Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تین نیوز»
2024-04-29@10:29:49 GMT

دور باطل مونوریل در کرمانشاه

تاریخ انتشار: ۱۴ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۴۴۳۶۲۷

دور باطل مونوریل در کرمانشاه

تین‌نیوز | 

قصه ساخت مونوریل در کرمانشاه، سری دراز و پایانی مشابه با آنچه در شهرهای دیگر بر مونوریل گذشت، دارد. انگار سرنوشت پروژه مونوریل در ایران این است که در همه شهرها یا متوقف شود یا به شیوه دیگری از حمل‌ونقل تغییر کاربری دهد.

به گزارش گسترش تجارت، در کرمانشاه نیز طرح مونوریل دچار تغییر و تحول شده و کرمانشاهی‌ها بعد از سال‌ها که با پایه‌های سیمانی مونوریل در شهرشان خو گرفته‌اند، باید منتظر باشند تا به جای مونوریل، قطار سبک شهری (ال‌آرتی) روی این ستون‌ها به حرکت درآید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

البته با وضعیت نامناسب اختصاص بودجه به این پروژه، معلوم نیست این طرح جدید چه زمانی وارد مرحله بهره‌برداری شود. مسئولان دولت یازدهم بر خلاف دولت دهم، معتقدند ال‌آرتی توجیه اقتصادی بیشتری برای کرمانشاه (و سایر شهرها) خواهد داشت و گام گذاشتن در راه ساخت مونوریل از ابتدا اشتباه بوده است.

به گزارش «گسترش‌تجارت»، ساخت مونوریل از اواخر سال ۹۰ در کرمانشاه آغاز شد. اگر بخواهیم تاریخچه شکل‌گیری ایده راه‌اندازی مونوریل در این شهر را بدانیم، باید به عقب‌تر یعنی به سال ۸۵ بازگردیم که در سفر محمود احمدی‌نژاد، رئیس‌جمهوری وقت به کرمانشاه، ساخت قطار شهری (مترو) در این شهر به طول ۱۳ کیلومتر به تصویب رسید و چندی بعد یعنی در اردیبهشت ۸۶ این طرح در مطالعات طرح جامع حمل‌ونقل و ترافیک شهر کرمانشاه به عنوان سند بالادستی قطار شهری نیز مورد تایید قرار گرفت.

با این حال در شهریور ۸۸ و با تغییر استاندار کرمانشاه، کارگروه فنی شورای‌عالی ترافیک کشور با حمایت رئیس‌جمهوری وقت، به دلایلی از جمله «تفکر مهندسی و اصلاح الگوی مصرف» طرح متروی کرمانشاه را به مونوریل تبدیل کرد؛ با این توجیه که این تغییر، هزینه و بودجه اجرای قطار شهری کرمانشاه را نصف خواهد کرد.

اگرچه ساخت مونوریل کرمانشاه سرانجام اواخر سال ۸۹ و اوایل ۹۰ کلید خورد و نصب پایه‌های مونوریل در مسیر تعیین‌شده آغاز شد اما این پروژه همچنان با اعتراض کارشناسان و برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی همراه بود، به‌طوری که در سفر رهبر معظم انقلاب به کرمانشاه در مهر ۹۰ همین پیگیری‌ها موجب شد بار دیگر مترو جایگزین مونوریل شود. با این حال با توجه به اینکه عملیات ساخت و نصب ستون‌ها آغاز شده و اینکه کار تا حدودی پیش رفته بود، قرار شد تا جایی که ستون‌ها نصب شده، مونوریل راه‌اندازی و در ادامه، پروژه تبدیل به متروی زیرزمینی شود.

البته در سال‌های بعد نیز در مونوریل کرمانشاه روی یک پاشنه نچرخید و بار دیگر این پروژه در دولت یازدهم دستخوش تغییر شد.

