Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-05-01@11:04:45 GMT

پشت پرده مواضع ضدایرانی مقامات عربستان سعودی

تاریخ انتشار: ۲۲ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۵۸۳۹۹۲

پشت پرده مواضع ضدایرانی مقامات عربستان سعودی

بن سلمان با تجربه اندک سیاسی خود از سرنوشت راهی که انتخاب کرده خبر ندارد و همین مسئله می تواند باعث برخی اقدامات ماجراجویانه از سوی وی شود.

خبرگزاری فارس: از زمانی که سلمان بن عبدالعزیز بر تخت پادشاهی عربستان تکیه زد، ساختار پادشاهی این کشور وارد فاز تغییرات سریع و گسترده شده است. از همان ابتدای پادشاهی ملک سلمان، محمد بن سلمان پسر وی سودای رسیدن به قدرت را داشت و تمامی اقدامات خود را با این هدف دنبال داده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی در چندین مرحله مخالفان را دستگیر و برکنار کرد و در خرداد ماه با برکناری محمد بن نایف، خود به عنوان ولیعهد سعودی معرفی شد. اما این پایان کار شاهزاده ماجراجو نبود و وی اخیرا با بزرگترین دستگیری نیم قرن اخیر عربستان، 11 شاهزاده و ده ها مقام سیاسی عربستان را دستگیر کرده است. برخی رسانه ها اعلام کرده اند شمار بازداشتی ها 500 نفر است. ولید بن طلال، ثروتمندترین شاهزاده سعودی و متعب بن عبدالله، رئیس گارد ملی عربستان، از مهم ترین قربانیان این موج از باداشت ها بودند.

بن سلمان همزمان با این دستگیری های اخیر و همچنین برخی اصلاحات اجتماعی، روز به روز بر حجم حملات خود علیه ایران می افزاید و حتی حمله موشکی انصارالله یمن به ریاض را نیز به ایران نسبت داده است. کارشناسان این نوع واکنش بن سلمان را بسیار خطرناک می دانند و با توجه به تجربه اندک وی در عرصه منطقه احتمال اقدامی ناشیانه از سوی وی را بعید نمی د انند. با این اوصاف عربستان به دنبال چیست؟

جبران شکست در صحنه های مختلف

عربستان در عرصه منطقه ای شکست های سختی متحمل شده است. این کشور عامل اصلی شکست های خود را نیز ایران و محورم مقاومت می داند. در سوریه و عراق این کشور موفق به تحقق اهداف خود نشد و حتی در فتنه کردستان عراق نیز عربستان به دنبال آن بود که همگام با اسرائیل به مرزهای ایران برسد، اما شکست این فتنه، برنامه های صهیونیست ها و آل سعود را به هم زد. در یمن نیز که اوج شکست سیاست های عربستان است، ریاض سعی دارد به نوعی جنگ یمن را یک جنگ بین ریاض و تهران معرفی کند. چرا که یمن فقیرترین کشور عربی است که در سه سال گذشته تحت شدیدترین محاصره ها قرار داشته و برای عربستان بسیار سنگین است که شکست در جنگ یمن، شکست از مردم فقیر یک کشور معرفی شود، بنابراین سعی دارد ایران را به عنوان عامل اصلی حملات انصارالله به شهرهای عربستان معرفی کند تا به این ترتیب سطح بحران را منطقه ای معرفی کند و حقارت ناشی از عدم موفقیت در جنگ یمن را کاهش دهد. به همین دلیل بیشترین هجمه ها از سوی عربستان علیه ایران در روزهای اخیر صورت گرفته است.

انتقال بحران به لبنان

عربستان سال گذشته موفق نشد گزینه مورد نظر خود را به ریاست جمهوری لبنان برساند و از این رو در برابر حزب الله لبنان شکست سختی خورد، بنابراین اخیرا با فشار بر سعد الحریری نخست وزیر لبنان و حصر خانگی، وی را مجبور به استعفا کرد. هدف عربستان در این مسئله نیز دقیقا ایران بود و در این جا ایران را به عنوان کشور مداخله گر در امور لبنان معرفی کرد. بنابراین دلیل اول عربستان از هجمه های اخیر علیه ایران، تلاش برای جبران شکست های میدانی این بار در عرصه رسانه ای و سیاسی است.

