌الله صافي گلپايگاني افزود: اين مردم شايد در طول سال وضع اقتصادي مناسبي ندارند اما براي اربعين از طعام خود کنار مي‌گذارند تا از زائرين اربعين پذيرايي کنند،، برخي از عشاق امام حسين(ع) بيش از 500 کيلومتر پياده مي‌روند و گاه معلولان را مي‌بينيم که پياده در اين سفر حرکت مي‌کنند اگر اخلاص نبود، اين مردم حاضر نبودند تا اين حد متحول شوند.
آيت‌الله سيد احمد خاتمي هم در باب اهميت زيارت امام حسين، تأکيد کرد: در باب 54 کتاب کامل الزيارات، 17 روايت با اين مضمون نقل‌شده که امامان فرموده‌اند کسي که سالار شهيدان ابي‌عبدالله را درحالي‌که عارف به حقش است زيارت کند خداوند گناهان گذشته و آينده او را مي‌بخشد..
عضو مجلس خبرگان رهبري با اشاره به اينکه رفتار زائران اربعين حسيني (ع) بايد رفتار امام حسين (ع) و امام حسن (ع) باشد، افزود: عارفاً بحقه يعني اينکه در اردوگاه امام حسين (ع) بايد موضع‌گيري زائران موضع‌گيري سالار شهيدان باشد، فردي که اين‌چنين عمل کرده و خود را در معرض سيدالشهدا مي‌بيند مرتکب گناه نشده و کسي که بيعت با سالار شهيدان دارد از گذشته بد و غيرقابل‌دفاعش نادم بوده و براين اساس خداوند گناهان گذشته‌اش را مي‌آمرزد و ازاين‌رو که در اردوگاه سيدالشهدا قرارگرفته، از او مراقبت مي‌کند که در حوزه دين و معنويت باشد.
وضعيت تردد در مرزهاي خوزستان و ايلام از زاويه دوربين
مرورگر شما از ويدئو پشتيباني نمي‌کند.
فايل آن‌را از اينجا دانلود کنيد: video/mp4

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۳۲۸۴۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مهاجرت با ویزای جعلی

 عکس: هادی زند، ایسنا

به گزارش «تابناک» به نقل از هم میهن، افزایش متقاضیان مهاجرت قانونی و غیرقانونی از ایران، بازاری ساخته که حالا به هزارتویی پیچیده تبدیل شده و هرقدم آن کسب‌وکاری جداگانه دارد؛ از خرید مدرک آیلتس تا پذیرش تحصیلی، ویزای توریستی و پیشنهاد شغلی جعلی. یک جست‌وجوی ساده هم شما را به کسانی می‌رساند که خودشان را وکیل مهاجرت معرفی می‌کنند و البته ساکن ایران هم نیستند و همه راه‌های پناهندگی را به شما معرفی می‌کنند.
 
* دلال ویزا دعوتنامه جور می‌کنه؟

بله. از همه راحت‌تر هم ویزای ایتالیاست.

*چقدر می‌گیره؟

۸ هزار (یورو)؛ سه هزار پیش، مابقی هم موقع گرفتن ویزا.

این مکالمه کوتاه را در گروه‌های مهاجرت از راه پناهجویی دنبال می‌کنیم؛ گفت‌وگویی عادی بین کسانی که دنبال دلال ویزا هستند تا برایشان ویزای توریستی یا تحصیلی جعلی صادر شود و خودشان را به کشور دیگری برسانند، بعد هم به سمت پناهندگی بروند. دلالی ویزا، توریستی و تحصیلی، تنها بخشی از بازار سیاه نه چندان جدید، اما پرسود و البته مبهم مهاجرت است که هرگز نمی‌توان گردش مالی آن را پیدا کرد.

