Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@05:43:39 GMT

دره مرگ پرندگان مهاجر

تاریخ انتشار: ۳ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۷۷۵۴۷۲

دره مرگ پرندگان مهاجر

تهران- ایرنا- تالاب فریدونکنار جذابیتی خاص برای پرندگان دارد، اما این زیستگاه طبیعی در شمال کشور به قتلگاه گونه هایی بدل شده که از سر غریزه برای زمستان گذرانی به آن وارد می شوند.

برخورداری از شرایط آب و هوایی خاص، کشورمان را از تنوع گونه ای زیستی زیادی برخوردار کرده است.
تاکنون 9 هزار و 700 گونه پرنده در جهان شناسایی شده است؛ سهم کشور ما از آن به 520 گونه می رسد که تقریبا برابر با کل پرندگان ساکن اروپا است، علاوه بر این، ایران سالانه پذیرای تعداد زیادی پرنده از نقاط مختلف جهان است که برای زمستان گذرانی وارد تالاب ها و زیستگاه های طبیعی آن می شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


یکی از این زیستگاه ها، تالاب فریدونکنار در استان مازندران چند سالی است به علت زیاده خواهی سودجویان به دره مرگ پرندگان مهاجر تبدیل شده است، پرندگانی که برای زمستان گذرانی وارد آن می شوند اما در سیاه چاله های تورهای هوایی، 'گذر' و یا 'کرست' گرفتار می شوند.
'دوما' روش سنتی مورد استفاده شکارچیان است و سازمان محیط زیست نیز مجوز آن را صادر می کند. صیادان در این روش تعدادی اردک را پرورش می دهند، سپس در فصل مهاجرت در مکانی کمین می کنند و اردک ها را به نوبت پرواز می دهند تا این پرندگان براساس آموزش های قبلی در نقطه ای از پیش تعیین شده فرود آیند؛ پرندگان مهاجر با مشاهده تجمع تعدادی پرنده در یک مکان، به گمان وجود غذا فرود می آیند و گرفتار تور صیادان می شوند.
اما روش دوما کفاف زیاده خواهی ها را نمی دهد و به همین خاطر چادرهای مرگ با تورهای هوایی که گاهی تا 200 متر ارتفاع دارد، برپا می شود؛ روشی غیرقانونی که به احتمال قریب به یقین تا چند سال آینده نسل این پرندگان را منقرض خواهد کرد.
علی تیموری مدیر کل دفتر شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا گفت: با توجه به اهمیت موضوع شکار غیر مجاز پرندگان در فریدونکنار با هدف تاکید بر همکاری جمعی نهادها، سازمان محیط زیست مکاتباتی با وزیر کشور و دادستان کل کشور داشته تا برای رفع این مشکل همت جمعی میان مسوولان استان ، قوه قضاییه و استانداری ایجاد شود.
وی افزود: امسال به علت بحث آنفلوانزای حاد پرندگان سازمان حفاظت محیط زیست هیچ مجوزی صادر نکرده، اما بازار خرید و فروش غیر مجاز پرندگان همچنان فعال است .
وی با تاکید بر تلاش برای جلب همکاری دستگاه های دیگر گفت: بر این اساس اوایل هفته جاری جلسه ای با حضور فرمانده یگان حفاظت سازمان حفاظت محیط زیست، مدیر کل محیط زیست استان مازندران و نیروی انتظامی استان داشتیم که برای جمع آوری بسترهای غیرقانونی شکار پرندگان قول همکاری دادند.
تیموری ادامه داد: مسوولان در این جلسه بر انجام کارهای فرهنگی و توجیه مردم تاکید داشتند در حالی که سازمان محیط زیست این کار را انجام داده و اکنون دیگر کار از این مرحله گذشته است.
مدیر کل دفتر شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: فرمانده نیروی انتطامی استان قول همکاری داد و اعلام کرد هر کاری در توانشان باشد، انجام می دهند. همچنین در جلسه ای که با استاندار مازندران داشتیم با قاطعیت دستور برخورد با افراد متخلفی را که در سطح استان به ویژه فریدونکنار اقدام به شکار و صید پرندگان مهاجر می کنند، صادر کرد.
وی افزود: تاکید شد که افزون بر مراوده با مردم، با افراد سودجویان و متخلفان از قانون هم برخورد شود و در این راه نیروی انتظامی به محیط بانان کمک خواهد کرد.