از سوی دیگر عربستان طی 7 سال گذشته سرمایه گذاری زیادی برای سقوط بشار اسد انجام داد، اما در این مورد متحمل شکست سختی شد. اکنون سعی دارد لبنان را به عنوان محل مداخله خود انتخاب کند و استعفای حریری تحت فشار عربستان نشان داد که ریاض در تلاش برای کاهش قدرت حزب الله است.

در این جهت حزب الله لبنان با صدور بیانه ای اعلام کرد: دولت عربستان به دنبال غرق کردن لبنان در فتنه و آشوب است. در ادامه بیانیه حزب الله آمده است: دولت عربستان می خواهد جایگاه و نقش مقاومت لبنان را تغییر دهد. از سوی دیگر رسانه های غربی معتقدند که استعفای الحریری در چارچوب نقشه سعودی-آمریکایی برای هدف قرار دادن حزب‌الله، بازوی نظامی قوی ایران صورت می‌گیرد. از همین رو عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان سعودی در مواضعی علیه حزب الله مدعی شد حزب‌الله دولت لبنان را به گروگان گرفته و مانع از انجام تمامی اقدام‌های سعد الحریری، نخست وزیر مستعفی این کشور شده و مهم‌تر از همه حاضر به تحویل اسلحه خود نیست که در تعارض با حاکمیت نهادهای رسمی در این کشور است. بنابراین کاملا مشخص است که عربستان سعی دارد بحرانی که در سوریه رو به اتمام است را به داخل لبنان کشاند تا بدین ترتیب حزب الله را درگیر یک نبرد داخلی کند و از سوی دیگر ایران را وادار به واکنش کرده و متقابلا زمینه برای موضع گیری بین المللی علیه ایران را فراهم سازد.

این یک برنامه درگیرسازی جدید ایران در منطقه است که با هدایت آمریکا و بازی عربستان و مهره های صهیونیستی دنبال می شود. از همین رو رسانه های غربی در واکنش به استعفای سعد الحریری، نخست وزیر لبنان اعلام کردند که کناره گیری وی تکمیل کننده نشست اخیر ریاض، پایتخت عربستان است. ترامپ در نشست آمریکایی-اسلامی یا نشست ریاض که با مشارکت ده‌ها کشور برگزار شد، بر ضرورت منزوی کردن ایران و مقابله با محور ایران تأکید کرد. این نشست در ادعاهایی، ایران را به عنوان عامل اصلی ثبات زدایی در منطقه و حامی اصلی تروریسم معرفی کرد. بنابراین می توان گفت که اظهارات اخیر ریاض علیه ایران به نوعی در تکمیل پازل ترامپ صورت می گیرد.

پایان سخن

با توجه به آنچه گفته شد اکنون رسانه های منطقه به گونه ای وانمود می کنند که احتمال حمله نظامی به ایران یا متحدان ایران وجود دارد، در صورتی که این مسئله با واقعیت های میدانی سازگاری ندارد. روزنامه صهیونیستی «یدیعوت آحارونوت» با اشاره به حمله چند ماه پیش ایران به مقر داعش در دیرالزور (خردادماه 96) نوشت: وقتی ایران موشک های زمین به زمین از این فاصله شلیک می کند، جایگاه یک قدرت بزرگ نظامی در سطح منطقه و حتی در سطح جهان برای خود به تصویر می کشد.

به نوشته این روزنامه عبری زبان، حمله موشکی ایران علاوه بر ضربه زدن به داعش، باعث تقویت متحدان می شود. اصل این کار یعنی وارد کردن ضربه دقیق با موشک از فاصله 600 تا 700 کیلومتری یک عرض اندام و قدرت نمایی برای ایران به شمار می آید و هیبت و قدرت بازدارندگی در سطح یک ابرقدرت به ایران می دهد، چرا که تاکنون فقط ایالات متحده و روسیه موشک های دوربردی در این سطح در جنگ های خاورمیانه شلیک کرده اند.