افزایش متقاضیان مهاجرت قانونی و غیرقانونی از ایران، بازاری ساخته که حالا به هزارتویی پیچیده تبدیل شده و هرقدم آن کسب‌وکاری جداگانه دارد؛ از خرید مدرک آیلتس تا پذیرش تحصیلی، ویزای توریستی و پیشنهاد شغلی جعلی. یک جست‌وجوی ساده هم شما را به کسانی می‌رساند که خودشان را وکیل مهاجرت معرفی می‌کنند و البته ساکن ایران هم نیستند و همه راه‌های پناهندگی را به شما معرفی می‌کنند.

ماجرای مسیر‌های قانونی و غیرقانونی مهاجرت و بازاری که در سایه آن شکل گرفته را سه نفر روایت می‌کنند؛ ابراهیم، فرهاد و لاله که قصد داشتند از طریق ویزای تحصیلی، پیشنهاد شغلی از ایران مهاجرت کنند و هرکدام با بخشی از این جریان پیچیده سروکار داشتند.

روایت اول: ۱۵ هزار یورو برای پذیرش تحصیلی جعلی

«ابراهیم» حدود ۶ سال است که برای مهاجرت از ایران تلاش می‌کند و تقریباً تمام مسیر‌های هوایی، زمینی و حتی دریایی را امتحان کرده است. آخرین تلاش او برای خروج از ایران به حدود یک‌ماه پیش برمی‌گردد که تلاش کرد ویزای توریستی یا پذیرش تحصیلی جعلی دریافت کند تا به‌واسطه آن بتواند از کشور مورد نظرش ویزا بگیرد و بعد پناهنده شود. مقصد پناهندگی او انگلیس است؛ جایی که به قول خودش، بهترین کشور‌های اروپا برای پناهندگی است.

او تصمیم گرفته بعد از رسیدن به مقصد اول، خودش را به فرانسه برساند و بعد در انگلیس پناهنده شود. او تا قبل از اینکه آشنای تازه‌ای برای خرید ویزای تحصیلی جعلی پیدا کند، بسیاری از این واسطه‌ها را در فضای مجازی یافته بود: «چند سالی می‌شود برای مهاجرت از ایران تلاش می‌کنم و اولین‌بار است که از طریق هوایی اقدام می‌کنم، چند روز دیگر وقت سفارت دارم. شما نمی‌توانید از روند کاری آن‌ها باخبر شوید.

آنقدر بین شما و آن‌ها واسطه وجود دارد که درنهایت هم متوجه نمی‌شوید چه رابطه‌ای با سفارت دارند و آیا آن‌ها هم سودی از این کار می‌برند یا خیر؟ اگر سفارت با آن‌ها همکاری نداشته باشد، همه کیس‌هایی مشابه من باید ریجکت شوند، اما کسی که برای من پرونده تحصیلی صوری ساخته، ده‌ها پاسپورت جلویم گذاشت که موفق شده بودند ویزا بگیرند.»

دلال برای ابراهیم یک پرونده و دعوتنامه تحصیلی جعلی از ایتالیا ساخته و توصیه کرده که به جزئیات این پرونده که به زبان انگلیسی نوشته شده، مسلط باشد تا بتواند در مصاحبه سفارت به سوالات پاسخ دهد: «طبق پرونده تحصیلی که برای من ساخته بودند، ظاهراً من دانشجوی دکترای یک رشته مهندسی هستم و از کشوری اروپایی دعوتنامه گرفته‌ام. هنوز هم نمی‌دانم آن‌ها سر سفارت کلاه می‌گذارند یا با هم همکاری دارند؟ اگر با همین پرونده تحصیلی به من ویزا بدهند، مطمئن می‌شوم که یک‌نفر را در سفارت دارند. خودشان می‌گویند روال کارشان قانونی است.»

ابراهیم ادامه می‌دهد: «این واسطه‌ها راه دیگری هم برای دریافت ویزا معرفی می‌کنند. برخی از این واسطه‌ها از طریق کسانی که آیدی‌کارت یا گرین‌کارت دارند یا افرادی که در کشور‌های اروپایی ساکن هستند، اقدام و برای فرد متقاضی دعوتنامه دریافت می‌کنند.»