به گفته تیموری، صیادانی که عضو تعاونی هستند و به روش سنتی ( دوما) صید می کنند، مشکلی بابت دریافت مجوز از محیط زیست ندارند.
وی اظهار کرد: امروزه شرایط تغییر کرده و افراد به هر روشی که بخواهند از جمله روش های پرخطر برپایی 'تورهای هوایی'، ' کرست' و 'گذر' که از این طریق بیش از 90 درصد از پرندگان در هوا و زمین صید می شوند، اقدام به شکار می کنند.
تیموری درباره روش گذر توضیح داد: در این روش افراد سودجو اقدام به نصب تور در محل گذر پرندگان می کنند و از این طریق آنها گرفتار می شوند.
وی ادامه داد: در روش 'کرست'، پرندگان پس از فرود روی زمین به حوضچه هایی هدایت می شوند که مسیر آن به صورت زیکزاک است و وقتی داخل شوند دیگر نمی توانند برگردند و تمام آنها در آن دالان های پیچ در پیچ گرفتار می شوند.
تیموری ادامه داد: بدترین روش همان تورهای هوایی است که تعداد زیادی از پرندگان را صید می کند، در واقع تمام پرندگان اعم از گونه های در معرض خطر انقراض، گونه های عادی، قابل شکار و غیر قابل شکار در این تورها گرفتار می شوند و اگر ادامه یابد بسیاری از گونه هایی هم که اکنون در معرض تهدید نیستند، چهار تا پنج سال آینده جزو گونه های در خطر انقراض خواهند شد و گونه های در خطر انقراض نیز به طور کامل از بین می روند.
وی جلسه اخیر با مسوولان استانی را مثبت ارزیابی کرد و گفت: استاندار مازندران به دلیل سوابقی که در وزارت دفاع دارد، بحران های کشور را خوب می شناسد. در حوزه محیط زیست نیز شناخت کامل دارد به همین دلیل نگاه بسیار مثبتی نسبت به این موضوع داشت و بر برقراری ارتباط و همکاری در چارچوب مقررات و کمک های نیروی انتظامی، دادستانی و فرمانداری با هدف برطرف کردن این مشکل در استان و برخورد قانونی با افراد متخلف تاکید فراوانی داشت.
وی اظهار کرد: ماموران سازمان حفاظت محیط زیست به وظایف قانونی خود عمل می کنند اما در بعضی از مناطق مانند فریدونکنار به دلیل مسائل اجتماعی و خاص آن نیاز به همیاری تمام افراد و مسوولان شهرستانی و استانی است تا بتوان قانون را اعمال کرد.
مدیر کل دفتر شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست درباره اقدامات صورت گرفته برای جمع آوری تورهای هوایی، گفت: برای جمع آوری تورهای هوایی امسال هنوز اقدامی صورت نگرفته اما با برگزاری این جلسات امیدواریم استانداری و نیروی انتظامی برای اجرای قوانین و مقررات و جلوگیری از تخلفات شکار و صید به کمک ماموران محیط زیست بیایند و سودجویان را تحویل مراجع قضایی دهند که جمع آوری تورهای هوایی نیز بخشی از این همکاری خواهد بود.
وی تاکید کرد: هدف سازمان حفاظت محیط زیست ساماندهی تالاب فریدونکنار و ایجاد فضایی امن برای زمستان گذرانی پرندگان مهاجر است از این رو از تمام توان و ظرفیت قانونی خود استفاده می کند که یکی از این روش ها صدور مجوز رایگان برای شکار به روش سنتی دوما برای افرادی است که با سازمان محیط زیست همکاری و روش های پرخطر مانند تورهای هوایی و یا گذر را جمع آوری کرده اند.
وی درباره این که آیا برچیدن بازار خرید و فروش غیر مجاز پرندگان هم جزو اقدامات مشترک در منطقه است، گفت: افراد سودجو در منطقه زیاد نیستند بنابراین با یک عزم جدی و همکاری جمعی می توان بساط آنها را برچید و وقتی مشکل از ریشه برطرف شود قطعا بازار غیرمجاز خرید و فروش نیز جمع می شود؛ اما اگر در شرایط فعلی اقدام به برچیدن بازار شود، فروش زیرزمینی و یا در منازل رونق می گیرد.
مدیر کل دفتر شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست اظهار کرد: برطرف کردن این مشکل نیاز به همکاری مردم محلی و نهادها و سازمان ها دارد بنابراین می توان با شکل گیری این حلقه به رفع آن در منطه امیدوار بود.
علمی*9014*1436*خبرنگار: کیمیا عبدالله پور* انتشار:داود پورصحت*