در همین جهت پایگاه آمریکایی هیل (Thehill) متعلق به کنگره آمریکا نیز در گزارشی ضمن اعتراف به شکست‌ناپذیری ایران، خواهان تمرکز بر طرح‌هایی نظیر تغییر حاکمیت در ایران شده است. هیل همانند بسیاری از جریانات سیاسی در آمریکا معتقد است سطح توانایی ایران در حوزه‌های مختلف، به ویژه در حوزه دفاعی و نظامی به مرحله‌ای رسیده است که نمی‌توان با آن مقابله کرد و تهدید نظامی و حتی فشارهای اقتصادی در قالب تحریم، قدرت تأثیرگذاری خود را از دست داده و برای تسلیم کردن کشورمان باید به تقویت جریان هواخواه غرب در داخل کشور متوسل شوند.

اکنون شواهد زیادی از رسانه های غربی و دستگاه های اطلاعاتی وجود دارد که اعتراف می کنند نمی توان از طریق برخورد نظامی و یا مقابله سخت ایران را مهار کرد، بنابراین اظهارات اخیر مقامات عربستان علیه ایران و متحدان تهران، بیشتر در راستای ماموریتی است که در خردادماه ترامپ در سفرش به ریاض برعهده بن سلمان گذاشت. ماموریت بن سلمان این است که با ایجاد نوعی جنگ روانی ایران را وارد فضایی از تنش های روانی در منطقه کند و با افزایش اتهامات علیه ایران، کشورهای غرب و به ویژه اروپا را به سمت افزایش فشارها علیه ایران و از جمله مطرح کردن برجام منطقه ای و موشکی سوق دهد. به نظر می رسد سران سعودی معتقدند با بالاگرفتن فشارهای آمریکا علیه ایران بعد از تصویب تحریم مادر در هفته های اخیر، باید فشارها علیه ایران را افزایش داد و در وضعیت تردید اروپا نسبت به ایران، با باج دادن به مقامات اروپایی آنان را در جهت فشار بیشتر به ایران مجهز کرد. از این رو معتقدیم که اروپا در آزمون سختی قرار دارد و باید مراقب باشدکه تعهدات بین المللی خود را به دلارهای نفتی نفروشد.

از سوی دیگر بن سلمان با تشدید حملات به ایران به دنبال سرپوش گذاشتن بر کودتای اخیر خود و سرکوب مخالفان است. بن سلمان ولیعهدی خود را مدیون حمایت ترامپ است و این مسئله بهای سنگینی برای وی خواهد داشت. در انتها باید تاکید کرد که دستگاه دیپلماسی ایران باید ضمن پاسخ شایسته و بایسته به اظهارات مقامات سعودی، به نوعی بحران احتمالی را مدیریت کند، چرا که بن سلمان با تجربه اندک سیاسی خود از سرنوشت راهی که انتخاب کرده خبر ندارد و همین مسئله می تواند باعث برخی اقدامات ماجراجویانه از سوی وی شود. البته وی شکست در جنگ یمن را به عنوان یک تجربه زنده در مقابل چشمانش دارد، اما وی مجری نقشه های واشنگتن و تل آویو است و به همین دلیل مدیریت بحران از سوی ایران باید صورت گیرد.

کلمات کلیدی: عربستان ، سلمان بن عبدالعزیز ، ایران ، ریاض ، لبنان

منبع: فردا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۵۸۳۹۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تشدید اختلاف نظر میان مقامات کابینه نتانیاهو/ ادعاهای نظامی تل‌آویو درهم شکست

به گزارش گروه سیاست خبرگزاری علم و فناوری آنا، نشست تاثیر عملیات وعده صادق بر معادلات رویارویی با رژیم صهیونیستی  ظهر امروز (سه شنبه ۱۱ اردیبهشت ماه) با حضور رییس اتاق وضعیت فلسطین، تعدادی از اعضای کارگروه‌های تخصصی، فعالان حوزه فلسطین در دفتر جمعیت دفاع از ملت فلسطین برگزار شد.

ناصر ابوشریف، نماینده جنبش جهاد اسلامی فلسطین در ایران با اشاره به اینکه سیزده روز هراس و وحشت در سرزمین‌های اشغالی را حاکم بود که نشان از موفقیت آمیز بودن عملیات وعده صادق است، گفت: مقامات صهیونیستی همواره مدعی بودند می‌توانند به تنهایی و بدون کمک ایالات متحده با تهران مقابله کنند، اما عملیات یاد شده ثابت کرد این امر ادعایی بیش نیست.

