Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ اکبر طلابکی به عنوان مدیر میزگرد «انتظارات متقابل دولت و دانشگاه در زمینه حقوق بشر» در ابتدای این جلسه با  اشاره به اهمیت روابط دولت و دانشگاه در زمینه حقوق بشر گفت: باید ببینیم ما در حوزه حقوق بشر چه کرده ایم؟ در مذاکرات علمی و سیاسی چه قدر از ظرفیت دانشگاهی استفاده کرده ایم؟ از سوی دیگر انتظار جمهوری اسلامی این است که اساتید، در همه  زمینه ها مثل حقوق بشر حرف جدیدی داشته باشند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مشاهده می کنیم که تاکنون بیان ما از حقوق بشر به اندازه ای قوی نبوده که بتوانیم در مجامع جهانی و دانشگاهی مدعی باشیم.

وضعیت حقوق بشر در ایران

غلامحسین الهام، استاد حقوق جزای دانشگاه تهران نیز در این میزگرد در سخنانی گفت: دغدغه کشور و خود بنده، مسئله  حقوق بشر است. به این موضوع از چند نظر باید نگاه کرد. اول واقعیت این موضوع در عرصه جهانی است که مخصوصا بعد از میثاق نامه های حقوق بشر، حقوقی که مشترک بین همه  انسان هاست به تصویب رسید که همه  دولت ها موظف به انجام آن شدند. حقوقی که هر فرد صرفا به دلیل انسان بودن از آن برخوردار است.

وی در ادامه افزود: مسئله دیگر این است که باید دید این حقوق تا چه حد به انسان وفادار ماند و به دلیل فشارهای جریانات سیاسی تغییر نکرد. آیا حقوق بشر صرفا ابزاری برای سلطه است؟

نکته  سوم، بحث های ملی است. این که حقوق بشر در داخل کشور چه وضعیتی دارد؟ آیا یک ساختار حقوق بشری در کشور داریم یا خیر؟ آیا مطالبه مردمی داریم یا تنها این موضوع مطالبه سازمان های جهانی است؟.

الهام در ادامه اظهار کرد: در زمینه نکته  اول به نظر می رسد پاسخ کاملا به تلاش جوامع دانشگاهی و علمی مربوط است. در این جا بحث چیستی حقوق بشر مطرح است و ما در این زمینه ضعف داریم. گرچه بحث حقوق بشر در دانشگاه ها رشد داشته ولی منابع علمی حقوق بشر اسلامی کم است. اساتیدی بوده اند که با علاقه شخصی تحقیقاتی داشتند ولی باید بپذیریم که مبانی حقوق بشر اسلامی خیلی در کشور ما ریشه دار نشده است.

عضو سابق حقوقدان شورای نگهبان گفت: سال ها قبل کنفرانس کشورهای اسلامی در قاهره، حقوق بشر اسلامی را تدوین و تصویب کرده است. یعنی کشورهای اسلامی حقوق بشر اسلامی را مشخص کرده اند. اتحادیه اروپا و یا کشورهای آفریقایی هم تعریف خود را از حقوق بشر دارند. در این جا طبیعی است که در حقوق بشر اسلامی و یا مجامع دینی در مذاهب مختلف با بحث همجنس گرایی که در سال های اخیر مطرح شده مخالفت کنند.

مدیر گروه حقوق جزای دانشگاه تهران افزود: باید بدانیم که سرانجام رابطه  ما با حقوق بشر اسلامی قاهره چیست؟ ما پس از انقلاب همواره چالش حقوق بشری داشته ایم و قطعا در آینده برجام حقوق بشری خواهیم داشت. تردید ندارم که حقوق بشر یک بحث سیاسی است و این موضوع قطعا به شکل جدی تری برای ما ایجاد مشکل خواهد کرد.

وزیر سابق دادگستری در ادامه گفت: ما متاسفانه این موضوع را جدی نگرفته ایم. ما تنها یک ستاد حقوق بشر و تنها با دستور شورای عالی امنیت ملی داریم. این به آن معناست که موضوع حقوق بشر در کشور ما یک موضوع امنیتی شده است در حالی که در برخی کشورها وزارت خانه ای به همین نام داریم. وزارت دادگستری کشورمان هم این قابلیت را دارد که وزارت دادگستری و حقوق بشر نام گیرد.