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۷۷۵۴۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رایزنی با محیط زیست برای فعالیت کارخانه آسفالت در شرق تهران

مدیر عامل سازمان مهندسی و عمران شهر تهران از رایزنی با سازمان محیط زیست جهت اخذ مجوز و فعال شدن کارخانه آسفالت در شرق تهران خبر داد. - اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم ، مهدی صداقتی؛ مدیر عامل سازمان مهندسی و عمران شهر تهران در نشست خبری خود که پیش از ظهر امروز در معاونت فنی عمرانی شهرداری تهران برگزار شد، اظهار کرد: سال 1403، سالی پرکار برای معاونت فنی عمرانی به‌ویژه سازمان مهندسی و عمران شهر تهران خواهد بود.

وی افزود: با توجه به تصویب پروژه‌ها و برنامه‌ها در سال 1401، در سال 1402 ما وارد فاز اجرا شدیم و امروز فرآیند و نتایج این پروژه‌ها را شاهد خواهیم بود که احداث این پروژه‌ها بر اساس برنامه‌های مصوب سال 1401 خواهد بود.

مدیرعامل سازمان مهندسی و عمران شهر تهران از بهره‌برداری از 25 پروژه عمرانی در سال 1403 خبر داد و گفت: بنا داریم هر ماه دو پروژه را در حوزه فنی عمرانی به بهره‌برداری برسانیم.

صداقتی از بهره‌برداری از تعریض ایمنی کندرو شرقی آزادگان با بزرگراه شهید لشگری خبر داد و افزود‌: این پروژه امروز همراه با دو پروژه دیگر به بهره‌برداری رسید و در اختیار شهروندان قرار گرفت.

وی با اشاره به اینکه در سال 1402 افتتاح پروژه‌های فنی عمرانی از بیستم شهریورماه آغاز شد، گفت: با توجه به برنامه‌ریزی که صورت گرفته است افتتاح پروژه‌های عمرانی امسال از 25 فروردین‌ماه آغاز و اولین پروژه به بهره‌برداری رسید و همانطور که گفته شد ان‌شاءالله به طور مستمر ماهیانه دو پروژه به بهره‌برداری خواهد رسید.

مدیرعامل سازمان مهندسی و عمران شهر تهران با بیان اینکه برخی از پروژه‌ها به لحاظ ابعاد و اندازه در قالب پروژه‌هایی از جمله پروژه شهید بروجردی نیستند، گفت: این پروژه‌ها می‌توانند اثرگذاری خاصی را در کاهش بار ترافیکی داشته باشند که از آن جمله می‌توان به تعریض  ایمنی کندرو شرقی آزادگان با بزرگراه شهید لشگری اشاره کرد که شاید این پروژه‌های کوچک‌مقایس تفاوت زیادی را با پروژه‌های بزرگ داشته باشند اما اثرگذاری زیادی را در کاهش بار ترافیکی خواهند داشت.

صداقتی ادامه داد: پروژه تعریض ایمنی کندرو شرقی آزادگان با بزرگراه شهید لشگری که امروز به بهره‌برداری رسید با اعتبار 40 میلیارد تومان به بهره‌برداری رسید که این پروژه مزایای زیادی را دارد که می‌توان به این موارد اشاره کرد که قبلا این نقطه، نقطه رها شده بود که با بهره‌برداری از این پروژه این محدوده سروسامان پیدا کرد. همچنین عرض معبر در کندرو دو لاین بود که با تدبیر انجام شده و تعریض به 3 لاین افزایش پیدا کرد و کمک ترافیکی را در کاهش اختلالات ترافیکی خواهد داشت.