وی در این راستا، اظهار کرد: در واقع عملیات وعده صادق مشخص کرد که صهیونیست‌ها یک روز هم نمی‌توانند بدون حمایت و کمک مستمر آمریکایی‌ها دوام بیاورند.

ابوشریف با یادآوری اینکه طی ماه‌های اخیر شاهد بروز اختلاف میان مقامات کابینه نتانیاهو بودیم که امری قابل تامل است، افزود: این مهم در حالیست که پس از عملیات وعده صادق، اختلافات داخلی شدت یافته است؛ تا جایی که یکی از نمایندگان کنست اعلام کرد اگر مردم متوجه این تشویش و اختلافات میان مقامات کنست میشدند، حتی یک نفر هم در سرزمین‌های اشغالی نمی‌ماند و قطعا همه آنها فرار می‌کردند.

نماینده جنبش جهاد اسلامی فلسطین در ایران ضمن تاکید بر اینکه عملیات وعده صادق موجب هم افزایی میان ملت فلسطین و همچنین حمایت و محبوب شدن دوچندان از محور مقاومت شد، ادامه داد: هر چند باید اذعان کرد عملیات یاد شده برای تحقق اهداف راهبردی خاصی انجام شد که همگی آنان عملیاتی و اجرایی شد؛ به عبارتی عده‌ای از مردم پیامد عملیات وعده صادق در سرزمین‌های اشغالی را یاری رساندن به جبهه مقاومت تصور می‌کنند که باید اذعان کرد این امر، برداشتی نادرست است.

وی در ادامه در خصوص عدم ورود مستقیم ایالات متحده برای درگیری با ایران، تصریح کرد: واشنگتن تجربه جنگ و درگیری غیرمستقیم با تهران را داشته لذا اصلا نمی‌خواهد درگیر جنگ با جمهوری اسلامی شود.

ابوشریف در این زمینه، گفت: به عبارتی مقامات کاخ سفید نمی‌خواهند به عنوان نیروی نیابتی رژیم صهیونیستی با جمهوری اسلامی ایران و حتی کشور دیگری بجنگند، زیرا از تبعات آن مطلع هستند.

نماینده جنبش جهاد اسلامی فلسطین در ایران اظهار کرد: متاسفانه آمریکایی‌ها به شدت درصدد زمینه سازی برای اجرای پروژه عادی سازی روابط رژیم صهیونیستی با کشور‌های منطقه خصوصا کشور‌های عربی هستند؛ هر چند باید یادآور شد عملیات وعده صادق توانست این پروژه و دسیسه را مخدوش کند و ناکام بگذارد.

وی خاطرنشان کرد: رژیم اشغالگر قدس به صورت تدریجی نابود خواهد شد، نه به صورت یکباره، از این رو اکنون شاهد تشدید افول و از بین رفتن این رژیم منحوس هستیم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • نخست‌وزیر مالزی: برای برقراری عدالت در قبال فلسطینی‌ها قاطعانه عمل می‌کنیم
  • تشدید اختلاف نظر میان مقامات کابینه نتانیاهو/ ادعاهای نظامی تل‌آویو درهم شکست
  • فیلمی از هوای طوفانی شهر مدینه در عربستان سعودی
  • بایدن هم مثل ترامپ عربستان را قربانی می‌کند؟
  • دیپلماسی و میدان، پای کار «آبیِ ایرانی»/ نگاهی به مواضع مقامات کشوری و لشکری در روز خلیج فارس
  • بن سلمان: مخالف آوارگی مردم غزه هستیم
  • عملیات جدید مقاومت اسلامی لبنان علیه مواضع صهیونیست‌ها
  • تأکید بن سلمان بر مخالفت عربستان با کوچ اجباری مردم فلسطین
  • فیلم بارش برف سنگین در عربستان سعودی در اوایل اردیبهشت
  • شاهکار بن سلمان؛ حیف و میل پولی به اندازه ارزش ۳ لیگ ژاپن، کره و ایران!