سخنگوی سابق دولت افزود: ما باید برای برون رفت از این وضعیت قرمز در عرصه بین الملل از حالت انفعال خارج و فعال شویم. حقوق مسلمانان در سراسر دنیا نقض می شود. حقوق ایرانیان در کشورهای دیگر به عنوان حقوق اقلیت رعایت نمی شود. خیلی از این مسائل وجود دارد که قابل چالش است. آیا اساسا دولت از دانشگاه، پیگیری تدوین حقوق بشر اسلامی را می خواهد؟ دولت حقوق شهروندی را مطرح کرده اما نباید به این میزان اکتفا کرد.

حقوق بشر، حقوق شهروندی را هم شامل می شود

در ادامه این میزگرد، کاظم غریب آبادی معاون امور بین الملل ستاد حقوق بشر قوه قضاییه در سخنانی گفت: حقوق بشر، حقوق شهروندی را هم شامل می شود. این گونه نیست که حقوق بشر تنها به قوه قضاییه مربوط باشد و به اقدام تمامی ارگان های اجرائی وابسته است. حق مسکن، حق آموزش و تحصیل از حقوق بشری محسوب می شود. به دلیل این که مطالبه مردم بیشتر می شود، تلاش می شود این گونه از تعابیر حقوق بشری زیاد مطرح نشود.

دولت ها سعی می کنند حقوق بشر را صرفا در بعد امنیتی و حقوق مدنی مطرح کنند تا بتوانند کشورهای دیگر را تحت تاثیر قرار دهند. حقوق بشر یک جنبه پرستیژی پیدا کرده است و دولت ها سعی دارند خود را حامی حقوق بشر معرفی کنند. حتی اگر ناقض حقوق بشر باشند.

غریب آبادی افزود: اما در زمینه  رابطه  حقوق بشر و اسلام، این مطرح می شود که اسلام مغایر و ناقض حقوق بشر است. در حالی که از ابتدای بعثت پیامبر، اسلام حقوقی را مطرح کرد که جهان پس از 2 جنگ جهانی به آنها رسید.

وی 2 ایراد اساسی در ترویج حقوق بشر اسلامی را عدم قوانین مدون اسلامی و ظهور پدیده ای به نام داعش دانست و گفت : غرب ما را متهم به نقض حقوق بشر معرفی می کند اما با اقدامات عربستان در یمن کاری ندارد. برای ایران یک گزارشگر ویژه معرفی شده است ولی آیا در مورد وضعیت میانمار گزارشگری تعیین شده است ؟.

نقش سازمان های مردم نهاد در زمینه حقوق بشر

در ادامه توکل حبیب زاده عضو گروه حقوق بشر قوه قضاییه در سخنانی گفت: در حوزه  روابط متقابل دولت و دانشگاه در حوزه حقوق بشر، باید 2 موضوع ایرادات رفتاری و تهدیدات هنجاری را از یکدیگر تفکیک کرد. خب مشکل ما با غرب در حوزه  تهدیدات هنجاری، اختلاف تعاریف ما از مفاهیمی همچون حق و انسان است.

استاد حقوق دانشگاه امام صادق در ادامه افزود: دانشگاهیان انتظار دارند بدانند دولت در زمینه  ایرادات رفتاری چه عملکردی داشته است؟ یا در زمینه تهدیدات هنجاری چه نیازهایی دارد؟ این موضوع مطرح است که دولت نیازی به دانشگاهیان ندارد و کارشناسان خود را دارد. برخی معتقدند همان طور که در اقتصاد، رابطه ای قوی بین صنعت و دانشگاه نیست، در موضوعات علوم انسانی مثل حقوق بشر نیز رابطه ای با دولت وجود ندارد.

وی با اشاره به نقش سازمان های مردم نهاد در زمینه حقوق بشر در کشور گفت: کشورهای غربی بسیاری از فعالیت های حقوق بشری را به این سازمان ها محول کرده اند. هنوز ما در سردرگمی به سر می بریم. دولت فعالیت های گوناگونی دارد. در حالی که دانشگاهیان طور دیگری می اندیشند.