وی ادامه داد: این نقطه از پروژه که امروز به بهره‌برداری رسید به عنوان یکی از نقاط تهدیدکننده شهر به حساب می‌آمد و در سال گذشته مجبور شدیم 3 روز بزرگراه شهید لشگری را به خاطر همین نقطه مسدود کنیم که با اجرا و بهره‌برداری از تعریض ایمنی کندرو شرقی آزادگان با بزرگراه شهید لشگری این مسئله نیز رفع خطر شده است.

مدیر عامل سازمان مهندسی و عمران شهر تهران افزود: تحکیم بستر 12 کیلومتر از بزرگراه آزادگان یکی دیگر از پروژه‌هایی بود که امروز در قالب یکصدوهجدهمین پویش امید و افتخار به بهره‌برداری رسید که این کار نیز از حد فاصل ساوه تا شهید خرازی در باند (جنوب به شمال) انجام شده است.

صداقتی با بیان اینکه متاسفانه در سنوات گذشته از آسفالت مناسبی برای بزرگراه‌ها استفاده نشده است، گفت: همین مسائل باعث شده که آسفالت بزرگراه‌ها بعد از یک بازه زمانی بسیار کوتاه از بین برود اما ما در قالب تحکیم بستر بزرگراه آزادگان از روش جدید و مناسب در قالب آسفالت‌ریزی استفاده کرده‌ایم که این کار محسنات زیادی دارد نخست اینکه زمان استفاده از آسفالت این بزرگراه به حدود 10 سال افزایش پیدا کرده است ضمن اینکه این کار باعث رضایت شهروندان خواهد بود.

وی در ادامه به بهره‌برداری از فاز نخست بزرگراه شهید بروجردی اشاره کرد و گفت: اجرای این پروژه از سال 93 آغاز شده بود و 7 سال از اجرای آن می‌گذشت که در سال 1400 تحویل این دوره از مدیریت شهری شد و در نهایت با تلاش صورت گرفته فاز نخست آن به بهره‌برداری رسید.

مدیرعامل سازمان مهندسی و عمران شهر تهران با اشاره به رویکرد این دوره از مدیریت شهری بویژه شهردار تهران در حوزه‌های مختلف گفت: آقای زاکانی توجه زیادی به موضوعات فرهنگی اجتماعی و ترافیکی دارد و در کنار اینها عنایت ویژه‌ای به کارهای عمرانی دارد و به همین جهت بودجه‌های خوبی برای این کارها اختصاص یافته است.

وی با بیان اینکه بزرگراه شهید بروجردی تنها بزرگراه شهر تهران نیست، گفت: ما بزرگراه شهید حکم و همت را هم داریم که بعضا آسفالت این معابر از بین رفته و به همین جهت سازمان مهندسی و عمران شهر تهران باید تدبیری را انجام بدهد که در این محدوده‌ها نیز آسفالت مناسبی توزیع شود.

صداقتی افزود: در کنار بزرگراه‌ها معابر درجه یک و دو نیز وجود دارد که باید برای این معابر نیز آسفالت مناسبی تامین و توزیع شود که تمامی این اقدامات طبق برنامه در حال انجام است.

وی با اشاره به اینکه طول بزرگراه‌ آزادگان 45 کیلومتر است، گفت: این بزرگراه 2.2 درصد معابر شهر تهران است که سال گذشته 10 درصد از حجم تولیدی آسفالت در شهرداری تهران در این معبر توزیع شد که این نشان از توجه به این بزرگراه است.

مدیرعامل سازمان مهندسی و عمران شهر تهران ادامه داد: در سال 1402 به کندروهای بزرگراه‌ها توجه شد و در این معابر آسفالت‌ریزی انجام شد و در سال 1403 اولویت ما آسفالت‌ریزی در کندروهای آزادراه‌ها است و در این بخش برنامه‌ریزی صورت گرفته است.