 در خرداد ۹۳ شورای ترافیک استان کرمانشاه طرحی تصویب کرد که براساس آن، قطار سبک شهری (ال‌آرتی) جایگزین مونوریل شد. به این ترتیب بعد از ۷ سال کش و قوس، رویای راه‌اندازی مونوریل در کرمانشاه یک دور باطل زد و از بین رفت و جای خود را به قطار شهری داد؛ یعنی همان طرحی که از ابتدا تصمیم به اجرای آن گرفته شده بود. براساس مصوبه تبدیل مونوریل به قطار سبک شهری در جلسه شورای‌عالی ترافیک در خرداد ۹۳ حدود ۵/۵کیلومتر از مسیر این پروژه به شکل تونل، ۷ ایستگاه روی زمین و ۶ ایستگاه زیرزمینی اجرا می‌شود.

تغییر پروژه به سود مردم

مسئولان دولت یازدهم که بازگشت پروژه مونوریل به طرح اولیه یعنی قطار شهری را تصویب کردند، چنین پروژه‌ای را از اساس بدون توجیه اقتصادی دانسته و اعلام کردند این تغییر سیاسی و با هدف مخالفت با طرح‌های دولت گذشته نبوده است.

مجتبی نیک‌کردار، معاون عمرانی استاندار کرمانشاه با تاکید بر غیرسیاسی بودن تغییر در این پروژه گفت: مونوریل در ۲۰۰ سالی که از ساخت آن در جهان می‌گذرد، فقط حدود ۳۰۰ کیلومتر در دنیا مورد استفاده قرار گرفته و در مجموع سامانه قابل قبولی برای حمل‌ونقل نیست. مونوریل بیشتر نوعی وسیله تفریحی به‌شمار می‌رود که قابلیت جابه‌جایی ۱۵ هزار نفر در ساعت را دارد درحالی که قطار سبک شهری می‌تواند تا ۲۵هزار نفر را در هر ساعت جابه‌جا کند.

او افزود: همچنین تعمیر و نگهداری مونوریل نیاز به فناوری پیچیده‌ای دارد که در دسترس نیست اما در اجرای قطار سبک شهری، می‌توانیم از تجربه شهرهای دیگر در کشورهای همسایه و منطقه استفاده کنیم.

نیک‌کردار ناشناخته بودن فناوری مونوریل در کشور، محدودیت تولیدکنندگان واگن مونوریل و سایر عناصر آن در مقایسه با سامانه ریلی در جهان را از دیگر دلایل تغییر مونوریل به قطار سبک شهری عنوان کرد و افزود: بهره‌برداری از مونوریل در شرایط اضطراری بسیار مشکل‌تر از سامانه ریلی است. همچنین هزینه اجرای قطار شهری نسبت به مونوریل پایین‌تر است.

معاون عمرانی استاندار کرمانشاه با تاکید بر اینکه مونوریل در تهران و قم نیز انجام نشد و در همه این شهرها، این تصمیم به سود مردم بود، اضافه کرد: اگر قرار بود این پروژه به دلایل سیاسی تغییر کند، باید ستون‌های ساخته شده را تخریب می‌کردیم اما با توجه به اینکه برای اجرای آنها بیش از ۶۰میلیارد تومان هزینه شده، از آنها به‌عنوان مسیر ال‌آرتی استفاده خواهد شد.

معاون عمرانی استانداری کرمانشاه تاکید کرد: در صورت تامین اعتبار می‌توان حداکثر در مدت ۵ سال این پروژه را به بهره‌برداری رساند در غیر این صورت ممکن است کار اجرای آن تا ۱۰ سال نیز طول بکشد.

آنچه از سوی مسئولان درباره توجیه نداشتن مونوریل برای کرمانشاه گفته می‌شود، در پژوهش‌های دانشگاهی نیز تایید شده است. به عنوان نمونه در سال ۹۱ پایان‌نامه‌ای با عنوان «ارزیابی اقتصادی و اجتماعی پروژه مونوریل کرمانشاه» در دانشگاه رازی این شهر انجام شد که نتیجه‌گیری آن نشان می‌دهد ساخت مونوریل در کرمانشاه از نظر مالی، بدون توجیه است.