حبیب زاده یادآور شد: اگر دولت پیش قدم شود و اجماع سازی انجام شود، می توان اقدامات خوبی را صورت داد. امیدوارم بتوانیم روزی مفاهیم حقوق بشر اسلامی را در جامعه و جهان اسلام پیاده کنیم.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۱۸۹۴۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جان جیمز یوبل فعال ضدصهیونیسم آمریکایی در گفت‌وگو با قدس: صهیونیسم‌ستیزی در میان آمریکایی‌ها افزایش خواهد یافت

به گزارش قدس آنلاین، تحولات عمیق و جدیدی در دانشگاه‌های مهم جهان در حال رخ دادن است. دانشجویان دانشگاه‌های مهم ایالات متحده آمریکا مانند کلمبیا،‌ هاروارد، ام آی تی، براون و ... که سابقه حمایت از رژیم اسرائیل را دارند، خواهان منصرف کردن این دانشگاه‌ها از حمایت مالی رژیم صهیونیستی هستند.

حتی برخی دانشجویان اعلام کرده‌اند روابط علمی و تجاری دانشگاه باید با دانشگاه‌های اسرائیلی قطع شود و سرمایه‌گذاری بر تسلیحات و حمایت مالی به هر طریقی ممنوع اعلام شود. این دانشجویان نخبه که عمدتاً وابسته به طبقه خواص و اشراف از دانشگاه‌های باسابقه با صبغه حمایت از اسرائیل هستند، در اتفاق نادری حمایت علنی خود را از فلسطین اعلام کردند.

دومینوی حوادث تلخی مانند شهادت حدود ۳۴هزار نفر فلسطینی که بیشتر آنان زنان و کودکان بوده‌اند، حمله به بیمارستان‌ها وماشین‌های آشپزخانه بین‌المللی، وجدان‌های خفته جهان را بیدار کرده است. پاسخ جمهوری اسلامی ایران به رژیم صهیونیستی نیز پوشالی بودن اسرائیل را به رخ جهان کشید و در این میان آزادمردان جهان به‌خصوص دانشجویان آمریکایی و اروپایی با حضور دو هفته‌ای خود خواستار توقف نسل‌کشی و آپارتاید و کوچ اجباری شده‌اند. 

در میان این هیاهو، اخباری مبنی بر احتمال تبادل پیام برای مذاکره میان ایران و آمریکا به گوش می‌رسد. جان جیمز یوبل، فعال ضدصهیونیسم اهل فلوریداست که معتقد است اکنون فرصت مناسبی است جمهوری اسلامی ایران نقش جدی‌تری در تحولات کنونی ایفا کند. این فعال آمریکایی در گفت‌وگو با قدس به نکات مهمی اشاره می‌کند. بخشی از گفت‌وگو را در ادامه مطالعه می‌کنید.

آقای یوبل! با توجه به وضعیت کنونی تحولات آمریکا و پاسخ موشکی ایران به جنایات رژیم صهیونیستی، آیا مذاکره میان دو کشور در شرایط کنونی مفید خواهد بود و در حال حاضر زمان مناسبی برای مذاکره است یا خیر؟ آیا می‌توان گفت در شرایط فعلی آمریکا می‌تواند به عنوان یکی از طرف‌های برجام مورد اعتماد سایران قرار بگیرد؟
من معتقدم (ساختار و بنیاد این دولت به گونه‌ای است که) هرگز نمی‌توان به هیچ دولتی از آمریکا اعتماد کرد. چراکه  این کشور سابقه بسیار طولانی در راه انداختن جنگ‌ها به نفع طبقه سرمایه دار جامعه خود دارد. در حالی که برخی افراد معتقدند برخی از جنگ‌ها واقعاً در راستای منافع ملی ایالات متحده اهمیت دارد، اما من معتقدم واقعاً هیچ یک از جنگ‌ها به نفع مردم آمریکا نبوده است.

