Web Analytics Made Easy - Statcounter

دو سال از اجرای برجام گذشته، سرمایه چندانی جذب نشده و آمارهای جهانی بر وفق مراد اقتصاد ایران نیست. گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو- محمدعلی امینی؛ «اگر می‌خواهیم برای جوان بیکار اشتغال ایجاد کنیم به یک رشد اقتصادی ۸ درصدی نیاز داریم و اگر بخواهیم رشد ۸ درصدی داشته باشیم و تمام امکانات داخلی به میدان بیایند به سالانه حدود ۵۰ میلیارد دلار جذب سرمایه خارجی نیاز داریم و کارآفرینان و بخش خصوصی کشور باید سرمایه خارجی را جذب کند و دولت هم باید به سهم خود، سرمایه و تکنولوژی بیاورد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

» این‌ها را رئیس‌جمهور در دی‌ماه 94 گفته. شرایط اما آن‌گونه که آقای روحانی انتظار داشت پیش نرفت. دو سال از اجرای برجام گذشته، سرمایه چندانی جذب نشده و آمارهای جهانی بر وفق مراد اقتصاد ایران نیست. رفت‌وآمد 200 هیئت خارجی / همه منتظر گشایش اقتصادی هستند
برجام که امضا شد، همه منتظر بودند سرمایه خارجی به کشور سرازیر شود. انگار بین مسئولین هم رقابتی ایجادشده بود. هر کس سرمایه جذب‌شده را رقم بالاتری اعلام می‌کرد! رقم‌ها از 4 میلیارد تا 14 میلیارد متغیر بودند. اصرار دولت‌مردان و حامیانشان برجذب سرمایه خارجی با تعجب اقتصاددان‌های مستقل همراه بود. کار به‌جایی رسید که هر وزارت خانه سهم خود را از میزان سرمایه جذب‌شده اعلام می‌کرد! هرچند که رفت‌وآمد حدود 200 هیئت خارجی به کشور، کفه ترازو را به نفع دولتمردان سنگین‌تر می‌کرد اما مردم منتظر تأثیر این رفت‌وآمدها در زندگی روزمره خود بودند. کارگران و افراد بیکار شده هم امیدوارانه به هیئت‌های خارجی نگاه می‌کردند و انتظار داشتند این رفت‌وآمدها گشایشی در اقتصاد کشور ایجاد کند و کارگاه‌ها و کارخانه‌ها و بنگاه‌های اقتصادی کوچک و بزرگ دوباره رونق بگیرد؛ اما انگار این رفت‌وآمدها قرار نبود تحولی در اقتصاد کشور ایجاد کند، دولت می‌گفت میلیاردها دلار سرمایه جذب کرده اما مردم نه افتتاحی دیدند نه کلنگ زدنی! قم‌ها از 4 میلیارد تا 14 میلیارد متغیر بودند. اصرار دولت‌مردان و حامیانشان برجذب سرمایه خارجی با تعجب اقتصاددان‌های مستقل همراه بود. کار به‌جایی رسید که هر وزارت خانه سهم خود را از میزان سرمایه جذب‌شده اعلام می‌کرد!