او پیش از اینکه پیشنهاد مهاجرت از طریق پذیرش تحصیلی را دریافت کند، یک راه دیگر هم پیش‌رو داشت که موفقیت‌آمیز نبود. قرار بود فروردین‌ماه امسال همراه با چند نفر دیگر از یک کشور اروپایی ویزای توریستی بگیرند تا بعد از آن، به مقصد دوم دیگری بروند: «قرار بود در تعطیلات عید از راه توریستی من و چند نفر دیگر را به اسپانیا بفرستند. در این روش، یک زن و مرد در قالب زوج با چند شرط مانند تمکن مالی مشخص و... با ویزای توریستی به کشور مقصد فرستاده می‌شوند. آن‌ها می‌گویند این کار دوپروازه انجام می‌شود؛ یعنی ابتدا به کشور اسپانیا فرستاده می‌شوید و بعد هم با یک پرواز دیگر به کشور ثالث، مانند فرانسه. دراین شرایط به‌طور رسمی وارد خاک اسپانیا نشد‌ه‌اید و اگر مشکلی برای شما ایجاد شود و در کشور ثالث پذیرفته نشوید، دوباره به اسپانیا برگردانده می‌شوید، تا لحظه آخر هم متوجه نمی‌شوید که مقصد کجاست؟»

او با فرد واسط قراردادی به مبلغ ۱۲ هزار و ۵۰۰ یورو بسته و قرار است بعد از دریافت ویزا آن را پرداخت کند، البته همه‌چیز به همین سادگی پیش نمی‌رود: «خودشان می‌گویند اگر معرف داشته باشی، پول به همین شیوه دریافت می‌شود، اما تهدید کرده‌اند که اگر ویزا را دریافت کنی و پول را نپردازی، کاری می‌کنیم که دیگر نتوانی از کشور خارج شوی.»

او تا قبل از اینکه پذیرش تحصیلی به دستش برسد، اطلاعی از جزئیاتش نداشت: «آن‌ها به ما نمی‌گویند این پرونده تحصیلی را برای کدام کشور درست می‌کنند. یک دعوتنامه جعلی از طرف یک استاد ساخته و بعد مشخصات پرونده را به من دادند. حتی نمی‌دانم این مشخصات واقعی است یا جعلی. به من متنی درباره مشخصات دانشگاه و پرونده تحصیلی دادند که باید حفظ کنم و بعد به سفارت بروم. سطح زبان من بالا نیست و اگر سفارت هماهنگ نشده باشد، باید متوجه شوند که وقتی به‌عنوان دانشجوی دکترا می‌روم باید سطح مقدماتی زبان را بلد باشم.

اگر ویزا ندهند، به غیر از آمریکا که رویای همه پناهندگان است، معمولاً اولویت پناهجویان انگلستان و بعد از آن هم آلمان است که شرایط بهتری برای پناهندگان دارند. ایتالیا و فرانسه برای پناهندگی خوب نیست؛ چون هم زبان سخت‌تری دارد و هم کار کمتری در آنجا پیدا می‌شود. هدف ما این است که پایمان به اروپا برسد. بعد از آن هم با هر وسیله‌ای که شد به کشور موردنظرمان می‌رویم.»

ابراهیم از تجربه خودش درباره پیدا کردن واسطه برای شکل‌های دیگری از مهاجرت می‌گوید: «برخی از آن‌ها در فضای مجازی فعالیت می‌کنند و برخی را آشنایان معرفی می‌کنند. معمولاً هم افراد را به اروپا می‌فرستند. هر دو طرف در این مسیر بر سر مبلغی توافق می‌کنند که کمتر از ۱۰ هزار یورو نیست و حتی به ۲۰ هزار یورو هم می‌رسد. این هزینه هم مورد به مورد متفاوت است؛ اگر با شما آشنا باشد هزینه کمتری می‌گیرد

و بعد از صدور ویزا پول را پرداخت می‌کنید، اما قاچاق‌بر‌ها ۱۰ صرافی معرفی می‌کنند و می‌گویند که پول را در چند بخش به این صرافی‌ها واریز کنید و بعد پول همان‌جا بلوکه می‌شود. وقتی به مقصد رسیدی، پول را برای آن‌ها می‌پردازی. یکی دیگر از این راه‌ها از طریق سرمایه‌گذاری جعلی است. یعنی برای متقاضی پرونده‌هایی درست می‌کنند و او را به‌عنوان مدیرعامل یک شرکت یا موردی مشابه معرفی می‌کنند تا بتواند ویزا دریافت کند.»