برخی معتقدند درشرایط کنونی اوضاع به نفع جمهوری اسلامی ایران است. آیا آمریکا در چنین شرایطی پای میز مذاکره خواهد آمد؟
می‌دانم ممکن است آنچه می‌گویم تندروی به نظر برسد، اما احساس می‌کنم دولت آمریکا به ( دلیل نوع ساختار) باید به‌صورت کامل (بنیادین) سرنگون یا نابود شود. بسیاری از مردم داخل ایالات متحده، دیدگاهی مشابه من در این مورد دارند. اما تعداد کمی از آنان چنین چیزی را بیان می‌کنند؛ زیرا می‌ترسند شغل خود را از دست بدهند یا شاید اف‌بی‌آی در خانه‌شان به سراغ آنان بیاید.

به نظرتان اوضاع فعلی در ایالات متحده تا کجا پیش خواهد رفت؟ آیا این احتمال وجود دارد دولت مرکزی از برخی اصول خود عدول کند؟
من معتقدم فشار علیه صهیونیسم و قدرت یهود در داخل ایالات متحده آمریکا همچنان افزایش خواهد یافت. همچنین ممکن است شاهد تبدیل برخی از تظاهرات‌ها به شورش باشیم. اگر شورش‌ها به اندازه کافی گسترده و مخرب شوند، شاید آمریکا در برخی از ایالت‌ها، کنترل بر برخی مناطق شهری را از دست بدهد. اگر اوضاع به طور قابل توجهی بدتر شود، حتی شاید بتوان شاهد تجزیه ایالات متحده به چند کشور جدید باشیم و این امر در نهایت به نابودی آمریکا منجر خواهد شد و از طرفی قدرت دولت به طور چشمگیری کاهش می‌یابد.

آقای جان یوبل، شما به عنوان فعال در زمینه مبارزه با صهیونیسم بفرمایید رسانه‌های ایرانی چه نقشی را می‌توانند ایفا کنند و برای ارتباط جمهوری اسلامی ایران با نیروهای مخالف دولت در ایالات متحده چه الزاماتی را ضروری می‌دانید؟ 
من فکر می‌کنم در این مرحله، رسانه‌های انگلیسی زبان در ایران به ویژه پرس تی وی باید ابتکار عمل را در دست بگیرند و تلاش کنند با فعالان آمریکایی در شهرهای مختلف ارتباط برقرار کنند و با برخی از آنان ارتباط را حفظ کنند. این امر سبب می‌شود 

رسانه‌های ایرانی بتوانند اخبار و ویدئوهای بیشتری از آنچه در اعتراضات در داخل ایالات متحده اتفاق می‌افتد را دریافت کنند و به این شکل شناخت بهتری از فضای داخلی آمریکا بدست بیاورند.

زینب اصغریان

دیگر خبرها

  • سکوی «تامین و تولید» راه‌اندازی می‌شود/ تبیین ظرفیت‌های ایران
  • سازمان اسناد ملی ایران به کتابخانه‌های آذربایجان‌غربی کتاب هدیه کرد
  • بورسیه دانشجویان اخراج شده از دانشگاه‌های آمریکا
  • اتفاقات دانشگاه‌های امریکا نتیجه فعالیت‌های گسترده ایران و نهاد «جامعة‌المصطفی» است | اذغان به تأثیرپذیری دانشگاهیان امریکا از ایران
  • تمجید رئیسی از اعتراضات در دانشگاه‌های غربی
  • رئیسی: عملیات «وعده صادق» ما را در باشگاه قدرت های منطقه ای در بالاترین رده ها قرار داد
  • دیدار دبیرکل سازمان جوانان حقوق بشر با سفیر ایران در سوریه
  • مقایسه صحنه اعتراضات دانشجویی در ایران و آمریکا
  • جان جیمز یوبل، فعال ضدصهیونیسم در گفت‌وگو با قدس: صهیونیسم‌ستیزی در میان آمریکایی‌ها افزایش خواهد یافت
  • جان جیمز یوبل فعال ضدصهیونیسم آمریکایی در گفت‌وگو با قدس: صهیونیسم‌ستیزی در میان آمریکایی‌ها افزایش خواهد یافت