تزریق قطره‌چکانی بودجه به قطار شهری

اگرچه با تغییر پروژه مونوریل به قطار شهری، امیدواری‌ها به اجرایی و کاربردی شدن این پروژه در استان غربی کشورمان افزایش یافته اما یکی از نمایندگان این استان در مجلس شورای اسلامی معتقد است اگر وضعیت اختصاص بودجه مصوب این پروژه بهبود نیابد باید سال‌ها منتظر راه‌اندازی قطار شهری در کرمانشاه باشیم.

احمد صفری در پاسخ به «گسترش‌تجارت» با اشاره به بازدید نمایندگان از پروژه قطار شهری کرمانشاه گفت: روند اجرای این پروژه بسیار کند است که این مسئله با توجه به تزریق قطره‌چکانی بودجه به آن، طبیعی به نظر می‌رسد.

صفری با اشاره به گلایه پیمانکار پروژه از وضعیت بودجه افزود: گفته می‌شود درحال‌حاضر ۳ نوبت در این پروژه کار می‌کنند اما اگر روند اختصاص بودجه به روال فعلی باشد، به نظر می‌رسد ساخت آن تا سال‌های سال و دست‌کم تا ۶ سال دیگر طول بکشد.

وی توضیح داد: درحال‌حاضر روند کار به این صورت است که اعتباری به پروژه داده می‌شود و بعد از هزینه‌کرد آن، پروژه مدتی تعطیل می‌شود و با تزریق دوباره بودجه، کار را ادامه می‌دهند. از مسئولان انتظار داریم برای اصلاح این وضعیت، همکاری بیشتری از نظر اختصاص بودجه با این پروژه داشته باشند تا سرنوشت آن مانند قطار برون‌شهری کرمانشاه نشود که سال‌هاست قرار است راه‌اندازی شود.

بخشی از بودجه مصوب پروژه قطار شهری کرمانشاه مربوط به مصوبات سفر استانی رهبر معظم انقلاب در سال ۹۰ به این استان است که براساس آن قرار شد ۱۰ میلیارد تومان برای کمک به تکمیل پروژه در اختیار مسئولان قرار گیرد که به گفته صفری، همین بودجه نیز هنوز به طور کامل داده نشده است.

معطلی پروژه با تصمیم‌های سلیقه‌ای

این نماینده مجلس، اعمال سلیقه‌های شخصی را عامل اصلی تغییرات اعمال شده در پروژه قطار شهری کرمانشاه و معطلی بیش از اندازه آن در سال‌های گذشته دانست و اضافه کرد: مسئولان کشوری و استانی، با اعمال سلیقه‌های شخصی، پروژه مترو را یک بار به مونوریل و بار دیگر به قطار شهری تبدیل کردند. پس از مدتی دوباره به بهانه هزینه‌ها این طرح به مونوریل و در ادامه دوباره به قطار شهری تبدیل و درعمل، یک دور باطل زده شد و قطار شهری کرمانشاه، معطل این تصمیم‌ها شد.

صفری ادامه داد: این معطلی درحالی است که مترو و قطار شهری می‌توانست تحولی در کرمانشاه ایجاد کند، مانند تغییراتی که در دیگر شهرها مانند مشهد، شیراز، اصفهان و تبریز شاهد هستیم. از سوی دیگر با توجه به اینکه ایستگاه‌های مترو می‌تواند تبدیل به مجتمع‌های تجاری و محلی برای اشتغالزایی شود، این پروژه می‌توانست برای کرمانشاه از این منظر نیز مفید باشد اما متاسفانه حساسیت کمتری نسبت به وضعیت اشتغال در کرمانشاه وجود دارد و از این فرصت‌ها غفلت می‌شود.

اشتغالزایی قطار شهری در کرمانشاه

نماینده مردم کرمانشاه در مجلس شورای اسلامی یکی از مزیت‌های قطار شهری را اشتغالزایی آن در استان دانست و افزود: تا جایی که بررسی‌ها نشان می‌دهد، همه افراد مشغول در این پروژه از اهالی منطقه و بومی هستند و این مسئله امیدوارکننده است زیرا برای نخستین بار در استان، پروژه‌ای همه نیروی‌انسانی خود را از افراد بومی انتخاب کرده است. همین حالا پروژه‌هایی در استان داریم که همه کارکنان آن، غیربومی هستند، آن هم در شرایطی که کرمانشاه رتبه نخست بیکاری را در کشور دارد. به گفته صفری، در قطار شهری کرمانشاه در مجموع حدود ۲۰۰ نفر مشغول به کار هستند.