روایت دوم: پیشنهاد شغلی جعلی

«فرهاد» برای مهاجرت از ایران شیوه دیگری را انتخاب کرده بود. او دو سال پیش تصمیم به مهاجرت گرفت و به‌واسطه یک شرکت کاریابی، از کشور آلمان پیشنهاد شغلی گرفت تا بتواند از این کشور ویزای کاری دریافت کند؛ مسیری که تقریباً ۱۵ هزار یورو برایش هزینه داشت و درنهایت چهارماه بعد از سفر به آلمان به ایران بازگشت: «یکی از دوستانم این شیوه از مهاجرت را معرفی کرد و هزینه آن هم ۱۵ هزار یورو بود، بخش زیادی از آن به کارفرمایی می‌رسید که پیشنهاد کار در کشور مقصد از طرف او اعلام شده بود. در کشور‌های دیگر برخی شرکت‌ها وجود دارند که این کار را انجام می‌دهند که معمولاً یا ترکیه‌ای هستند، یا ایرانی یا مالک آن اهل اروپای شرقی است. این پیشنهادات شغلی از سوی این شرکت‌ها به اداره کار کشور مقصد اعلام می‌شود تا مجوز استخدام نیرو را دریافت کنند و معمولاً هم برای مشاغل کوچک انجام می‌شود.»

شرکت‌های کاریابی در داخل یا خارج از ایران به این شرکت‌ها کمک می‌کنند تا متقاضی را به کارفرما وصل کنند؛ کارفرمایی که نیاز به نیرو ندارد: «این روند در هر دو سمت قانونی است و با مجوز انجام می‌شود. گفته می‌شود فعالیت این شرکت‌ها کاریابی است، اما در عمل پیشنهاد شغلی جعلی پیدا می‌کنند. آلمان برای کسی که این پیشنهاد شغلی را دریافت کرده، معمولاً یک ویزای شش‌ماهه صادر می‌کند، درعین‌حال اداره مهاجرت هم در جریان این موضوع قرار دارد و به همین دلیل، ۶ ماهه ویزا می‌دهد. فردی که با این ویزا به این کشور سفر کرده، باید در این مدت هزینه بیمه و مالیات را از جیب بپردازد و در این مدت هم در کشور مقصد به دنبال کار می‌گردد. این شغل باید در حوزه‌ای باشد که فرد پیشنهاد شغلی دریافت کرده، بنابراین نمی‌تواند در زمینه‌ای جز تخصص خود، شغلی انتخاب کند.»

مهاجری که توانسته از کشور آلمان اقامت ۶ ماهه دریافت کند، می‌تواند سه دوره ۶ ماهه ویزای خود را تمدید کند. در تمام این مدت هم باید بیمه و مالیات خود را هم بپردازد. بعد از این سه دوره، مدت اقامت او در آلمان بیشتر می‌شود: «بعد از اینکه سه‌بار اقامت ۶ ماهه شما تمدید شود، اقامت یک تا یک‌ونیم ساله دریافت می‌کنید. اگر کار پیدا نکرده باشید هم همچنان باید بیمه و مالیات بپردازید. کشور‌های مقصد در جریان این اتفاقات قرار دارند، اما، چون فرد مهاجر مالیات می‌پردازد و پناهنده نیست، موضوع پیگیری نمی‌شود. من حدود چهارماه در این کشور بودم و در تمام این مدت هم دنبال کار گشتم، اما موفق نشدم و درنهایت به ایران برگشتم. افراد زیادی بودند که به همین صورت اقامت دائم گرفتند.»