«آنکتاد» آب پاکی را روی دست همه ریختسازمان کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل (آنکتاد) همه‌ساله، آماری از میزان جذب سرمایه خارجی در کشورهای مختلف ارائه می‌کند. آمار این سازمان درباره ایران نشان می‌دهد دولت یازدهم در ۴ سال فعالیت خود (92 تا پایان 95) به ترتیب ۳۰۵۰ میلیون دلار، ۲۱۰۵ میلیون دلار، ۲۰۵۰ میلیون دلار و ۳۳۷۲ میلیون دلار سرمایه‌گذاری خارجی جذب کرده است. این یعنی دولت یازدهم در مدت حیات 4 ساله خود مجموع موفق به جذب 10 میلیارد و 577 میلیون دلار سرمایه خارجی شده. این آمار وقتی کنار میزان جذب سرمایه خارجی دولت دهم قرار بگیرد ناامیدکننده می‌شود. دولت دهم در 4 سال فعالیت خود (88 تا پایان 91) به ترتیب ۲۹۸۳ میلیون دلار، ۳۶۴۹ میلیون دلار، ۴۲۷۷ میلیون دلار و ۴۶۶۲ میلیون دلار (مجموعاً ۱۵ میلیارد و ۵۷۱ میلیون دلار) سرمایه خارجی جذب کرده بود. برای مثال در سال 2015 سرمایه‌گذاری خارجی نسبت به سال قبل از آن در کل دنیا 40 درصد افزایش داشته. کشورهای درحال‌توسعه در این سال با افزایش 9 درصدی جذب سرمایه خارجی مواجه بودند اما کشور ما با کاهش سرمایه‌گذاری خارجی روبرو شده. این کاهش میزان جذب سرمایه خارجی با واکنش فعالین اقتصادی همراه شد. خوانساری رئیس اتاق بازرگانی تهران در سخنانی گفته: «از سال ۹۱ به بعد به‌طور متوسط با رشد منفی ۱۲ درصدی جذب سرمایه‌گذاری خارجی مواجه بوده‌ایم. این در حالی است که دولتمردان باقوت از روند تسهیل یافتن تجارت با کشورهای خارجی در دولت خود یاد می‌کنند.» دولت یازدهم در مدت حیات 4 ساله خود مجموع موفق به جذب 10 میلیارد و 577 میلیون دلار سرمایه خارجی شده. این آمار وقتی کنار میزان جذب سرمایه خارجی دولت دهم قرار بگیرد ناامیدکننده می‌شود. دولت دهم در 4 سال فعالیت خود (88 تا پایان 91) به ترتیب ۲۹۸۳ میلیون دلار، ۳۶۴۹ میلیون دلار، ۴۲۷۷ میلیون دلار و ۴۶۶۲ میلیون دلار (مجموعاً ۱۵ میلیارد و ۵۷۱ میلیون دلار) سرمایه خارجی جذب کرده بود.

جذب سرمایه یا جلب سرمایه مسئله این است
ادبیات دولتمردان پس از اعلام آمار آنکتاد و اعراض مکرر اقتصاددان‌های مستقل عوض شد. رئیس‌جمهور در گفتگوی ویژه خود با مردم برای اولین بار از «سرمایه‌گذاری مصوب» و «جلب سرمایه» استفاده کرد. مهدیار اسماعیلی کارشناس مسائل اقتصادی در توضیح این عبارت در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو گفت: «دولت محترم آمد و کلمه «جلب» سرمایه‌گذاری خارجی را استفاده کرد. با این تعریف آن قبیل سرمایه‌هایی که ما برای آمدن آن‌ها مذاکره کردیم و تفاهم‌نامه نوشتیم و توجه آن‌ها را جلب کردیم، اسم این را گذاشتند جلب سرمایه خارجی. سپس هر توافق‌نامه، معاهده و... که انجام شد تحت عنوان جلب سرمایه‌گذاری خارجی معرفی شد حالا اگر مثلاً بعد از برجام با یک کشوری مذاکره کردند و مثلاً آن کشور موافقت اولیه برای انجام این سرمایه‌گذاری را انجام می‌داد، به‌عنوان جلب سرمایه خارجی مطرح می‌شد. تحت این عنوان ارقام بزرگی مطرح شد. این ارقام به‌عنوان موفقیت‌های پس از برجام اعلام شد.» «دولت محترم آمد و کلمه «جلب» سرمایه‌گذاری خارجی را استفاده کرد. با این تعریف آن قبیل سرمایه‌هایی که ما برای آمدن آن‌ها مذاکره کردیم و تفاهم‌نامه نوشتیم و توجه آن‌ها را جلب کردیم، اسم این را گذاشتند جلب سرمایه خارجی.