جزییات مسیر پروژه

براساس مطالعات اولیه، مونوریل کرمانشاه به طول ۱۳ کیلومتر، پروژه‌ای دوخطه، شامل ۱۲ ایستگاه تعریف شد که در مسیری شمالی- جنوبی، از طاق‌بستان به میدان فردوسی می‌رسد. براساس مطالعات اولیه، قرار بود مرحله نخست این پروژه در مدت ۳ سال به پایان رسیده و در سال ۹۳ وارد مرحله بهره‌برداری شود که با تغییرات انجام شده، این اتفاق نیفتاد.

آنطور که مسئولان می‌گویند، درحال‌حاضر عرشه‌گذاری ستون‌ها در بخش طاق‌بستان تا میدان آزادی از این پروژه در حال انجام و ایستگاه‌ها نیز طراحی شده است. با آخرین تغییرات رخ داده در طرح و براساس مصوبه شورای‌عالی ترافیک کشور درباره تغییر پروژه مونوریل به قطار شهری، قرار است این پروژه در مرحله نخست به طول ۸ کیلومتر انجام شود که ۵/۶کیلومتر آن از میدان طاق‌بستان تا سه‌راه ۲۲ بهمن (که پایه‌های مونوریل زده شده) به صورت روگذر و ۱/۵ کیلومتر آن از سه‌راه ۲۲ بهمن تا میدان آزادی به صورت زیرزمینی خواهد بود.

 

منبع: تین نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۴۴۳۶۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حل گره‌های ترافیکی شهرکرد، دغدغه شورای ششم است

رئیس شورای اسلامی شهرکرد گفت: حل گره‌های ترافیکی شهرکرد یکی از دغدغه‌های شورای ششم است و باید اجازه دهیم طلسم کار شکسته و کلنگ یکی از پروژه‌های تقاطع‌های غیر هم‌سطح شهری به زمین زده شود تا مرحله به مرحله سایر پروژه‌ها اجرا و گره ترافیکی شهر باز شود.

مصطفی حیدری در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا از چهارمحال‌وبختیاری، با بیان این‌که شورا نهادی مردمی و مستقل است که بر اساس اصل هفتم قانون اساسی وظیفه تصمیم‌گیری و اداره امور محلی را بر عهده دارد، اظهار کرد: در طول ۳۳ ماهی که از آغاز کار شورای ششم شهرکرد می‌گذرد، تعداد ۲۷۰ جلسه علنی و غیرعلنی شورای شهر تشکیل شده و بیش از ۱۲۰۰ مصوبه برای رفع مشکلات شهروندان از تصویب بودجه و بهای خدمات، تعرفه و نرخ ناوگان حمل‌ونقل گرفته تا مصوبات شهرداری، شهروندان، پروژه‌های عمرانی و سرمایه‌گذاری به تصویب رسیده است.

وی افزود: هفت کمیسیون تخصصی در شورای شهر شهرکرد وجود دارد که شامل کمیسیون حقوقی و نظارت، کمیسیون شهرسازی، حمل‌ونقل و ترافیک، کمیسیون فرهنگی، اجتماعی، ورزشی ایثارگران و بانوان، کمیسیون املاک و امور اداری، کمیسیون خدمات شهری، فضای‏‬ سبز و بهداشت عمومی، کمیسیون بودجه، مالی و برنامه‌ریزی، کمیسیون ساماندهی مشاغل و اقتصاد شهری، کمیسیون عمران و امور زیربنایی هستند تا به امروز هر کمیسیون بیش از ۶۰ جلسه با افراد متخصص، فرهیخته و صاحب نظر تشکیل داده است.