صداقتی در پاسخ به این سوال که آیا تا پایان این دوره از مدیریت شهری آسفالت‌ریزی در تمام معابر شهر تهران انجام خواهد شد گفت: قطعاً این کار امکان‌پذیر نیست چرا که سالانه 10 درصد از معابر شهر تهران قابل آسفالت‌ریزی است که ما سالانه یک میلیون و 500 هزار تن آسفالت تولید و در سطح معابر توزیع می‌کنیم.

وی با بیان اینکه سال گذشته نیز یک میلیون و 500 هزار تن آسفالت توزیع شد گفت: ان‌شاءالله امسال نیز به همین میزان آسفالت توزیع و در سطح معابر معابر و بزرگرا‌ه‌ها توزیع خواهد شد.

وی با بیان اینکه نیاز شهر تهران به یک کارخانه آسفالت بازیافت وجود دارد افزود: ما یک چرخه معیوب در بخش تولید اسفالت داریم و باید یک کارخانه را تولید کنیم تا از تراشه‌های آسفالت برای استفاده از آسفالت بازیافت شده استفاده کنیم  و در این قالب از تکنولوژی خاص بهره ببریم.

صداقتی از راه‌اندازی کارخانه بازیافت آسفالت در سال جاری خبر داد و گفت: با دستور شهردار تهران امسال این کارخانه راه‌اندازی خواهد شد و از این به بعد ما از تراشه‌های آسفالت برای تولید آسفالت جدید و بازیافت شده استفاده می‌کنیم.

مدیر عامل سازمان مهندسی و عمران شهر تهران در پاسخ به این پرسش که آیا آسفالت تولید شده از تراشه‌ها کیفیت مناسب را نسبت به آسفالت‌های نو دارند گفت: قطعا این آسفالت‌ها کیفیت کمتری نسبت به آسفالت‌های نو دارند و از اینها در معابر درجه یک و دو استفاده می‌شود و قطعاً در بزرگراه‌ها از آسفالت‌های نو استفاده می‌شود.

وی با اشاره به دپوی تراشه‌های آسفالت در سطح شهر تهران گفت: حداقل ما برای  سه سال جهت تولید آسفالت تراشه داریم و برای تولید آسفالت جدید می‌توانیم از آنها استفاده بکنیم.

وی در پاسخ به این سؤال که آیا مشکل تولید آسفالت در شرق تهران برطرف شده است، گفت : در ارتباط با این موضوع سازمان محیط زیست ایراداتی را نسبت به فعالیت این کارخانه دارد اما تاکید ما این است که با رایزنی این مشکل را برطرف و بتوانیم با اخذ مجوز این کارخانه در شرق تهران فعال شود.

مدیر عامل سازمان مهندسی و عمران شهر تهران تصریح کرد: نگاه ما در بخش تولید آسفالت در شرق تهران فنی است و امیدواریم با همکاری و همراهی سازمان محیط زیست مشکل بوجود آمده در روند عدم ارائه مجوز کارخانه در شرق تهران برطرف شود.

وی گفت‌: سازمان محیط زیست اعلام کرده که کارخانه تولید آسفالت باید 120 کیلومتر خارج از شهر باشد این مسئله مشکلاتی دارد به عنوان مثال وقتی آسفالت تولید بشود وقتی وارد شهر بشود یخ زده خواهد بود همچنین ما نمی‌توانیم آسفالت را در غرب تهران و به شرق تهران هدایت کنیم و با همه این موارد امیدواریم مشکل پیش آمده در خصوص کارخانه آسفالت شرق تهران برطرف شود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • پایان زمستان‌گذرانی ۲۰۰هزار پرنده مهاجر مازندران
  • شکار یک پلنگ ایرانی توسط یک تبعه پاکستان (+عکس)
  • شکار یک پلنگ ایرانی توسط یک تبعه پاکستان + عکس
  • شکار یک پلنگ ایرانی در توسط یک تبعه پاکستان + عکس
  • درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله
  • دستگیری متخلفان شکار و صید در مازندران
  • وضعیت مطلوب تالابهای نقده
  • رایزنی با محیط زیست برای فعالیت کارخانه آسفالت در شرق تهران
  • خریداری پرندگان برای بازگردان آن‌ها به طبیعت + فیلم
  • بازگردان پرندگان به طبیعت به همت دوستدار محیط زیست