مسئولین دولتی صرفاً به اعلام آمار جلب سرمایه بسنده نکردند و قراردادهای فاینانس را هم تحت عنوان سرمایه‌گذاری خارجی معرفی کردند. دکتر عبدالله صوفی، استاد اقتصاد دانشگاه ویسکانسین آمریکا در همین رابطه گفته: «فاینانس درواقع همان وام است. در ایران ممکن است برخی دید دیگری نسبت به فاینانس داشته باشند. فاینانس سرمایه‌گذاری مستقیم محسوب نمی‌شوند مگر اینکه کشورهای خارجی بیایند در ایران کارخانه‌ای باز کنند یا خود دست به فعالیت اقتصادی بزنند؛ اما آنچه امروز دیده می‌شود، وام است و نمی‌شود نام آن را سرمایه‌گذاری گذاشت» فاینانس سرمایه‌گذاری مستقیم محسوب نمی‌شوند مگر اینکه کشورهای خارجی بیایند در ایران کارخانه‌ای باز کنند یا خود دست به فعالیت اقتصادی بزنند؛ اما آنچه امروز دیده می‌شود، وام است و نمی‌شود نام آن را سرمایه‌گذاری گذاشت
جهانگیری همچنان می‌گوید بعد از برجام 14 میلیارد دلار سرمایه جذب کردیم!
اسحاق جهانگیری که انگار از آمار رسمی آنکتاد بی‌خبر است در افتتاحیه یازدهمین نمایشگاه بین‌المللی« ایران پلاست» گفت: «در دوران بعد از برجام حدود ۱۴ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی جذب‌شده است.» صحبت‌های معاون اول رئیس‌جمهور این بار با واکنش گسترده اقتصاددان‌ها همراه شد. اسدالله عسگراولادی عضو اتاق بازرگانی در گفتگو با «نود اقتصادی» در واکنش به اظهارات جهانگیری گفت: «این‌که گفته‌شده در دوران پسابرجام 14 میلیارد دلار جذب سرمایه خارجی انجام‌شده دروغ است و من آن را قبول ندارم. متأسفانه دولتمردان ما فقط به فکر گفتاردرمانی هستند و گفتاردرمانی آن‌ها بیشتر از واقعیت‌هاست» مسعود دانشمند عضو اتاق بازرگانی هم در همین رابطه گفته: «اگر 14 میلیارد سرمایه‌گذاری خارجی بعد از برجام جذب اقتصاد ایران شده و یا به قول آقای جهانگیری 11 میلیارد دلار در این چهار سال وارد تولید صنعت کشور شده باید اثر آن در اشتغال دیده شود، سؤال اینجاست که چرا ما چنین اثری را نمی‌بینیم که سخنان معاون اول رئیس‌جمهور را تأیید کنیم؟ این درست نیست که آمار سرمایه‌گذاری‌های تصویب‌شده را به‌عنوان سرمایه جذب‌شده به مردم اعلام کنیم و از اعداد و ارقام اقتصادی استفاده سیاسی داشته باشیم.» دانشمند همچنین معتقد است تا زمانی مشکل بانکی ما با دنیا رفع نشود نمی‌توان سرمایه خارجی جذب کرد. اسدالله عسگراولادی عضو اتاق بازرگانی در واکنش به اظهارات جهانگیری گفت: «این‌که گفته‌شده در دوران پسابرجام 14 میلیارد دلار جذب سرمایه خارجی انجام‌شده دروغ است و من آن را قبول ندارم.



جذب سرمایه در دولت آقای روحانی حالا به یک مشکل اساسی تبدیل‌شده، دولت از یک‌طرف با شعار تعامل سازنده با دنیا روی کار آمده و همچنین بارها گفته همه تحریم‌ها رفع شده و به‌زودی میلیاردها دلار سرمایه وارد کشور می‌شود اما از طرف دیگر، در جذب سرمایه خارجی از دولت دهم هم پایین‌تر بوده! آمارهای مسئولین دولتی هم دیگر نمی‌تواند کلاه سر مردم بگذارد. مردم حالا منتظر تحقق وعده‌های دولت دوازدهم در جذب سرمایه خارجی هستند. وعده‌ای که اگر عملی نشود ممکن است در انتخابات آتی با واکنش مردم مواجه شود. واکنشی که به تغییر روند کشور منجر خواهد شد.





منبع: خبرگزاری دانشجو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۹۴۴۱۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ماجرای مالیات بر عایدی سرمایه چیست؟/ ببینید وقتی قانون تصویب شود چقدر باید مالیات بدهید؟ (فیلم)

عصر ایران ؛ فرزانه احمدی _ اخبار مربوط به تصویب یک قانون مالیاتی حالا مردم را نگران کرده است. قانونی که به مالیات بر عایدی سرمایه معروف است و مجلسی‌ها به آن طرح مالیات بر سوداگری و سفته‌بازی می‌گویند.