رئیس شورای اسلامی شهرکرد ادامه داد: در عمر دوره ششم تاکنون به بیش از هفت هزار نامه واصله به شورا و بیش از شش هزار نامه پاسخ داده شده است، همچنین حضور در بیش از هزار جلسه خارج از مجموعه شورای اسلامی شهر، دیدارهای مردمی و بازدید و نظارت بر پروژه‌ها در این مدت صورت گرفته است.

حیدری گفت: هر هفته یکی از مسئولان دستگاه‌های اجرایی استان برای پاسخگویی به اعضای شورای اسلامی شهرکرد در خصوص مشکلات شهروندان در جلسات علنی شورا حضور پیدا می‌کند.

آغاز نهضت آسفالت در شهرکرد

وی با اشاره به پیگیری‌های صورت گرفته توسط شورای ششم تصریح کرد: اتمام پروژه‌های نیمه‌تمام به ویژه بازگشایی کمربندی جنوب، جاده نمایشگاه از میدان دفاع مقدس تا کمربندی شمالی، ادامه بلوار فرهنگ و بلوار کاشانی شرقی، انجام پیاده‌روسازی و سنگ فرش و جداول، تعیین تکلیف و پرداخت بخش عمده بدهی‌های شهرداری، پیگیری و تصویب مصوبات توسعه و تقویت فضای سبز و امکانات تفریحی و گردشگری از جمله پیگیری‌هایی است که در شورای ششم صورت گرفته است.

رئیس شورای اسلامی شهرکرد تاکید کرد: تقویت سرمایه‌گذاری و پیشرفت چشمگیر مشارکت و همراهی مردم و بخش خصوصی می‌توان از جمله اقدامات مهم این دوره شورای دانست.

حیدری اضافه کرد: بودجه شهرداری شهرکرد و ۹ سازمان تابعه در سه سال اخیر با رشد ۴۰ درصدی همراه بوده و بودجه عمرانی نسبت به هزینه‌های جاری افزایش قابل توجهی پیدا کرده است.

وی با بیان اینکه امیدآفرینی بین شهروندان و توجه به پتانسیل‌های موجود در شهرکرد باید با تسریع در روند توسعه و آبادانی صورت بگیرد، ادامه داد: نوسازی ناوگان اتوبوسرانی و خرید بیش از ۳۵ دستگاه اتوبوس برای خدمت‌رسانی و رفاه شهروندان، خرید ماشین‌آلات عمرانی و خدمات شهری، خرید دستگاه تولید قطعات بتنی و پیگیری برای دریافت قیر دولتی به میزان قابل توجه و شکستن طلسم چند ساله و آغاز نهضت آسفالت را می‌توان از اقدامات امیدآفرین شورای ششم نام برد.

رئیس شورای اسلامی شهرکرد اظهار کرد: تصویب فروش برج دوقلو بعد از چندین سال، پیگیری برگشت تعدادی از املاک با ارزش شهرداری از تصرف برخی ادارات مانند خانه‌های سازمانی روبه‌روی حسینیه اعظم از اقدامات مهمی بود که صورت پذیرفت.

حیدری گفت: ترافیک از دغدغه‌های مهم شهرکرد به‌ویژه در بخش مرکزی شهر است و شهرداری توجه ویژه‌ای برای حل این معضل شهری دارد، استفاده و توجه به حمل‌ونقل عمومی به‌عنوان یکی از بهترین راه‌حل‌ها برای حل معضل ترافیک در شهرکرد است و در این راستا نوسازی ناوگان حمل‌ونقل عمومی شهرکرد در دستور کار شهرداری قرار دارد، پیگیری و تصویب مشاور طرح ترافیک به منظور ارائه راهکارهای ترافیکی شهر و پیگیری و تلاش برای اجرای کمربند جنوبی شهر بعد از گذشت چندین سال هم در این راستا صورت گرفت.