هزینه دریافت پیشنهاد شغلی از یک کشور اروپایی به میزان آشنایی شما و فرد واسط بستگی دارد و متفاوت است. فرهاد برای همه مراحل مهاجرت، حدود ۱۵ هزار یورو در چند قسط پرداخت کرده، اما می‌گوید که این کار بین ۳۰ تا ۴۰ هزار یورو هزینه دارد؛ یعنی حداقل دو میلیارد تومان. برخی واسطه‌ها هم بین ۶ تا ۱۰ هزار یورو از فرد متقاضی پول می‌گیرند.

دریافت پیشنهاد کار از کشور کانادا بین ۸۰ تا ۹۰ هزار دلار هزینه دارد: «معمولاً پرداخت هزینه را قسط‌بندی می‌کنند؛ بعضی از هزینه‌ها برای معادل‌سازی مدرک یا انجام روال اداری از طرف یک وکیل برای کار‌های اداری و... است و درمجموع هزینه در چند قسط پرداخت می‌شود. ازطرف‌دیگر پیشنهاد کاری که برای فرد دریافت می‌شود، می‌تواند غیرتخصصی هم باشد. رزومه من واقعی بود و پیشنهاد کاری که دریافت کردم مربوط به تخصص و تجربه‌ام بود، اما برای بسیاری از متقاضیان رزومه غیرواقعی ساخته می‌شود؛ چون ممکن است شغل و رزومه خاصی نداشته باشد. تا دوسال پیش هم سفارت، فهرست بیمه نمی‌خواست و اگر یک سربرگ مهرشده یا توصیه‌نامه می‌بردید که نشان می‌داد در یک محیط کاری فعال بوده‌اید، کفایت می‌کرد؛ چون فقط می‌خواستند بدانند در سه‌سال آخر کجا کار کرده‌اید.»

روایت سوم: ۵۰ تا ۲۰۰ دلار برای خرید وقت سفارت

سال گذشته «هم‌میهن» گزارش مفصلی درباره یکی از کسب‌وکار‌های غیرقانونی مرتبط با مهاجرت نوشت و از بازار سیاهی گفت که برای دریافت نوبت ویزای سفارت در ایران پیدا شده و گردش مالی کلانی دارد. دلالان از متقاضیان بین ۵ تا ۳۰ میلیون تومان دریافت می‌کردند تا برای آن‌ها از سفارت وقت رزرو کنند. دریافت نوبت هم انواع مختلفی داشت: ویژه و عادی که قیمت آن‌ها با هم متفاوت بود.

این بازار سیاه همچنان مشتریانی دارد که نیاز به وقت فوری سفارت دارند؛ مهاجرانی مانند لاله که حدود دوسال قبل تصمیم گرفته بود از کشور سوئد پذیرش تحصیلی بگیرد.

او کشور ایتالیا را هم به‌عنوان مقصد دوم تعیین کرده بود، اما دریافت وقت از سفارت این کشور زمان‌بر است و او برای حل مشکل از یک شرکت خدمات مهاجرتی کمک گرفت: «از دوسال پیش، این مسئله تشدید شده و حتی شنیده می‌شود که برخی از سفارت‌ها مانند هلند می‌خواهند سفارت خود را در ایران ببندند.

الان هم دریافت نوبت از سفارت ایتالیا خیلی سخت شده و گفته می‌شود که یا نوبت نمی‌دهند یا دریافت آن، بسیار زمان‌بر است. زمانی که با یک‌دفتر مهاجرتی قرارداد بستم و می‌خواستم به‌عنوان مقصد دوم به ایتالیا بروم، در عرض یک‌هفته برای من وقت سفارت گرفتند.

من به آن دفتر حدود ۴۵۰ یورو داده بودم و بخشی از این‌پول برای تعیین وقت ویزا بود. باتوجه به اینکه برنامه مهاجرت من برای تحصیل در دانشگاه سوئد با موفقیت پیش نرفت، به من پیشنهاد دادند، به‌صورت پناهندگی به ایتالیا و بعد به سوئد بروم. بعد از اینکه به سفارت ایتالیا مراجعه کردم که دلایلم را برای لغو نوبت سفارتم توضیح دهم، متوجه شدم واقعاً این‌نوبت برای من رزرو شده بود.»