گزارش را اینجا ببینید

ماجرایش این است که از این به بعد خرید و فروش ملک، طلا، خودرو و ارز، مالیات برمی‌دارد، البته شرط و شروط‌هایی هم دارد. اگر ملکی بخرید و در کمتر از یک سال بفروشید، 60 درصد از سودی که به دست می‌آورید را باید مالیات بدهید. بعد از دو سال، 40 درصد، بعد از سه سال 20 درصد و بیشتر از 5 سال، باید5 درصد مالیات بدهید. وقتی خودرو، طلا و ارز می‌خرید، اگر زیر یک سال بفروشید باید 30 درصد سودتان را به دولت بدهید. یک تا دو سال بعد 20 درصد و بعد دو سال هم 10 درصد. 

حالا چند روز است طلافروشان تبریز و تهران اعتصاب کرده‌اند. گفته شده با تصویب طرح مالیات بر عایدی، طلافروشان باید برای دارایی‌های طلای بالای 150 گرمشان مالیات بدهند و فاکتورهایشان را به طور مرتب در سامانه مودیان مالیاتی ثبت کنند. البته ارث، جهیزیه، مهریه، طلا تا 200 گرم و ارز تا 2400 دلار برای مردم عادی از مالیات معاف است. اگر هم نیتتان از خرید و فروش کسب سود نباشد، مالیات به شما تعلق نمی‌گیرد. مثلا اگر بخواهید خانه بزرگتر بخرید، لازم نیست مالیات بدهید. اما حالا کارشناسان شک دارند که بتوان این طرح را اجرا کرد.

چون هنوز مشخص نیست افرادی که باید این مالیات را بدهند چطور شناسایی می‌شوند. اگر فردی چندمین خانه‌اش را بخرد اما قصد فروش نداشته باشد، مشمول مالیات نمی‌شود، اما اگر فرد مجبور به فروش شد، از کجا مشخص می‌شود که نیتش چه بوده؟ هنوز جزییات دقیقی مشخص نیست. همین است که مردم را نگران می‌کند. کسی که برای پس انداز، ماهانه بخشی از حقوق خود را طلا یا ارز می‌خرد تا سال بعد بتواند هزینه گران شدن رهن خانه‌اش را بدهد، آیا می‌تواند با اطمینان، نگران از دست رفتن سودش نباشد؟  این طرح ممکن است دردسرهای دیگری هم درست کند.

این گزارش را در این باره ببینید. 

ویدئوهای دیدنی دیگر در کانال های آپارات و یوتیوب عصر ایران ???????????? کانال 1 aparat.com/asrirantv کانال 2 aparat.com/asriran کانال 3 youtube.com/@asriran_official/videos کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: اخطار به صاحبان خانه های خالی برای پرداخت مالیات نرخ مالیات بر عایدی سرمایه املاک، خودرو، طلا و ارز چقدر است؟

دیگر خبرها

  • سخنگوی دولت: تراز تجاری کشور بدون نفت مثبت شد
  • معاون وزیر علوم: آیین‌نامه تسهیل جذب دانشجوی خارجی در دستور کار دولت است
  • توجه دولت و دولتمردان به سامان دادن اقتصاد کشور ضروریست
  • تفاوت عجیب قیمت خودرو در ایران و امارات
  • ماجرای مالیات بر عایدی سرمایه چیست؟/ ببینید وقتی قانون تصویب شود چقدر باید مالیات بدهید؟ (فیلم)
  • حجم تجارت خارجی ایران در سال قبل ١۴٠ میلیارد دلار بود
  • وقتی «فرهنگ» در میدان «دیپلماسی» قد عَلَم می‌کند
  • شهرداری می‌تواند با کشور‌های خارجی قرارداد ببندد، اما نه قرارداد‌های پنهانی
  • نماینده مجلس : شهرداری حق دارد با خارجی ها قرارداد ببندد اما نه پنهانی
  • نماینده تبریز: شهرداری حق دارد با خارجی ها قرارداد ببندد اما نه پنهانی