کاهش بروکراسی اداری در شهرداری شهرکرد

وی ادامه داد: تصمیم جدی شورای شهر برای باز کردن گره‌های ترافیکی شهرکرد با اشاره به ضرورت اجرای پروژه‌های تقاطع‌های غیر هم‌سطح شهری، در شورای دوره پنجم و توافقات با قرارگاه خاتم‌الانبیاء (ص) در راستای اجرای پروژه‌های تقاطع‌های غیرهمسطح درون‌شهری در شهرکرد انجام و مطالعات پیشنهادی غیر هم‌سطح میدان معلم، تقاطع غیر هم‌سطح خیابان‌های آیت‌الله طالقانی به آیت‌الله کاشانی، اتصال غیر هم‌سطح خیابان بوعلی سینا جنوبی به کمربندی شهید حسینعلی ترکی آغاز شد، اما امروز باید اجرای پروژه را عملیاتی شود و واحد مدیریت ترافیک شهرداری هرچه سریع‌تر نسبت به تکمیل طرح مطالعاتی دو پروژه تقاطع‌های غیر همسطح درون‌شهری بر اساس اولویت انجام و در اسرع وقت مصوبات شورای ترافیک استان و شهرستان را اخذ کند.

رئیس شورای اسلامی شهرکرد، افزود: تکمیل طرح‌های اولویت‌دار و انجام مطالبات مردم برای مدیریت شهری ضروری است و باید اجازه دهیم طلسم کار شکسته و کلنگ یکی از پروژه‌های تقاطع‌های غیر همسطح شهری به زمین زده شود تا مرحله به مرحله سایر پروژه‌ها اجرا و گره ترافیکی شهر باز شود.

حیدری گفت: پروژه انتقال پساب از تصفیه‌خانه فاضلاب شهرکرد جهت تأمین آب صنعت و فضای سبز به‌طور مشترک توسط شرکت شهرک‌های صنعتی و شهرداری شهرکرد انجام شود. این خط لوله برای شهرداری ۱۵۰ لیتر بر ثانیه و برای شرکت شهرک‌های صنعتی ۱۷۰ لیتر در ثانیه ظرفیت پیش‌بینی شده است.

وی با بیان این‌که روزانه مسافران زیادی از منطقه جنوب‌شرقی شهرکرد در نقاط مختلف شهر تردد می‌کنند، افزود: این منطقه هنوز پایانه مسافربری مناسبی برای مسافران ندارد و احداث پایانه مسافربری جنوب شرقی در دستور کار شهرداری قرار گرفته است.

رئیس شورای اسلامی شهرکرد، با اشاره به چابک‌سازی شهرداری شهرکرد در دوره ششم شورای اسلامی شهرکرد، خاطر نشان کرد: واگذاری اختیارات کامل به مدیران مناطق دوگانه و سازمان‌های وابسته برای چابک‌سازی سیستم مدیریت شهری و کاهش بروکراسی اداری که لازمه آن در ابتدا مستقل‌سازی مناطق یک و دو شهرداری و سازمان‌های وابسته بود، در این دوره شورای صورت گرفت.

وی با بیان اینکه شهرکرد به‌عنوان شهر ملی نمد شناخته می‌شود، تصریح کرد: طرح هر خانه یک کارگاه تولید صنایع‌دستی در شهرکرد اجرایی می‌شود، قول این وعده را از معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گرفته شده و در شهرکرد به صورت آزمایشی اجرایی می‌شود.

کد خبر 748045

دیگر خبرها

  • تله‌کابین می‌تواند به رونق گردشگری کرمانشاه کمک کند
  • حل گره‌های ترافیکی شهرکرد، دغدغه شورای ششم است
  • اجرای ۷۹ پروژه بازآفرینی شهری در محلات خراسان جنوبی
  • پیشرفت ۶۳ درصدی کتابخانه مرکزی کرمانشاه
  • تصویب قانون مدیریت واحد شهری بزرگ‌ترین خدمت به مردم و شورا/ قطار شهری، پروژه ملی است
  • نابسامانی جمع آوری زباله در منطقه مسکونی مهر رازی کرمانشاه
  • پساب شهری جایگزین آب مصرفی صنایع کرمانشاه شد
  • بهترین فصل بازدید از دریاچه سراب نیلوفر کرمانشاه
  • پساب شهری در کرمانشاه جایگزین آب مصرفی صنایع شد
  • پیگیری پروژه‌های مهم اقتصاد دیجیتال در استان کرمانشاه