او می‌گوید: «کسی که این نوبت را برای من گرفت، گفته بود ما کسی را داخل سفارت داریم که دقیقاً می‌داند چه زمانی، نوبت‌دهی سفارت باز می‌شود و بلافاصله در کمترین زمان ممکن درخواست‌های ما را ثبت می‌کند، ما هم هزینه‌ای را به او پرداخت می‌کنیم. درمجموع آن‌ها حدود ۵۰ تا ۲۰۰ یورو برای این موضوع می‌گرفتند.»

مؤسسه‌ای مهاجرتی که لاله به آن اشاره می‌کند، این روز‌ها برای وقت فوری سفارت ۱۰ میلیون تومان دریافت می‌کند و علاقه‌ای ندارد کارشان را مشابه دلالان روبه‌روی سفارتخانه‌ها بدانیم. کارشناس این مؤسسه مهاجرتی می‌گوید که برای این‌کار باید تصویر پاسپورت، واریزی سفارت، شماره شبا و کارتی که واریز با آن انجام شده را بفرستید. ۲۴ ساعت بعد از واریزی هم وقت را ثبت می‌کنیم؛ چون (این مبلغ) باید به حساب سفارت بنشیند.

این عدد‌ها در کانال‌های تلگرامی که وقت فوری سفارت می‌گیرند، متفاوت است؛ مثلاً برای وقت سفارت آلمان نفری دو میلیون تومان و برای وقت سفارت آمریکا در کشور‌های اطراف مانند دوبی ۲۴۰ دلار دریافت می‌شود؛ این مبلغ پس از رزرو وقت، دریافت می‌شود. این کانال‌ها پکیج‌های مشاوره هم دارند که انواع مختلفی دارد: هزینه یکی از این بسته‌ها برای یک جلسه مشاوره دو میلیون و ۵۰۰ هزار تومان، برای دوجلسه پرسش و پاسخ و ماک، پنج میلیون و ۵۰۰ هزار تومان، برای سه جلسه پرسش و پاسخ، راهنمایی

تکمیل فرم مخصوص، تعیین استراتژی جواب دادن به سوالات و پیدا کردن دلیل ریجکتی و ماک همراه با گروه مشاوره تا شب سفارت، هفت‌میلیون و ۵۰۰ هزار تومان هزینه دارد.

روند صعودی مهاجرت

اگر آمار‌های رصدخانه مهاجرت درباره تعداد پناهجویان و مهاجران ایرانی و درخواست ویزا از طرف آن‌ها را بررسی کنیم، مشخص می‌شود که چرا این بازار برای دلال‌ها جذاب است؛ رصدخانه مهاجرت جمعیت پناهجویان ایرانی را در جهان تا سال ۲۰۲۲ نزدیک به ۶۹ هزار و ۲۰۰ نفر برآورده کرده بود که نسبت به جمعیت ۶۸ هزار و ۹۴۰نفری سال قبل از آن افزایش یافته است.

در سال ۲۰۲۲ میلادی، ۱۳ هزار و ۸۴ ایرانی در وضعیت پناهجویی در ترکیه بوده‌اند که نسبت به سال قبل تقریباً ۳۱ درصد کاهش یافته است. طی سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۲، تعداد ایرانیان در وضعیت پناهجویی در ترکیه در تراز سه‌هزار نفر قرار گرفت، اما پس از آن تعداد پناهجویان در ترکیه افزایش یافت. روند تعداد ایرانیان در وضعیت پناهجویی در ترکیه در سال ۲۰۱۶ به تراز ۲۴ هزار نفر و در سال ۲۰۱۸، به بالاترین حد خود (تقریباً ۳۰ هزار نفر) رسید.

بیشترین سهم ایرانیان از مهاجران غیرقانونی شناسایی شده با ۲/۵ و ۲/۳ درصد به‌ترتیب مربوط به سال‌های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۱ میلادی است. از سال ۲۰۰۹ تا مارس ۲۰۲۳، ایرانی‌ها به‌طور متوسط سهم یک درصدی از مهاجران غیرقانونی شناسایی‌شده در مرز‌های اتحادیه اروپا داشته‌اند. روند جمعیت ایرانیان در برخی مقاصد اصلی شامل آمریکا، کانادا، اتحادیه اروپا، بریتانیا، استرالیا و ترکیه نشان می‌دهد، در میان این کشور‌ها در سال ۲۰۲۱ به‌ترتیب آمریکا، کانادا، آلمان، ترکیه، سوئد، استرالیا، هلند و فرانسه دارای بیشترین جمعیت ایرانیان بوده‌اند. در آمریکا جمعیت ایرانیان طی سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۱ میلادی ۱۱/۵ درصد رشد داشته، طی همین سال‌ها جمعیت ایرانیان در کانادا ۷۷ درصد بالا رفته است.

اقتصاد زیرزمینی مهاجرت

اقتصاد زیرزمینی مهاجرت پررونق است؛ این را یکی از کارشناسان مهاجرت به هم‌میهن می‌گوید. به گفته او، این اقتصاد را قاچاق‌بر‌ها و کسانی که خریدوفروش نوبت سفارش انجام می‌دهند و مدارک جعلی صادر می‌کنند، راه انداخته‌اند؛ آن‌ها حتی مدارک اصلی هم صادر می‌کنند، اما، چون از طریق راه‌های غیرمشروع است، در گروه اقتصادزیرزمینی شناخته می‌شود: «تحلیل من این است که این اقتصاد در یک‌دهه اخیر و به‌طور خاص از پنج سال گذشته گسترده‌تر شده است؛ به‌ویژه اینکه مشاوران مهاجرتی نسبت به دهه گذشته افزایش داشته‌اند. دولت هم به‌واسطه رشد تمایل به مهاجرت در کشور، درآمد بیشتری داشته است.» او که نخواست نامش در گزارش بیاید، می‌گوید: «روند مهاجرت در کشور به یک اکوسیستم تبدیل شده است که همه بازیگران دست‌به‌دست هم می‌دهند و در این اکوسیستم مشارکت می‌کنند تا یک‌نفر از کشور خارج شود.»

او می‌گوید: «مدرسان و مؤسسات زبان و گردشگری که تور‌های زبان و وبینار‌های مهاجرتی و تحصیلی برگزار می‌کنند را باید در سمت بازیگران غیردولتی در چرخه مهاجرت قرار داد. وکلا، مؤسسات و مشاوران مهاجرتی هم بزرگترین بازیگران بخش غیردولتی اقتصاد مهاجرت هستند. در چندسال اخیر هم که خرید خانه در کشور ترکیه اوج گرفته، مشاوران املاک درآمد‌هایی از این راه به‌دست می‌آورند و آن‌ها هم به بخشی از این چرخه تبدیل شده‌اند.»

دیگر خبرها

  • از برنامه برای رفع نقاط پرتصادف تا تمهیدات تسهیل تردد زائران اربعین حسینی
  • نخستین نشست ستاد اربعین حسینی استان مرکزی
  • اعزام ریلی زائران به عتبات عالیات از استان مرکزی
  • لزوم بهره گیری از تمام ظرفیت‌ها برای اعزام زائران اربعین از مرکزی
  • ماجرا‌های کنسرت «سیروان خسروی» در اهواز تکرار نمی‌شود
  • ماجراهای کنسرت «سیروان خسروی» در اهواز تکرار نمی‌شود
  • حذف موازی کاری از صنعت داروسازی/ تسهیل در صدور پروانه و تولید
  • حذف موازی کاری از مسیر صنعت داروسازی/تسهیل در صدور پروانه و تولید
  • وعده حل مشکل کمبود ناوگان جاده‌ای اربعین با واردات
  • مهاجرت با ویزای جعلی